stukanie
Moderator: Moderator
-
czyżyk
A może poprostu sie sróby korbowodu któregos sie poluzowały albo sie któryś zawór w głowicy zawiesza. Ja bym zaczął od sprawdze nia korb jak nie to to sprawdzic głowiczke.
Żuce takim malym ot. Kiedys dobre pare lat temu cos niemilosiernie zaczeco cykac w silniku. Byl nudny dzien zaczelismy z kumplem rozbiorke glowicy. Popychacze ok, szklanki ok a cyka puka puka. Nigdy jeszcze nie widzielismy panewek
to zdjelismy miske panewki tez teoretycznie ok i dzwiek w ogle nie od nich. W koncu organoleptycznie wyszlo na to ze cyka kolektor dolotowy
. Okazalo sie ze 2 wtryskiwacze dokonywały zywotu i wydawaly odglos galopu konia. Jako ze to bylo auto do zazynania predkoscia max 50 przeszly tylko kompiel w ultradzwiekach i smarowanie srodkiem ze stacji bp
i jezdza nadal u nowego wlasciciela.
Ale przynajmniej to byl jeden z pierwszych silnikow rozebranych przezemnie tak gleboko
i milo spedzone 3 dni pracy 
Ale przynajmniej to byl jeden z pierwszych silnikow rozebranych przezemnie tak gleboko
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
jeszcze jdno pytanie jak panewki sa uszkodzone to czy cisnienie oleju powinlo sie zaplaic na 700-800obr na min bo mi napewno sie niezaplailo ,a kontrolka sprawna.A stukot slychac mocno z gury silnika
tel 511094691
- roball
- Postojebca Nałogowy

odpal silnik
przyłóż rękę do CAS
lekko dodaj gazu i daj obrotom opaść
jeżeli wyczujesz wibracje proporcjonalne do obrotów to szukaj nowego CAS
jeśli masz pecha to szukaj też górnej obudowy rozrządu i wałka wydechowego
przyłóż rękę do CAS
lekko dodaj gazu i daj obrotom opaść
jeżeli wyczujesz wibracje proporcjonalne do obrotów to szukaj nowego CAS
jeśli masz pecha to szukaj też górnej obudowy rozrządu i wałka wydechowego
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
przyczyna zlokalizowana panewka na korbowodzie obrucila sie
i co teraz zrobic
tel 511094691
zremontowac
- roball
- Postojebca Nałogowy

nie wiem jak w nyskach, ale w innych autach korbowodowe wymienia się stosunkowo łatwo - bez targania silnika
tyle że panewki nie obracają się bez powodu
to raczej skutek a nie przyczyna
jak Camil napisał
remoncik dołu + prawdopodobnie szlif wału - tyle że tego się nie powinno w CA robić - zalecają nowy wał, a to kosztuje i to słono
tyle że panewki nie obracają się bez powodu
to raczej skutek a nie przyczyna
jak Camil napisał
remoncik dołu + prawdopodobnie szlif wału - tyle że tego się nie powinno w CA robić - zalecają nowy wał, a to kosztuje i to słono
Człowiek człowiekowi wilkiem,
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
qurde niechce tego zdechlaka remontowac i wkladac kasy mam zamiar kupic silnik od czika ten za prawie 3kola ale to dopiero gdzies kolo wrzesnia i chce zeby tylko dotego czasu przejezdzil duzo kilosow nierobie w tygodniu z 200km -250km panewka zaczela pukac przy okolo 3tysiacach sie odzywala
tel 511094691
somsiad511 jeden topic juz ci zamknelem i napisalem co o tym sadze (przeczytaj tez dokladnie ten artykul Jarka do ktorego dalem link), daruj sobie bo szkoda twojego silnika i pieniedzy. Ja na twoim miejscu nie niszczylbym go do konca, sprawdzil wal moze bedziesz mial na 1 szlif (a taki wal to rarytas i szkoda go zniszczyc) - nie chce ci odradzac zakupu silnika od Czika, ale moze oplaca sie robic twoj silnik ???
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
czika silnik jest pewny a moj na kazdym cilindrze po 7 barow panewy i ciekawe czy bo poremoncie jezdzil by tak jak powinin i ile by pojezdzil
tel 511094691
Nalezalo by go dokladnie oblukac, zrobic pomiary i wtedy mozna cos mowic o silniku. Jesli zrobisz prawidlowo remont (a nie drutowanie) to spokojnie ten silnik moze pojezdzic.
Ja na twoim miejscu zdemontowal bym wal sprawdzil w jakim jest stanie, to samo tyczy sie cylindrow - dopiero po tym rozmawial czy silnik jest do wywalenia czy nadaje sie do remontu.
Wiekszosc osob na tym forum ma silniki po remontach, a jak tak nie jest to zapewno niedlugo beda mieli okazje zrobic ten remont. Nie wiem dlaczego niektorzy na tym forum (zwlaszcza wmiare nowe osoby) maja takie dziwne podejscie do tematu... ale w sumie co mnie tam wkoncu nie ja wywalam kase w bloto...
Ja na twoim miejscu zdemontowal bym wal sprawdzil w jakim jest stanie, to samo tyczy sie cylindrow - dopiero po tym rozmawial czy silnik jest do wywalenia czy nadaje sie do remontu.
Wiekszosc osob na tym forum ma silniki po remontach, a jak tak nie jest to zapewno niedlugo beda mieli okazje zrobic ten remont. Nie wiem dlaczego niektorzy na tym forum (zwlaszcza wmiare nowe osoby) maja takie dziwne podejscie do tematu... ale w sumie co mnie tam wkoncu nie ja wywalam kase w bloto...
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
no dobra a ile mnie taki remont wyniesie
tel 511094691
-
MICHU
Słuchaj codo ceny to pisz pw do osób które remontują profi te auta. Podają Ci orientacyjna cene a końcowa wyjdzie tak naprawde w praniu ( w moim przypadku blok miał hiper rysy i był do wymiany ) ale tylko ja mam takiego pecha w klubie wiec spokojnie
Twój wał mogłbyć szlifowany raz a mógł nie być wcale szlifowany wiec szkoda by było podejmować pochopne decyzje. A co do remontu... Po remoncie mojego S13 sąsiad sie w nowej A6 pogubił jak małe dziecko a 3.5 litrowej BMce siedzisz dość dłuuuuugo na dupie wiec wrazenia są doskonałe, a silnik chodzi jak pszczółka.
P.S. Dałeś ogłoszenie o nowy wał do obojetnie jakiego szlifu... to daj drugie o 3 komplety panewek na 1, 2, 3 szlif ( któreś dobierzesz...)
W taki sposób mozesz zniszczyć o wiele wiecej niż teraz jest uszkodzone.
P.S. Dałeś ogłoszenie o nowy wał do obojetnie jakiego szlifu... to daj drugie o 3 komplety panewek na 1, 2, 3 szlif ( któreś dobierzesz...)
W taki sposób mozesz zniszczyć o wiele wiecej niż teraz jest uszkodzone.
Remont moze tani nie bedzie, ale bedziesz mial spokuj i na 100% pewny silnik.
Teraz twoje rozwiazanie:
wersja 1
1. Zostawiasz swoj wal - cena 0zl
2. Nie szlifujesz walu - cena 0zl
3. Kupujesz nowe panewki na ktorys szlif ok 400-500zl
robisz moze z 500km i masz zoonk - strata 400-500zl + wal w jeszcze gorszym stanie + moze uszkodzone korbowody
wersja 2
1. Kupujesz wal (bo dales ogloszenie) - cena w zaleznosci od tego na ktroy szlif 800-1200 zl
3. Kupujesz panewki 400-500zl
robisz moze z 500km i masz zoonk - strata 1200-1700zl + wal w jeszcze gorszym stanie + moze uszkodzone korbowody
wersja 3
1. zostawiasz swoj wal - cena 0zl
2. nie szlifujesz - cena 0zl
3. dobierasz jakies uzywane panewki - cena 0zl
robisz moze z 500km i masz zoonk - strata 0zl + wal w jeszcze gorszym stanie + moze uszkodzone korbowody
dalej ci wymieniac ??? dalej chcesz robic tanio ???
nie masz teraz kasy a musisz jezdzic kup za 300zl-400zl jakies auto i sie przebujasz do wrzesnia jak chcesz kupic drugi silnik lub dozbierasz do solidnego remontu.
Teraz twoje rozwiazanie:
wersja 1
1. Zostawiasz swoj wal - cena 0zl
3. Kupujesz nowe panewki na ktorys szlif ok 400-500zl
robisz moze z 500km i masz zoonk - strata 400-500zl + wal w jeszcze gorszym stanie + moze uszkodzone korbowody
wersja 2
1. Kupujesz wal (bo dales ogloszenie) - cena w zaleznosci od tego na ktroy szlif 800-1200 zl
3. Kupujesz panewki 400-500zl
robisz moze z 500km i masz zoonk - strata 1200-1700zl + wal w jeszcze gorszym stanie + moze uszkodzone korbowody
wersja 3
1. zostawiasz swoj wal - cena 0zl
2. nie szlifujesz - cena 0zl
3. dobierasz jakies uzywane panewki - cena 0zl
robisz moze z 500km i masz zoonk - strata 0zl + wal w jeszcze gorszym stanie + moze uszkodzone korbowody
dalej ci wymieniac ??? dalej chcesz robic tanio ???
nie masz teraz kasy a musisz jezdzic kup za 300zl-400zl jakies auto i sie przebujasz do wrzesnia jak chcesz kupic drugi silnik lub dozbierasz do solidnego remontu.
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
dobra pojade do serwiusu wezme swoje panewki i zobacze jaki na kt<font class="red">u</font>ry szlif zrobione byly nominal czy co
tel 511094691