Gaz w 200sx

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
kamil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A jak się ma sekwencja do naszych kompów; nic się tam nie gryzie? Jak to w ogóle gazowi spece robią?

ToM może Ty masz jakieś techniczne info na ten temat?

Poza tym pasowałoby już mieć EGT i AFR jeśli chciałoby się jeździć spokojnie, co?
Ale sypię pytaniami :mrgreen: Wszystko przez ceny paliw :( Zal mi że SX się w garażu kisi :cry: i tylko Czasem robię jakieś wypady dalsze :(
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ToM pisze:a jakich firm macie te sekwencje ???
ja mam EMMEGAS
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Niom ja narazie nie planuje gazu :)... Tak z ciekawosci sie pytam o firmy bo kolega kupil sobie
Audi A8 (z pakietem od S8) 4.2l quatro. I cos chce wpakowac, wiem np. ze BRC niezbyt sobie radza z nowymi silnikami.

Z ECU powinno lazic bez problemu, choc jak juz by robic pokusil bym sie na osobna mape dla gazu.

AFR i EGT musowo gaz ma wiecej oktanow (trudniej o stukowe), jednak mniejsza kalorycznosc i wieksza temperature spalania.

Sam nie wiem czy by sie nie pokusic o sterowanie gazu np. z Megasquirt-a lub nawet z oryginalnego ECU na innej mapie. Trzeba by zrealizowac tylko jakis uklad do sterowania wtryskow gazu, jakis elektrozaworow do przelaczania itp. Jednak mysle ze bylo by to do zrobienia.

Jednak nie wiem czy bylo by to ekonomicznie uzasadnione. Trzeba by policzyc za ile mozna kupic reduktor do sekwencji (musi trzymac stale cisnienie) i inne graty (butla, przewody) poza elektronika sterujaca.
chajs

Najmocniej przepraszam za OT ale nie chcialem zakladac nowego tematu. Ma moze ktos albo spotkal sie ktos ze schematem montarzu najprostrzej instalacji gazowej albo nawet na wtrysku bez roznicy aby jakis schemat albo instrukcja.
Awatar użytkownika
mf
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

w poprzednim samochodzie sporo z gazem walczylem wiec sie wypowiem.

Przelozylem ze zwyklej podcisnieniowej instalki na wtrysk. Jesli chodzi o wybor to najlepiej wybrac taka z teoretycznie gorszymi wtryskiwaczami. Mimo ze maja gorsze czasy zadzialania to nie trafia ich szlak od tego co sprzedaja na naszych stacjach.
Ja mialem taka zintegrowana listwe wtryskowo i sie w niej niestety 2 cewki spalily od syfu w gazie i 2 wtryskiwacze dawaly sporo mniejsza dawke. Nawet nie chce myslec co by sie stalo w nysce jak by sie taka sztuczka stala - gaz mial poprzedni wlasciciel i kazalem wyjac od razu. W NA fajna sprawa ale w turbo zbyt ryzykowna IMHO. Nie dosc ze trzeba by sie sporo bawic ze strojeniem zeby to bezpiecznie dzialalo to jeszcze dodatkowa mozliwosc awarii ktora moze sie przykro skonczyc.
Jesli chodzi o sterowanie z seryjnego ECU to chyba bylby problem. Trzeba dodatkowo robic korekcje wzgledem temperatury i cisnienia gazu. Ten standardowy komp od sterowania gazem bierze sygnal z wtryskow i ma swoja ustawiana mape korekt w zaleznosci od rpm i t wtrysku beznzyny. Niestety zeby sie do tej mapy dorwac w tej instalce ktora ja mialem trzeba programu zkluczem sprzetowym.
Moja instalka byla elpigaz'u. Kupno ich instalki ma ta zalete ze jak wybulisz nie malo pieniedzy na instalke a nie bedzie chcialo dzialac jak powinno to maja w gdansku hamownie maha na ktorej stroja samochod i po tym powinno byc ok. Jak nie wyjmuja. Wtryskiwacze stella sa pancerniesze - ja mialem elise.

chajs: schemat bedzie bardzo zalezal od rodzaju instalacji - od ze 4 kabelkow w najprostszej gaznikowej instalki (zasilanie, elektrozawory i wkazanie rezerwy) po takie z wpieciem w tps, lambde, obroty
chajs

Interesuje mnie najprostrza instalka ktora ma byc zalozona w samochodzie z jednopunktowym wtryskiem ale bez komputera sterujacego.
Awatar użytkownika
kamil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nie chodziło mi o to żeby nasze ECU sterowało instalacją LPG, tylko jak to działa na nasz komp, jakie modyfikacje wykonują gazowi macherzy i co tam mogą spie******.

Norma że gaz to lipa dla Nysy na turbo i się może sypać (tzn. częściej ;) ) ale jeśli mam wybierać Nysę stojącą w garażu przez 340 dni w roku i patrzeć jak się starzeje to szlag mnie poprostu trafia że nie stać mnie nawet na benzynę żeby o modach nie wspomnieć :evil:

:cry:
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
Awatar użytkownika
mf
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

jesli gaz bedzie poprawnie zalozony i dobrze wystrojony to powinien dzialac bezproblemowo (jak sie nie zepsuje). Jesli wszystko jest ok to ECU powinno go w zasadzie nie zauwazyc - ono steruje czasem wtrysku i jesli wartosci korekt czasow wtrysku sa wlasciwe to wszystko jest OK.
Problem moze byc w zasadzie z wystrojeniem. Typowo w normalniejszych samochodach robi sie autokalibracje przy 2500-3000 rpm na biegu jalowym i powinno dzialac.
Przy turbo po takim strojeniu moim zdaniem zrobi sie mocno ubogo a co z tego wyniknie raczej wiadomo. Kumpel twerdzil ze zeby bylo dobrze trzeba na hamowni stroic, na ulicy pewnie sie tez da ale i tak trzeba temu sporo czasu poswiecic.
Ja sie balem ze sie moze zrobic za ubogo i oszczednosci zrobia sie bardzo mocno watpliwe.
Awatar użytkownika
subek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Wydaje mi sie, ze zdecydowanie ciekawszym doswiadczeniem byloby przetestowanie tego silnika ze zwiekszonym cis. doladowania.

Skad sie ludzia takie pomysly biora?? :|
Awatar użytkownika
Paweł
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Pomysł całkiem dobry i nie wydaje mi sie żeby były z tym problemy.
Ja w swoim 200sx mam gaz sekwencyjny już ze 3 lata i wszystko działa bez zarzutu. Oczywiście jeżeli chce pobawić sie autem to przełączam na benzynę ale w mieście i podczas spokojnej trasy gaz jak najbardziej polecam oczywiście tylko sekwencyjny.
Ostatnio spotkałem sie z montażem gazy w subaru i lanserze.

Pozdrawiam
lukas300zx

subek pisze:Wydaje mi sie, ze zdecydowanie ciekawszym doswiadczeniem byloby przetestowanie tego silnika ze zwiekszonym cis. doladowania.

Skad sie ludzia takie pomysly biora?? :|
, Nie chodzi mi o testowanie dla zwiekszenia mocy oczywiście! A przy podniesieniu ciśnienia doładowania trzeba ingerowac w podniesienie sprawności i wydajności pompy paliwa. A nie chodzi mi o to:) Chcę jeżdzić taniej i dobrze:) A biturbo na gazie to już coś:)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

jedyna godna polecenia instalacja do turbo to Vgen
na sekwencji też pojeździsz ale bez radości
V gen jest o ok. 2000PLN droższa (~6kPLN)

wtrysk płynnego gazu ma wiele zalet
- możesz wogóle olać benzynę (pomijając fakt że układ paliwowy za tym nie przepada)
- zero strat mocy
- możliwość łatwego i bezpiecznego wysterowania silnika na wyższą moc (gaz parując znacznie obniża temperaturę mieszanki w kolektorze - efekt jest taki jakbyś założył dużo większy IC)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
lukas300zx

roball pisze:jedyna godna polecenia instalacja do turbo to Vgen
na sekwencji też pojeździsz ale bez radości
V gen jest o ok. 2000PLN droższa (~6kPLN)

wtrysk płynnego gazu ma wiele zalet
- możesz wogóle olać benzynę (pomijając fakt że układ paliwowy za tym nie przepada)
- zero strat mocy
- możliwość łatwego i bezpiecznego wysterowania silnika na wyższą moc (gaz parując znacznie obniża temperaturę mieszanki w kolektorze - efekt jest taki jakbyś założył dużo większy IC)
Co do instalacji wtrysku gazu w fazie ciekłej jak najbardziej:) Tylko te koszty.... A i moc się podniesie, gaz ma wicej oktanów i jest wtryskiwany bezposrednio bez posrdnictwa reduktora, parowania itd.
Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

taaa
instalacje gazowe ktore GWARANTUJA ze beda dobrze dzialac przy 300+ konnym 6 cylindrow aucie to koszt ok 10-12kpln

pozatym chcialbym zobaczyc mine gazownika jak otworzysz mu maske i powiesz ze chcesz tutaj gaz...
posika sie ze szczescia

znam sie na instalacjach gazowych i wiele patentow widzialem ale w 300ZX TT wg mnie nie warto bo sama dobra instalacja bedzie droga...
remont wyjdzie o wiele wiecej niz zaoszczedzisz na gazie
bo ze cos sie spieprzy bedzie tylko kwestia czasu same auto jest dosc skomplikowane wiele metrow podcisnien itd.. oczywiscie dac sie da ale mysle ze wiecej bedzie z tym problemow niz pożytku

bo rozumiem ze myslisz o gazie aby jezdzic na codzień
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

to ze cos ma wieksza liczne oktanow nie oznacza ze masz na tym wieksza moc. Wieksze oktany sa przydatne jak chcesz wiecej dmuchnac i uniknac spalania stukowego. Na moc ma bardziej wplyw kalorycznosc paliwa, a gaz ma ja mniejsza niz benzyna... wiec reszte wnioskow wyciagnij sobie sam...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”