Silnik w Głośnikach

Porady i problemy związane z muzą

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Moje s13 procz warkotu pod maską , burmotu z wydechu , jest obecny także w głośnikach ...

O ile pod maską CA warkocze fajnie , za rurą bardzo fajnie - to w głosnikach słychać Żuka pojawiło się to nagle i chcetnie bym sie tego wyzbył - chodzi pewnie o mase jakąś - ale jaką co gdzie szukać , ps pojawiło sie to po wizycie u Pająka - może jakieś fluidy wydziela :)

A tak poważnie wymianiałem CAS i kabel do cewek wtedy i od tego czasu tak chodzi.

Mam radio JVC , 6 głośników JBL i tube NO name jakąś ze wzacniaczem z boku. (kicz ale nie znam sie na tym , jak dlamnie może być byle by grało)
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

sprawdz czy masz mase na radiu, na kostkach, bo jak tutaj cos wypadlo to zrobiles sobie antenke z kabla do najblizszego punktu masy, jak to nie to to niewiem ... mysle ze koledzy podpowiedza kolejne kroki
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

a ktoredy przeprowdziles te kable do tuby?

[ Dodano: Sro Cze 14, 06 00:31 ]
sprawdz kable pod siedzeniem
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

dokladnie pytanie to samo co dal dziubas. W sumie opisz dokladnie ktroredy poprowadziles kable zasilajace, sygnalowe do wzmacniacza, glosnikowe. Napisz gdzie podpieles zasilanie jakimi przewodami to podciagneles oraz gdzie podlaczyles masy.
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Hmm nie będzie mi łatwo odpowiedzieć ... kable idą tunelem nad skrzynią , potem pod podłogą i pod siedzeniem - są dość dobrej jakośći grube - pozałacane czincze z grubą izolacja - takie 2 idą w kazdym 2 tory i to wchodzi do wzmaka a ze wzmaka do głośników tylnych , jeżeli chodzi o przod to przod działą poprawnie , tylko tył przejmoje odgłos żuka.

Poprawka mam 4 głośniki !!! , 2 są nie podpięte .
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

rozumie ze tylne sa napedzane ze wzmaka ... wiec sprawdz czy masz dobrze mase podpieta do tego wzmaka (omomierzem), stawiam na to ze dalej masz gdzies "antenke"
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

A ja mysle ze problemem sa przewody idace obok siebie tzn. zasilajace i sygnalowe.
W S13 najlepiej glosnikowe i sygnalowe puscic prawyp progiem, lewym razem z wiazka natomiast zasilajace. Tak samo warto zjesc na srodkowy tunel troche wszczesniej tak by nie przechodzic do konca obok ECU z sygnalowymi. W sumie podstawa jest odpowiednie poprowadzenie mas i masa z jednego punktu.
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Sprawdz czy jakis sygnałowy nie jest przytrzasnięty , u mnie był i tez mi gwizdało.
Tez mam nad tunelem i jak opierałem łokiec na podłokietniku to sie nasilało.
Obrazek
FiFa
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Polecam zajrzec w załaczony załacznik i zastosowac sie do rad jakie sa zawrte w tym poradniuk ;) bo szumy moga bys spowodowane złym połozeniem kabli, lub ich jakoscia, usterkami.
Załączniki
okablowanie_dla_niewtajemniczonych.rar
Okablowanie
(216.27 KiB) Pobrany 909 razy
VeNoM
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Krótka piłka. Przewody sygnałowe lewym progiem. Przewody zasilające prawym progiem. Lub mozna i tym tunelem ale muszą byćo ddzielone od siebie te przewody. Przynajmniej pare centymetrów. Masa niby tez na to wpływa, ale mi sie zdaje ze to na 80% połoznie kabli. U mnie było to samo. Coraz musze kable przy wzmaku ułozyc bo czasem sie przesuwają. :evil:
wirus_06
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

a ja polecam Ci zastosowanie filtrow ktore sa stosowane w telewizorach, radiach czesto sa montowane na kablach usb do cyfrowki, telefonow.

zapinasz jedniego przy bezpieczniku a drogiego przy kablu doprwadzajacy sygnal przy wzmaku i powinno byc po problemie

ale tak jak wczesniej koledzy podpowiadali sprawdzilbym jeszcze kostke czy przypadkiem nie wypias sie kabel
Awatar użytkownika
Chajel
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ToM pisze:A ja mysle ze problemem sa przewody idace obok siebie tzn. zasilajace i sygnalowe.
W S13 najlepiej glosnikowe i sygnalowe puscic prawyp progiem, lewym razem z wiazka natomiast zasilajace. Tak samo warto zjesc na srodkowy tunel troche wszczesniej tak by nie przechodzic do konca obok ECU z sygnalowymi. W sumie podstawa jest odpowiednie poprowadzenie mas i masa z jednego punktu.
czincze moga isc tunelem srodkowym;) nie ma najmniejszego problemu ja mam a kable szczerze mam do dupy i jest ok:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”