Za bogato, za ubogo?

Wtryski, regulatory ciśnienia, pompy paliwa, przewody, filtry

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Mam taki niuans. na wolnych obrotach według diagnostyki ECCS mam za bogata mieszankę (silnik trochę trzęsie) po wycięciu końcowego wydechu silnik zchodząc z obrotów potrafi strzelić w wydech ( czy to nie jest szkodliwe dla turbo?) Natomiast ostatnio czasami zdarza mi się że po przekroczeniu około 5000rpm zaczyna gubić zapłony (wygląda to na to że pompa nie wyrabia) ale teraz podsumowując na wolnych jest za bogato na wysokich za ubogo- czy to być lambda, pompa czy cos innego?
live fast, die sidewayz
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A co to oznacza że pow. 5000 gubi zapłon ? to znaczy że co szarpie ?

Co do za bogato na wolnych to wg wskaźnika AFR też mam za bogato na wolnych - i troch e pływa ten afr , też czasami mi trześnie to znaczy zabuja silnikiem co jakiś czas (czkawka) i też mi strzela w wydech - strzelał ci pewnie zawsze , ale z tłumikiem tego nie słyszałeś.

W sumie podłanczam sie troche do pytania bo sam niewiem co to i też to mam - tyle ze u mnie pow. 5000 a własciwie juz od 3500 AFR wskazuje lekko dolane i auto zapina jak trzeba.

Obroty wolne mam równe 850 i one nie falują raczej , ale faluje AFR chodz tez nie zawsze - za bogato i zaraz za mało i wtedy czknie i znowu do góre AFR.
W czasie jazdy AFR tez sobie faluje ale lekko ,jest troche ubogo , ale tylko jak turbo wejdzie odrazu (bez szarpania) jest + 1 kreski i ani drgnie lekko dolane i auto zapiździela.

Od siebie powiem tyle że ta czkawka na wolnych to coś napewno poza silnikiem , nie może to być raczej cewka ani świeca - bo jak tylko przekrece kluczyk i porwoce to czkawki przes około 30 sek nie ma , wiedz to coś z elektroniki , krok i inne badziewia .

AHA Mate jeszcze jedno to napewno nie jest lambda (pow 5000) bo ona wtedy nie ma znaczenia .
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ten mój troche za bardzo się trzęsie. Chłopaki z seven Motosport nawet straszyli mnie brakiem komprechy na 3 lub 4 garze ale wszystko jest ok. Więc czy jest coś co może być odpowiedzialne za skład mieszanki na wolnych obrotach? regulator ciśnienia paliwa lub jego sterowanie? czy jak podłącze ciśnienie paliwa na full to bedzie silnik pracował w całym zakresie obrotów( ktoś próbowal)? A powyżej tych magicznych 5000rpm zachowuje się tak jakby pompa nie wyrabiała ale jutro zbadam ją podczas jazdy (manometr w kabinie od ciśnienia paliwa)
live fast, die sidewayz
chajs

Czyli jak silnik trzesie na wonych to sonda ???? Bo moj to obroty trzyma rowno ale troche go rzuca na wolnych.
Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Jak moja pompa oddawala. Na wolnych tez strzelal ladnie w wydech przy redukcjach. EGT bylo olbrzymie, i bezyna doplala sie w wydechu.

Zmieniaj pompe i nie paluj !!
Najtansze panweki ACL RACING, SPRZEGLA EXEDY, OLEJE MOTUL, TARCZE ATE POWERDISC, KLOCKI FERODO DS PERFORMANCE, ZAWIESZENIA KONI oraz WEITEC +plus duzo duzo innych. Bezkonkurencyjne ceny !!! ABSOLUTNIE ZAWSZE !!!

http://WWW.POWER-TUNING.PL
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Mate96 pisze:Mam taki niuans. na wolnych obrotach według diagnostyki ECCS mam za bogata mieszankę (silnik trochę trzęsie) po wycięciu końcowego wydechu silnik zchodząc z obrotów potrafi strzelić w wydech ( czy to nie jest szkodliwe dla turbo?) Natomiast ostatnio czasami zdarza mi się że po przekroczeniu około 5000rpm zaczyna gubić zapłony (wygląda to na to że pompa nie wyrabia) ale teraz podsumowując na wolnych jest za bogato na wysokich za ubogo- czy to być lambda, pompa czy cos innego?
moja nyska też zaczeła szwankowac - objawy podobne - schodząc z obrotów przy ok. 2500-2000 zaczyna strzelać z wydechu, do tego czasami powyżej 4500 jakby brak zapłonu na jednym cylindrze - zdejme minimalne noge z gazu i sie pojawia :|

pompa walbro 255 nówka (ma dopiero 2 tyg) i wydech 3"
JoKeR
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

tez mam problem ze strzelaniem przy zmanianach biegu na wyzsze nie zawsze strzela czasami tak jakby parskał :] moj wylot składa sie tylko z tlumika początkoweko (brak kata i tlumika koncowego)
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Dobra udało mi się rozwiazac problem częściowo. Historia zaczeła się rano gdy podłączyłem manometr do przewodu paliwowego i umieściłem zegarek w kabinie. Podczas jazdy okazało się żę przerywa przy 5000rpm ale za to przy 6000 już zaczyna normalnie jechać. Ciśnienie paliwa skakało tylko przy około 5000rpm. Więc zaczeły się eksperymenty na regulatorze paliwa aż z kumplem wpadliśmy na pomysł opóźnienia zapłonu i co?? I jak ręką odjoł. Przy okazji mam pytanie skąd bierzecie impuls zapłonu 1 cylindra do ustawienia lampą stroboskopową?
P.S. Na wolnych obrotach nadal trochę się za mocno trzęsie
P.S.2 Czy te strzały w wydech są szkodliwe dla turbiny? Czy mieszanka zapala się za czy w katalizatorze?
live fast, die sidewayz
chajs

No ja mialem tak samo jak opoznilem zaplon przerywanie jak reka odjol i spalanie tez spadlo i samochod juz nie muli. Ale na wolnych go trzesie i strzela z wydechu ale to pewnie dlatego ze mam 2,5 cala i koncowy przelotowy. A dzisiaj bylem na analizatorze u znajomego i na wolnych lambda pokazuje 1,8 to duzo za duzo a na okolo 3 do 4 tys pokazuje 1,09 czyli co lambda do wymiany ????? A czemu na wolnych az tak duzo ??
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

o ile przesunęliscie zapłon ?
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ja zaplon opoznilem o 1-2 mm ale trzebabybylo ystawic go na lampie na 15 stopni bodajze. zgadza sie?
live fast, die sidewayz
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

z tego co pamietam to zapłon powinen być 15+/-2st
chajs

A dzisiaj bylem na analizatorze u znajomego i na wolnych lambda pokazuje 1,8 to duzo za duzo a na okolo 3 do 4 tys pokazuje 1,09 czyli co lambda do wymiany ????? A czemu na wolnych az tak duzo ??
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

chyba te typy tak maja ze na wolnych benzyne leja:)
live fast, die sidewayz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ paliwowy”