Luz w dyfrze?
Moderator: Moderator
-
rafus
Po zamontowaniu dyfra z S14 w moim aucie (S13) zwróciłem uwagę na delikatne stuknięcia dochodzące z tyłu auta w czasie odejmowanania gazu oraz po dodaniu gazu po hamowaniu silnikiem (w tym wypadku czuć jakby szapnięcie autem). Po oględzinach nissana na podnośniku zauważułem, że można pokręcić wałem napędowym tak na oko po 1cm w każdą stronę - czy taki luz jest dopuszczalny i może być przyczyną wspomnianych stuków? Na seryjnym dyfrze nic nie stukało i na wale raczej nie dawało się wyczuć żadnych luzów. Jeśli to wina dyfra to co to może być i czy daje się to naprawić czy lepiej wymienić na drugi bez luzów i nie bawić się w regenerację tego? I ostatnie pytanie - czy ktoś podjąłby się i za ile (może być na PW) doprowadzenia tego do porządku, bo sam nie ukrywając nie mam na to ani warunków ani czasu czy umiejętności, a jazda autem w którym coś jest nie tak bardziej mnie drażni niż daje przyjemność.
Sprawdz przy okazji czy niemasz luzu na sankach !! Wczoraj jechalem s13 ktory wydawal stuki wlasnie z powodu wywalonych gum na sankach.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
- roball
- Postojebca Nałogowy

nigdy nie jeździłem ze szperą
ale z tego co wiem to powinna stukać jak się jeździ w kółko z małą prędkością ..
przy jeździe na wprost nie powinno nic się tłuc
ale z tego co wiem to powinna stukać jak się jeździ w kółko z małą prędkością ..
przy jeździe na wprost nie powinno nic się tłuc
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
ale to szpera plytkowa stuka przy skrecaniu z mala predkoscia.
Tu pewnie o wiskotyczna - seryjna z s14 chodzi a ta powinna byc cicha.
W scierce mialem wiskotyczna szpere i nie halasowala
Tu pewnie o wiskotyczna - seryjna z s14 chodzi a ta powinna byc cicha.
W scierce mialem wiskotyczna szpere i nie halasowala
-
rafus
Wózek i reszta zawieszenia jest OK, nie dawno auto było na całej ścieżce diagnostycznej i zadnych luzów, gemetria i zbieżność ok, amory ~85-90% sprawności. Dziwi mnie natomiast to, że tyle wałem napędowym można sobie kręcić - mi to właśnie wygląda podejrzanie.
-
hałabała
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
tez mam dyfer od s14a i też mam taki sam luz i mi tez nieraz delikatnie puka przy ruszaniu,ale to raczej zależy jak kto operuje sprzęgłem,a co do luzu na wale to mnie tez to zastanawiało czy tak powinno byc!!