Czy ktoś zna któryś z tych BOV-ów?

intercooler, orurowania, filtry powietrza, bovy,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=77915712
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=78455625

Są chyba jedne z najtańszych na rynku i w związku z tym który były by lepszy w niegrzebanym CA18DET? Może ktoś ma któryś z nich, albo jakiś inny używany do opchnięcia?
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
Micz

to są najprostsze i najtańsze blow offy jakie można kupić, są 1-tłoczkowe co sprawia że będziesz musiał bawić się w regulację, warto dołożyć stówę i mieć 2-tłoczkowy który jest typu plug&play, zagadaj do Proper`a z forum, on wszystko wyjaśni i zrobi co Ci trzeba jeśli będziesz zainteresowany najtańszym i w miarę dobrym BOV`em, jak chcesz to Ci wszystko wyjaśnię na gg lub na polibudzie ;)
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ten regulowany wydaje być się lepszy... CIekawe jaką ma on przepustowość, powinna spokojnie wystarczyć do seryjengo doładowania w S13, S14 ale jak się je podniesie to :roll:
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

OBA SĄ NIE DOŚĆ MĘSKIE POLECAM DR DEVILA do tematu bova
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ten pierwszy zawór to produkt by Proper (który na tym forum bywa), w ofercie jest kilka rodzajów, więc można sobie coś wybrać, a dodatkowo kilku użytkowników forum ich używa, i też coś można o nich powiedzieć, a ja ponieważ jestem stronniczy w tej sprawie, to nic nie powiem.
Drugi, to zawór, który niby jest z Niemiec, ale produkowany jest daleko od Europy, i jeśli ktoś lubi chińskie zabawki, to może zaryzykować.
Ogólnie nie zaleca się amatorom stosowania zaworów jednotłoczkowych, bo trzeba trochę czasu spędzić nad jego regulacją, a to i tak nie da gwarancji, że będzie dobrze.
A na koniec lepiej używać sprawdzonych w boju produktów. Specjalnie na potrzeby klientów, którzy nie chcą metrowych instrukcji obsługi do czytania, a interesuje ich tylko szybki montaż i delektowanie się głośną pracą zaworu, stworzono ten produkt: http://www.e-x-c.com/product_info.php?m ... ts_id=2971
Ja już z nim jeździłem z doładowaniem 1.2 Bar, i w codziennym użytkowaniu daje wiele przyjemności.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

OK, wielkie dzięki za info! Wybrałem już BOV-a dla siebie a te, o które pytałem na początku sobie odpuściłem. One tylko ładnie wyglądają.

PZDR
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Wygląda zabójczo tylko ta cena...
JA biedak musiałem kupić takiego brzydkiebo VTG, chociaż do jego pracy nie mam zadnych zastrzerzeń no moglby być troche miekszy i nieco częściej się otwierać, niestety nie moge go rozkręcić ze wzgledu na to że ktoś mądry przy jego skręcaniu urzył kleju (nowsza serja VTG...)

Gratuluje zakupu, mile widziane nagranie jak to sapie :D
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Coobcio pisze:Wygląda zabójczo tylko ta cena...
Najbardziej mi szkoda tych osób, które kupują tanie produkty, używane, często z ebay'a, które są często gęsto popsute, i później trafiają do mnie i w efekcie wydają więcej kasy, niż gdyby od razu kupiły BOV nowy i sprawdzony w boju.
Blow Off Valve

Awatar użytkownika
kamil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Czy ktoś mi może wytłumaczyć jaki jest sens montować BOVa do serii s13?

Poza oczywiście walorami dźwiękowymi. Wiem że się wirnika tak nie zwalnia, jest szybsza reakcja na gaz po zmianie biegu i ponoć turbo mniej dostaje w d... (choć pytałem w kilku firmach takich jak Moto-Remo i twierdzą, że BOV jest zbędny do 'dbania' o dmuchawkę).

Do tego auto zżera więcej wachy.

Wiem, wiem - gadam jak stara baba ale nie mogę się zdecydować czy kupić czy nie g:(\

Link DrRedDevila jest nieaktualny, czy możecie poradzić coś co fajnieby działało, montaż nie wymagał zbyt wiele regulacji i żebym potem pieszo przez miesiąc nie musiał chodzić :)
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

W s13 montaż BOV'a ma same zalety, bo tam nie ma nic, nawet głupiego DV. Jeśli pytasz się firmy, która żyje z regeneracji turbin, to co mają Ci powiedzieć. Prawda jest taka, że po to montuje się DV seryjnie, by turbina dłużej żyła, a zamiana DV na BOV'a pomaga lepiej wykorzystać potencja turbiny, i dalszych modyfikacji, a przy pewnym progu modyfikacji, BOV staje się koniecznością. Jeśli montaż BOV'a ma być do serii, to głównie dla przyjemności akustycznych, bo efektów odczuwalnych nie przyniesie.
Nie wierz ludziom, który twierdzą, że BOV podnosi spalanie, nie jest to prawdą (jeśli ktoś twierdzi inaczej, to chętnie wysłucham jego teorii).

W temacie kilka pozycji niżej, chyba zatytułowanym "turbinka", wkleiłem link, z krótkim filmikiem, jak brzmi The SUN w akcji na pokładzie mojej s14, jeśli Ci się spodoba, to nowe BOV'y The SUN są w cenie 350 PLZ. Prosty w obsłudze, bo nie wymaga regulacji, wystarczy go zamontować, podpiąć i jeździć.

