Best turbo for 200sx

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Pajak2444 pisze:
Karrlos a jak pompuje twoja turbina!
Daj znac!
Jak sie auto zachowuje w drifcie i street racingu?
dzieki za info!
W temacie z opisem mojego auta masz wykres z hamowni i opisałem doładowania.
Nie jest to w żadnym wypadku miarodajne, bo nie trzyma ciśnienia.
Jak skończę projekt i wszystko będzie dopięte na ostatni guzik to się wypowiem.

Gadałem z Psylem i założeniem był drift.
Pompujemy z dołu w jak najszerszym zakresie max moment. Moc max jest na drugim miejscu.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Skunio
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Japonczycy stosuja wieksze turbiny gdyz lataja na wyzszych biegach i motory kreca sie miedzy 9 a 10 ts obrotow..

Na nasze europejskie warunki kazda turbina z wyzej wymienionych na bb bedzie sie nadawala .. byle by chaakterystyka była odpowiednia , bez laga i naglych przyrostow momentu ..

U mnie siedzi 2871R BB , mam nadzieje ze potwierdzi sie wynik z pierwszego strojenia i auto znow bedzie pompowalo bara przy 3300obr
www.tgauto.pl
http://sklep.tgauto.pl
http://allegro.pl/sklep/10560393_tgauto_sklep_on_line
Oficjalny diler Ksport, BuddyClub, Ultralite oraz Apex Performance
sprzedawca Koni, EBC, Bilstein itp.
Import na zamownie
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Skunio pisze:Japonczycy stosuja wieksze turbiny gdyz lataja na wyzszych biegach i motory kreca sie miedzy 9 a 10 ts obrotow..
do 10 tys rev kreci sie tylko i wylacznie ostro tunngowana RX7 !! Nikt o zdrowych zmyslach niekreci silnika do takich obrotow !!! Drift bible nieprzekraczali 7tys obr !!!
Bakem0n0 dlaczego 62-1 jest za duza?
Czy ktos wie co amerykance maja na mysli mowiac fast spool? niechodzi mi o tlumaczenie ale o ilosc obrotow !!!
Czy ktos z was zauwazyl ze GT28RS jest niewiele mniejsza niz moja T3/T4 !!! Tyle ze rs jest na bb

Mam nadzieje ze ta moja turbinka da rade zmiescic sie w 3500 obr dla 0,6 bara
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Bakem0n0

Running that large compressor with that small turbine will most likely result in compressor stall. I would say a 62-1 should more then fill your needs. It should get you 650 HP worth of air which should be good for 550 easily at reasonible boost. It will also spool VERY quickly and be good for low boost street driving
Rezultatem uzywania tak duzego kompresora z tak mala turbina prawdopodobnie bedzie blokowanie sie kompresora. powiedzialbym ze 62-01 to wiecej niz na twoje potrzeby. powinienes dostac powietrza o wartosci 650HP ktore spokojnie wystarczy na 550HP przy niewielkim doladowaniu. bedzie rowniez szybko sie wkrecac i nadawac sie do jazdy ulicznej na malym doladowaniu.

to tak na oko.

Pajak, mnie tez interesuje t3/t4 ale ball bearing. mysle ze to byloby najlepsze rozwiazanie. fajna sprawa byloby ladowanie od niskich obrotow...

Mysle ze przesadzacie z tym "japonskim zakresem obrotow", az tak zacofani nie jestesmy...

zamiast teoretyzowac ze "turbina za duza" proponuje popytac sie na zagranicznych forach osob ktore maja takie kity, i jak to dokladnie u nich chodzi...
Ostatnio zmieniony śr 02 sie, 2006 13:23 przez Bakem0n0, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Ja napisałem ze sie wyżej kręcą podczas driftu tzn ze nie schodzą poniżej 4000-5000obr a to ze krecą sie do 10.000 to bzdura nie widziałem zadnego który by przekroczył 8500 w sr lub ca
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Bakem0n0

http://www.driftfactory.com/index.php?cPath=165

fajny ballbearing :) tylko cena... :mrgreen:

A propo tematu.

Wniosek koncowy (chyba ze nie):

turbina do driftu ladujaca od niskich obrotow + dajaca spory power 400KM+ powinna miec...

