odlaczane chlodzenie turbiny

Moderator: Moderator

mart
Coś już wiem
Coś już wiem

ogladalem ostatnio s13 przygot do driftu i zauwazylem ze turbina (t28) nie miala podlaczonego
chlodzenia -woda-

zapytalem goscia (angol driftujacy ok 4lata) i powiedzial ze w przypadku ostrej jazdy woda/plyn nagrzewa sie od turbiny a nie chlodzi jej :shock:

powiedzial ze po odlaczeniu chlodzenia turbiny udalo mu sie zejsc z temp wody do 80st i jest tak o wiele bezp.dla silnika.

chlodnicy oleju w aucie brak

auto tylko do driftu (wozi na lawecie)

gdy spytalem czy to nie zabije turbiny odpowiedzial ze jezdzi tak juz dl.czas i jest oki-tylko turbo timer ma nast na troche dluzej zeby olej ja schlodzil po jezdzie

twierdzil ze jego kumple z klubu tak maja i zdaje egzamin-

CO WY NA TO??? :shock:
gtadam

to nie jest glupie :P tylko mnie to dziwi ze niema chlodnicy oleju :roll:

Ciekawostka: Ja u siebie w silvi mialem podgrzewanie przepustnicy plynem chlodzacym-kompletnie niewiem po co to zrobili,jak sie silnik nagrzewa to i przepustnica tez,nie trzeba tlumaczyc co sie dzieje,mozna to nazwac Antyintercooler :mrgreen: odrazu poprowadzilem jeden przewod pomijajac przepustnice.
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Bez przyczyny ktos niezamatowal chlodzenia woda !!! Jesli turbina jestchlodzona tylko olejem to ma inna konstrukcje wnetrza !!
Wg mnie zaslepienie kanalow wodnych to najgorsze co mozna zrobic !! Jesli juz ktos tak kabinuje to niech wepnie dodatkowa chlodniczke odpowiedzialna tylko za turbosprezarke !!
Zadna turbina wodno-olejowa niebedzie zbyt dlugo tolerowala odlaczenia ktoregos medium !! To tak jakby zamatowal chlodnice oleju w silniku i wymatowac chlodnice wody !!
mart
Coś już wiem
Coś już wiem

ale jezeli ona chodzi ma max prawie caly czas i zrobi sie czerwona czy nie jest tak ze woda w turbinie przy tej temp. zamienia sie w pare i nici z jej chlodzenia -i wlasnie wtedy zaczyna sie grzanie wody i dalej przegrzewanie silnika

moze do normalnej jazdy to chlodzenie sie sprawdza ale przy ciaglym butowaniu-podczas driftu
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

mart pisze:ale jezeli ona chodzi ma max prawie caly czas i zrobi sie czerwona czy nie jest tak ze woda w turbinie przy tej temp. zamienia sie w pare i nici z jej chlodzenia -i wlasnie wtedy zaczyna sie grzanie wody i dalej przegrzewanie silnika

moze do normalnej jazdy to chlodzenie sie sprawdza ale przy ciaglym butowaniu-podczas driftu
Wlasnie poto obieg wodny jest napedzany pompa !! zeby iedoszlo do wyparowania wody w ktorejs czesci silnika/turbiny !!
A ze auto niejest przystosowane do wcisnietego do oporu pedalu gazu przez kilkanascie minut, to jedyne co mozna zrobic to zwiekszyc uklad chlodzenia/dolozyc chlodnice oleju a nie usunac jeden z elementow dogrzewajacych wode !!
Male porownanie: biegniesz w upale 35*C przez 15km=godzina lekkiego truchtu. Jako ze ty sie grzejesz i slonce cie grzeje to caly czas sie pocisz- cialo zywe poci sie aby oddac temperature !! Cialo to uklad otwarty= trzeba dostarczac systematycznie wode zeby moglo sie studzic !! Samochod ma uklad zamkniety bo musielibysmy miec bagaznik pelen wody zeby gdzies zajechac !!
Turbinie jest obojetne czy woda wroci do ukladu czy poleci w chmurki !!
Cialo jak niema wody to sie suszy a tym samym jak sie nienapijesz to niedobiegniesz tych 15km !!
Wiec turbina jak niebedzie nalezycie chlodzona to tez sie przegrzeje !!
zapytalem goscia (angol driftujacy ok 4lata) i powiedzial ze w przypadku ostrej jazdy woda/plyn nagrzewa sie od turbiny a nie chlodzi jej
A jak inaczej wytlumaczyc nagrzewanie sie wody jak nie CHLODZENIE CIALA O WYZSZEJ TEMPERATURZE WSKUTEK ODEBRANIA CZESCI CIEPLA !!
Ciekawe co powie na to jego olej !! Czy koles ma zamatowane wskazniki temperatury i cisnienia oleju ?? Pewnie nie skoro nadal smiga na odlaczonej wodzie !!
Niezapomnijcie ze angloe wszystko musza miec odwrotnie !!!
Czy ktos widzial zeby jakis japoniec cos takiego zrobil??

Pocholere ludzie chlodza silniki chlodzone woda woda jak moga przeciez spuscic plyn z ukladu i chlodzic tylko olejem z miski oleju !!

Jestes pewien ze auto bylo wyposazone w turbosprezarke chlodzona woda/olejem a nie tylko olejem ??
mart
Coś już wiem
Coś już wiem

tak to byla t28 w silniku sr i mial przewody wodne odloczone i poloczone poza turbina razem.

tez jestem w :shock: ale prubowalem to jakos sobie tlumaczyc

no nic pozostalo mi tylko czekac i bede wiedzial jak dlugo mu to turbo pozyje

wiem ze angole to wszystko na odwrotnie :D ale ja juz sie przyzwyczailem :D
Tirinti
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

A może by tak zrobić jakiś mały ukłąd chłodzenia olejem (nie tym z miski tylko z osobnego zbiornika) z pąpą elektryczną i włąsną chłodnicą? Taki driftowóz ma z pewnością FMIC, więc w miejsce fabrycznego IC można by wstawić chłodniczkę do samego turbo. A jak by to było chłodzone olejem to by tolerowało wyższe temperatury niż woda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”