Boost Controler = czy to ma sens?

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

AKW

Przepatrzyłem na szybko forum, ale zbyt wiele na ten temat nie znalazłem - Boost Controler - urządzenie popularne zagranicą u nas rzadko spotykane. Mam pytanie ściśle związane z tematem 200SX, konkretnie S14a i boost controler - czy ktoś montował, próbował, używa?

Pytam dlatego, że szykujemy tu taki wóz z różnych (nie tylko finansowych) przyczyn praca przebiegać będzie w dwóch dość typowych dla SR20DET etapach: I - 280 - 300KM, II 400+, a raczej 500- :shock:
Do drugiego etapu zapodamy stand-alone (AEM-a) i tu mam pytanie: czy według doświadczonych Turbokillersów do pierwszego ma sens bawić się w boost controler + chip lub Piggy czy od razu ładować AEM-a?
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

AKW pisze:Przepatrzyłem na szybko forum, ale zbyt wiele na ten temat nie znalazłem - Boost Controler - urządzenie popularne zagranicą u nas rzadko spotykane. Mam pytanie ściśle związane z tematem 200SX, konkretnie S14a i boost controler - czy ktoś montował, próbował, używa?

Pytam dlatego, że szykujemy tu taki wóz z różnych (nie tylko finansowych) przyczyn praca przebiegać będzie w dwóch dość typowych dla SR20DET etapach: I - 280 - 300KM, II 400+, a raczej 500- :shock:
Do drugiego etapu zapodamy stand-alone (AEM-a) i tu mam pytanie: czy według doświadczonych Turbokillersów do pierwszego ma sens bawić się w boost controler + chip lub Piggy czy od razu ładować AEM-a?
na tym forum boost controler to MBC (manunal boost controler) poszukaj pod tym skrotem a znajdziesz bardzo wiele informacji

a do AEM to wszystko zalezy od finansow ... do pierwszego etapu wystarcza chip i MBC (i jeszcze pare drobiazgow :P )
pozdro
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja mam MBC The SUN, i jest to dla mnie jedną z lepszych modyfikacji, jakie dokonałem, bo po żadnej nie otrzymałem tak odczuwalnej zmiany, jak po założeniu MBC. Charakterystyka pracy silnika zmienia się diametralnie na plus. Moment obrotowy jest tak nisko, że na zimę skręciłem doładowanie do 0.6 Bar, co i tak uczy respektu w posługiwaniu się pedałem gazu, bo postawić auto bokiem nie stanowi żadnego problemu.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Ja mam APEXi AVC-R czyli ebc!!
Wg mnie jest to bardzo przydatne urzadzonko, bo:
-Pokazuje dokladne obroty
-doladowanie
-otwarcie przepustnicy
-predkosc max
-wykorzystanie wtryskiwaczy
i jeszcze jakas funkcje ktorej jeszcze niekumam !!
Zeby zwiekszyc doladowanie niemusze maski otwierac, tylko klikne kilka klawiszy i lecimy !!!

Jesli ktos sie zastanawia nad MBC to lepiej zaczekac i pooszczedzac kilka miesiecy i zakupic EBC !!
Ale to moje prywatne zdanie !!
Teraz juz wiem ze
0,6 bara pojawia sie u mnie przy 3050 obrotow !!!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Spider, może jakieś ramki cenowe tego wynalazku :?:
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Niestety za wygode i firme sie slono placi !!
Ale przynajmniej jestesmy pewni co dostajemy i czego mozemy sie spodziewac !!
Kiedys wiedzialem ze chce miec taki wynalazek, ale po przeczytaniu artykulu Kontrolery Apexi !! wiedzialem dlazego go chce !!
Moc !! i to udokumentowana moc !!
Teraz musze S-AFC 2 kupic i Power FC i banan nigdy niezejdzie z moich ust !! :)
A ze parkuje w garazu to sie nieboje o zmiane wlasciciela !!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Pajak2444 pisze:Teraz juz wiem ze
I tu właśnie wychodzi słabość EBC przy MBC. Faktycznie sterowanie doładowaniem, a właściwie ustawienie go, wymaga kilku wyjść z auta podczas regulacji, ale jak już się osiągnie odpowiedni poziom, to wszystko zostaje wynagrodzone. Przy MBC, 0,6 Bar miałbyś między 2200 RPM a 2500 RPM, bo przy 3000 RPM, jest już 1-1,2 Bar, a co ważniejsze jest o wiele więcej momentu na dole niż przy jakimkolwiek EBC, bo EBC to bleed z selenoidą.
Ale wyświetlacz i klikanie to też bajer, i nie powiem, nawet fajny.
Blow Off Valve

Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

DrRedDevil pisze:
Pajak2444 pisze:Teraz juz wiem ze
I tu właśnie wychodzi słabość EBC przy MBC. Faktycznie sterowanie doładowaniem, a właściwie ustawienie go, wymaga kilku wyjść z auta podczas regulacji, ale jak już się osiągnie odpowiedni poziom, to wszystko zostaje wynagrodzone. Przy MBC, 0,6 Bar miałbyś między 2200 RPM a 2500 RPM, bo przy 3000 RPM, jest już 1-1,2 Bar, a co ważniejsze jest o wiele więcej momentu na dole niż przy jakimkolwiek EBC, bo EBC to bleed z selenoidą.
Ale wyświetlacz i klikanie to też bajer, i nie powiem, nawet fajny.
CZy wszyscy maja 0,6 bara przy 2200???? Watpie!!! Niezapomnij ze auto jest idealna seria !! A pozatym !!!
Wszystko zalezy tylko i wylacznie od turbiny !!!

Do osiagniecia 0,6 bara zarowno EBC jak i MBC niema nic wspolnego !!!
oba maja za zadanie oklamac puszke w-g !! a skoro niema doladowania 0,6 to wg sie nieotwiera wiec zaden z tych 2 wynalazkow NIEDZIALA !!!!
Dopiero po przekroczeniu 0,6 zaczynaja pracowac EBC I MBC !!!

Doktor !! Zalamales mnie swoim postem !! a ja myslalem ze po tylu dyskusjach wszyscy juz wiedza na czym rzecz polega z doladowaniem !!!
0,6 przy 2200 obr mozna osiagnac na wiekszej turbinie (T28) i wolnym wydechu !! a nie na t25 i seryjnym z katalizatorem !!!
to samo sie tyczy tych 1,2 bara przy 3000 !!
Ja jak narazie mialem 0,94 ale niepamietam przy jakich obrotach!! wazne dla mnie bylo to ze niemam walbro wiec apexi byl zamkniety na 30% a jak sie silnik orzgrzal to zmniejszylem na 25% i ladowalo do 0,93 bara w piku !!
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Pająk, no niestety, ale jeśli chodzi o doładowanie i jego wartość przy danej prędkości obrotowej, to ma znaczenie, czy używasz MBC, czy EBC, czy w ogóle czegokolwiek. Oczywiście, że od turbiny wiele zależy, bo jeśli ktoś założy T88, to w życiu nie osiągnie 0,6 Bar przy 2200 RPM, ale mowa jest o tym, czym dysponują nissany, czyli T25/28, a one ładują już z niskiego poziomu 2000 RPM.
W nissanie s14 znajduje się selenoid, bardzo podobny do tych jakie się używa w EBC, i mam porównanie, jak ładuje turbina na selenoidzie, a jak na MBC, i jest kolosalna różnica. W selenoidzie na WG cały czas działa ciśnienie, i klapka się powoli uchyla co daje spokojną charakterystykę doładowania (typowo nissanowska), natomiast w MBC, dopóki nie przekroczy się wartości na jaką nastawiony jest MBC, to na WG nic nie działa, dlatego turbina szybciej się wkręca, i jest efektywniejsza od niższej prędkości obrotowej, niż przy jakimkolwiek innym sterowaniu.
Jeśli będziesz kiedyś w Wawie przejazdem, to daj znać chętnie Ci zaprezentuję jaka jest różnica między EBC a MBC, ewentualnie jak się w końcu wybiorę na hamownie, to porównam przebieg charakterystyki doładowania na selenoidzie, i na MBC, i żeby nie było później dziwnych pytań, to zrobię to na jednym samochodzie w tych samych warunkach.

Po uwolnieniu wydechu u siebie (i to całego, wymienione zostało wszystko, kolektor i cały układ wydechowy), to nie było aż takiej różnicy, jak po montażu MBC.
Blow Off Valve

Awatar użytkownika
200sx
Coś już wiem
Coś już wiem

nie to jakies brednie. tez mam AVC-r i wiem jak dziala. Do czasu osiagniecia zadanego cisnienia selenoid nie dziala. Sprawdzilem to organoleptycznie bo przez jakis czas mialem selenoid kolo kabiny i slyszalem kiedy sie wlacza (a slychac go bardzo dobrze). Mialem tez kiedys HKS ebc i rozebralem selenoid. To jest 0/1 zamkniety lub otwarty z tym ze otwiera sie plynnie bo inaczej bylyby skoki cisnienia - tam byl zawor srubowy.
I jeszcze nie porownujmy s13 i 14. W apexi jest dodatkowo wiele innych opcji jak selenoid duty cycle i Pajak pobaw sie tym ewentualnie chociaz to bardziej chroni przed peek'ami w doladowaniu niz pozwala na szybszy spool.
To jest proste w dzialaniu urzadzenie i nie przeceniajmy jego wplywy na charakterystyke pracy turbiny (poza zwiekszaniem cisnienia).
Co do testow najlepiej zablokowac WG i sprawdzic cisnienie a nastepnie to samo z ebc - majac Apexi to bardzo proste bo pozwala nagrac parametry - wiec doswiadczenie bedzie dokladne.
r4 turbo jest super, a V10 bi-turbo...
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jeżeli chodzi o MBC to chciałbym się dowiedzieć, czy warto takie coś pakować do seryjnego CA18DET??? Z góry mówię, że nie mam zamiaru ładować więcej niż 0,9-0,95 bara bo dużo więcej i tak się nie da na seryjnej konfiguracji.