Co do montażu, to każdy BOV wymaga ingerencji w układ, bo trzeba pod niego zrobić miejsce, więc przynajmniej należy użyć T-pipe'a.
Blow Off Valve

Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Witam , nie bede sie rozwodził czy Bov jest podszebny czy też nie Bo wiemy że napewno jest , i to bardzo.

Ale jedno mnie zastanawia co do poleprzenia osiągów - czy też szybszej reakci po zmianie biegu ...

1. Jak ktoś ma mocno dłubane auto tak że może poczuć różnice to czy nie jest tak że gdy ciśniemy z auta max możliwości - bov nie zadziała bo nie puśimy nogi z gazu przy zmianie biegu

2.a co do spalania jak mamy turbine która szybko sie wkreca , i bov szczegulnie w mieście pracuje prawie cały czas to nie jest tak że przez chwile w których powietrze ucieka , a i chwile po tym zanim sytuacja wróci do normy itp - komputer wariuje bo przeciesz bov wypuścił to co przeliczył komp , przepływka , mamy za Bogato itp.
Wiem że czas jest b krodki i im leprzy Bov tym szybciej chodzi i szybciej sie zamknie jak już powinien , ale tych chwil jest tyle co nie tylko zmian biegów , ale jak lekko zwolnimy , chamujemy silnikiem itp , nazbiera sie i faktycznie może żre więcej w przeliczeniu na 100km takiej jazdy w mieście.
No i jeszcze jedno do tego , jak moj Bov strzelał woz puszczał czarnego bąka (było to przed remontem , ale bez bova nie puszczał) po np. 10.000 km takie puszczania brzydkich czarnych bąków - nic sie nie stanie ? np dla katalizatora (ja nie mam już kata ale poporstu dla własnej wiedzy sie pytam> pozdro.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
Młody
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Właśnie kupiłem BOV z firmy ProPerfekt i jest kozak :D dźwięk i wogule :P
Musiałem go zamontowac i zoabaczyc jak chodzi w dzień w, którym go dostałem !

Polecam Wszystkim bo to juz mój drugi zakup :)
Załączniki
IMG_0005.JPG
Awatar użytkownika
kamil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

DrRedDevil dzięki za objaśnienia, filmik i dźwięk faktycznie sympatyczny :D

Rozumiem, że Proper to konkurencja, a jak się ma Twoim zdaniem the SUN do properowego typ II? Dwutłoczkowy, również za 350zł i mozna też posłuchać.

Tylko walimy kawa na ławę i nie boimy się antyreklamy* :wink:

* - oczywiście w granicach rozsądku :)

Kto ma the SUN a kto Proper typ II? Który polecacie?

DrRedDevil, dzięki za pomoc i czekam na kolejne słowa :wink:
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
Proper
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

bylo to juz na forum z 1000 razy :)
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Wybacz, ale nie będzie ani reklamy, ani antyreklamy, to kraj wolnego wyboru. Nie mogę powiedzieć złego słowa na Properka, bo chłopak siedzi w tym już trochę czasu, niewiele krócej niż ja. A co do jego produktów, to jak można przeczytać, posiadają wielu zwolenników.

Trudno Ci będzie znaleźć użytkowników The SUN, bo to jest dość nowa oferta, a została stworzona właśnie dla samochodów używanych na codzień. Ja sam mam zamontowanego The SUN, z którym jeżdżę każdego dnia, i tak miło jak z nim nie jeździło mi się z żadnym innym. Ma bardzo fajną miękką charakterystykę pracy (to nie oznacza, że jest miękki).
W teorii, zawór Properka i The SUN, są bardzo porównywalne, oba są dwutłoczkowe, ale tu się ich podobieństwo kończy. The SUN, to dopracowana konstrukcja, posiada bardzo fajny system sterowania: tłoczek w tłoczku, a dodatkowo jest bezobsługowy. Zawory sterowane tłoczkiem, mają to do siebie, że co jakiś czas należy je przesmarować, bo tłoczki się zacierają (niezależnie, czy jest to aluminium, mosiądz, brąz, teflon). W The SUN, tłoczki są wykonane z syntetycznego materiału, który jest nasączany olejem w procesie produkcji, i dzięki temu zawsze sam sobie zapewnia smarowanie. Jest wybór kolorów (granatowy, błękitny i złoty), i nie ma potrzeby wykonywania nie zawsze łatwej regulacji. W każdych warunkach pogodowych działa tak samo dobrze (sprawdzone nawet w najgorszych mrozach tej zimy).

@Fazolx1, przy BOV'ie są chwile gdy mieszanka jest bogatsza w paliwo (to te momenty, które wymieniłeś), ale to nie oznacza, że tego paliwa jest tam więcej, to po prostu efekt zubożenia mieszanki w powietrze. Podczas obciążenia, nie ma różnicy, czy w układzie jest BOV, czy go nie ma, dawkowanie paliwa jest takie samo. Spalanie przy prawidłowo działającym BOV'ie, i prawidłowo zamontowanym, jest na tym samym poziomie co z DV czy gdy BOV'a nie ma (oczywiście o ile nie zmienimy stylu jazdy).
Załączniki
the SUN_1 kopia.jpg
Blow Off Valve

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy”