Problem z moca:(

intercooler, orurowania, filtry powietrza, bovy,

Moderator: Moderator

Mobil:)

Witam wszystkich:) Mam pytanie do fachowcow;)))))chodzi mi dokladnie o turbo wszystko bylo dobrze do momentu jak spowrotem zamontowalem katalizator autko stracilo moc:(
przed zamontowaniem kata rura ktora idzie z intelco do kolektora gomowa jak sie dalo gaz do oporu sasysalo ja do srodka teraz nic sie nie dzieje
-katalizator byl pekniety lekko na wyjsciu ale mechanik nie powiedzial mi ze to moze byc powodem spadku mocy czy to moze byc powod??
-czy moze byc tak ze katalizator jest dobry a poprostu jak zamontowalem go to nie ma przeloty tylko kat stawia opor i turbo poprosu nie ma tyle mocy??
-teraz turbo- nie slyczac zeby cos w nim brzeczalo czy swistalo ale jak cisne to przez pierwsze chwile jak sie rozgzewa smietdzi lekk w kabinie olejem pozniej jest oki a co do spalania to wychodzi ze na 10tys ok 3litrow.
-jeszcze jak jest zimny to troszke widac ze te spaliny nie sa biale.
-jak jest nagzany nie kopci nawet na wysokich obrotach.

Jak moge sprawdzic czy turbo jest dobre auto ma 100tys przebiegu:)
Z gory dziekuje za pomoc:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

jak to zasysało ci rurę do środka? :alien:
przy gazowaniu rura ma puchnąć bo w środku pojawia się ciśnienie

sprawdź w jakim stanie masz filtr powietrza
a katalizatorów się nie montuje tylko wycina...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
drv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jemu pewnie chodzi o rure od filtra do turbo a tam jest ssanie powietrza

A tak pozatym jak było dorze to po co montowałeś kata?
200SX RS13 CA18DET T25 + 2 cale przelot
Wywalony ABS
Wywalony środek:)
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

drv pisze:A tak pozatym jak było dorze to po co montowałeś kata?
No właśnie dobre pytanie! Wszyscy wywalają a Ty spowrotem wsadziłeś to dziadostwo?! Jaki cel w tym??
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

greenpeace jest na topie ;)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A ja stawiam troszke inne mozliwosci.

Jesli zasysa rure ktora idzie od IC do kolektora tzn ze turbo nie dmucha a na dodatek cos stawia taki opor ze w przewodach robi sie podcisnienie.

Ktorys waz moze byc scisniety lub cos stalo sie z turbo podczas wizyty u tlumikarza :(
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

chyba masz problem z "niemoca" a nie "moca"... wiem, wytryski znaczy sie wtryski i te sprawy... :mrgreen:

moze golebia ci wciagnelo i gdzies na siatce w MAFie sie zablokowal :mrgreen: padlina ci nie ciagnie z wydechu ? :mrgreen:

Katalizator to rozumiem ze wsadziles bo na przeglad jechales, albo dbasz bardziej o przyrode niz wlasny samochod ? :P

A propo, gdzie ty ten katalizator zamontowales ? w wydechu czy miedzy IC a kolektorem dolotowym :mrgreen: :) sie pytam bo nie piszesz, a eksperymentatorow tutaj duzo... :P

no a tak na powaznie :mrgreen:

rozmiar katalizatora jak rozumiem odpowiadal rozmiarowi wydechu - tzn rury katalizatora maja te sama szerokosc ?
czy montowany katalizator jest nowy ? jezeli tak, to sprawdz czy nie est czyms zdlawiony w srodku (jakims syfem). Zwykle jest tak, ze montaz katalizatora obniza ci twoja "moc", poniewaz jest to element ktory dlawi wydech. Dla porownania dmuchnij sobie w rurke do picia, i w rure od odkurzacza. w ktorej latwiej przeplywa powietrze ?
sprawa 2 - jezeli rura pomiedzy intercoolerem a dolotem sie "zasysa" prawdopodobnie oznacza to ze masz jakis syf w IC, albo w samej rurze (to ten golab pewnie), aczkolwiek jakos ciezko mi uwierzyc zeby ta rura sie zasysala...
Jezeli jest to rura pomiedzy filtrem powietrza a turbina - zmien filtr powietrza, a podczas wymiany zobacz czy nie masz jakiegos syfu na siatce MAFa. jezeli takowa twoj MAF ma.
oraz wersja ostateczna - jezeli zasysa ci rure pomiedzy IC a dolotem - prawdopodobnie turbina sie ztegowala... moze cos w lopatki wpadlo ? albo cos ze smarowaniem ? najpierw rozloz uklad dolotowy, jak nic nie znajdziesz to zajmij sie turbina...
-katalizator byl pekniety lekko na wyjsciu ale mechanik nie powiedzial mi ze to moze byc powodem spadku mocy czy to moze byc powod??
kazda fluktuacja w wydechu, w postaci nawet malej dziurki gdzies po drodze bedzie powodowac spadek mocy/inne rzeczy np przy wiekszym doladowaniu w postaci "nie jechania".
przed zamontowaniem kata rura ktora idzie z intelco do kolektora gomowa jak sie dalo gaz do oporu sasysalo ja do srodka teraz nic sie nie dzieje
jak ja zasysalo - to zle, normalnie nie powinno. gdzies cos blokuje przeplyw powietrza.
-teraz turbo- nie slyczac zeby cos w nim brzeczalo czy swistalo ale jak cisne to przez pierwsze chwile jak sie rozgzewa smietdzi lekk w kabinie olejem pozniej jest oki a co do spalania to wychodzi ze na 10tys ok 3litrow.
smierdzi olejem czy spalinami ? 3l ? troche zre... chociaz roznie, niektorzy mowia ze nic im nie zzrea, innym ciagnie jak smok... zalezy w jakim stanie masz ogolnie silnik.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy”