Kucie CA18DET

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Właśnie RAFI napisz ten poradnik o kuciu CA18DET bo leży mi blok prawie ideał (miał na 3cyl 15 setek luzu) - miałbym co z nim zrobić ;)
Bakem0n0

Pompa apexowa kosztuje jakies 95 funtow, czyli troche taniej niz w serwisie... :mrgreen:

Co do wywazenia silnika - nie jest tak ze kute korby i tloki maja taka sama wage ? jest w ogole co wywazac ? :mrgreen:

nowy wal kosztuje ponad 500 funtow :mrgreen: tak wiec szukam jakiegos uzywanego przed 1 szlifem... :)

a propo korb - pytanie do Pajaka (bo to glowny specjalista experymentator...):

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... &rd=1&rd=1

czy to jest chinszczyzna ? pisza ze ze "stali chromo molibdenowej"... :mrgreen: a i cena jest smieszna... a z niemieckiego to ja nie teges...
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

co by trzebabyło zrobić albo co by musiało się stać z silnikiem żeby taki tłok czy korbowód sie rozpłynoł,zatarł,pękł,itp.
zlac olej :wink: ,a o pompie zagadaj z rafim ma dobrą cenę (jesli wogóle jeszcze ma)
Awatar użytkownika
Airbog
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nowy wal u nas w Nissanie kosztuje 4100 Lt, pompa oleju - 750 Lt (dzielic przez 0.9 aby miec w zlotowkach). Ja mialem dobre upusty.
Bakem0n0

dodatkowe info co do walu - w usa jest do dostania nowy za $600 :) http://www.nissanpartscheap.com/

aha do CA18DET pasuje wal z CA18DE i CA16DE

:) a ja szukam dalej....
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

No to pompa miło wychodzi - może ceny mi się po******
Jak chcesz zostać testerem tanich części to może się okazać że to kupa, może będzie dobrze.
Doswiadczenia dla wszystkich na pewno będą bezcenne.

Co do wyważania to jest zakład w WWA który wyważa cały układ na częściach, które masz.
Także tym się nie martw.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Airbog
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Mieli mi przyslac z USA wal i mowili, ze bedzie za dwa tygodnie. Przesylka przyszla (inne czesci dla firmy), ale walu ne bylo. Przyznali sie, ze rzucili gdzies. Innego nie bylo nigdzie. Poszlem do ASO Nissan'a i przywiezli.
Awatar użytkownika
mf
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Bakem0n0 pisze: aha do CA18DET pasuje wal z CA18DE i CA16DE

:) a ja szukam dalej....
pasuje czy jest taki sam bo to moze byc roznica. Z tego co pamietam to Tomala mial w Sr20det wal pasujacy ale nie taki jak ma byc i troche sobie pekl
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Bakem0n0 pisze: Co do wywazenia silnika - nie jest tak ze kute korby i tloki maja taka sama wage ? jest w ogole co wywazac ? :mrgreen:

a propo korb - pytanie do Pajaka (bo to glowny specjalista experymentator...):

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... &rd=1&rd=1

czy to jest chinszczyzna ? pisza ze ze "stali chromo molibdenowej"... :mrgreen: a i cena jest smieszna... a z niemieckiego to ja nie teges...
Jesli korby i tloki maja taka sama wage(co sie NIGDY niezdarza bo srednica tlokow niepozwala na przeliczenie wagi, a korby pochodza od roznych producentow wiec na jakiem podstawie firma robiaca tloki ma zrobic tlok o okreslonej wadze) to zadk waza tyle samo co seryjne korby i seryjne tloki a wlasnie pod serie sa wywazone(ponawiercane) przeciwwagi walu korbowego.

Apropo aukcji to powinienes dostac becki ze nielicytowales, a kolejne ze wczesniej niepowiedziales ze cos takiego jest na aukcji.
To sa korby od australijczyka, cene jaka mi zaoferowal bylo 550 euro !! Wiec to byla CUDNA cena.
Cena w chinach jest nieporownywalnie nizsza, ale NIGDY niesprzedaja ze srubami.
Zarowno chinczycy jak i australijczycy robia ze stali 4340. O ile australijczyk gwarantuje wytrzymalosc 800HP i 9000obr na SRUBY APR tak o gwarancji na korbowody nic nienapisal.
Chinczyk mi zagwarantowal wytrzymalosc 150HP/cylinder na korbowody, a jako producenta srub wskazal wlasnie ARP. Napisal rowniez ze niesprzedaja korbowodow ze srubami i nieprodukuja w chinach srub do tych korbowodow poniewaz kupujacy zawsze itak montuja ARP.
Wg mnie lepszym wyborem niz ARP2000 jest ARP L19. Cena jest ok 20$ wyzsza na niekorzysc L19 ale material jest wytrzymalszy. CUSTOM AGE 625+ sa juz w kosmicznej cenie wiec odradzam.
L19 26$/2sztuki C A 625+ 80$/2sztuki
Jako ze mam juz 3 silniki CA18 to kazdy z nich dostanie komponenty z innej firmy !!
Pompy oleju i uszczelki beda z APEXa.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Bakem0n0

mf pisze: pasuje czy jest taki sam bo to moze byc roznica. Z tego co pamietam to Tomala mial w Sr20det wal pasujacy ale nie taki jak ma byc i troche sobie pekl
taki sam numer seryjny wiec raczej identyko...

numer 12201-D42A0 - taki sam jest w ca18det, ca18de i ca16de

http://www.bguk.co.uk/

130F wal po szlifie, 200F razem z przesylka... =]

Apropo aukcji to powinienes dostac becki ze nielicytowales, a kolejne ze wczesniej niepowiedziales ze cos takiego jest na aukcji.
To sa korby od australijczyka, cene jaka mi zaoferowal bylo 550 euro !! Wiec to byla CUDNA cena.
spoznilem sie o sekunde. Potem mi dal oferte za 450 euro - ale nie bralem bo nie wiedzialem co to za korby - i dalej nie wiem ni cholery :) Wiec pytajac w skrocie - czy te korby sa warte swieczki, np porownujac do tomei, wiseco etc... ? pozatym - od australijczyka ? www maja niemiecka... http://gt-motorsport.net

a propo tlokow
We would have to make them custom, but that is not a
problem. It takes 3-4 weeks to make them. Let me
know which bore and compression you want.

They are CP Pistons. The price is $550 plus shipping.

Let me know if you are interested.

kto cos wie o tych tlokach ?

znalazlem url - http://www.cppistons.com/

[ Dodano: Pią Gru 22, 06 07:31 ]
Pajak co z tymi korbami w koncu ? http://gt-motorsport.net/

gosciu pisze ze ma 2 zetawy i moze mi opchnac po 450euro za zestaw ze srubami arp razem z wysylka - czy jest ktos chetny jezeli Pajak "potwierdzi" eeee "jakosc" tych wynalazkow ?
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

kalkulator kompresji...

http://www.csgnetwork.com/compcalc.html

i post o kompresji...

http://sxoc.co.uk/vbb/showthread.php?t= ... ompression

wyglada na to ze jezeli mierzy sie w moc ponizej 400hp to nie raczej zmieniac z 8:5:1 tylko martwic sie mapowaniem odpowiednim, walkami, itd. Zalezy od tego do czego bedzie uzywany samochod...

Niska kompresja oraz duze ladowanie z turbo = duzy przyrost mocy na koncu obr
Wysoka kompresja oraz duze ladowanie = wiecej mocy od niskich obrotow, slabiej na koncu...

czyli - do dragu niska komp, do driftu bez zmian albo wysoka ?

poprawic mnie prosze jakby co, bo ja sie nie znam.
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Bakem0n0 pisze: a propo tlokow
We would have to make them custom, but that is not a
problem. It takes 3-4 weeks to make them. Let me
know which bore and compression you want.

They are CP Pistons. The price is $550 plus shipping.

Let me know if you are interested.

kto cos wie o tych tlokach ?

znalazlem url - http://www.cppistons.com/

[ Dodano: Pią Gru 22, 06 07:31 ]
Pajak co z tymi korbami w koncu ? http://gt-motorsport.net/

gosciu pisze ze ma 2 zetawy i moze mi opchnac po 450euro za zestaw ze srubami arp razem z wysylka - czy jest ktos chetny jezeli Pajak "potwierdzi" eeee "jakosc" tych wynalazkow ?
Cena jest dobra! Biorac pod uwage ze nieudzielasz sie w temacie wielkich turbin, to korby w zupelnosci wystarcza !!
Cena za tloki jest rowniez bardzo dobra i jesli bedziesz zamawial to podaj mi swoj nr konta !! Rowniez wezme 1 zestaw !!
Nielubie CP ale ogolnie sa dobre !!
Wyglada na to ze bedzie niedlugo w Polsce wiecej kutych CA18 niz SR20 !!!
Bardzo mnie to cieszy !!
Kolejnym + jest to ze zweryfikujemy zdolnosci poszczegolnych producentow !!
Zestaw WISECO+PAUTER juz latal: RAFI
CP+Australijczyk (1/8 Woomera Ave, Melbourne, Vic, Australia): BakemOnO
CP+ENVA : Pajak
WISECO+ENVA : Halabala
XT/XTP+ENVA : Pajak
ACL+ENVA : tez pajak( no chyba ze enva padna w pierwszym silniku co mam nadzieje ze sie niestanie)
Bakem0n0

nie chce ladowac wiecej niz do ok 400hp bo nie chce sie zalagowywac strasznie...

Co do tlokow to juz sa osoby na 2 zestawy, jestes trzeci. Jaka chcesz kompresje, itd ? tloki beda ze wszystkimi <font class="red">PIP</font>, pierscieniami itd. Na sxoc wyczytalem ze cp sa calkiem niezle.

Co do korb ENVY... dostalem oferte od chinczyka, na 5 zestawow... cena jest tak smieszna ze nakrylem sie nogami... ciekaw jestem twoich testow.

aha - wyczailem sprawe z korbami - chinczycy robia z 4340, i to sa "te same korby" co np Eagle.

Natomiast te australijskie sa robione z 4340 EN24 - i sa mocniejsze od HK...
Napisalem bezposrednio do australijczyka, zobaczymy jaka cena.

juz mam:
The weight is 445g with ARP2000 rod bolts.
Size:C/C 133mm, B/E 48mm, S/E 20mm
Specs: H-Beam rods, material:Forged 4340 EN24 aircraft material Made in Australia.
Price AU$ 980 shipping includet with Tracking number.
If you order more sets we can do better on the price.

The rods are guaranteed for 800Bhp and 9000RPM!
ktos chetny ? bo zaczynam sie zastanawiac czy przypadkiem ten niemiecki sprzedawca nie zrobil numeru typu chinskie korby + wlasne ARP. Wymiary sie zgadzaja, ale nie waga. link do aukcji: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... &rd=1&rd=1
Tak wiec Pajak - masz 100% pewnosci ze to sa australijskie ?
mam odp od goscia na ten temat (wyslalem mu fotke z pytaniem..):

Hi,
Thats GT Performance form Germany i know them.They sell China manufactured rods.
We sell Australian Manufactured rods.
If you are intrested in Group buy we can work out a better price!

Jakas pomoc z wyborem kompresji, uszczelki ? nie wiem jeszcze jaka wielkosc tlokow, dopiero po swietach bedzie grzebane. zalezy mi na niskm lagu...
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Co do kucia CA

Przed trzeba sprawdzić pare elementów takich jak :
1. Pompa oliwy(nowa!)
2. CAS + wałek wydechowy (luz na wieloklinie)
3. Umyć cały blok + wał (kret do kibli;K2)
4. umyć głowice + dekle zaworowe (k2)
5. Dokładnie wymyć podstawkę filtra oliwy + wymiennik ciepła woda/olej
6. Sprawdzić wał (czy jest prosty;na który szlif; i czy opory są nie wytarte - zjebany docisk potrafi przytrzec panewe oporową ew.źle wyregulowany pedał)
WAŁ MOŻE BYĆ PO SZLIFIE (LUZY KORBY - 0,03-0,04; GŁOWNE 0,3-0,5) TŁOKI KUTE ZALEŻNIE OD INSTRUKCJI OD 0,05-0,10 TO USTALA TUNER PODOBNIE JAK SZCZELINE NA ZAMKU PIERŚCIENIA (U MNIE LUZ 0,07 + SZCZELINA 0,4)
7. Rozkręcamy kolektor ssący i planujemy - niema mowy o niedszczelnościach
8. Uszczelka metalowa np. cometic +arp lub orginał nissan (110nm+10 od składającego) :)

cennik : korby pauter około 3000zł; tłoki wiseco 2600; uszczelka 600;szpilki 300;pompa oliwy 600; komplet uszczelek na silnik 400; obróbki 2500- bez głowicy (warto zrobić coby nie rozkręcać koszt ok 2500-full wypas). Robota bezcenna! +hektolitry K2 do myćia silnika.

Docieranie na mineralnym wymieniać co 500km. Po okolo 1000km zlać syfilis i zalać 10w40
przelatać 200-500km i zmienić na docelowy (motul 15-50, vavoline 10-40,inny w tej klasie oby nie castrol-masowo podrabiany) Na ten sezon leje Motul.

Dla robiących tylko remont czysty silnik + nowa pompa oliwy + cometic + obrobione korby i wyosiowany blok+nowy docisk

WAŁ CA ZNIESIE BARDZO DUŻO - SĄ APLIKACJE NA 600KM+ NA SERYJNYM WALE (ryzykował bym do 2 szlifu).

Chińskie częsci - korbi, tłoki (według mnie za duże ryzyko)
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Bakem0n0 pisze: Tak wiec Pajak - masz 100% pewnosci ze to sa australijskie ?
mam odp od goscia na ten temat (wyslalem mu fotke z pytaniem..):
Hi,
Thats GT Performance form Germany i know them.They sell China manufactured rods.
We sell Australian Manufactured rods.
If you are intrested in Group buy we can work out a better price!
Jakas pomoc z wyborem kompresji, uszczelki ? nie wiem jeszcze jaka wielkosc tlokow, dopiero po swietach bedzie grzebane. zalezy mi na niskm lagu...
Mi wlasnie cena bardzo niepasowala u niemca !!
Cena grupowa od australijczyka byla 550EURO.
Wiec 120Euro mniej (skoro 450 z wysylka) to bardzo duzy rabat!
Jako ze koles tez cos musi zarobic to musi je miec za ok 300euro !!
Koszt srub ok 100euro wiec same korby bylyby za 200 !!To jest naprawde niemozliwe, choc zapowiadalo sie milo!
Napisze do chinczykow czy przypadkiem niesprzedawali czegos gt motorsportowi ! Jesli sprzedawali to sprawa jasna !!

Tloki dla mnie z jak najnizsza kompresja: 8,0:1 pewnie beda bo 7,5 to juz zakrawa na amerykanskiego V8 z lat 70-tych. Choc wskutek obrobki glowicy i planowanej uszczelki 1,9 itak bedzie chyba jeszcze nizsza kompresja (1 silnik na chinskich korbach bedzie testowym silnikiem wiec chce go maksymalnie wysilic !!)
Jesli cos bedzie nieteges to zblokuje w-g i nadrobie straty za pomoca doladowania.
Jesli bedzie bardzo niedobrze to kolejne silniki beda mialy wyzsza kompresje.
Rafi- jesli chinczycy dobrze wykonali korby to niebedzie z nimi problemu !!
Ta firma sie zajmuja tylko korbami wiec niemoga sobie pozwolic na wpadke z niedorobka !!
Tloki wole szczerze mowiac firmowe !! Tak na wszelki wypadek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”