Gaz w 200sx

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
clicker200sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Camil pisze:Chodzi mi oto pajak, ze powinien zalozyc mimo wszystko sekwencje takie jest moje zdanie. Jak tak dalej pojdzie to ludzie beda gaz do motorow zakladac. Wiekszosc kraju zaluje i nigdy nie chce wydac duzo a potem maja problemy.
HOLA!!! Ja mam zwykla instalacje, lecz jest ona przystosowana do silnikow turbinowych, jezeli uzywa sie ja w granicach zdrowego rozsadku to nie ma problemu ja na gazie nie szaleje max 4000rpm. jak mi cos odwali to wrzucam etyline :D moje auto jezdzi juz prawie rok na tej instalacji i jest ok.
Janeks s13, masz w swojej instalacji przewod cisnieniowy ktory jest podlaczony do przewodu turbiny, zaraz przed ic?
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Janeks s13, masz w swojej instalacji przewod cisnieniowy ktory jest podlaczony do przewodu turbiny, zaraz przed ic?

ponoć jest i gostek z gazu powiedział że jest to --kompensacji jest to podłączone

a tak w nawiasie to jest mój znajomy wiec proszę o delikatniejszy wymiar kary hahaha dla niego
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Kumpel też zakładał u znajomych i mu nie bangla :D

@ Wszyscy. Jestem przeciwnikiem gazu w swoim Nissanie.

Ogólnie gazu też, jeśli jest niezestrojony.

Ivanhoe chyba ma/miał (dawno go nie było) gaz.
Strata po strojeniu 5KM !!!!
Strojone było 2 albo 3 dni na hamowni.
Gazem śmierdzi ale jeździ.

JA nie straszę tylko uważam, że żeby to jeździło trzeba wydać kasę na pożadne strojenie u kogoś kto zna instalacje Turbo.
ALbo jeździć jak emeryt.
EMWU is dead
ChEsTeR

Teraz za cene instalacji gazu zwyklej a tym bardziej sekwecji mozna sobie kupic taniego dupowoza juz zagazowanego albo diesla i sie powozic do roboty i z powrotem.
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

ChEsTeR pisze:Teraz za cene instalacji gazu zwyklej a tym bardziej sekwecji mozna sobie kupic taniego dupowoza juz zagazowanego albo diesla i sie powozic do roboty i z powrotem.
no tak, ale co za przyjemność z posiadania 200sx-a ... stojącego w garażu ??
nie fajniej byłoby codziennie jeździć i cieszyć się nim ? :P
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
tolk

Witam

A ja po małych perytetiach z instalacją moge pochwalić się sprawnym działaniem i dosyć tanim jeżdzeniem.
Instalacja w wersji z mikserem, spalanie :
dluga trasa - Częstochowa - Zakopane 10L
średnia trasa - 200 km z 50 przystankami 14L
miasto - 14 - 16 L

Autko 240sx automat.

Zbiornik 40L (max. 32L można zatankować)

Przez tą skrzynię miałem największy problem - gdy był na biegu D po wciśnięciu pedału hamulca spadały obroty poniżej 500 rpm na benzynie obroty utrzymywały się w okolicach 500 - 550 rpm. I dopiero podpiłowaie zaworu dało efekt obroty utrzymują się powyżej 500 rpm.

Oczywiście auto bardzo straciło na mocy - w końcu zawsze można przełączyć na benzyne :)

Takie moje małe spostrzeżenia.
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

tolk pisze:Witam

A ja po małych perytetiach z instalacją moge pochwalić się sprawnym działaniem i dosyć tanim jeżdzeniem.
Instalacja w wersji z mikserem, spalanie :
dluga trasa - Częstochowa - Zakopane 10L
średnia trasa - 200 km z 50 przystankami 14L
miasto - 14 - 16 L

Autko 240sx automat.

Zbiornik 40L (max. 32L można zatankować)

Przez tą skrzynię miałem największy problem - gdy był na biegu D po wciśnięciu pedału hamulca spadały obroty poniżej 500 rpm na benzynie obroty utrzymywały się w okolicach 500 - 550 rpm. I dopiero podpiłowaie zaworu dało efekt obroty utrzymują się powyżej 500 rpm.

Oczywiście auto bardzo straciło na mocy - w końcu zawsze można przełączyć na benzyne :)

Takie moje małe spostrzeżenia.

jaki zawór podpiłowałeś ???? :angered:
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Janek a jakie to ma znaczenie dla Ciebie.
On ma silnik bez Turbo.
I nie potrafię zrozumieć tych małych perypetii w gazowaniu NA.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

pozatym jak masz gazownie zalozona to i tak jak przelAczysz na benzyne to power bedzie mniejszy 8)
tolk

janeks13 200sx pisze:
jaki zawór podpiłowałeś ???? :angered:
Ten który otwiera szczeline - podając odpowiednią ilość gazu do miksera - bowiem oryginalne ustawienia byly : prześwit od 80 (nie jestem pewien) - do 250, i to był problem gdyż standardowo na niskich obrotach prześwit winien wynosić około 90 lub 89, tak podobnież działa w BMW z silnikiem 2.5L, a tu niechciało - pewnie z powodu zbyt niskich obrotów (nominalnie obroty wynoszą 750 rpm), wiec przy hamowaniu na biegu ostro spadaja.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Camil
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Tolk to sa dwa zupelnie inne silniki. Tu chodzi o zagazowanie ututrbionego silnika a nie zwyklego N/A. To nie jest podpilowac cos sobie tylko trzeba jechac do dobrego zakladu i zeby oni to porzadnie ustawili. janeks poszukaj u siebie w okolicach porzadnego gazownika i jedz tam zeby ustawil ci ta instalacje.
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

dzieki koledzy za pomoc
w dniu wczorajszym i dzisiejszym auto zostało doprowadzone do uzytku
czyli jeździ na gazie jest oczywiście spadek mocy ale.......
silnik pracuje równo wkreca sie do 6000 tyś. tyle mi wystarczy na gazie wzupełności ale bede jeździł maxa do 4500 na gazie.

pozdrawiam
:564:
Awatar użytkownika
Camil
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

No to cieszymy sie z twojego sukcesu wtedy moze zbyt emocjonalnie zareagowalem na sprawe gazu w sx-ie.
Pozdro
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

janeks13 200sx pisze:dzieki koledzy za pomoc
w dniu wczorajszym i dzisiejszym auto zostało doprowadzone do uzytku
czyli jeździ na gazie jest oczywiście spadek mocy ale.......
silnik pracuje równo wkreca sie do 6000 tyś. tyle mi wystarczy na gazie wzupełności ale bede jeździł maxa do 4500 na gazie.

pozdrawiam
:564:
Nie chodzi o to żeby jeździł. Chodzi o to żeby szkoda dla silnika była jak najmniejsza.
JAKI AFR na gazie?? Jak nie wiesz to się dowiedz, inaczej możliwe wydatki.
EMWU is dead
tolk

Camil pisze:Tolk to sa dwa zupelnie inne silniki. Tu chodzi o zagazowanie ututrbionego silnika a nie zwyklego N/A. To nie jest podpilowac cos sobie tylko trzeba jechac do dobrego zakladu i zeby oni to porzadnie ustawili. janeks poszukaj u siebie w okolicach porzadnego gazownika i jedz tam zeby ustawil ci ta instalacje.
To że to są dwa różne silniki to dobrze o tym wiem.

Temat brzmi :"Gaz w SX'ie?" - czy to że nie jestem posiadaczem 200 tylko 240 oznacza że temat niebył skierowany do mnie?

Byłem w porządnym zakładzie - niestety w Częstochowie i okolicach 240 jak na lekarstwo (ostatnia przebywała od 89-01), za to jest kilka 200, wg. niewszyscy muszą się znać na autach których nigdy więcej w życiu nie spotkają (jeśli chodzi o instalację gazową), choć w momencie gdy ja instalowałem była Honda Concerto '89 (nazwy nie jestem pewien) z podwójnym gaźnikiem i nawet najlepszy zakład w Cz-wie (do którego kolejki są na 2 miechy na przód) niebył wstanie ustawić gazu.

Tak więc instalacja w każdym aucie to dosyć indywidualna sprawa.

A jeszcze wspomne iż zauważyłem że gaz lubi mieć dużo oleju (przy mniej niż połowie jakoś tak niemrawo pracuje silnik).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”