Jesli bedziesz mial oryginalne panweki to masz szanse na rodzynka (wla na 1 szlif), a taki wal troche jest warty. Oczywiscie same panewki to nie wszystko, ale pomiary walu u dobrego szlifierza wszystko zweryfikuja. Najlepiej ugadaj sie z Jarkiem ma dojscia do dobrego warsztatu szlifierskiego, chyba ze masz jakis zaufany. Bo mnie oddanie auta do "mechanika" kosztowalo kupno drugiego walu. Jak juz bys chcial sam zabierac sie za remont to pamietaj aby szlif robic pod kupione panewki (tzn. pasowanie do kazdej z osobna, a nie szlif na z gory zalozony wymiar tak jak to najczesciej robia) no i oczywiscie panewki dobrej jakosci. To samo tyczy sie dokladnego sprawdzenia korbowodow czy ktorys nie zostal uszkodzony, wymiany pierscieni itp. itd. czyli solidny remoncik.
stukanie
Moderator: Moderator
Widzisz juz normalniejsze podejscie
.
Jesli bedziesz mial oryginalne panweki to masz szanse na rodzynka (wla na 1 szlif), a taki wal troche jest warty. Oczywiscie same panewki to nie wszystko, ale pomiary walu u dobrego szlifierza wszystko zweryfikuja. Najlepiej ugadaj sie z Jarkiem ma dojscia do dobrego warsztatu szlifierskiego, chyba ze masz jakis zaufany. Bo mnie oddanie auta do "mechanika" kosztowalo kupno drugiego walu. Jak juz bys chcial sam zabierac sie za remont to pamietaj aby szlif robic pod kupione panewki (tzn. pasowanie do kazdej z osobna, a nie szlif na z gory zalozony wymiar tak jak to najczesciej robia) no i oczywiscie panewki dobrej jakosci. To samo tyczy sie dokladnego sprawdzenia korbowodow czy ktorys nie zostal uszkodzony, wymiany pierscieni itp. itd. czyli solidny remoncik.
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
panewki sa na 0,50 to rodzyn to niebedzie napewno a jeszcze dotego cziko juz sprzedal silnik co za pech
tel 511094691
Nawet kupujac nowy wal masz na nominal kilka grup panewek, poprostu waly po wyprodukowaniu sa grupowane wedlug pewnych zakresow wymiarow.dziubas pisze:to co np. 0.50 komplet i kazda jest innato pamietaj aby szlif robic pod kupione panewki (tzn. pasowanie do kazdej z osobna?
Co do standardowego szlifu to robi sie z luzem 0.04m-0.05mm (panewki moga miec pewna niedokladnosc), robiac szlif pod to co kupiles starasz sie pasowac z luzem 0.02mm. Takie podejscie w wysilonym silniku zapewnia owiele wieksza trwalosc. Oczywiscie po remoncie bardzo wazne jest docieranie aby tej pracy nie zniszczyc.
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
no i wlazlem na mine. rozkrecilem caly silnik i: kulko zebate na wale korbowym te od paska rozrzadu spilowane o 3 mm moze i 4, klin niewiadomo kto go robil ledwie trzymal, wal szlifowany ale kij wie jak jedne panewki 0,50 drugie 1.0 jeszcze sie niezdenerwowalem
wyciogam tlok zeby wyminic korbowud.ide z korbowodem a tu patrze sforzen mi wypada co jest?? zawrucilem patrze do bloku i juz wpieniony na maksa rysa o grubosci 2mm i szerokosci 3mm . i tak z tego wyszlo ze tylko glowica dobra jest a panewka obrucila sie dlatego ze jakis habrajski mechanik rozwalil smoka ta siateczke i niewyczyscil miski z starych resztek panewek i smog zaciognol zaklejil dziurke w panewce i trach.Kolesie mowia zeby wyminic tuleje cilindra zlozyc to do kupy i puscic pozbyc sie ale ja tak niezrobie nielezy to w mojej naturze zloze go na tej rysie ale na nowym wale i korbie i panewkach wiem ze to drut na maxa ale ma przejechac chociaz 2000km przy spokojnej jezdzie potem silnik wek na szrot i zakupic nowy silniczek najlepiej kogos zaufanego z forum np pajak cziko ...
tel 511094691
nie wymienisz tulei bo tam nie ma tulei w bloku 
sprzedam koguta tel 997
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
witam po wymianie panewek i przejechaniu z ok 3tys km zaczelo cos pukac jak przygazuje slyczhac takie dziwne pukanie mam nadzieje ze to znow niejest panewka czy cos takiego bo wysadze te auto chyba w powietrze albo je sprzedam jeszze jedno jak brzmi spalanie stukowe
tel 511094691
-
Troll
witam po wymianie panewek i przejechaniu z ok 3tys km zaczelo cos pukac jak przygazuje slyczhac takie dziwne pukanie mam nadzieje ze to znow niejest panewka czy cos takiego bo wysadze te auto chyba w powietrze albo je sprzedam jeszze jedno jak brzmi spalanie stukowe
zlokalizuj w ktorej czesci silnika jest halas
powodow moze byc kilka :szklanki ,zawory ,rozrzad ,panewki ,i jeszcze jest jakas gruszka ktora ma cos wspolnego z walkami ale to juz grubszy temat o ktorym nie wiele wiem.
popytaj starszych kolegow
zlokalizuj w ktorej czesci silnika jest halas
powodow moze byc kilka :szklanki ,zawory ,rozrzad ,panewki ,i jeszcze jest jakas gruszka ktora ma cos wspolnego z walkami ale to juz grubszy temat o ktorym nie wiele wiem.
popytaj starszych kolegow
Jak słyszałeś już panewki to teraz je też powinieneś rozpoznać.
