FMIC - jeszcze raz. NIE od IVECO
Moderator: Moderator
We wzorach podanych wyżej nigdzie nie widzę miejsca na wstawienie pojemności układu dolotowego, bo tak naprawdę o to chodzi. Zresztą liczycie dla ustalonego stanu pracy silnika (stałe obroty). Dla takiego stanu pracy tyle samo ubywa powietrza (przez cylindry), co do niego wchodzi (przez przepływkę). Więc przekłamań nie powinno być, nawet przy większej pojemności układu. Różnica jest dla przyspieszania (zmiany obrotów silnika). Przy seryjnej pojemności układu komputer "wie", że jeżeli przy danych obrotach/obciążeniu przepływka wskazuje daną ilość powietrza to do cylindrów dostaje się jakaś tam ilość powietrza pod jakimś ciśnieniem. Jeżeli zwiększymy pojemność układu dolotowego to dla tych samych warunków ciśnienie będzie mniejsze (potrzeba więcej czasu na napompowanie większej objętości), a więc ilość powietrza dostająca się do cylindrów będzie mniejsza. Wniosek komputer będzie przelewał.
W rzeczywistości nie jest to aż takie proste i przedstawienie takiej regułki jest sporym uproszczeniem.
W rzeczywistości nie jest to aż takie proste i przedstawienie takiej regułki jest sporym uproszczeniem.
|oo|__|oo|
Wildcat
O=O---O=O
Wildcat
O=O---O=O
- roball
- Postojebca Nałogowy

.wildcat.
tak napisałem
przy stałym ciśnieniu wogóle nie ma znaczenia jaka jest pojemność dolotu
ten 1% to wzrost AFR'a przy zwiększeniu pojemności układu o 1,6L
wg tego wzoru możesz policzyć dla dowolnego układu -
musisz znać pojemność serii i pojemność liczonego - różnicę dzielisz przez 1,62 i wychodzi ci procentowy wzrost AFR przy kicdown'ie
jest to maksymalna wartość nadwyżki paliwa jaka wystąpi
założyłem że dojście do max ciśnienia trwa ok 1s
w czasie tej sekundy fałsz we wskazaniach będzie coraz mniejszy - czyli AFR będzie zmierzał do zaprogramowanego
powtórzę wniosek z całości
jak najbardziej zakładać FMIC ..
tak napisałem
przy stałym ciśnieniu wogóle nie ma znaczenia jaka jest pojemność dolotu
ten 1% to wzrost AFR'a przy zwiększeniu pojemności układu o 1,6L
wg tego wzoru możesz policzyć dla dowolnego układu -
musisz znać pojemność serii i pojemność liczonego - różnicę dzielisz przez 1,62 i wychodzi ci procentowy wzrost AFR przy kicdown'ie
jest to maksymalna wartość nadwyżki paliwa jaka wystąpi
założyłem że dojście do max ciśnienia trwa ok 1s
w czasie tej sekundy fałsz we wskazaniach będzie coraz mniejszy - czyli AFR będzie zmierzał do zaprogramowanego
powtórzę wniosek z całości
jak najbardziej zakładać FMIC ..
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Roball, rafi, Wielkie dzięki za fotki:D Teraz już wiem do kąd zmierzam;]
A co do zakładania FMIC, to też jestem 100% pewien ze zakładać, chciałem się tylko upewnić czy trzeba chipa, czy nie trzeba.
Roball skąd wytrzasnąłeś orurowanie?
p.s roball, jeśli też jesteś z kraka, to istnieje mozliwość się kiedyś ustawić żebym podglądnął twojego fmic?
A co do zakładania FMIC, to też jestem 100% pewien ze zakładać, chciałem się tylko upewnić czy trzeba chipa, czy nie trzeba.
Roball skąd wytrzasnąłeś orurowanie?
p.s roball, jeśli też jesteś z kraka, to istnieje mozliwość się kiedyś ustawić żebym podglądnął twojego fmic?
- roball
- Postojebca Nałogowy

