Instalacja bez komputera to jest po prosu CHAMSKA oszczędność wcześniej czy później coś padnie, albo nie będzie chciał jeździć na gazie albo na benzynie. Moim zdaniem gaz w sportowym aucie to profanacja(nie ma jak zapach benzynkiIceMan pisze:1. Jechałem nissanem z NAJTAŃSZĄ instalacją BEZ komputera i auto jechało bardzo ładnie.
2. Kolega do Fiata Coupe 5 cylindrow tez turbo mial tez zalozoną najtanszą instalacje i auto tez latało
mój nissanik :P
Moderator: Moderator
- Lukasz
- Stały gość

- Kontakt:

-
s38
Zgadzam sie w 100%Lukasz pisze:
Instalacja bez komputera to jest po prosu CHAMSKA oszczędność wcześniej czy później coś padnie, albo nie będzie chciał jeździć na gazie albo na benzynie. Moim zdaniem gaz w sportowym aucie to profanacja(nie ma jak zapach benzynki).
a dlaczego ma cos pasc ? mozesz to udowodnic ? bo widze ze nasluchales sie tylko o tym i o tamtym ale nie wiesz na jakiej zasadzie to dziala. Instalacja bez komputera rozni sie tym ze sklad mieszanki ustalasz srubą a z przy komputerze to on steruje skladem mieszanki - jest podlaczony o sondy lambda. ale jak to z komputerami bywa lubią głupieć i w turbo roznie to bywa.Lukasz pisze:Instalacja bez komputera to jest po prosu CHAMSKA oszczędność wcześniej czy później coś padnie, albo nie będzie chciał jeździć na gazie albo na benzynie. Moim zdaniem gaz w sportowym aucie to profanacja(nie ma jak zapach benzynkiIceMan pisze:1. Jechałem nissanem z NAJTAŃSZĄ instalacją BEZ komputera i auto jechało bardzo ładnie.
2. Kolega do Fiata Coupe 5 cylindrow tez turbo mial tez zalozoną najtanszą instalacje i auto tez latało
).
A dlaczego mialby na benzynie nie chciec jezdzic ?
A co do profanacji. To załóżmy taką sytuacje, tracisz prace, znajdujesz inną ale jest dalej i zarabiasz mniej. I masz teraz 3 wyjscia, albo sprzedac nissana i kupic np. cinguecento, albo smigac autobusem do pracy a w weekendy nissanem (chory pomysł
jak dla mnie wybor jest prosty.
dziekuje za uwage
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Zawsze sie zastanawiałem nad inastalacja gazu nie załozyłem jej z powodu duzego kosztu na starcie. Wiem ze mozna jechac na gazie z mikserem, ale-
-gaz jest przd przepustnica nie zawsze cały wypuszczony gaz jest spalony.
- poniewaz znajduje sie go sporo w kolektoze i przewodach dolatowych moze wybuchnąc (zanim sie niektóży będą smaić niech sie zastanowiaą)
Teoretycznie nie może bo zawór ssący zamyka sie a potem dopiero następuje iskra - a jednak
w praktyce słyszałem o 3 nissanach w których wsteczne wybuchy rozwaliły : turbine 2 przypadki na 3 przepływomiez 2 /3 czemu sie tak dzieje?
Bo cisnienie jest wstecz i to wieksze niz 0,8 bar. To jest cisnienie udarowe i UKRĘCIŁO wirnik w turbinie! NIe zmyslam.
Przepływomież dostał takiego strzala że dróty pomiarowe straciły swoje właściwości i mimo ze mech wszystko bylo ok to nikt nie wiedział co jest z autkiem.
A jeśli mamy wtryski gazu(co popieram) to moga byc on sterowane przez nasz komp (znam taką instalacje koszt 2700) to dawka jest dozowana za każdym razem i nawet jak nie zostanie zpalona i wystapi wybuch (zdaża sie o wiele żadziej) to następuje wewnatrz kolektora i przepustnica odcina ten wybuch. Poza tym wybucha tylko jedna dawka na jeden cylinder a nie cała mozliwa która podał mikser.
Nie strzlał wam nissan nigdy w kolektor? Mi strzelał i sciagało mi weże mimo ze było opaskami sciagnęte więc mi nie mówcie że nie ma czegoś takiego jak wybuchy gazu.
I miksera nie założe tylko dla tego.
Jeśli hodzi o mieszanke to nech jest zabogata mam to gdzieś i tak taniej wychodzi. A jak kktos ozczeddza na gazie jeszcze to sie nie dziwie że zawory spalone..... no coments.
Nie ma sensu spierac sie o to czy gaz czy nie czy to profanacja czy nie. Jasne jest ze wolałbym jeździć wiecej niż mniej.
Do S13 wsadził bym gaz no problem i nie uważam tego za profanacje ale jak ktoś by włożył do Skylina........to bym mu wpier...spuscił!
-gaz jest przd przepustnica nie zawsze cały wypuszczony gaz jest spalony.
- poniewaz znajduje sie go sporo w kolektoze i przewodach dolatowych moze wybuchnąc (zanim sie niektóży będą smaić niech sie zastanowiaą)
Teoretycznie nie może bo zawór ssący zamyka sie a potem dopiero następuje iskra - a jednak
w praktyce słyszałem o 3 nissanach w których wsteczne wybuchy rozwaliły : turbine 2 przypadki na 3 przepływomiez 2 /3 czemu sie tak dzieje?
Bo cisnienie jest wstecz i to wieksze niz 0,8 bar. To jest cisnienie udarowe i UKRĘCIŁO wirnik w turbinie! NIe zmyslam.
Przepływomież dostał takiego strzala że dróty pomiarowe straciły swoje właściwości i mimo ze mech wszystko bylo ok to nikt nie wiedział co jest z autkiem.
A jeśli mamy wtryski gazu(co popieram) to moga byc on sterowane przez nasz komp (znam taką instalacje koszt 2700) to dawka jest dozowana za każdym razem i nawet jak nie zostanie zpalona i wystapi wybuch (zdaża sie o wiele żadziej) to następuje wewnatrz kolektora i przepustnica odcina ten wybuch. Poza tym wybucha tylko jedna dawka na jeden cylinder a nie cała mozliwa która podał mikser.
Nie strzlał wam nissan nigdy w kolektor? Mi strzelał i sciagało mi weże mimo ze było opaskami sciagnęte więc mi nie mówcie że nie ma czegoś takiego jak wybuchy gazu.
I miksera nie założe tylko dla tego.
Jeśli hodzi o mieszanke to nech jest zabogata mam to gdzieś i tak taniej wychodzi. A jak kktos ozczeddza na gazie jeszcze to sie nie dziwie że zawory spalone..... no coments.
Nie ma sensu spierac sie o to czy gaz czy nie czy to profanacja czy nie. Jasne jest ze wolałbym jeździć wiecej niż mniej.
Do S13 wsadził bym gaz no problem i nie uważam tego za profanacje ale jak ktoś by włożył do Skylina........to bym mu wpier...spuscił!
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
-
Anonymous
panowie co do gazu to ja juz temat przerobilem na sucho bo m<font class="red">u</font>j znajomy gazuje bryki od polonezow po amerykanskie krazowniki 5 litrowe.wiec jesli moge to chcialbym dodac:
1. koledzy dobrze zauwazyli ze jesli gaz to tylko wtrysk i komputer(ok 4000 zł) poniewaz tylko w takim rozwiazaniu mozemy utrzymywac w miare normalna temperature pracy silnika zasilanego gazem (103 oktany) i to pozwoli dlugo zyc glowicy.temperatura przy takiej instalaci jest wyzsza o 5 stopni celciusza a nie o 20.
2. jesli chcecia zalozyc gazownie to turbina musi byc w idealnym stanie poniewaz jesli tak nie jest to pluje olejem i robi sie rakieta i po silniku.
3. jesli juz jest gaz to chyba musimy zapomniec o szalenstwach
4. komputer w gazie do sx to podstawa bo jak go nie bedzie to lambda sie powypala i komputer w samochodzie zacznie glupiec na benzynie bo bedzie mial wiele bledow a koszt naprawy takiej benzyny to ze 2000 zł
PS.jesli ktos hce moge dac namiar na znajomego (kielce),on tez kiedys jezdzil 200sx ale jak ktos sie bedzie decydowal to turbina w idealnym stanie bo w przeciwnym razie to sie mija z celem.
wszystki informacje ktore zamiescilem wczesniuej skonsultowalem
1. koledzy dobrze zauwazyli ze jesli gaz to tylko wtrysk i komputer(ok 4000 zł) poniewaz tylko w takim rozwiazaniu mozemy utrzymywac w miare normalna temperature pracy silnika zasilanego gazem (103 oktany) i to pozwoli dlugo zyc glowicy.temperatura przy takiej instalaci jest wyzsza o 5 stopni celciusza a nie o 20.
