Namierzyłem dzisiaj blow offa w octavii i 1.8t typu zamknietego (czyli taki ktory upuszcza cisnienie przed turbine, nie wiem jak go nazwac). Pobiegłem szybko na sklep zeby sie spytac ile to kosztuje i okazalo sie ze okolo 110 zl!!! orginalny VAG. Czy ktos juz sie tym bawil albo jakies pomysly czy bedzie dzialal lub nie i dlaczego?
P.S. taki sam jest do 1.8T 150 ps i 180 ps (czyli do RS)
blow off
Moderator: Moderator
live fast, die sidewayz
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
Nazywa się to Dump Valve, i nie jest BOV'em, ale funkcje ochronne dla turbiny będzie spełniał. Oczywiście nie będzie wydawał dźwięków, bo musi być zamontowany w układzie zamkniętym. Nowy DV w pełni działający wytrzymuje 20 tyś km, po tym okresie zaczyna działać jak cichy zabójca Turbo.Mate96 pisze:Namierzyłem dzisiaj blow offa w octavii i 1.8t typu zamknietego (czyli taki ktory upuszcza cisnienie przed turbine, nie wiem jak go nazwac). Pobiegłem szybko na sklep zeby sie spytac ile to kosztuje i okazalo sie ze okolo 110 zl!!! orginalny VAG. Czy ktos juz sie tym bawil albo jakies pomysly czy bedzie dzialal lub nie i dlaczego?
P.S. taki sam jest do 1.8T 150 ps i 180 ps (czyli do RS)
Dużo trwalsze, i o wiele lepiej wykonane są oryginalne Dump Valve’y z nissana s14/s14a, które też należy montować w układzie zamkniętym i też nie wydają żadnych dźwięków, ale funkcje ochronne dla turbiny spełniają. Mam taki z mojej ex-s14, za 150 PLZ do oddania, w stanie bardzo dobrym. Wytrzymuje znacznie dłuższe przebiegi niż DV Boscha stosowany w VAG.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve
www.ProRacingTechnology.com
Jeszcze jedno pytanie- Czy ECCS odcina dopływ paliwa podczas hamowania silnikiem? (no nie całkiem oczywiście) tzn czy na prawdziwym blow offie bedzie zalewal troche silnik ze wzgledu na to ze da za duzo paliwa??
live fast, die sidewayz
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
Odp:Mate96 pisze:Jeszcze jedno pytanie- Czy ECCS odcina dopływ paliwa podczas hamowania silnikiem? (no nie całkiem oczywiście) tzn czy na prawdziwym blow offie bedzie zalewal troche silnik ze wzgledu na to ze da za duzo paliwa??
1) Tak
2) Nie
Blow Off Valve
Dzięx. Teraz już wiem trochę więcej. Ale jeszcze nie wszystko- przy jakim podcisnieniu w kolektorze ssącym zaczynają sie otwierać blow offy albo inne ustrojstwa?
[ Dodano: Sob Cze 10, 06 14:14 ]
No i lipa z tego dump valve VAG. Zawor otwiera się zbyt wczesnie i na wolnych obrotach silnik pracuje nierowno. Na razie zdemontowałem ale jeszczę będe coś kombinował. Druga sprawa to to żę przy ciśnieniu około 0.5 bara zaworek przepuszcza. Muszę zobaczyć jak to dokładnie wygląda w 1.8 T VAG Możę steruje jeszcze tym jakiś zaworek.
[ Dodano: Sob Cze 10, 06 14:37 ]
P.S. Czy wężyk od podciśnienia podłancza sie tam gdzie zegarek od doładowania czyli na wężyku podciśnienia za przepustnicą?
[ Dodano: Sob Cze 10, 06 14:14 ]
No i lipa z tego dump valve VAG. Zawor otwiera się zbyt wczesnie i na wolnych obrotach silnik pracuje nierowno. Na razie zdemontowałem ale jeszczę będe coś kombinował. Druga sprawa to to żę przy ciśnieniu około 0.5 bara zaworek przepuszcza. Muszę zobaczyć jak to dokładnie wygląda w 1.8 T VAG Możę steruje jeszcze tym jakiś zaworek.
[ Dodano: Sob Cze 10, 06 14:37 ]
P.S. Czy wężyk od podciśnienia podłancza sie tam gdzie zegarek od doładowania czyli na wężyku podciśnienia za przepustnicą?
live fast, die sidewayz