Obroty duzo za duze
Moderator: Moderator
-
chajs
No wiem czytalem temat o szarpaniu kazdy post po poscie i za duzo nie wiem. No wiec mam na nagrzanym silniku obroty rzedu 1800-2000. Ani mi nie faluja ani nic z tych rzeczy. Stoja caly czas rowno. No wiec to cos co jest przy przepustnicy co sie odkreca srobke jedna i mozna to do tylu i przodu przesunac. Bylo to na srodku jak przesunolem do przodu to obrty spadly do 1100-1200 ale samochod mi szarpal strasznie no wiec wrocilem spowrotem do polowy i samochod nie szarpie wcale ale obroty znowu 2 tys. No i jeszcze jedno to sonda. Mysle ze jest uwalona bo jak turbina mi padla to cala byla w oleju az z niej kapalo. No i tez czytalem ze sie ja odlacza i cos innego podlacza jaka rurke ale tez nie wiem co bo pisane bylo skrotami a ja niestety ich jeszcze nie znam. No i inne wezyki tez pisaliscie ze odlaczacie ale tez znowu skrotami i nie wiem o jakie chodzi wiec prosze o napisanie jak rolnik rolnikowi za co bede bardzo wdzieczny. Ale sie napisalem ufff
nieszczelnosci to raz, a 2 to air regulator (skoro obroty po rozgrzaniu nie spadaja)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
1. Sciagnij sobie serwisowkechajs pisze:Nieszczelnosci nie ma sprawdzalem. A gdzie ten airregulator jest ???
http://www.turbokillers.com/component/o ... der/cat,1/
2. Przeczytaj ten artykul:
http://www.turbokillers.com/content/view/32/53/
Najlepiej to znaleźć czas i poodkręcać to oraz przeczyścić WD. Nie wiem czy to jest podobnie jak w 300zx ale ja ściągnąlem jeden przewód i na zapalonym silniku (trzeba trzymać gaz bo gaśnie) wpryskiwałem WD do obu otworów. Poskutkowało to tym że szybciej wskazówka schodzi do 800 i żadziej się zawiesza np. na 1100 RPM. Jednak żeby było idealnie to trzeba rozebrać wszystko i przeczyścic, a to już robota na zimowe wieczory
Z czasem zbiera się tam olej czy cuś i zasycha no i poźniej to źle funkcjonuje - tyle ja wiem 
Tam gdzie czerwone strzałki wpryskałem WD na zapalonym.
W ZX od góry AAC i IAA
Tam gdzie czerwone strzałki wpryskałem WD na zapalonym.
W ZX od góry AAC i IAA
-
chajs
Ok przeczytam ten artykul ale z servisoki za wiele sie nie dowiem bo anglieski to ja cienko umiem. A co z sonda itp ????
ale bedzie pomocna w lokalizacji niektorych podzespolow (wystarczy ogladac obrazki), jak sam piasles uzywa sie w tematach skrutow lub angielskich nazw podzespolow - majac serwisowke i troche checi znajdziesz wiekszosc, oraz przy odrobinei chceci i slownika jak niektore testowac.ale z servisoki za wiele sie nie dowiem bo anglieski to ja cienko umiem
To ja dołącze sie, moj problem to : jade sobie spokojnie po miescie, zatrzymuje sie na swiatlach, autko na luzie stoi a obroty 1400 obrotow, stooje dalej na swiatlach, obroty spadają do 1100 a po chwili juz jest ok 800. I tak zawsze jak daje na luz i sie kula na luzie to trzyma takie obroty cos ok 1400, a jak chwilke postoi w miejscu to lecą normalnie 800. O co chodzi ?
A moglbys przyblizyc położenie tego zaworu ?? Bo obroty nadal warjują.
W około połowie kolektora ssącego, wystaje od niego prostopadle nad silnik.
Od strony grodzi masz pokrętło (nim też się reguluje wolne obroty). Ściągnij, przeczyść, załóż, pokręć śrubką.
Poszukaj solenoid, ktoś kiedyś wstawiał fotki.
Od strony grodzi masz pokrętło (nim też się reguluje wolne obroty). Ściągnij, przeczyść, załóż, pokręć śrubką.
Poszukaj solenoid, ktoś kiedyś wstawiał fotki.
EMWU is dead
No wiec tak, F.I.C.D solenoid valve i A.A.C. valve wyczyszczone, a obroty nadal plywają. Sprawdzając omomierzem A.A.C. valve miernik pokazal 12 ohmow (w serwisowce jest 8-10). I jest to samo noga z gazu obroty trzyma 1600 po jakis 5 sekundach spadają do 1000 i sie wachają w granicach 800 do 1000. A i jeszcze jedno ta srubka do regulacji wolnych obrotów nie bardzo dziala. Regulacji prawie zadnej. Czy A.A.C. valve i F.I.C.D. kwalifikuje sie do wymiany? Czy jeszcze cos moze wplywac na takie plywanie obrotow?
-
misio
Ja też się dołącze problem tego typu jade sobie spokojnie nie przekraczając 4000 obr i jak chamuje to wciskam sprzęgło i hamuje wszystko ok ale jak jade już powyżej tych obrotówi chamuje to gaśnie co może być tego przycczyną