Irydowe ?wiece

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Heh mam rozkminke. Pytanie prawie jak z serji czy swiece brisk podniosą moc.

Ale poważnie. Miałem kupić zimniejsze o jeden stopien ngk do siebie, ale zwykla swieca ngk ma cyklicznosc gwarantowana do 6.5k obrotow. (nawet dedykowana do s13). Nismo narazie kreci sie do 7200 a lada dzien wejdzie na 8200.
Irydowe Denso Racing w teori (tak napisano) mają cykliczność do 9k obrotow.
Testował ktoś z was w praktyce (nie irydowe ngk long life to inna bajka) czy to w ogle cos zmienia we wlasciwosciach jezdnych ? Ew moze wykresik ??

Pyt nr 2. Seryjne denso zimniejsze o 1 stopien do ca18det zna ktoś oznacznie ?
Najtansze panweki ACL RACING, SPRZEGLA EXEDY, OLEJE MOTUL, TARCZE ATE POWERDISC, KLOCKI FERODO DS PERFORMANCE, ZAWIESZENIA KONI oraz WEITEC +plus duzo duzo innych. Bezkonkurencyjne ceny !!! ABSOLUTNIE ZAWSZE !!!

http://WWW.POWER-TUNING.PL
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Zadzwoń do BRT.
Wiem, że on komuś wrzucał Irydówki - powinien wiedzieć jak się auto zachowuje.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ja jezdzilem na denso irydowych i ogolnie to w moim przypadku kupa straszna (300ZX TT)...
auto jakby troche rowniej pracowalo pomimo ze caly czas mi sie przylewal, aczkolwiek po tysiacu kilometrow popekaly porcelanki na dwoch swiecach !

pozniej wymienilem swiece na swiece w pudeleczku nissana (NGK PFR6B-11B) i wszystko bylo ok.
ChEsTeR

Zimniejsze do sx'a to bcpr7e-11 albo 0.9 mm mozesz tez wziac
Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ChEsTeR pisze:Zimniejsze do sx'a to bcpr7e-11 albo 0.9 mm mozesz tez wziac

Tak ale to ngk.

Kupiłem dzis q22pr-u11 Denso orginały zwykłe. Zimniejsze od zwykłych o stopien
Najtansze panweki ACL RACING, SPRZEGLA EXEDY, OLEJE MOTUL, TARCZE ATE POWERDISC, KLOCKI FERODO DS PERFORMANCE, ZAWIESZENIA KONI oraz WEITEC +plus duzo duzo innych. Bezkonkurencyjne ceny !!! ABSOLUTNIE ZAWSZE !!!

Awatar użytkownika
Adams
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

czytalem kiedys dosc dluga dyskusje na temat swiec miedzianych vs. irydowych i platynowych. wniosek jeden - i tak miedz przewodzi najlepiej, jedyne czego nie ma to dlugowiecznosci konkurentow. osobiscie wole czesciej zmieniac swiece i tyle. pzdr
'99 S14a - maszyna do: jarania sprzęgła, plucia ogniem, palenia gumy... jeździć niby też się da :]
Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Tak tak, ale mi chodzilo o cyklicznosc, czyli to do ileproducent gwarnatuje ze sie bedzie cyklicznie pojawiac iskra.

Wymiany itd nie maja na to wplywu. W koncu wzialem zwykle i tak.

Awatar użytkownika
Elmer
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Ja jezdzilem na denso irydowych IQ22, jakis czas temu nie chcial mi zapalac. Na swiecy (nie mojej-swoich nawet nie wykrecalem) byla slaba iskra a ECU wywalalo ze to power transistor wiec wymienilem. Nic nie dalo, sprobowalem z holu i zapalil, wszystko gralo, do dzis. Problem sie pojawial gdy nie zapalil za pirwszym razem i kilka razy probowalem (pompa go zalala?). Wykrecilem swiece, byly zalane i osmolone. Gdy podpialem je do innego auta, zadna (sic!) nie iskrzyla. Wpakowalem takie jakie znalazlem w garazu (3+jedna z tych co byly wczesniej) pokrecilem z wylaczona pompa i teraz normalnie zapala. Tyle ze za pierwszym razem na 3 garach tylko chodzil ale po okolo 5min wlaczyl sie i 4. Nie wiem czy te stare swiece sa juz do kosza ale jak troche go przeleje przy zapalaniu to juz nie chce wogole zapalic. Moge w sumie zrobic manewr, i zamieniac ciagle jedna swiece by sie przepalila i tym spodobem doprowadze wszystkie 4 do stanu uzytecznosci ale kiedys znowu przeleje i nie bedzie chcial zapalic. Nastawiam sie na wymiane swiec, ale czy jak wpakuje nowe to za jakis czas nie bedzie z nimi dzialo sie to samo? Czytalem troche i mysle o NGK BCPR7ES lub BCPR7EIX (<-irydowe) podobno to sa odpowiedniki do DENSO IQ22. Z tego co wyczytalem na SXOC NGK sa tansze i ludzie je chwala, a ja nie chce wydac kupe kasy :mrgreen: dlatego tez sklaniam sie ku BCPR7ES bo mialem irydowe i jakos wymiekly. Tylko czy po jakims czasie nie doprowadze ich do takiego stanu jak te DENSO. I czy wogole te modele NGK beda pasowaly.

PZDR

PS
Co za roznica?
BCPR7ES
BCPR7ES-11
widze ze w cenie ale w czym jeszcze :)
http://swiece.e24h.pl/advanced_search_r ... ES&x=0&y=0

Irydowych w tym sklepie nie moge znalezc ale tu jest (i nie jest strasznie droga):
http://www.ngk.com/results_cross.asp?pi ... ix&x=0&y=0

PZDR2
Awatar użytkownika
rysiul123
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

W serwisówce napisane jest, że świece do S13 z katalizatorem to PFR6A-11 a bez kata to BCPR6ES-11 wiec BCPR7ES BCPR7ES-11 są świecami zimnymi do seryjnego s13. A różnica między BCPR7ES a BCPR7ES-11 jest w przerwie. Ja mam założone NGK V-line 11 czyli BCPR6E-11 i działają dobrze. A kosztują około 10zl/szt
power by DRiFT
Awatar użytkownika
Elmer
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

dobra juz zamowilem BCPR7ES ale nie wiem jak z ta przerwa moze powinienem zamowic
BCPR7ES-11, najwyzej bede je modyfikowal :?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Platynówki NGK, ciepłota normalna - moc mojego cuda to 190KM
czasem go popędzę - żadnych problemów aż do odcinki - nie wiem jak by było powyżej 7200
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Elmer
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

swiece zmienione ale jak go troche podleje to musze wyciagac i czyscic je :/ dzis to robilem, biorac pod uwage ze nie dawno je wymienilem to sie niezle osmolily, czy to mozliwe ze po wymianie akumulatora pompa mi za bardzo dmucha? bo nawet inaczej pracuje... moze zmienic cisnienie paliwa?...
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

A nie czujesz zapachu benzyny z wydechu, może ci przelewa.
Czerwone są szybsze... YZF600R thundercat + oval carbon laser exhaust onboard ;)

Nissan narazie sold ;(
Rover 75 - dupowóz
Awatar użytkownika
idh
Coś już wiem
Coś już wiem

Ja jezdze na NGK IRIWAY7 (1 stopien zimniejsze) od dwoch lat, bez problemow. Niektorzy twierdza, ze przy irydowych swicach powinno sie lac E98, ale mi sie wydaje, ze w tym przypadku chodzi bardziej o podwyzszone cisnienie doladowania, niz o same swiece. Lepsze paliwo chyba jeszcze zadnemu silnikowi nie zaszkodzilo.

Adam
287 KM, 375 Nm przy 0.9 bara na seryjnej turbinie, 1/4 mili 14.17 (Hockenheim - Public race days 2007. Aktualna lista modow - tutaj. Bodykit BOMEX.
Awatar użytkownika
Elmer
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

kamil79 pisze:A nie czujesz zapachu benzyny z wydechu, może ci przelewa.
No o to mi chodzi wlasnie, na bank przelewa, i jak nie zapale za pierwszym razem to juz lipa bo jak pompe 2 razy wlacze to juz jest tak zalany ze musze swiece wykrecac :) a z rury wali paliwem ostro :), jak go z holu probowalem zapalic to strzelal jak z karabinu :). On jest i byl bogato wystrojony, pod 0,9bara a teoretycznie jezdze na 0,8 ale przed wymiana akumulatora nie bylo problemow i teraz chodzi o to ze moze byl wystrojony pod slaby akumulator, wymienilem i pompa dmucha za mocno. Mam wskaznik cisnienia paliwa ale nie pamietam ile bylo przed zmiana akumulatora :/ wydaje mi sie ze bylo jakies 4 a teraz jest jakies 4,2 ale to nie jest pewne. Czy to wogole mozliwe, bo nie wiem :oops: ze pompa zaczela mocniej dmuchac po zmianie akumulatora? (jest podpieta na krotko) w praktyce inaczej troche pracuje po zmianie aku. ale czy samo cisnienie powinno sie zmienic??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika silnika”