Czipowanie

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

tak wygląda to fizycznie....
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Łatwe nie?
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

A tak to wyglada ze strony programowania (to akurat sama wizualizacja)
Obrazek
Obrazek

Tylko wygląda fajnie wierzcie mi

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Dobra czas podac pierwsze wyniki
Otóż na doładowaniu 0,6 bez regulatora mieszanki miałem takie wynik jak w tabeli na samym końcu.
Póxniej dorobiłem sobie regulator mieszanki i wychodziło mi tyle co w tabeli na samym końcu
Potem pomieżyłem Dr. Mika - standard w dobrej formie(jak na S13) jego wyniki też są w tabeli
No i na końcu po chipie ale juz bez rewgulatora (po co on) też w tabeli.

Co do pomiarów to pisałem 3 bieg 1500obr stala prędkość i decha czasy mieżone fajnym stoperem co 500obr.
W moim autku zostały przeprowadzone takie zmiany T28 (0,6bar!!) Storzek IC pusty wydech (ale zaślepiony do codziennej jazdy - niewyczówalna róznica w stosunku do orginalnego, niestety bez zaslepki jeszcze nie testowalem)

Bede musial dokonczyc pozniej chwila sorry
dobra wyniki

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

gdzie tabelka ?
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Obrazek
Nie dało sie inaczej zamieścic i musiałem się troche narobić.
Do rzeczy.
Otóż jak widać ze standardowago czasu 19,46 czipem poprawilem czas do 13.99! (to mój najlepszy czas ale zawsze schodziłem ponizej 15) Przy doladowaniu 0,6bar a więc przy niższym ciśnieniu mam lepeszy czas niż Mike przy 0,8 - nie znacznie ale jest.

Właśnie czy nie znacznie? no więc przeanalizujmy. to biorąc poduwagę 400m (strzasznie boleje nad sprzęgłem które nie trezyma mi mocy po dodaniu gazu na 1 i czasami na 2 jak jest sucho to mi sie ślizga - nie mówie juz o strzale ze sprzęgła)
jak stertowalem na 400m to kończyłem ten dystans na 3 biegu (końcówka obrotów koło 140) Wykozystywałem kazdy bieg prawie do końca czyli jak zmienaiłem na 2 to obroty były juz powyzej 4000 i na 3 i obroty znowu powyżej 4000.
Co za tym idzie na 3 biegu w stosunku do Mika róznica czasów miedzy 4000-6500 wynosi 1,03s!
Zakladam ze na 2 biegu dzieki wiekszej mocy od mika zaoszczędził bym 0,3sek
i na pierwszym 0,1sek
To daje 1,43sek!!!! mało?
czyli zakładajac że mike ma na 400 15,5 ja powinienem mieć 14.07!! przy 0,6bar!
Z tego wyniku jestem bardzo zadowolony (oczywiście to teoria a moje pomiary w tabelce moga miec odchyły (całkowity czas zgadza się co do 0,2sek)) ale jeśli bym miał przy 0,6bar 14,7 to juz jestem bardzo zadowolony.
jednak nie jestem zadowolony z cziptuningu z innego powodu (ale o tylko mój przypadek) BRAKUJE MI PALIWA NA WIEKSZYM CISNIENIU DOŁADOWANIA :evil: .
Nie wiem z jakiego powodu ale Afr pokazuje mi cholernie ubogą mieszanke i Nissan idzie gorzej niż na 0,6 (nie mogłem ustawić np 0.7 a przy 0,8 juz była kicha)
Zaczynam wnioskowac że to jednak pompa paliwa-chyba jest w gorszymm stanie niż przypuszczałem (albo wtryskiwacze) albo przepływomież albo cholera wie co.

A jesli chodzi o dół obrotów to praktycznie jest tak sam jak mika wiąże sie to z duzym Lagiem (za duzy IC i średnica przewodów z powietrzem 2,5" a nie 2")
Co do chipa to mam jeszcze jeden pomysl i jak przetestuje to dam znać !
W każdym razie daje tyle ile mialem nadzieje z niego uzyskać.

