Kontrolka Anti-lock

anteny, oświetlenia deski, centralny, wycieraczki oraw szystko co miga i pipa na 12V bądź 30kV ;)

Moderator: Moderator

Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Z ta kontrolka anti-lock to tez tak miałem rok temu raz sie zapalala dosłownie po 100-150 m przejechanych i nie gasła dopiero po właczeniu i wyłaczeniu samochodu przez jakis odcinek bylo normalnie a potem znów to samo... co zrobilem olałem to.... w tym roku ani razu sie nie zapaliła a ABS mi działa normalnie wiec samo sie naprawilo :lol: . prawdopodobnie moze to byc cos z czujnikiem ABS-u (któryms)... rok temu o ile dobrze pamietam to zapalała sie jak byla szklanka na drodze albo jak bardzo mokro, wilgotno ( w zime) bo od marca zeszłego roku mi sie nie zapaliła ani razu...

A najgorsze to bylo to ze jak mi sie zapalała to gnalem do warsztatu czym predzej i za kazdym razem jak dojechalem to gasła :confuse: .... Wołałem Jacka albo Rafała i jak to ja :blahblah: oni :eyepopping: :jawdrop: :rofl: odesłali mnie do domu :wpale: (mówiac ze znów sobie cos ubzdurałem) i w drodze powrotnej jak na złosć znów sie zapalała :tard: :583: :506:
synek

mnie sie kontrolka zapaliła i po resecie tez to nic nie dało zauwarzyłem ze cały czas mi pracuje pompa abs co to moze byc jak sprowadzałem auto to działał abs
Pablo
Coś już wiem
Coś już wiem

Fila. pisze:Z ta kontrolka anti-lock to tez tak miałem rok temu raz sie zapalala dosłownie po 100-150 m przejechanych i nie gasła dopiero po właczeniu i wyłaczeniu samochodu przez jakis odcinek bylo normalnie a potem znów to samo... co zrobilem olałem to.... w tym roku ani razu sie nie zapaliła a ABS mi działa normalnie wiec samo sie naprawilo :lol: . prawdopodobnie moze to byc cos z czujnikiem ABS-u (któryms)... rok temu o ile dobrze pamietam to zapalała sie jak byla szklanka na drodze albo jak bardzo mokro, wilgotno ( w zime) bo od marca zeszłego roku mi sie nie zapaliła ani razu...

A najgorsze to bylo to ze jak mi sie zapalała to gnalem do warsztatu czym predzej i za kazdym razem jak dojechalem to gasła :confuse: .... Wołałem Jacka albo Rafała i jak to ja :blahblah: oni :eyepopping: :jawdrop: :rofl: odesłali mnie do domu :wpale: (mówiac ze znów sobie cos ubzdurałem) i w drodze powrotnej jak na złosć znów sie zapalała :tard: :583: :506:
Fila, złośliwość rzeczy martwych!
W poprzednm samochodzie miłem to samo zapalała się po jakimś czasie, zwłaszcza gdy było mokro - diagnoza nieszczelna obudowa czujnika ABS-u.
Keepsake

wojjan pisze:Witam.
Miałem to samo co "Micz" jak kilka minut nie mogłem podjechać pod górkę i ostro topiłem śnieg pod kołami to zapaliła się ta kontrolka anti look.Po ponownym uruchomieniu silnika wszystko wróciło do normy a więc nie świeci.
To normalne, przy długich momentach jazdy z różnicą prędkości między kołami komputer się gubi i na wszelki wypadek raportuje awarię.

Ja ostatnio objeżdżam bokami latarnie i parkingi dla wózków przed supermarketami, ponieważ robię na przykład 30 kółek i cały czas jadę bokiem, też mi się kontrolka ABS zapala.

To samo miałem w 300ZX na hamowni.

Wyluzuj. :)
Awatar użytkownika
kamil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A ja już zgłupiałem z tą kontrolką :?

Z założenia pali się na okrągło. W briefie mam napisane 'wzmocnienie hebli', czyli może odłączenie ABSu, ale zdaża się, że ta kontrolka gaśnie nawet na 200km, ale ABSu nie ma tak czy siak.
Jakieś propozycje co do mojego anti locka KeepsakeS14a?
Keepsake

kamil pisze:A ja już zgłupiałem z tą kontrolką :?

