Wolak240:
O ile mnie pamiec nie myli przy calkiem otwartych swiatelkach cale ramie od silniczka do lampy jest wyprostowane tak ze sila dziala w osi ramienia. Przy czesciowo uchylonych lampach dzwignie nie sa wyprostowane tworzy sie ramie ktore obciaza przeguby i mechanizm silniczka. Zrezta widac roznice o ile mocniej lataja lampy przy uchylonych lampach
światła przez cały rok...
Moderator: Moderator
live fast, die sidewayz
Na Litwie taki przepis przyjeto. Dziala od 1 stycznia br. Mysle, ze tego nie treba bylo czynic, szczegolnie do jazdy na terenie zabudowanym. Sam mieszkam w stolicy i nie widze sensu stac 30-50 min. w korku przy upale 25-30 stopni z wlaczonymi swiatlami. W dodatku - drogi u nas sa o wiele lepsze niz w Polsce, nie ma tyle nieskonczoncych sie alei drzew, wiec i za miastem zbyt duzego sensu do uzywania swiatel caly rok nie ma.
P.S. przed przyjeciem tego przepisu musielismy jezdzic na swiatlach od 1 wrzesnia do 1 kwietnia. Mysle, ze tego bylo dosc.
P.S. przed przyjeciem tego przepisu musielismy jezdzic na swiatlach od 1 wrzesnia do 1 kwietnia. Mysle, ze tego bylo dosc.
-
wolak240sx
- Stały gość

- Kontakt:
A ja powiem bardzo krótko. O ile w zimę światła cało dobowo się przydają to w lato już powinna być możliwość wyboru.
Ponoć to wolny kraj...
Ponoć to wolny kraj...
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Pytać
"prawie" robi wielka roznice... 
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
ja jestem za uzywaniem swiatel w trasie na duze TAK,wiem ze poprawia to bardzo dobrze widocznosc nawet w ladny sloneczny dzien,tym bardziej ze nasze drogi nie sa proste,a jest pelno zakretow drog w lesie gdzie widocznosc samochodu jest czasami mala,bo samochody zmywaja sie z tlem.
w miescie mogli by odpuscic.
ale gdybym mial wybierac czy wogole czy w miescie i trasie wybral bym -swiatla caly rok
w miescie mogli by odpuscic.
ale gdybym mial wybierac czy wogole czy w miescie i trasie wybral bym -swiatla caly rok
-
Strzelec
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Na forum MR2 też mamy podobny problem. Auta z zamykanymi ślepiami po prostu lepiej wyglądają jak są schowane reflektory. Staramy się problem rozwiązać w ten sposób, by jeździć na światłach pozycyjnych (tył świeci normalnie a z przodu ogarki) + lampy przeciwmgielne.
Znaleźliśmy dwa artykuły o tym "problemie". Warto przeczytać.
artykuł 1
artykuł 2
To jest odnośnie używania świateł lub ich zamienników przez cały rok.
Cytat:
"Muszą one znajdować się na wysokości od 250 do 1500 mm, minimum 400 mm od bocznego obrysu auta i co najmniej 600 mm od siebie. "
W związku z tym co w artykułach, trzeba by przerobić halogeny na H4.
Ponadto w Austrii zgodzili się na to, że auta z chowanymi reflektorami mogą do zmierzchu jeździć na światłach przeciwmgielnych. Potem niestety brwi do góry. Przekonujący jest argument, że nasze światła są niebezpieczne dla pieszych. o ile pamiętam od 2000 roku nie wolno produkować już tak niebezpiecznych lamp.
Znaleźliśmy dwa artykuły o tym "problemie". Warto przeczytać.
artykuł 1
artykuł 2
To jest odnośnie używania świateł lub ich zamienników przez cały rok.
Cytat:
"Muszą one znajdować się na wysokości od 250 do 1500 mm, minimum 400 mm od bocznego obrysu auta i co najmniej 600 mm od siebie. "
W związku z tym co w artykułach, trzeba by przerobić halogeny na H4.
Ponadto w Austrii zgodzili się na to, że auta z chowanymi reflektorami mogą do zmierzchu jeździć na światłach przeciwmgielnych. Potem niestety brwi do góry. Przekonujący jest argument, że nasze światła są niebezpieczne dla pieszych. o ile pamiętam od 2000 roku nie wolno produkować już tak niebezpiecznych lamp.
Volvo S60
Land Rover Defender 110
Land Rover Defender 110
Nie koniecznie trzeba jezdzic na swiatlach mijania i na H4. Mozna zamiennie uzywac swiatel dziennych w ktorych jest zarowka 21w , taka jak do kierunkowskazów. Nie oswietla ona co prawda drogi , ale tez nie oslepia kierowcow jadących z naprzeciwka. Firma Wesem takie lampy robi , okrągle i prostokątne w przystepnych cenach. Juz sie nad takimi zastanawiam.
- roball
- Postojebca Nałogowy

Tylko gdzie je przymocować żeby to jakoś wyglądało?
ja myślałem nad diodówkami po bokach tablicy rejestracyjnej
dodatkowa funkcja - prześwietlanie zdjęć na fotoradarach
ja myślałem nad diodówkami po bokach tablicy rejestracyjnej
dodatkowa funkcja - prześwietlanie zdjęć na fotoradarach
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
- sebastian
- Coś już wiem

