a co do biegów to chyba powinienes byc z nich zadowolony skoro w podpisie masz fotki z latania bokiem
Co was denerwuje w Nissanie S14 (1994-1999)?
Moderator: Moderator
-
cziko
gdyby miał fmic i kilka innych udoigodnien to juz mal by było do poprawek w tym aucie technicznie tylko czesc cisnieni i mapy pisac
a co do biegów to chyba powinienes byc z nich zadowolony skoro w podpisie masz fotki z latania bokiem
co ty na 3 bys chciał serja driftowac po suchym??wtedy był by juz całkowity brak mocy i momentu ,chyba ze mi sie wydaje bo sie nie znam 
- zgooras
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
to prawda, do zamiatania to skrzynka jest git, do normalnej jazdy trzeba sie do niej przywzyczaic i przeciagac jedynke
Stage one za nami...
http://forum.turbokillers.com/tematy_3900.htm
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
Gdyby to było, to już mało by zostało do zrobienia w aucie na ulicę, a tak jest przynajmniej, trochę zabawy z autkiem.zgooras pisze:s14a, wady wg mnie:
- gowniane osiagi 0-100kph /jak na takie parametry/
- fabryczny IC to jakies nieporozumienie - dlaczego nie ma go z przodu??
- fotele do dupy
- brak regulacji kierownicy w plaszczyznie przod-tyl
- regulacja nawiewu jest bez sensu - brak plynnej regulacji na co ma wiac
- brak temp. oleju - a uwazam ze powinna byc
- regulacja lusterek oraz halogeny zlokalizowane w mozliwie najglupszym miejscu
- przez wielkie plastiki z kazdej strony w tym aucie jest po prostu ciasno
- bezsensownie dlugi 1 i 2 bieg
A skrzynia, to jedno z tych rzeczy jakie w nismo są rewelacyjne, biegi nie są za długie, są super dobrane, zarówno do driftu, jak i do wyścigów. Pamiętam, jak po kupieniu nissana wpadłem na trasę toruńską, i kręciłem od dwójki w górę, to była rozkosz, a jak przy zmianie na trójkę na liczniku zameldowało się 120km/h, to mało nie wysiadłem z wrażenia. Jedyne co wtedy mnie zmartwiło, i poszło w pierwszej kolejności na wymianę, to hamulce. Oryginalne są żenujące.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve
www.ProRacingTechnology.com
- zgooras
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
no wlasnie, te 120kph na II biegu to troche duzo i przynajmniej mi ciezko sie nysa szybko z miejsca zerwac. A jedynka jest juz zupelnie mulasta
Stage one za nami...
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
To nie skrzynia Cię blokuje, ale restrykcje w rozwijaniu mocy, które są włożone przez producenta. Jeśli zrobisz podstawowy upgrade układu wydechowego i dolotowego, to już będzie dobrze. Po prostu brakuje Ci niutków na dole charakterystyki obrotów, a to normalne w seryjnych s14-kach. Też mi przeszkadzała ospała charakterystyka seryjnego samochodu, dlatego szybko została zmieniona. Teraz na moich codziennych ustawieniach, przy 2k RPM mam tyle momentu, co Honda VTI w swoim maksie, od od 2,5k RPM mam już ponad 200 niutków, a od 3k RPM ponad 240 niutków, i z taką charakterystyką jeździ się bardzo, bardzo przyjemnie, nie ma najmniejszego problemu z wyprzedzaniem, a silnika nie trzeba kręcić do końca skali obrotomierza.zgooras pisze:no wlasnie, te 120kph na II biegu to troche duzo i przynajmniej mi ciezko sie nysa szybko z miejsca zerwac. A jedynka jest juz zupelnie mulasta
Blow Off Valve
To ja tez napisze o hamulcach. Seryjne hamulce nie nadaja sie do niczego. Naprawde żeby sie zatrzymać z jakiejs konkretnej prędkości to trzeba sie mocno napocic. Podobno po zmianie tarcz i klocków radyklanie sie to poprawia ale seria jest na TAMPON.
Swiatła mijania tez nie powalają na kolana, wentylacja i klimatyzacja w zimie nie stoi na jakimś rewelacyjnym poziomie. Zaparowane wiecznie tylne szyby.
Zawias też należy zmienic bo seria nie nadaje sie do latania bokiem po suchym asfalcie.
Swiatła mijania tez nie powalają na kolana, wentylacja i klimatyzacja w zimie nie stoi na jakimś rewelacyjnym poziomie. Zaparowane wiecznie tylne szyby.
Zawias też należy zmienic bo seria nie nadaje sie do latania bokiem po suchym asfalcie.
- Adams
- Coś już wiem