Jeśli to inny dźwięk to zlokalizuj skąd dochodzi.
P.S.
Psylo po wymianie panewek (2 lata temu) przejeździł 3 dni i znowu zaczęły stukać = zależy jak zrobisz remont.
Jeśli to inny dźwięk to zlokalizuj skąd dochodzi.
P.S.
Psylo po wymianie panewek (2 lata temu) przejeździł 3 dni i znowu zaczęły stukać = zależy jak zrobisz remont.
EMWU is dead
Witam
Pojawil mi sie taki problem jak w temacie. Na poczatku myslalem ze to wina zlego paliwa ... po zatankowaniu V-Power Racing nic sie nie zmienilo.
Teraz maly opis.
Dzwonienie zaczyna sie juz przy malych predkosciach obrotowych (od 1500 w gore).
Przy normalnym przyspieszaniu, przy kazdym nawet lekkim obciazeniu silnika.
Na ucho nie jestem w stanie powiedziec czy dzwonia wszystkie zawory czy np. 5
czy moze 1.
Moze ktos cos takiego potrafilby zdiagnozowac (zaraz przygotuje filmik z dzwiekiem) aby zobrazowac problem.
Z dodatkowych informacji: auto nie kopci, nie gasnie, trzyma rowne obroty, na wolnych obrotach i gazowaniu na postoju nic nie slychac.
Bardzo prosilbym o pomoc.
Pojawil mi sie taki problem jak w temacie. Na poczatku myslalem ze to wina zlego paliwa ... po zatankowaniu V-Power Racing nic sie nie zmienilo.
Teraz maly opis.
Dzwonienie zaczyna sie juz przy malych predkosciach obrotowych (od 1500 w gore).
Przy normalnym przyspieszaniu, przy kazdym nawet lekkim obciazeniu silnika.
Na ucho nie jestem w stanie powiedziec czy dzwonia wszystkie zawory czy np. 5
Moze ktos cos takiego potrafilby zdiagnozowac (zaraz przygotuje filmik z dzwiekiem) aby zobrazowac problem.
Z dodatkowych informacji: auto nie kopci, nie gasnie, trzyma rowne obroty, na wolnych obrotach i gazowaniu na postoju nic nie slychac.
Bardzo prosilbym o pomoc.
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
- roball
- Postojebca Nałogowy

"Dzwoniące zawory" nie mają nic wspólnego za zaworami
te stuki to odgłosy spalania detonacyjnego
kilka możliwych przyczyn
- za późny zapłon
- za uboga mieszanka
- za gorąco w cylindrze
nagle ci się stuki pojawiły czy coś było robione?
u mnie problem się pojawił po wymianie rozrządu...
te stuki to odgłosy spalania detonacyjnego
kilka możliwych przyczyn
- za późny zapłon
- za uboga mieszanka
- za gorąco w cylindrze
nagle ci się stuki pojawiły czy coś było robione?
u mnie problem się pojawił po wymianie rozrządu...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
Stuki pojawily sie jakies 2000km po wymianie rozrzadu. Wczesniej nic sie nie dzialo. Zaliczylem w miedzyczasie trening w Ulezy(u) ... potem tez dlugo dlugo nic ....
Praktycznie to sie nagle pojawilo.
Sprawdzilem CAS czy sie czasem nie przestawil, ale nie ... (zaznaczylem jego pierwotne polozenie)
[ Dodano: Nie Paź 08, 06 05:15 ]
a oto filmik gdzie slychac dzwonienie
Praktycznie to sie nagle pojawilo.
Sprawdzilem CAS czy sie czasem nie przestawil, ale nie ... (zaznaczylem jego pierwotne polozenie)
[ Dodano: Nie Paź 08, 06 05:15 ]
a oto filmik gdzie slychac dzwonienie
Blurek u mnie jest to samo i pojawiło się po remoncie silnika.
Ja też ustawiłem CAS na znakach tak jak był.
Ja też ustawiłem CAS na znakach tak jak był.
200SX RS13 CA18DET T25 + 2 cale przelot
Wywalony ABS
Wywalony środek:)
Wywalony ABS
Wywalony środek:)
panowie...zaznaczanie CAS-a to nie sposób na ustawienie zapłonu
ustawcie porzadnie zapłon na lampie
ustawcie porzadnie zapłon na lampie
powrót do korzeni ?
drv, poradziles sobie z tym ? czy jedziemy ustawiac zaplon ?