Tutaj teoria:

goraca strona turbo (housing + wirnik) powinna byc dopasowana do pojemnosci silnika (najlepiej na styk...) oraz ilosci spalin... nie moze byc za mala (zapychanie przeplywu, powrot gazow do silnika), i nie moze byc za duza - wieksza muszla = wiecej spalin do krecenia = wiekszy lag.

strona zimna (kompresor) powinna miec wieksza muszle (housing) ALE powinna miec rowniez wiekszy wirnik = czyli mamy szybsze i wydajniejsze pompowanie. ale tutaj tez nie powinnismy przeginac :mrgreen:

W zwiazku z tym ze wirniki w turbo sa polaczone i kreca sie z taka sama predkoscia, z takiego polaczenia powinnismy uzyskac... dopowiedzcie sobie sami. :sprint:

mysle ze najciekawsza sprawa bedzie dokladne dopasowanie strony goracej do wielkosci silnika/spalin na styk... ani za duza, ani za mala lecz w sam raz :mrgreen: musi wytrzymywac ilosc spalin (bez zapychania) najlepiej troszke powyzej odcinki... (to moje zdanie...:))

cos o turbo, mapki sa... http://www.turboengineering.com/custom_ ... s/ht1.html

A w ogole to niech ktos wymysli turbo z przelozeniami, jak przerzutki w rowerze, zmieniajacymi sie automatycznie w zaleznosci od predkosci krecenia strony goracej i bedzie spokoj, po temacie... :mrgreen:

jezeli w moim mysleniu sa "razace znaki niewiedzy i ignoranctwa" to poprosze o ich wypunktowanie... :violent1:
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Bakem0n0 pisze:goraca strona turbo (housing + wirnik) powinna byc dopasowana do pojemnosci silnika (najlepiej na styk...) oraz ilosci spalin... nie moze byc za mala (zapychanie przeplywu, powrot gazow do silnika), i nie moze byc za duza - wieksza muszla = wiecej spalin do krecenia = wiekszy lag.

strona zimna (kompresor) powinna miec wieksza muszle (housing) ALE powinna miec rowniez wiekszy wirnik = czyli mamy szybsze i wydajniejsze pompowanie. ale tutaj tez nie powinnismy przeginac :mrgreen:

mysle ze najciekawsza sprawa bedzie dokladne dopasowanie strony goracej do wielkosci silnika/spalin na styk... ani za duza, ani za mala lecz w sam raz :mrgreen: musi wytrzymywac ilosc spalin (bez zapychania) najlepiej troszke powyzej odcinki... (to moje zdanie...:))
A w jaki sposob przeliczysz ile bedziesz mial spalin?
Niezapomnij ze jak zwiekszysz doladowanie to ilosc spalin sie zwiekszy i dupa z poprzednich obliczen !!
Szczeze mowiac nieda sie tak przelczyc turbiny zeby bylo super !!!
Dopiero jak przetestujemy kilka T3/T4 to sie okarze czego mozemy sie spodziewac i jakiej ewentualnie turbinki szukac!!
1993 240 coupe with ca18det

489whp 341ft-lb @ 1.3bar

ato ich inny projekt:
http://www.youtube.com/watch?v=N1ETaClsA7M&search=s13
Zauwazcie na jakich obrotach koles trzyma auto i do jakich obrotow dochodzi !!
Szczerze mowiac chyba najlepszym rozwiazaniem moze se okazac ta T62-1 ewentualnie T3/T4 na wydechu .63 lub ewentualnie troche mniejszym. pozyjemy zobaczymy!!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Bakem0n0

A w jaki sposob przeliczysz ile bedziesz mial spalin?
Niezapomnij ze jak zwiekszysz doladowanie to ilosc spalin sie zwiekszy i dupa z poprzednich obliczen !!
no niestety. zycie byloby zbyt piekne i proste gdyby sie dalo... :) ale jakby ustawic granice mocy jaka chce sie osiagnac to mysle ze mozna sprawdzic maksymalna ilosc dawanych spalin... i wg tego dobrac sobie odpowiednia obudowe...

ca18det 489whp 341ft-lb @ 1.3bar ??? gdzie link do tego projektu ??

O_________O

Dopiero jak przetestujemy kilka T3/T4 to sie okarze czego mozemy sie spodziewac i jakiej ewentualnie turbinki szukac!!
ja mam zamiar sie interesowac. jak na razie motam sie w opiniach :D
ktos chetny do testow ? na razie chyba Karrlos ma t3/t4 ?

Pajak a moze sobie jakiegos kozacznego silnika wsadzisz ? :mrgreen:

http://animedvd.pl/pliki/rotorAE86.asx

[ Dodano: Sro Sie 02, 06 22:21 ]
http://forums.nicoclub.com/zeromain?id=173

jest dzial silnikow CA, SR, RB... itd...
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Bakem0n0 pisze:ca18det 489whp 341ft-lb @ 1.3bar ??? gdzie link do tego projektu ??