- Kontakt:
jak przepis wejdzie to...Wywalam pozycje i kierunek ze zderzaka...(zderzak przed liftem) i tam wstawie jakies drogowe swiatla..zrobie je wokol wluknem ladnie..beda wpasowane w te miejsca....Pozycje tez tam..a kierunkmi znajda inne miejsce..
SX FOR LIFE....
Wg mnie rowniez swiatla w miescie to przesada.
Poza miastem sa przydatne, ale ogolnie to jestem calkowitym przeciwnikiem poniewaz :
JAK ZWYKLE TEN CHORY KRAJ CHCE POPRAWIC BEZPIECZEŃSTWO NA DRGACH NASZYM KOSZTEM !! JeŚLI CHCĄ MIEĆ BEZPIECZNE DROGI TO NIECH LEPIEJ ZAŁATAJĄ DZIURY I WYRÓWNAJĄ KOLEINY !! WTEDY ILOŚĆ WYPADKÓW SIE ZMNIEJSZY RADYKALNIE !! A JAK ZAJMĄ SIE PIJANYMI KIEROWCAMI TO JUŻ WOGÓLE BEDZIE SUPER !!
Poza miastem sa przydatne, ale ogolnie to jestem calkowitym przeciwnikiem poniewaz :
JAK ZWYKLE TEN CHORY KRAJ CHCE POPRAWIC BEZPIECZEŃSTWO NA DRGACH NASZYM KOSZTEM !! JeŚLI CHCĄ MIEĆ BEZPIECZNE DROGI TO NIECH LEPIEJ ZAŁATAJĄ DZIURY I WYRÓWNAJĄ KOLEINY !! WTEDY ILOŚĆ WYPADKÓW SIE ZMNIEJSZY RADYKALNIE !! A JAK ZAJMĄ SIE PIJANYMI KIEROWCAMI TO JUŻ WOGÓLE BEDZIE SUPER !!
-
rodriguez
a ja jestem za jezdzeniem na swiatlach caly rok.
dla mnie osobiscie wlaczenie swiatel odbywa sie nijako z automatu tuz po wlaczeniu silnika
po prostu - przyzwyczajenie.
dzisiaj zreszta sam sie utwierdzilem w przekonaniu ze ma to sens,
wlaczajac do ruchu z bocznej ulicy. auto toczace sie bez swiatel wygladalo jak nascie innych zaparkowanych przy ulicy, cale szczescie nie dostalem strzala w bok/tyl.
wlaczone swiatla ZAWSZE zwiekszaja bezpieczenstwo czy to w miesie czy w trasie o kazdej porze dnia.
rozumiem oczywiscie argumenty kierownikow s13tek o stracie na wygladzie ich aut.
nie rozumiem natomiast w ogole tych co argumentuja swoj sprzeciw oszczednosciami
pozdro.
dla mnie osobiscie wlaczenie swiatel odbywa sie nijako z automatu tuz po wlaczeniu silnika
po prostu - przyzwyczajenie.
dzisiaj zreszta sam sie utwierdzilem w przekonaniu ze ma to sens,
wlaczajac do ruchu z bocznej ulicy. auto toczace sie bez swiatel wygladalo jak nascie innych zaparkowanych przy ulicy, cale szczescie nie dostalem strzala w bok/tyl.
wlaczone swiatla ZAWSZE zwiekszaja bezpieczenstwo czy to w miesie czy w trasie o kazdej porze dnia.
rozumiem oczywiscie argumenty kierownikow s13tek o stracie na wygladzie ich aut.
nie rozumiem natomiast w ogole tych co argumentuja swoj sprzeciw oszczednosciami
pozdro.
Wyglad tu nie gra roli. Natomiast zwieksza to troche wspolczynnik Cx(swoja droga chcialbym zobaczyc testy s13 w tunelu aerodynamicznym "z" i "bez" lampexow) ,a i pieszemu nie bedzie do smiechu jak wskczy na maske i go swiatla pocharataja.rodriguez pisze: rozumiem oczywiscie argumenty kierownikow s13tek o stracie na wygladzie ich aut.
był--->CA18DET....
193HP@6122rpm/250.6Nm@4945rpm
był--->Volvo 2.5 20V Sedan 170HP
był--->Volvo 2.0 T5R Kombi 210HP
- roball
- Postojebca Nałogowy

Cx prawdopodobnie nie rośnie przez otworzenie świateł 
zawsze przed maską robi się "gula" powietrza (coś jak fala na wodzie przed motorówką) - być może nasze światła się w niej mieszczą...
choć sam też bardzo chętnie bym zobaczył jak to wygląda w tunelu
zawsze przed maską robi się "gula" powietrza (coś jak fala na wodzie przed motorówką) - być może nasze światła się w niej mieszczą...
choć sam też bardzo chętnie bym zobaczył jak to wygląda w tunelu
Człowiek człowiekowi wilkiem,
Jesli (z ta "gula") chodzi Ci o strefe nadcisnienia z przedu auta to w przypadku s13 jest ona raczej niewielka (oczywiscie niewielka w porownaniu do innach osobowek) bo brak w nissanie az tak duzej powierzchni plaskiej (no chyba ze ktos ma meskiego FMICa i wyciety zderzak). Na masce juz powinno tworzyc sie podcisnienie a lampy moga zaburzac ten stan. Swoja droga wierze w skosnookich projektantow ktorzy chyba nie zrobili swiatel "na pale".
Pozdrawiam
Pozdrawiam
był--->CA18DET....