1. Co na to biedne T25 i reszta mizernych urządzonek (np. pompa)?
2. Jak będzie zachowywało się autko przy seryjnym ~0,8 bara na MBC w stosunku do serii?
3. Czy warto zainwestować w MBC droższe np. DrRD czy styknie taniocha od Propera?

PZDR!
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

są 2 rodzaje MBC
1. zamkniety
2. otwarty
nie wiem czy dobrze je nazwałem, DRD pisze o zamknietym, który dopiero puszcza powietrze do puszki kiedy cisnienie przekroczy nastawioną wartość - czyli dopóki nie przekroczymy np. 0,8 bara to wg jest kompletnie zaknięte, i do puszki nie odplywa ani troche powietrza !
natomiast otwarty ( i tak też działają EBC) cały czas daje dopływ powietrza do puszki, ale część z tego powietrza puszcza bokiem, właśnie po to żeby nie całkiem WG sie otwierało, ale jednak przy nawet jakimś mniejszym ciśnieniu powietrze oddziaływuje na puszke i lekko otwiera WG. (staralem sie w miare prosto to wytłumaczyc :) )
Tak więc zgadzam się z DRD.
Najepiej byłoby rysunki do tego zrobić, to by wyjasniło różnice w działaniu, ale w pracy siedze :)

do Turbo maniaca, przez jakiś czas jeździlem (s13) na zwiększonym doładowaniu do 0,8b - lepsza elastyczność i max moc też. Gdzieś nawet na forum są moje wyniki z przyspieszeniami do 100 , 200 i pośrednie. (z tego co pamietam to było niecałe 7s do 100)
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

A czy przypadkiem w puszce cisnien do WG niema sprezynki !! Wlasnie ta soprezynka powinna powodowac ze wg otworzy sie dopiero wtedy gdy osiagnie ok 0,4-0,5 bara !! A reszta czyli dojscie do 0,6 odbywa sie plynniej i wraz ze wzrostem obrotow silnika rosnie ilosc spalin i wg otwiera sie coraz bardziejutrzymujac cisnienie 0,6 przy calkowicie otwartym w-g !!
200sx Duty mam ustawione na 25% bo w innym przypadku rosnie mi cisnienie za bardzo !!
Boost ustawiony na 0.7 a dzis mi walnelo 0,79 bara przy duty 25% !

200sx Jak ustawiales uczenie sie kompa??
jakie dane masz wpisane?? jakie ustawiles duty i jakie doladowanie??
zmieniales sam ustawienia wzgledem obrotow i biegow??
czy pozwoliles to zalatwic opcji uczenia sie kompa??
pod co podlaczyles przewod-ktory podlacza sie pod wtryskiwacz lub jakis inny port !dogadamy sie na PW
chyba ze ktos uwaza ze te wiadomosci moga sie przydac innym to przeprowadzimy dyskusje tutaj !!
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Moje obserwacje.

Zawor otwarty dziala na prostej zasadzie. Puszka wastegate dostaje caly czas cisnienie wraz ze wzrostem doladowania. Jezeli jest ustawiona na 0.6 bara to po przekroczeniu 0.6 bara sie otworzy i ustali doladowanie na okolo 0.7. Tak owszem jest "sprezyna" ktora przytrzymuje klapke ale musimy pamietac ze gdy wastegate dostaje juz 0.4 bara ogolnie slabiej przytrzymuje klapke na ktora dodatkowo dziala juz cisnienie spalin co moze powodowac minimalne otwarcie wastegate i zlagodzi wejscie na dalsze doladowanie.

Zawor zamkniety puszcza jakiekolwiek cisnienie dopiero po przekroczeniu ustalonego cisnienia doladowania np 0.7 bara tak wiec zanim osiagniemy ta wartosc, na wastegate nie dziala zadne cisnienie i trzyma klapke cala swoja sila. Ot cala tajemnica szybszego wchodzenia na doladowanie z zaworem mbc "zamknietym". I tutaj wlasnie mbc ma przewage nad ebc.

Zarowno ebc jak i mbc ma swoje wady i zalety. Pozatym nalezy pamietac o tym ze typow mbc i ebc jest bardzo duzo wiec robic tutaj na forum wojne o to co jest lepsze, po prostu nie ma sensu.

U mnie po zamontowaniu mbc "zamknietego" turbina osiaga cisnienie doladowania 1.0 bara wczesniej o 750 rpm. Krzywa momentu obrotowego zmienila sie radykalnie na +.

Pozdrawiam
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”