- Kontakt:
wracajac jeszcze do pierwszego biegu - czy przypadkiem na jedynce i dwojce nie mamy ograniczonego doladowania? slyszalem, juz kilka opinii co do tego o ile i czy wogole (na niektorych samochodach jest rowno na kazdym biegu
), ale jesli akurat na Twoim sie sprawdza to warto pomyslec nad zdjeciem tej restrykcji (od dolu niby roznicy nie bedzie ale gora na pewno bedzie lepsza)
'99 S14a - maszyna do: jarania sprzęgła, plucia ogniem, palenia gumy... jeździć niby też się da :]
no panowie nie przesadzajcie z tymi heblami. w porownaniu z s13 to sa takie kosy ze glowa mala. auto w miejscu sie prawie zatrzymuje
[scroll][center]*** ORDYNUSS Team *** member # 000,5/06
Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę[/center][/scroll]

Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę[/center][/scroll]

to ja powiem z punktu widzenia S13,5a, mianowicie:
S14 ma zajebiście mały bagażnik w porownaniu do S13, który ma składaną tylną kanapę.
Ja swoim gruzem wiozłem telewizor 25 cali, lodówkę (małą), a ostatnio nawet... błotniki i drzwi do S14
I to w bagażniku wiozłem.
S14 ma zajebiście mały bagażnik w porownaniu do S13, który ma składaną tylną kanapę.
Ja swoim gruzem wiozłem telewizor 25 cali, lodówkę (małą), a ostatnio nawet... błotniki i drzwi do S14
- zgooras
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
fabryczne heble w s14 zatrzymuja katalogowo w 38 metrow,a to nie jest zly wynik. Do tego pozno zaskakujacy ABS....wg mnie jest calkiem ok, takze z duzej predkosci.banan pisze:To ja tez napisze o hamulcach. Seryjne hamulce nie nadaja sie do niczego. Naprawde żeby sie zatrzymać z jakiejs konkretnej prędkości to trzeba sie mocno napocic. Podobno po zmianie tarcz i klocków radyklanie sie to poprawia ale seria jest na TAMPON.
Sprawe boost'u na 1,2 vs pozostele biegi sprawdze w piatek - bede stroil swinie i po tej operacji powiem tez co mysle o pracy na dwoch pierwszych biegach po przepisaniu mapy z naciskiem na jak najwczesniejszy moment
Stage one za nami...
Smiem wątpić że S14 da się zatrzymać na tych 38m. Kilka razy mocniejsze hamowanie i występuje brak hebli. Kilka razy miał bym strzała w coś albo w kogoś. Rozgrzane hamulce = brak hamulcy.
Nie wiem czy jest to kwestia mojego egzemlarza ale w moim przypadku te hamulce są to bani po rozgrzaniu biją tarcze (oryginalne) i trzesie sie kiera
.
P.S
Moze ma ktoś z Was dojście do jakis normalnych tarcz w rozsądnych kwotach??
Bo EBC to wydatek powyżej 1000 za kompecik tarcz na przód.
POzdro
Nie wiem czy jest to kwestia mojego egzemlarza ale w moim przypadku te hamulce są to bani po rozgrzaniu biją tarcze (oryginalne) i trzesie sie kiera
P.S
Moze ma ktoś z Was dojście do jakis normalnych tarcz w rozsądnych kwotach??
Bo EBC to wydatek powyżej 1000 za kompecik tarcz na przód.
POzdro
s14 ma zadługie przełożenia,
powinno mieć takie jak s13 + 6 bieg
takie przełożenia jak s14 to ma bmw m5 o mocy 2,5 raza większej
powinno mieć takie jak s13 + 6 bieg
takie przełożenia jak s14 to ma bmw m5 o mocy 2,5 raza większej
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
- Adams
- Coś już wiem

- Kontakt:
w s15 zrobili tak jak mowisz - krotsze przelozenia i 6 biegow - rezultat taki ze przy wiekszych mocach wklada sie do nich skrzynie z s14nastek 
moim zdaniem skrzynia jest swietna! a ospalosc samochodu na pierwszych biegach wynika z tego o czym mowil DrRedDevil. to raczej nie minus a kolejny powod dla ktorego chce sie uwolnic kilka dodatkowych koni
troszke optymizmu Panowie 
moim zdaniem skrzynia jest swietna! a ospalosc samochodu na pierwszych biegach wynika z tego o czym mowil DrRedDevil. to raczej nie minus a kolejny powod dla ktorego chce sie uwolnic kilka dodatkowych koni
'99 S14a - maszyna do: jarania sprzęgła, plucia ogniem, palenia gumy... jeździć niby też się da :]
nadal sie bede upierał ze skrzynia jest zadluga
jedziesz 45 km/h po miescie i na 2 masz około 2650 rpm
na 1 bieg to raczej sie nie zmienia przy tkaiej predkosci, a z dwojki to bedzie mulił zanim dokreci sie troszke wyzej i turbo sie rozpedzi
jedziesz 45 km/h po miescie i na 2 masz około 2650 rpm
na 1 bieg to raczej sie nie zmienia przy tkaiej predkosci, a z dwojki to bedzie mulił zanim dokreci sie troszke wyzej i turbo sie rozpedzi
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru