stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
somsiad511
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

czesc chce sie dowiedziec kt<font class="red">u</font>ry to szlif walu na panewce pisze NISSAN F-780 STD 12111 D4200 kt<font class="red">u</font>ry to bedzie sazlif lub moze bez szlifu
cziko

:twisted: masz nominał :twisted: szlify sa opisane 0,25 to jest 1... 0,50 to 2 i 0,75 to 3
Awatar użytkownika
daglas
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Witam klubowiczow
niedawno wymienilem olej w 200sx , poprzedni wlasciciel powiedzial ze silnik byl zalany mobilem pulsyntetykiem ,wiec zalalem silnik takim samym i od wymiany oleju gdy samochud postoji z 24h i jest zimno to po odpaleniu slychac stukanie trwa ono z 4 sekundy a potem ginie , bardzo mnie to drazni :angered: czy idzie temu zaradzic moze olej jest nie odpowiedni , albo przejsc na mineralny a gdy odpale silnik wczesniej (12h) lub gdy jest cieplej to przy odpaleniu nic nie slychac LICZE NA WASZE PODPOWIEDZI
Awatar użytkownika
banan
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Stukaja Ci szklanki. Chyba każdy nissan ma taką przypadłośc. Zanim dostaną szklanki oleju poprostu przez te kilka sekund pracują na sucho i stąd te stuki. W zime jest to chyba bardziej odczuwalne ponieważ olej jest gęsty. Ja bym sie tym nie przejmował bo z tego co sie orientuje to większośc 200sx tak ma.
Pozdro
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

popychacze zaworów
jak auto długo stoi, jest zimny gęsty olej, to po odpaleniu zanim ten olej dotrze do góry silnika do popychaczy to zajmie mu chwilkę, dlatego popychacze postukają sobie chwilkę
może zagęsty olej masz ? jaka temp na dworze ?
mi się wydaje że nic strasznego jeśli po 4 sek cichnie wszystko i więcej się nie pojawia

widzę banan mnie wyprzedził o 1 minutę :)
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Co do oleju polecam zmienić na taki ze stacji np. selectol :mrgreen: i udać sie odrazu do jednego z warsztatów. Tak na poważnie to co pisałeś w innym topiku <gruchot> to też mogą być szklanki. Nie będę prorokował co jeszcze może być powodem dziwnych grzechotów z silnika <kod alt-F4> czytaj nadmierny luz między wałem a łożyskiem zwanym panewką.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
express

Też jest tak u mnie, odpalam brykę raz na 3-4 dni.
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

jak zalejecie "tłustą wodę" czyli oliwe o dolnym indeksie 0 to czas stukania dzwigienek w glowicy znacnzie się skruci, oliwy tej jednak nie zalecam do pałowania motoru zwłąszcza z suszarką.
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
SZAFA
Stały gość
Stały gość

Mój jak stał od połowy stycznia bez odpalania w blaszaku gdzie była temperatura jak na dworze to po wczorajszym odpaleniu przez 5 minut cykały popychacze jak skur...
stukanie znikało przy 2000 do 2500 RPM. Nie źle się zdołowałem wtedy :cry: .
Dopiero kiedy nagrzał się olej i dotarł do całego silnika to była cisza. Na drugi dzionek z rańca już było cicho na zimnym. Mam valvoline 10W60 ale na następną zimę zaleje coś do niższych temperatur.
Jednak pełny syntetyk to jest to! No i chyba trzeba przepalać silnik częściej niż raz na 1,5 miecha :wink: w takiej temperaturze jak mamy tej zimy.
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Lanie oleju rzadszego na zimę nie jest takim super pomysłem. Te kilka stuków jak jest na dworze od -15 w dół, to nie jest problem. Dużo większy problem się robi jak, jest silnik zalany rzadkim olejem, i mamy już rozgrzany silnik, wtedy może być kłopot z filmem olejowym na wałku turbiny i na panewkach. Jaki może być tego skutek, to chyba wszyscy się domyślają.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

To tego topiku może sie chyba wpisać kazdy kto ma s13 , moj też zawsze to miał - wyobrazcie sobie moją mine po zakupie na next day jak go odpaliłem i to usłyszałem (było zimno) chciałęm zabić poprzedniego:) zresztą i tak po roku sie rozleciał

Ale dzisiaj jak go zapalam przy -8 na dworze też tyka przez 2-3 sek , norma 100%
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Może dolwoanie orginalnego MILTEC 1 temu zaradzi co :mrgreen: :?:
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
express

Jedno jest pewne - nasze silniki powinny stać nieodpalane zbyt długo.

[ Dodano: Pią Mar 10, 06 13:06 ]
twu..
niepowinny oczywiście
Ja odpalam mój samochód minimu raz na 3-4 dni, nawet jeśli nigdzie nie jadę.
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Ja dziś zauważyłem że mi też stuka przez 2-3 sek.
Ja odpalam codziennie :D
EMWU is dead
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”