A kto powiedział że to mój
wpisałem w google/grafika "s13 intercooler" żeby cię tak na sucho nie odsyłać do szukania
ja niestety męczę się na serynym IC
mam w planach FMICA ale tak jak u Rafiego
przed chłodnicę, z maksymalnie krótkimi przewodami
wpisałem w google/grafika "s13 intercooler" żeby cię tak na sucho nie odsyłać do szukania
ja niestety męczę się na serynym IC
mam w planach FMICA ale tak jak u Rafiego
przed chłodnicę, z maksymalnie krótkimi przewodami
Roball, przemyślałem to co pisałeś i teraz (dopiero:P ) zaskoczyłem o co Ci chodziło. Myśle że masz racje, mieszanka bedzie dobra, a jedynie momentami zanim nadmucha się układ bedzie jakis mały odstęp od idealnego AFR.
Co jednak z ciśnienem? czy komputer będzie dobrze odczytywał ciśnienie? Bo jeśli nie, to co prawda AFR będzie dobry itd. , jednak czy komputer będzie widzał 1 bar, jeśli on faktycznie wystąpi, czy może go widzeić już wcześniej. Problemem wtedy będzie nie zły skład mieszanki, bo AFR będzie gites cały (prawie) czas, tylko zabezpieczenie kompa i odcinka paliwa?
p.s. Chciałbym żeby na ten temat wypowiedział się zwłaszcza Jarkowy, jako że on zajmuje się oprogramowaniem ECU.
Co jednak z ciśnienem? czy komputer będzie dobrze odczytywał ciśnienie? Bo jeśli nie, to co prawda AFR będzie dobry itd. , jednak czy komputer będzie widzał 1 bar, jeśli on faktycznie wystąpi, czy może go widzeić już wcześniej. Problemem wtedy będzie nie zły skład mieszanki, bo AFR będzie gites cały (prawie) czas, tylko zabezpieczenie kompa i odcinka paliwa?
p.s. Chciałbym żeby na ten temat wypowiedział się zwłaszcza Jarkowy, jako że on zajmuje się oprogramowaniem ECU.
ZAKODUJCIE SOBIE WSZYSCY: TAK POTRZEBA CHIPA lub SMT aby nie było problemów przy większym doładowaniu !!!!!
Jest to WYMÓG.
Zwiększasz doładowanie = chip lub SMT (oczywiście nie mówię o zmianie o 0.1 Bar)
Jest to WYMÓG.
Zwiększasz doładowanie = chip lub SMT (oczywiście nie mówię o zmianie o 0.1 Bar)
EMWU is dead
i jest OK z tak zamontowanym FMIC'iem (tzn. obok chlodnicy)? Wiem, ze taki montaz jest prostszy, bardziej tani, niz zakladanie pod zderzakiem, ale mysle, ze nie lepszy. U mnie stoi pod zderzakiem, a sam IC jest chyba jeszcze wiekszy.Rafi pisze:to moje w pierwszej wersji ;d
Karlos - Zakodowane.
Jednak nie o zwiększanie ciśnienia mi chodzi, tylko o zwiększanie pojemności dolotu. Więc zakłądam skrajny (moze nawet troche teoretyczny) przypadek że jeżdżąc na całkowiej seri z 0,7 bara w peaku, zakładam wielgaśny IC i wielgaśne i długie rurzyska.
Upraszczam pytanie - Czy zwiększenie pojemności IC, spowoduje błędne odczynty ECU o ćiśnieniu powietrza Prosze o najprostrzą odpowiedz - tak/nie
Airbog - królestow za fotki Twojego FMIC!!
Jednak nie o zwiększanie ciśnienia mi chodzi, tylko o zwiększanie pojemności dolotu. Więc zakłądam skrajny (moze nawet troche teoretyczny) przypadek że jeżdżąc na całkowiej seri z 0,7 bara w peaku, zakładam wielgaśny IC i wielgaśne i długie rurzyska.
Upraszczam pytanie - Czy zwiększenie pojemności IC, spowoduje błędne odczynty ECU o ćiśnieniu powietrza Prosze o najprostrzą odpowiedz - tak/nie
Sorry, ale ja nie rozumiem (może w inny sposób myślę).MKx pisze: Jednak nie o zwiększanie ciśnienia mi chodzi, tylko o zwiększanie pojemności dolotu. Więc zakłądam skrajny (moze nawet troche teoretyczny) przypadek że jeżdżąc na całkowiej seri z 0,7 bara w peaku, zakładam wielgaśny IC i wielgaśne i długie rurzyska.
ECU o jakim ciśnieniu powietrza?
Jeżeli będziesz miał wielkie rury i IC to zwiększy Ci się lag.
Jeśli zrobisz to dobrze to raczej nie będzie to odczuwalne.
A ECu chyba tu nie ma nic do gadania.
EMWU is dead
moze ktos załozy gotowca z orurowaniem http://sklep.turbokillers.com/index.php?cPath=41_49
sa dwie wersje do S13 CA18DET i S14 SR20DET
sa dwie wersje do S13 CA18DET i S14 SR20DET
Ostatnio zmieniony wt 17 paź, 2006 10:23 przez bazabaza, łącznie zmieniany 1 raz.
- roball
- Postojebca Nałogowy

tak, spowoduje błędne odczytyMKx pisze: Upraszczam pytanie - Czy zwiększenie pojemności IC, spowoduje błędne odczynty ECU o ćiśnieniu powietrza Prosze o najprostrzą odpowiedz - tak/nie
PS
teraz zapytaj jak bardzo błędne
jak bardzo bledne i jakie problemy za tym ida ?roball pisze:tak, spowoduje błędne odczytyMKx pisze: Upraszczam pytanie - Czy zwiększenie pojemności IC, spowoduje błędne odczynty ECU o ćiśnieniu powietrza Prosze o najprostrzą odpowiedz - tak/nie
PS
teraz zapytaj jak bardzo błędne
[scroll][center]*** ORDYNUSS Team *** member # 000,5/06
Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę[/center][/scroll]

Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę[/center][/scroll]