2. jesli chcecia zalozyc gazownie to turbina musi byc w idealnym stanie poniewaz jesli tak nie jest to pluje olejem i robi sie rakieta i po silniku.
3. jesli juz jest gaz to chyba musimy zapomniec o szalenstwach
4. komputer w gazie do sx to podstawa bo jak go nie bedzie to lambda sie powypala i komputer w samochodzie zacznie glupiec na benzynie bo bedzie mial wiele bledow a koszt naprawy takiej benzyny to ze 2000 zł
PS.jesli ktos hce moge dac namiar na znajomego (kielce),on tez kiedys jezdzil 200sx ale jak ktos sie bedzie decydowal to turbina w idealnym stanie bo w przeciwnym razie to sie mija z celem.
wszystki informacje ktore zamiescilem wczesniuej skonsultowalem
Rozumiem ze taki AFR ustalacie na podstawie sondy szerokopasmowej oraz czujnika egt czy pan kazio z gazowni ustawia na sluch czy wech?IceMan pisze: Tak tak. Podnosisz cisnienie turbo i ... reguluje sie instalacje zeby wiecej gazu dawala i mieszanka nie byla zauboga. To wszystkoOczywiscie trzeba DOBRZE wyregulowac to wszystko bo jak ktos ustawia ubogą mieszanke zeby malo palil to nic dziwnego ze silniki padają i potem opowiesci ze gaz po 10 tys. km zabił silnik.
Jezeli tak piszesz o gazie to chyba nie wiesz o czym mowisz.
Wlasciowsci gazu:
1. 103 octany
2. Wieksza temperatura spalania (taka sama mieszanka co benzyny moze zaowocowac spalonymi zaworami)
3. Gaz jest bardziej suchy i gorzej smaruje.
Dalej nie widzisz roznicy miedzy gazem a paliwem? To tak jakbys dizlem jezdil na olej opalowy i mowil "eee tam nie jest gorzej a moze i lepiej a przede wszystkim tanio! " Tanio do pierwszego remontu.
BTW Wszystkich gazownikow zapraszam do mnie. Zrobie wam wydech z kwasowki bo tylko on wytrzyma w sensownym czasie jazde na gazie. Normalny wydech po prostu sie przepali jako ze ze spalania gazu jest wiecej wody oraz zwiazkow przyspieszajacych utlenianie.
Jak by konstruktor przewidzial ze to auto moze jezdzic na gaze to by je do tego dostosowal. Nissan 200sx nie jest autem do zagazowania. Jak cie nie stac na sportowy wuzek to kup sobie jeszcze malucha i tym jezdzij do pracy.
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno
S14a drift spec
S14a drift spec
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
W rumiii. Kolo zakłada to w serwisie fiata w wejherowie na codzień (kumpel ma to w punto) a w weekendy u siebie w domu i dlatego taniej.
Instalacja jest praktycznie taka sama tylko nie ma osobnego kompa i wtryski są sterowane przez nasz komp. Co prawda nie stroiłem nigdy naszegoECU dla gazu ale moge sie tego podjąć mmozemy miec 4 mapy więc jedną zarezerwowalibyslmy dla gazu i już Dla mnie bajka (ale i tak kasy brak)
Instalacja jest praktycznie taka sama tylko nie ma osobnego kompa i wtryski są sterowane przez nasz komp. Co prawda nie stroiłem nigdy naszegoECU dla gazu ale moge sie tego podjąć mmozemy miec 4 mapy więc jedną zarezerwowalibyslmy dla gazu i już Dla mnie bajka (ale i tak kasy brak)
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
-
Anonymous
brt " Jak by konstruktor przewidzial ze to auto moze jezdzic na gaze to by je do tego dostosowal. Nissan 200sx nie jest autem do zagazowania. Jak cie nie stac na sportowy wuzek to kup sobie jeszcze malucha i tym jezdzij do pracy."
tu nie chodzi o to by sie chwalic kogo stac a kogo nie stac wydaje mi sie ze to forum ma sluzyc czemu innemu i mysle ze po to jest aby pogadac o wszystkim nawet o gazie w 200sx.
jesli piszemu tu po to aby chwalic sie "mnie stac a ciebie nie" ja mam lepszy wozek a ty gorszy" spojlery moje sa fajniejsze" to chyba powinnismy zmienic nazwe na VW killers.
a co do konstruktorow tego auta, mysle ze tez nie przewidzieli ze ktos bedzie zmienial wydechy, a mimo to tak sie dzieje no i co oni przewidzieli jesli chodzi o turbine co? heheheheh to ze nie jest napisane w instrukcij to nie znaczy odrazu ze zabronione. cze producent napisal gdzies ze auto mozna tuningowac ?