Z założenia pali się na okrągło. W briefie mam napisane 'wzmocnienie hebli', czyli może odłączenie ABSu, ale zdaża się, że ta kontrolka gaśnie nawet na 200km, ale ABSu nie ma tak czy siak.
Jakieś propozycje co do mojego anti locka KeepsakeS14a?
Wizyta w warsztacie który to sprawdzi. Nie może się palić na okrągło. Albo coś jest źle spięte i brakuje woltów w obwodzie, albo coś mechanicznego się zepsuło. Podejrzewam to pierwsze. JSS prawdę Ci powie.
suchar
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

sprawdź czujniki abs, to najczęstszy problem z tego co się zorientiowałem.
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Najczęstszy to chyba jednak bezpiecznik (ta lampka zapaliła mi się przy przepalonym bezpieczniku świateł tylnych).
Awatar użytkownika
kamil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Dobra jak będzie Lublin to muszę zlookać jakąś Nyskę, co i jak z kablami przy ABSie i tej puszce z bezpiecznikami od ABSu.

W miejscu na 20 anti-skid mam puste miejsce bez blaszek które trzymają bezpiecznik i generalnie kablowa burza mózgów, więc na spocie chcaiałbym obejrzeć jak to jest u Was.

Wtedy może usłyszę SXowy skrzypiący ABS :)
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
deus

Witajcie. Podpowiedzcie mi gdzie dokładnie znajduje sie ten bezpiecznik od ABS-u pod maska czy tam koło pedału sprzegła? bo mi sie swieci ta kontrolka non stop :( i ktore ma dokładnie miejsce bo nie mam tej nalepki zeby moc zobaczyc. i mam jeszcze jedno pytanie z innej beczki a mianowicie jaki jest potrzebny przekaznik do regulacji swiateł GÓRA- DÓŁ bo nie mam go i nie moge wyregylowac swiateł bo jak wcicne przełacznik to mi wariuja i otwieraja i zamykaja sie jak chcą? jki dokładnie przekaznik jest potrzebny?? i czy to przekaznik załatwi cała sprawe?? z grz dyieki poydrawiam.
SPARK

witam. Jako że temat dotyczy kontrolek , to ja też mam pytanko , co prawda nie o anti-lock , ale nie che zakładać następnego tematu.
Otóż jakieś 3-4 dni temu podczas spokojnej jazdy moją s13 zapaliła mi sie kontrolka która wygląda mniej więcej tak ( :!: ) ( ta od między innymi ręcznego). Oczywiście od razu zjechałem na pobocze i po chwili kontrolka zgasła. przejechałem jeszcze ok 60 km. tego dnia i więcej sie nie zapaliła. Ale tym co mi naprawde zjeżyło włosy na plecach :lol: jest fakt , że wczoraj ta kontrolka zapaliła sie od razu po włączeniu silnika , i świeciła się cały czas. postanowiłem poczekać chwilkę na rozgrzanie silnika , ale wydygałem się że to jakiś poważny problem i wyłączyłem nyske coby nie kusić losu.
Dodam że kontrolce nie towarzyszyły żadne stuki , grzmoty , trzaski i inne zastanawiające odgłosy.
I tu pojawia sie moje pytanko - co to może być? Czy to może być jakiś przepalony bezpiecznik , czy ta kontrolka zapala sie tylko w sytuacjach naprawde podbramkowych , i trzeba jechać (albo holować) pędem do warsztatu?

Przepraszam za długiego posta , i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

brachu klocki ci sie koncza albo masz malo plynu w zbiorniczku
deus

Dzis rozebrałem tylne szczeki i tłoczek pracuje a klocki sa jeszcze dosc grube płyn tez jest i nie wiem co sie dzieje ale Tył wogule mi nie bierze tarcze zaczynaja rdzewiec :( i pali mi sie cały czas ta kontrola anti lock poradzcie mi co moze byc z tymi chamulcami? a bezpiecznik w ktorym miejscu sie znajduje od abs-u?
pozdr..
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

sprawdz czujnik absu ktory znajduje sie na wale (okolice dyfra) potrafia styki sie zabrudzic lub zardzewiec, ewentualnie ktorys z czujnikow z przodu

a w kwestii rdzewienia tarcz z tylu ... tez mam ten problem ... zaraz po wymianie tarcz z tylu i klockow wygladalo ze jest wszystko ok, widac bylo ze tyl hamuje
teraz patrzac na tyl sa tylko lekkie slady ze czasem byc moze cos zlapie ... ale nic wiecej ... klockow jeszcze jest sporo ... przy wymianie klockow bylo sprawdzane czy tloczki chodza, byly przesmarowane .... jakies pomysly ?
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
JoKeR
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

gdzie jest bezpiecznik abs'u
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka ogólna”