Pajak a moze sobie jakiegos kozacznego silnika wsadzisz ? :mrgreen:

http://animedvd.pl/pliki/rotorAE86.asx
http://www.rhombus-tuning.com/PT67CA18.htm

Ja juz zbyt dlugo sie mecze z ca18det zeby sie na rotor przezucic!
Ale kopa ma ten potrojny rotor z mazdy 929 strasznego !!!
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

kolejny temat troche odgrzebuje, ale co tam :D

to ze nie wolno korzystac z firmy ssautochrome z usa to wiem, a cos wiecej wiadomo na temat tej firmy - LINK ? obstawiam, ze pewnie tez shit bo to by bylo za piekne :x
'Nigdy nie jest źle, ale zawsze może być lepiej' ;]
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ziperr pisze:kolejny temat troche odgrzebuje, ale co tam :D

to ze nie wolno korzystac z firmy ssautochrome z usa to wiem, a cos wiecej wiadomo na temat tej firmy - LINK ? obstawiam, ze pewnie tez shit bo to by bylo za piekne :x
To turbo wyglada jak 2 turbiny ktore mi sie ostatnio rozsypaly po 1 butowaniu !!
metka na muszli ssacej niewyglada przekonujaco
tym bardziej ze niema na muszli zadnych napisow i odpowiada idelanie wygladem moim 2 umarlym sprezarkom !!
kiedys chcialem przetestowac te turbiny i to zrobilem !!!
NIEWAZCIE SIE TEGO KUPOWAC !!!
Jesli potrzebujesz turbiny to poszukaj uzywanej T28 i podobnych lub dozbieraj kaski i kupimy turbiny nowe TURBONETICS !!
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dzieki za info...
na szczescie jakis czas temu kupilem zapasowa T28, wiec nie martwi mnie fakt, ze obecna mi padla :wink: (no poza faktem, ze padla :twisted:)
a fakt faktem, ze w planie jest zmiana na cos wiekszego, ale max czhyba GT28RS, bo poki co nie mam planow na kucie silnika :roll:
a o ta sie pytalem, bo jakos smiesznie niskie ceny mieli...
w takim wypadku zaczekam az ktos bedzie sprzedawal RS'ke :D
'Nigdy nie jest źle, ale zawsze może być lepiej' ;]
mack1
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

jezeli chcecie miec stabilne, nieskaczace doladowanie to trzymajcie sie z daleka od "wynalazkow" typu mikroturbina-megakompresor. ciekawe kto wam pozniej to wystroi. caly czas bedzie wpadac e surge efect
mart
Coś już wiem
Coś już wiem

co do turbin zalozyle sobie (zabijecie mnie) turbine od klekota-DIESLA- dawca to volvo 940 diesel.przy 2000 mam 10psi i do 4000 idzie ladnie dalej wbijam zeby w kirownice. jednak sprawdze po wymianie pompy bo na orginale(dymil jak parowoz) bylo tak samo 4000 koniec.

ta od volvo jest wizulalnie wieksza actuator zalozylem od orginala.

[ Dodano: Nie Paź 22, 06 23:59 ]
po experym z turbina diesla zalozylem t25

porownujac-dieslowska mokry asfalt i kola buksuja od 2000obr na 1 biegu
2gi bieg i buksuja odrazu
ale-4000obr i koniec szarpie strasznie (chyba sie zapycha)

t25 ten sam mokry asfalt i kola buksuja od 3.5tys
2gi bieg dopiero 4000obr ale idzie do odcinki

na turbinie diesla byl o wiele mocniejszy na dole ale krecic moglem tylko jak diesla 4000
teraz start jest wysoko jak dla mnie od 3.5 (szkoda)

:) a gdyby zalozyc dwie i gdy ta pierwsza by dochodzila do maxa otwieral by sie zawor na ta 2ga (widzialem gdzies to w jakims fokusie) bylo by :twisted: co wy na to
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Mam plana jak "poprosic" turbine do pompowania caly czas od wolnych obrotow np 1,5 bara !!
Ogolnie za doladowanie moze odpowiadac butelka 300 barowa tylko trzeba zamatowac regulator cisnienia ktory bedzie podawal odpowiednia ilosc powietrza ,a w dolocie trzeba bedzie zamatowac klapke zeby nadmiar powietrza nieuciekal przez filtr powietrza na zewnatrz.
najlepiej przeniesc przeplywke gdzies przed kolektor ssacy zeby sie niepogubil i niewylaczyl nam silnika jak przestanie przeplywac przez niego powietrze, bo butla zapelni uklad !!
Butle maja chyba 15 lub 18L butla N2O niemam pojecia jaka ma pojemnosc !!
Zestaw moze byc bardzo milym rozwiazaniem, tylko czy silnik to wytrzyma -megamoment obrotowy przy niskich obrotach.
Zawszemozna tylko wspomoc przyspieszeni turbiny puszczajac powietrze przy 2000obr na 5 sekund czy cos w tym stylu(cos a'la napedzanie turbiny nosem tylko z przeciwnej strony).
Propozycje rozwazcie sami !!
Załączniki
śmieszna sprawa
śmieszna sprawa
CIMG0973.JPG
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”