Zawieszenie i usztawnianie go

Wachacze, klatki , rozpórki, armortyzatory, drązki, gumy itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Spotkałem sie juz z wieloma różnymi rozpurkami wzmocneniami itp.ale czegos takiego jeszcze nie widziałem
http://member.nifty.ne.jp/SIL80SX/index.html
Mam nadzieje że taż dołozycie tu linki odnosnie zawiasów (od jakiegoś czasu główkuje jak to poządnie zrobic w Nissanie)
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

link dałeś do strony głównej i nie wiem czy to o to chodzi ?

Obrazek
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

aaaa pewnie o to chodzi ?

Obrazek
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

No właśnie
http://member.nifty.ne.jp/SIL80SX/tune/rxbar/rxbar.html

rozpurka między siedzeniami i nad tylną ławką pasażerów.

Co ci japońce jeszcze wymyślą?

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Anonymous

no właśnie, w jaki najprostrzy i tani sposób obnizyc zawieszenie?? tak o jakieś 5 cm. :?
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

jak chcesz az o 5 cm to musisz kupic i sprezyny i amortyzatory
jak powiedzmy 3 cm to na seryjnych amorkach powinno dzialac
sprezyny w sklepie tuning.pl sa po 800 zl :(
na ebayu widzialem nawet po 50$ ale cholera wie jakiej sa jakosci. Ale za powiedzmy 70-80$ chyba mozna cos znalezc lepszego. Caly czas czekam na info odnoscie wysylki ze statno do polski, jak nie bedzie koszmarnie drogo to kupie jakies sprezynki i rozporki. Jakby ktos byl chetny to sie dogadamy :)

A tak w ogole to mam pytanie odnosnie zawieszenia. Jest dość twarde, wyraźnie twardsze niż w fiacie coupe a tam skok zawieszenia - przynajmniej przedniego - był znacznie mniejszy. Ciekawe co bedzie jak sie zawieszenie obnizy ... Mnie interesuje minimalne obnizenie 2-3 cm.
Anonymous

IceMan pisze:jak chcesz az o 5 cm to musisz kupic i sprezyny i amortyzatory
jak powiedzmy 3 cm to na seryjnych amorkach powinno dzialac
sprezyny w sklepie tuning.pl sa po 800 zl :(
na ebayu widzialem nawet po 50$ ale cholera wie jakiej sa jakosci. Ale za powiedzmy 70-80$ chyba mozna cos znalezc lepszego. Caly czas czekam na info odnoscie wysylki ze statno do polski, jak nie bedzie koszmarnie drogo to kupie jakies sprezynki i rozporki. Jakby ktos byl chetny to sie dogadamy :)

A tak w ogole to mam pytanie odnosnie zawieszenia. Jest dość twarde, wyraźnie twardsze niż w fiacie coupe a tam skok zawieszenia - przynajmniej przedniego - był znacznie mniejszy. Ciekawe co bedzie jak sie zawieszenie obnizy ... Mnie interesuje minimalne obnizenie 2-3 cm.
800 stów za komlet rozumiem...??
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

tak tak komplecik
Anonymous

a czy do 100NX-a też mają jakieś dobre sprężynki??? jak tak to ja bym się pisał :)
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Nie wiem jak 100NX ale wiem że obniżanie 200SX to nie taka prosta sprawa (zawsze widze problemy no nie?)
Dlaczego?
otóż nasze zawiasy są przewidziane na konkretną wysokość i jak jesteśmy np. obiążeni (ja jeezdze do gdańska na laborki w 6 :lol: )to Nissan siada powiedzmy te 5cm wszystko by bylo dobrze ale nasze kóła dostają "zeza" - jadą po wewnętrznej krawędzi -głównie tył.
To nie wynika tylko z mojej obserwacji ale również z innych stron gdzie piszą żeby NIE obniżać 200SX przez montaż samych sprężyn! Można to zrobis alr wtedy trzeba zmienić pochylenie kół (jest to łatwe w rególacji ale może zabrakńąć zakresu -wiem z autopsji)
Co do obniżania to np. ToM miał kródsze progresywne sprężyny i mówił że strasznie H. mu sie jeżdziło i wsadzil spowrotem orginalne.
Co do jazdy S13 to uważam że jest to idealny kompromis miedzy pędzącą taczka na stalowym kole a mercem klasy S. jednak przydało by sie poprawić treakcje
moje pomysły to rozpórki przód i tył - rozpórka dolna na prżód (w apexi taka sprzedają) silent blocki i dużo mocniejszy stabilizator na tył + oczywiście twardzesz(albo chociaż nowe) amory. Widziałem niedawno na tył takie za 400zł gazowo olejowe utwardzone (a tomek z kielc na takich jeździ) i wtedy mozna mówic o REAL HENDLING (mam artykół taki po angielsku do S13 - moze ktoś chce pozbierać materiały i napisac o tym artykół? - tak tylko głupio pytam :wink: )

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Anonymous

moje pomysły to rozpórki przód i tył - rozpórka dolna na prżód (w apexi taka sprzedają) silent blocki i dużo mocniejszy stabilizator na tył + oczywiście twardzesz(albo chociaż nowe) amory. Widziałem niedawno na tył takie za 400zł gazowo olejowe utwardzone (a tomek z kielc na takich jeździ) i wtedy mozna mówic o REAL HENDLING quote]

No własnie, moze ktos uzna to pytanie za idiotyczne ale po co zakładane są rozpórki miedzy kielichy?? Amortyzatory na tył za 400 zł. za sztuke?/ Ja na przód w sklepie usłyszałem 1200zł za sztukę ( wymiekłem wtedy i skruszony wyszedłem ze sklepu) Bardzo drogi jest ten Nissan... :?
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Co do amorów to widziałem na tył za 400 i 300 (szt)
na prżód za 700 i 900 szt
Co do rozpórek to usztywniaja one zawieszenie wg. mnie nie jest to konieczne gdy mamy orginalne zwiasy ale jak zamontujemy twarde sprężyny i amory to na góry kielichów działaja znacznie większe siły i skraca sie odległość miedzy jednym a drógim kielichem (w momecie duzego nacisku np skok z mostu - mam niedaleko od domu taki jeden i juz nie raz przy 130km.h odrywałem całgo nissana od ziemi lot to jakieś 50cm ale wrażenie nieziemskie! :twisted: )
w tym momecie przy utwardzonym zawieszeniu może nawet pęknąć przednia szyba!
Poza tym na zakrętach też każdy kileich pracuje z osobna i w momecie gdy je połączymy zawsze pojawi się jaies usztwynienie .
To samo dotyczy kielichów tylnych - chociaż tam jest nieco wieksze wzmocnienie - łączenie z podłoga bagażnika, jak i rozpórki dolnej na przód.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Anonymous

No i znowu małe pytanko, teraz z innej beczki. Czytałem ostatnio na stronce :podzespoły ECCS " o takich ustrojstwach jak " zawor strujacy regulatorem cisnienia wtrysku" i "regulator cisnienia wtrysku" . Pytanie brzmi; Po jaka cholerę jestb trzeci przewód przy zaworze regulatora podłączony do rury od filtra powietrza? Tamte rozumiem - jeden do kolektora ssącego a drugi do regulatora cisnienia wtrysku. Jak napisałem niejasno to sorki( sam sie jeszcze w tym wszystkim gubie) :oops: Ps. co sie stanie jak ominiemy zawór sterujacy regulatorem cisnienia wtrysku i połączymy te dwa przewody razem? A co z tym trzecim przewodem , który jest podłączony do rury ptrzy filtrze powietrza?? :oops:
Anonymous

Z góry przepraszam ,że mieszam tematy . Wybaczcie , prosze :oops:
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Ten 3 jet po to żeby nie wypuszczać powietrza z obiegu które raz juz przeszło przez przepływomież powietrza (wiadomo niepotrzebnie spalone paliwo) poza tym wynika to z konstrukcji samych zawórów w preumatyce (takiej poważniejszej - nie zawór od klaksonu) zawsze stosuje sie zawory przełączające a nie zamknij otwóż.
Co sie stani jak ominiemy tenzawór i połączymy bezpośrednio ? - zwiekszymy cisnienie paliwa na szynie bo podamy podciśnienie - ale po co to odłączac jak można zrobic to elektrycznie - pisałem o tym gdzies w technicznych z 200SX
Czytałem ostatnio na stronce :podzespoły ECCS "
- to ktoś to wogóle czyta?
Następne pytana z tym związane niech beda juz w nowym topicu - zaraz go założe

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie / Usztywnienie”