dobra bo sie rozgadalem, ale oczywiscie to moje zdanie niemailem zamiaru nikogo obrazic pozdrawiam Majster.
tu nie chodzi o to by sie chwalic kogo stac a kogo nie stac wydaje mi sie ze to forum ma sluzyc czemu innemu i mysle ze po to jest aby pogadac o wszystkim nawet o gazie w 200sx.
jesli piszemu tu po to aby chwalic sie "mnie stac a ciebie nie" ja mam lepszy wozek a ty gorszy" spojlery moje sa fajniejsze" to chyba powinnismy zmienic nazwe na VW killers.
a co do konstruktorow tego auta, mysle ze tez nie przewidzieli ze ktos bedzie zmienial wydechy, a mimo to tak sie dzieje no i co oni przewidzieli jesli chodzi o turbine co? heheheheh to ze nie jest napisane w instrukcij to nie znaczy odrazu ze zabronione. cze producent napisal gdzies ze auto mozna tuningowac ?
dobra bo sie rozgadalem, ale oczywiscie to moje zdanie niemailem zamiaru nikogo obrazic pozdrawiam Majster.
ale jak zaklada to sam to zadnego papieru nie wystawi ?jarkowy pisze:W rumiii. Kolo zakłada to w serwisie fiata w wejherowie na codzień (kumpel ma to w punto) a w weekendy u siebie w domu i dlatego taniej.
-
Anonymous
ottt sluszna uwaga ICEMAN. a niewiem czy ktos z was widzial silnik ktory od poczatku jezdzi na gazie ale dobrym gazie (instalacja) silnik w srodku jest czysciutenki. gaz jest czysty jak woda mineralana a co do benzyny to zobaczymy jak bedziemy jezdzic na biopaliwach , chyba tylem.
Dlaczego sie czepiacie aut które jeżdżą na gazie, a silniki nie wytrzymują i padają? Ile jest takich przypadków? 2% może 5%? Zobaczcie ile samochodów jeździ na gazie. Większość z nich nie ma żadnych problemów. A silniki które jeżdzą na benzynie sie nie psują? Psują sie tak samo. Ale tak to juz jest, że te dobre informacje to jest normalka i nie mówi sie o nich, a mówi sie o tych złych (awariach). Stąd opinia że gaz psuje silniki.
To samo dotyczy oleju opałowego (jazeli juz coś ma psuć silnik to jedynie barwnik dodany do opału).
A to czy to jest profanacja czy nie, to zależy tylko od tego czy auto używasz na codzień, czy do zabawy (bo masz jeszcze ze 3).
Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.
To samo dotyczy oleju opałowego (jazeli juz coś ma psuć silnik to jedynie barwnik dodany do opału).
A to czy to jest profanacja czy nie, to zależy tylko od tego czy auto używasz na codzień, czy do zabawy (bo masz jeszcze ze 3).
Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.
Jezeli tylko tyle wywnioskowales z mojego posta to przeczytaj lepiej go jeszcze raz. To byla dobra rada a nie przechwalki ale skoro nie chcesz sluchac rad to ok. Zaloz gaz do 200sx i podziel sie z nami swoimi spostrzezeniami.majster pisze:brt " Jak by konstruktor przewidzial ze to auto moze jezdzic na gaze to by je do tego dostosowal. Nissan 200sx nie jest autem do zagazowania. Jak cie nie stac na sportowy wuzek to kup sobie jeszcze malucha i tym jezdzij do pracy."
A co do zmian wydechu oraz zmian w silniku to chyba nie rozumiecie po co sie to robi. A wiec robi sie to po to aby USPRAWNIC silnik ( tzn w wolnym przekazie uwolnic kilka km) a gaz robi sie po to "tylko i wylacznie" aby zaoszczedzic na paliwie co w przypadku gazu silnikowi nie sluzy. Pozatym co z tego ze mamy kiepskie paliwo? Jakos sobie nissany z tym radza a z gazownia nie bardzo.
Chcecie ? robcie ! Kto wam broni?
Czy wy myslice ze ja sram pieniedzmi ? Moj nissan pali 2 razy tyle co 200sx wiec bardzo chetnie przerobil bym go na gaz ale gdyby to bylo zdrowe dla silnika ! A ze nie jest dlatego omijam jak g....
TomaRacing
S14a drift spec
S14a drift spec