Jak wykonasamemu MBC i BOV

Moderator: Moderator

Shadow

Jak w tematcie jestem cieka czy da sie samemu wykonac takie cos a jesli ma ktos jakies rysunki z lat mlodzieczych :) to bym prosil moze je udoskonale i cos wyjdzie
Awatar użytkownika
Barni
Stały gość
Stały gość

co do mbc bylo juz pisane na forum i wystarczy uzyc funkcji szukaj
a blow off ,w probe 2.2gt uzywaja zaworo zwrotnych (ze sklepow hydrauliczno -centralnych)za ok 5zl :D mozesz kupic samemu
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

można zrobic z zaworu kulowego od pralki frania, ordynarnie przeciąć rurę od icka i wkleić na poxiline :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Poważnie zgłoś sie do chestera on lubi takie zmoty :mrgreen:

.sorrki za OT :mrgreen:
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Shadow

lol poczucie chumoru to wy macie a ja naprawde potrzebyje tego a nie mam kasy bo w inaczej bym poszedl i kupil a tak to mam problem ale skoro sie nie da inaczej to musze poczekac THX za pomoc z mbc
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

nie masz stówki na mbc to skad kasa na waache bo mi takie 4 mbc tygodniowo sie "spalaja"
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Z teorii budowa BOV'a czy MBC jest bardzo prosta, ale w praktyce bywa różnie. Jeśli masz maszyny, albo nieograniczony darmowy dostęp do nich, to jeszcze bym się pokusił o zrobienie BOV'a na własny użytek, dużo na tym się nie da zaoszczędzić, ale frajda z posiadania czegoś, wykonanego własnymi rękoma jest ogromna. A jak nie masz maszyn, i musiałbyś dawać tokarzowi do zrobienia elementy, i później próbą eliminacji, lub prób i błędów dochodzić do najlepszego rozwiązania, to w efekcie wydasz na to więcej niż na gotowy produkt. Chodź dla chcącego nic trudnego, zawsze możesz poprosić jakiegoś kolegę, aby na chwilę Ci pożyczył BOV'a, dobrze go zwymiarujesz i będziesz blisko szczęścia jeśli nic nie pokręcisz w odtwarzaniu. Chodź kopiowanie, to kradzież...
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Shadow

No akurat z paliwem nie mam problemu :) ale mam inne wydatki a te dwie zabawki sie przydadza co do maszyn to wlasnie mam dostep i nie mam z tym problemu dlatego sie zastanawiam nad samo produkcja bo wydac na cos 400zl co w kosztach produkcji wyjdzie ze 150zl to mnie sie nie za bardzi oplaca gdy mam inne wydatki ale kazdy ma swoje zdanie i trza je uszanowac
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

juz poważnie bova jak najbardziej mbc odstaw na bok jak masz inne wydatki 0,8 seryjne naprawde mu sytka
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Shadow pisze:No akurat z paliwem nie mam problemu :) ale mam inne wydatki a te dwie zabawki sie przydadza co do maszyn to wlasnie mam dostep i nie mam z tym problemu dlatego sie zastanawiam nad samo produkcja bo wydac na cos 400zl co w kosztach produkcji wyjdzie ze 150zl to mnie sie nie za bardzi oplaca gdy mam inne wydatki ale kazdy ma swoje zdanie i trza je uszanowac
No w sumie 150PLZ wyjdą materiały, ale jeszcze trzeba wiedzieć co z czym łączyć, i w jakim stosunku, a to zawsze najwięcej kosztuje. Jeśli ma ten BOV pracować bezawaryjnie dłużej niż 1 miesiąc, i ma nie powodować kłopotów w użytkowaniu codziennym, to niestety muszę Cię rozczarować, koszt jest trochę wyższy.
Blow Off Valve

Lui
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

jak nie masz tokarek czy jakiś tokarzy w rodzinie czy dobrych znajomych co za darmo zrobią to nie ma co się trudzić....

MBC kosztuje 70zł, jak chcesz większe ciśnienie zawsze na początek możesz założyć bleeda, ktorego mozna zrobic/kupić za np. 2zł....

a bova jak poszukasz to najzwyklejszego jednotłoczkowego używke znajdziesz za 100zł a może i nawet mniej...

można też przystosować boshowski DV na bova (nówka kosztuje ponoć ok 50zł - do uno turbo) tzn jakiś myk dzięki któremu nie otwiera sie na wolnych obrotach, bo niestety nie da się go chyba niedestrukcyjnie rozebrać by założyć twardszą sprężynę (mi się nie udało :mrgreen: )
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

lui masz jakies info o tym myku?? bo ja sie trudzilem toche i puszcza mi tez jak sie troche rozgrzeje przy wciskaniu gazu. W sumie to spisalem go na straty ale moze masz jakis pomysl
live fast, die sidewayz
Lui
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

nie mam pojęcia.... niby coś w postaci drugiego tłoczka,

sprobowałbym może zrobić tak:

w przewod sterujący dać trójnik i zaworek puszczający tylko podciśnienie i za zaworkiem jakąś maluteńką dziurkę tak by zmniejszyć podciśnienie, tylko trzeba by dać jak najmniejszą jak sie da by auto chodziło równo,

zaworek lepiej żeby był bo podczas jazdy z ciśnieniem może byc problem ze szczelnością zaworu

tylko że problem będzie taki że zawor będzie działał przy wyższym ciśnieniu niż wcześniej np. jak wcześniej otwierał sie jak zmieniałeś biegi nawet przy jakimś niewielkim ciśnienu to teraz otwierałby się jakbyś zmieniał biegi/puszczał gaz dopiero od ciśnienia powiedzmy 0,3 bara wzwyż....
o ile wogole będzie :wink:

myślę że można by spróbować koszt pewnie pare zł a nuż sie uda :)
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Lui pisze:nie mam pojęcia.... niby coś w postaci drugiego tłoczka,

sprobowałbym może zrobić tak:

w przewod sterujący dać trójnik i zaworek puszczający tylko podciśnienie i za zaworkiem jakąś maluteńką dziurkę tak by zmniejszyć podciśnienie, tylko trzeba by dać jak najmniejszą jak sie da by auto chodziło równo,

zaworek lepiej żeby był bo podczas jazdy z ciśnieniem może byc problem ze szczelnością zaworu

tylko że problem będzie taki że zawor będzie działał przy wyższym ciśnieniu niż wcześniej np. jak wcześniej otwierał sie jak zmieniałeś biegi nawet przy jakimś niewielkim ciśnienu to teraz otwierałby się jakbyś zmieniał biegi/puszczał gaz dopiero od ciśnienia powiedzmy 0,3 bara wzwyż....
o ile wogole będzie :wink:

myślę że można by spróbować koszt pewnie pare zł a nuż sie uda :)
To się nie uda, a w dodatku da nieszczelność w układzie dolotowym. Już lepiej w przewód od sterowania włożyć kryzę, która będzie miała mały prześwit, może 1mm, i to już lepiej zadziała, jak w ogóle zadziała, tylko, że DV będzie się otwierał z opóźnieniem, co jest o kant stołu...
Strasznie kombinujecie, później pojawiają się ogłoszenia pilnie kupię turbine. BOV pełni ważną rolę w układzie dolotowym i warto się zastanowić przy robieniu fuszerki, czy chcemy mieć później spokój użytkowania, czy obserwować destrukcję swojego silnika/turbiny.
Blow Off Valve

Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Mbc to banał takie najprostsze. Dajesz trojnik, na 3 odnoge przewod, a niego jaki kolwiek zawor. I juz regulujesz, tyle ze to bedzie bleed a nie pressure. Ew mozna za zaworem dac przewod zeby wracalo z mafa.

Bov jest banalny w dzialaniu ale wymga juz niestety maszyn. Teoretycznie strike mozna by zrobic cos na zasadzie klapy anty kapotazowej. Sprezyna dosc twarda ktora uchylała by klapke tylko przy duzym nadcisnieniu, jednak byly by ryzyko, ze otwierał by sie bez pusczenia gazu :/. Trzeba by to bylo zamkac w czyms sczelnym z podlaczona rurka do kolektora dolotowego, ze jak cisnienia sa rowne to sie nie tworzy, a jak z jednej strony sie zrobi nadcisnienie a z drogiej podcnienie to nastapi otwarcie i upust.

Dla zdolnego nic trudnego. Na zaworze kulkowym wykonanym samemu z kulka i sprezynką mozna tez zbudowac mbc typu pressure czyli takie jak obecnie najpopularniej sie stosuje. Wszystko kwestia poznania zasady dzialania tych uzadzen i odrobiny wyobrazni
Najtansze panweki ACL RACING, SPRZEGLA EXEDY, OLEJE MOTUL, TARCZE ATE POWERDISC, KLOCKI FERODO DS PERFORMANCE, ZAWIESZENIA KONI oraz WEITEC +plus duzo duzo innych. Bezkonkurencyjne ceny !!! ABSOLUTNIE ZAWSZE !!!

http://WWW.POWER-TUNING.PL
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

MBC mozna wykonac bardzo prosto (zalezy jaki rodzaj). Co do BOV-a to jak masz cierpliwosc to troche alu lub innego materialu, troche teflonu tokarka - hmm przydatna by byla tez wytaczarka. Potem odpowiednie zwymiarowanie jakiegos BOV-a i jazda. W sumie produkcja jednej sztuki jest raczej malo oplacalna. Chyba ze masz duzo samozaparcia i bedziesz to robil recznie (pomijajac maszyny CNC). Jednak chyba taniej kupic, tez mam dostep do sprzetu u znajomego - jednak nie widzi mi sie marnowac czas na cos co kosztuje np. u Propera 300zl, a prawde mowiac jak nie masz doswiadczenia to spaprasz wiecej materialu niz to wszystko warte.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”