rb30dett w13?

wszystko na temat silników RB

Moderator: Moderator

Dj_Cube21

zastanawiam sie czy rb30dett bedzie pasował bez przeróbek (plug&play) czy bede musiał wypruc pół samochodu zeby to wstawic. czy ktos juz cos takiego robił?
interesują mnie rezultaty... z ca18det zbyt duzo sie nie da wyciągnąć (mnie interesuje cos ok 650-700PS) :evil:
pozdro
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

co, nie da sie 700ps wydymac z CA ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pewnie ze sie da :mrgreen: - $$$$$

Takie projekty juz jezdza, zobacz np na sxoc.com. mocowania silnika inne itd

Tylko powiedz mi... jezeli stac cie na RB30...

PO JAKA CHOLERE PAKOWAC TO DO S13 ???? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ODINN pisze:co, nie da sie 700ps wydymac z CA ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pewnie ze sie da :mrgreen: - $$$$$

Takie projekty juz jezdza, zobacz np na sxoc.com. mocowania silnika inne itd

Tylko powiedz mi... jezeli stac cie na RB30...

PO JAKA CHOLERE PAKOWAC TO DO S13 ???? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
zeby tracic przyczepnosc przy 250km/h robiac piekne burn outy !!

Zestaw rb30det jesli juz bym polecal i wykorzystac do tego celu silnik RB30ET- koszt 1000$ australijskich+przesylka do europy. pozniej zakuc go , wyposazyc w glowice rb25det , kolektor wydechowy top mount i turbine T67 lub cos podobnego !! ale wtedy bedzie kolejne auto w stylu supra z megamoca i robiaca gowniane wyniki na 400 bo niema wogole trakcji
!!
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

zeby tracic przyczepnosc przy 250km/h robiac piekne burn outy !!
no dobra... :mrgreen: rozumiem ze kolega pytajacy o RB30 ma pod reka jakis plaski placyk o srednicy 2km... :mrgreen:

W skrocie - bylby to kolejny projekt "sredniozsensem", ale pewnie zabawy bylo by przy tym co nie miara.

Z tym ze wydaje mi sie ze zwykly RB26 by styknal :mrgreen:

DJ_cube - jak cie na to stac to do boju :mrgreen:

Ja bym wola GTR'a z takim silnikiem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Rb26-30dett wchodzi w s13/s14 i wiem co należy wymienić do tej operacji, tylko jest jedno zasadnicze pytanie ... KTO ZA TO ZAPŁACI
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
tery

poniewaz jestem CIEMNOTA, to czy ktos, prosze moglby mi napisac gdzie wystepowal rb30dett??? do dzisiaj nie wiedzialem ze takie cos istnieje...
Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

nie ma czegos takiego jak RB30DETT

robi sie tak:
blok z silnika RB30E z wolnossacego holdena lub skyline (duzo w australii)
bierze sie glowice od RB25DET + kit do rozrzadu
i tak powstaje RB30DE
doklada sie 2 turbiny i masz RB30DETT

;-)
Awatar użytkownika
Rey
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

tery pisze:poniewaz jestem CIEMNOTA, to czy ktos, prosze moglby mi napisac gdzie wystepowal rb30dett??? do dzisiaj nie wiedzialem ze takie cos istnieje...
Bo ogólnie nie wychodził seryjnie, to jest blok z silnika RB30E (na jednym wałku wychodziły) ze Skyline R31 i głowica z RB25 czy RB26, ogólnie cały silnik to hybryda.

Projekt bez racji bytu, a ten silnik kosztowałby znacznie więcej niż $1000, to by nawet na RB26DETT nie wystarczyło. Jak ktos ma tyle kasy żeby się w to ładować, to chyba chociaz S14 by wypadało kupić. S13 i tak ma lekką dupe, a przy dorzuceniu 100kg z przodu dystrybucja masy ta drastycznie by się pogorszyła że strach by tym było jeżdzić. Gdzieś czytałem to przy swapie RB na SR/CA z przodu przybywa nam prawie 200lbs. Tak jak juz napisali poprzednicy - placyk 2x2km i cyrk otwierać.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Dla zainteresowanych tematem
RB30 and RB31

The ultimate upgrade for your RB26, these complete pre-assembled bottom-end kits are rated to handle power outputs up to 1400hp.
The RB30 features 86mm stroke with a forged chrome-moly crank, forged chrome-moly SCM steel H-beam conrods and forged 4032 aluminium 86mm pistons. It is made using a new Nissan block and specially designed spacer and liner kit.
Special features not found in a normal RB26 include an 8-bolt flywheel pattern*, 22mm gudgeon pins and 23mm rod bearing width. Nismo black metal crankshaft bearings are used, with specially designed crank cap bolts. The bottom end is supplied complete with a metal head gasket, specially designed head stud bolts, adjustable timing gears, tensioner pulley and longer timing belt.
The RB31 features 88mm stroke and can also be supplied with 87mm pistons for 3.2 litre capacity. Normal combustion chamber volume comes to 10cc, but specially shaped pistons can also be custom-ordered. The RB31 is built using an N1 block, with the same specially-designed spacer and liner arrangement as the RB30, with an oil restrictor and piston cooler jets already fitted.

OS Giken RB30 $27,000
OS Giken RB31 $28,500

Obrazek

Tak wiec jak ktos sie postara to moze miec nawet RB32DET. Ale ladowanie tego do s13 mija sie z sensem. Chyba ze ktos pali w kominku zielonymi i mu sie nudzi.

samo ladowanie najmniejszej wersji - RB20DET to ok 95kg wiecej z przodu. Jak mialbym cos ladowac do s13 to tylko raczej RB20, bo po prostu przy RB26 to juz oplaca sie bardziej kompletnego GTR'a kupic.
Wieksze, sztywniejsze, naped na 4 laczki, co przy mocy jaka mozna z tego wyciagnac, ma sens. Jak ktos sie boi strat na kolach, to moze dokupic cos takiego jak launch control - kosztuje kolo 4000zl i kontroluje rozklad mocy na kola przy okreslonych predkosciach - np w GTR moze odlaczyc przedni naped przy 150km/h i cala moc kierowac na tylna oske.

Kto chetny do projektu ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tery

dziekuje za oswiecenie. :D

chociaz dla mnie, traci myszka, taka nazwa, tak jakby mowic Sr22DET....pffff :D 8) :wink:

ale wszystko jasne.

pzdr
Assassin
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

tery

no tak, ale nie ma ani razu - rb30deTT 8)
Awatar użytkownika
zell
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

zupelny brak przyczepności na każdy biegu i to nie ze względu na moc ale na masę silnika, no chyba żeby na tylnej kanapie wylądował
Jeżdzą S13 z RB26DETT ale one same już kiepsko mają z prowadzeniem (rozkład masy w RWD jest bardzo ważny), wg mnie nadaje się bardziej do dragu niż jakiejkolwiek innej jazdy (uzyskać dobry rozkład masy można, jednak pewnie będzie to kosztowało tyle co silnik).

Dużo lepiej RB wkłada się do S14 gdzie dużo łatwiej jest walczyć z niekorzystym rozkładem masy (czyt. mniej trzeba powymieniać by było w miarę dobrze).

Miły pomysł ale cenowo to już lepiej CA/SR dłubać, szybciej i taniej będzie te 700 koni. A tak pozatym to po co aż tyle koni, silnik na takim setupie długo nie pożyje, jaki on by nie był? No chyba, że się z panem Kuroi chcesz ścigać na prostej :D
Dj_Cube21

widziałem skyline'a r34 gtr z rb30dett (2xt28rs 1,1bar)(AWD) tylko na skyline'a mnie nie stac. sa stosunkowo drogie + przekładka kierownicy bo u nas ciezko to dostac. znacznie łatwiej o silnik (z przeniesieniem napedu na awd w nysie s13 chyba nie powinno byc wiekszych problemów :D

mocowania sa takie same czy inne?
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
zell
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Dj_Cube21 pisze:widziałem skyline'a r34 gtr z rb30dett (2xt28rs 1,1bar)(AWD) tylko na skyline'a mnie nie stac. sa stosunkowo drogie + przekładka kierownicy bo u nas ciezko to dostac. znacznie łatwiej o silnik (z przeniesieniem napedu na awd w nysie s13 chyba nie powinno byc wiekszych problemów :D

mocowania sa takie same czy inne?
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
:D :D :D
na to AWD to ty się więcej wykosztujesz jak na silnik

mocowania są inne, trzeba kupić lub zrobić
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki RB”