Do spodkania na światłach :twisted:

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

mylisz się w obliczeniach
to ze predkosc 140 (czyli 3 bieg do konca) osiągniesz wczesniej o ponad sekunde to nie znaczy ze na 400m bedizesz szybszy o sek !!!
poprostu teraz bedziesz mial 140 km/h powiedzmy na 350 metrze a nie dopiero na 400 metrze !
Zeby sekunde z czasu na 400m urwac to trzeba duuuzzzooo wiecej
14 sek to maja auta ktore mają moc kolo 250-300ps przy podobnej masie
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Jasne że trzeba więcej dlatego napisałem że będe zadowolony z 14,7. Pewnie ze nie pojade do konca na 3 i bede musiał 4 wrzócić. (sama zmiana biedu zajmuje najmniej 0,3sek!) chciałem tylko to zobrazować.
A tak na marginesie pomież swojego w stosunku do tych czasów albo chociaż podaj ile masz od 4000 do 6500 - zobaczysz że się zdziwisz.
(poza tym po wyjęciu zatyczki z wydechu moj nissan nie słabnie po 6500 tylko dopiero kolo 7300 i nie wiem czy nie zrobie chipa tak zeby się silnik krecił do 8000obr żeby dojeżdzać na 3 biegu do końca 400m i na marginesie zeby mieć czas 14 sek trzeba kończyc 400m z prędkościa 160km/h - zadaje sobie z tego sprawe!)

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

jarkowy pisze: Potem pomieżyłem Dr. Mika - standard w dobrej formie(jak na S13) jego wyniki też są w tabeli
Dla tych, którym się nie chce szukać w tabeli - 180 cm, 80 kg, ok 90 cm w pasie... :lol:

Swoją drogą - widzę, że wyniki mojego autka są nie najgorsze... Sweeet.... 8)
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

jarkowy pisze:na marginesie zeby mieć czas 14 sek trzeba kończyc 400m z prędkościa 160km/h
moje poprzednie auto mialo wlasnie kolo 160 na koncu 400m
waga auta byla 1310kg a moc ? seryjne 220ps dostawaly w dupsko odemnie wiec moze bylo ciut wiecej dzieki wydechowi. Czyli nissan lżejszy 100 kg powinien przy podobnej mocy ciut szybszy być no i tył napęd ułatwiający start.
Wiec mam teraz pytanie
Jesli zrobie wydech rura 2,5 cala i na końcu tylko tłumik przelotowy np. MG motorsport, w dolocie jakiś stozek albo wkladka k&n czy cuś podobnego, ciśnienie turbo podniesione do 1 bara to ile mocy moge się spodziewać ?
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

jak nie bedziesz mial takich problemow jak ja z paliwem przy tym doładowaniu to od 210 do 250 (sam wydech bardzo duzo dale ale na górnych obrotach - z autopsji)
Ja mam cały czas pobozne życzenie że w końcu dojde do ładu z paliwem (na pompe to mnie nearazie nie stać) i wycisne w końcu 270 w tej chwili przy 0,6 szacuje go na 200 (jest wyrażnie lepszy jak orginal a S14 siedzi mi na ogonie ale jej nie uciekam)

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

szczerze mowiac to problemu nie bedzie z paliwem bo ... gaz załozony bedzie z duzym mikserem ktory wydoli gazu nawet do 300ps - ten temat byl juz przerabiany przez znajomego i na gazie lepiej latal jak na benzynce :) recepta prosta wiecej cisnienia turbo, instalacja gazowa ustawiona tak zeby duzo paliwa dawala i powinno dzialac.
zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie. Tak kolo 220ps mnie powinno juz cieszyć ;) chociaz nie ukrywam ze chcialbym pojsc dalej (250?) i pojechać na zlot fiata i złoić znowu wszystkim dupska :D tylko ze teraz chlopaki uzbroili sie tam w chipy i mają po 260 ps albo nawet lepiej
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Sama dawka gazu nie wystarczy a zapłon? Ja jak samą dawką rególowałem to miałem najlepsze wyniki jakie widzisz z regulatorem mieszanki (ale ja nie ładowałem 1 bar) tylko uważaj zeby nie była za uboga mieszanka jak podniesziesz cisnienie duzo gazu to znaczy ile? Musisz to jakoś kontrolowac i wiedzieć że go nie zalewa i nie jest za ubogo proponuje AFR

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

wiem wiem :)
dlatego przed tymi wszystkimi zabawami wyposaze sie we wskaznik turbo i AFR. I nie pojde odrazu na calosc tylko po troche bede sie bawil. A co do zaplonu to przyjede do ciebie zawirusować swoj komputerek i zaplon bedzie cacy :)
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

tylko czy zaplonem komputer steruje ? czy jakos mechanicznie jest to zrobione ?
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Niiieeee :D no pewnie że zapłonem steruje ECU. Zczytywane jest połozenie wału przez "cranck angle sensor" potem ECU sprawdza to i porównuje obroty z mapą i ustawia wyprzedzenie potem wysyla na "power transistor" a potem idzie na "zwykłe" cewki - zapłon ma cholerne znaczenie nie wiedziałem że aż takie

PS Odstawiasz seria S13 fiaty kupety turbo?

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika silnika”