PROBLEM Z OGRZEWANIEM KABINY??

chłodnice wody, chłodnice oleju, oleje, termostaty itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
daglas
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

witam wszystkich
w nissanie (s13) mam problem z ogrzewanie jest to troche uciazliwe bo jest zima
silnik jest nagrzany puszczam nawiew i leci letniawe powietrze, dziwi mnie jedna zecz bo gdy odpalilem i silnik pracowal na 850 rpm odkrecilem jeden waz od nagrzewnicy i zamiast cisnienia nic nie leciało dopiero gdy zwiekszylem obroty to surkiem zaczło troche leciec , i tak samo zrobilem z drugim wezem i bylo tak samo czy to jest normalne . troche mnie dziwi szybkie nagrzewanie tego silnika zimom z rana odpale ujade z 500 m i skazowka jest na polowie , a silnik i jest zimny zwieszku i chlodnica i weze , sprwdzalem termostat , wymienilem czujnik temperatury sprawdzilem pompe wody wszystko ok czyzby cos sie zapchalo << PROSZE O POMOC>>
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

skoro chlodnica jest zimna to WYMIEN termostat, chociaz to w sumie niewiem z ktorego obiegu idzie woda na nagrzewnice .... sory za smiecia, mozna usunac
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
ChEsTeR

Na nagrzewnice woda idzie z malego obiegu nie zaleznie czy sie termostat otworzy czy nie. Jak nie leci woda to znaczy ze masz za malo. Caly uklad ma byc wypelniany plynem chlodniczym i jak zdejmisz waz ma sie lac jak zazynanej swini niezalenie czy silnik pracuje czy nie. Jezeli ubywa plynu to podejrzewam uszczelke pod glowa albo jakies nieszczelnosci moze nagrzewnica dziurawa albo chlodnica.
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

I poziom sprawdzaj w chłodnicy a nie w zbiorniku wyrównawczym.
EMWU is dead
Piotyr
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Wydaje mi sie ze mozesz miec zapowietrzony uklad.
Awatar użytkownika
daglas
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

sprawdzilem poziom plynu w chlodnicy bylo troszke malo dolalem lecz to nic nie pomoglo,
a z temperaturom silnika to normalne? ze by tak szybko sie grzal a co do otpowietrzania to som jakies specjalne miejsca w których odpowietrza sie układ i czy jest mozliwe ze nagrzewnica jest zapchana?
Awatar użytkownika
drv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

daglas pisze:a co do otpowietrzania to som jakies specjalne miejsca w których odpowietrza sie układ
O ile dobrze pamiętam to koreczek od odpowietrzania jest na wężu przed nagrzewnicą.
200SX RS13 CA18DET T25 + 2 cale przelot
Wywalony ABS
Wywalony środek:)
ChEsTeR

W s13 nie ma takiego ogpowietrznika nie wiem jak w s14. Generalnie nagrzewnica moze sie zapchac ale to rowniez powinna chlodnica. Przeciez plynie przez nie ta sama woda. Jak w chlodnicy bylo malo plynu to na pewno miales zapowietryony uklad odpalasz samochod i dolewasz plynu czekasz az sie nagrzeje, pusci kombelki kilka razy i znowu dolewasz az poziom plynu w chlodnicy nie bedzie falowal. Jerzeli podnosi sie i opada znaczy sie ze gdzies nadal sa bombelki powietrza.
A jak martwisz sie o nagrzewnice czy zapchana to zdejmij weze i dmuchnij w nagrzewnice jak nie bedzie sie dalo to masz rozwiazanie. Generalnie nie ma tam zbyt duzego przeplywu.
Inna sprawa ze Sx'y wogule kiepsko grzeja. W porownaniu do mojego s12 to w sx'e jest lodowka.
Awatar użytkownika
daglas
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

to by sie zgadzalo bo gdy dolalem plynu to plyn opadal i podnosil sie spowrotem (na odpalonym silniku) ale nie czekalem tylko zakrecilem korek BEDE PRUBOWAŁ :D
i przesto moze szybciej sie grzeje silnik bo jest zapowietrzony ?
drzeki
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

jest jeszcze zawór który otwiera dopływ płynu chłodzącego do nagrzewnicy Sprawdz go i wymień termostat cena ok 20zeta

[ Dodano: Pią Mar 10, 06 18:53 ]
aby sprawdzić ten zawór zdejmij przewody gumowe które wchodzą do kabiny i otwórz ogrzewanie na max powinien ci polecieć płyn chłodzący jak nie poleci to masz zawór z głowy

[ Dodano: Pią Mar 10, 06 19:05 ]
sory rozpędziłem się jeden przewód doprowadza płyn do nagrzewnicy a drugi odprowadza nie wytłumaczę ci który jest który. nie zdejmój dwoch na raz tylko po jednym i dawaj ogrzewanie na max moim zdanie to właśnie zawór do bani albo termostat

[ Dodano: Pią Mar 10, 06 19:20 ]
strasznie marudzę ale jest lepszy sposób ogrzewanie na max zdejmij przewody i powietrze ze sprężarki wdmuchnij do przewodu zobacz czy jest jego przepływ :P
Awatar użytkownika
Barni
Stały gość
Stały gość

a masz moze zalozony gaz?
jak tak to zle ci go podlczyli,i przez to te problemy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ chłodzenia, ciecze”