Zawieszenie i usztawnianie go
Moderator: Moderator
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
Nie wiem jak obniżenie, ale usztywnienie zawieszenia, ma duży wpływ na właściwości jezdne w zimie. Generalnie łatwo jest się zakopać w śniegu, bo przy ruszaniu jest mniejszy nacisk na oś. Oczywiście trzeba uważać gdy się jedzie po śliskim, bo samochód łatwiej wpada w poślizg, niż na miękkim zawieszeniu. W zimę trzeba uważać co się robi z gazem, i hamulcem, bo szybciej się koła przy hamowaniu blokują, a co za tym idzie szybciej włącza się ABS, który nie zawsze skraca drogę hamowania.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve
www.ProRacingTechnology.com
Halabala ja jezdzilem golfem na seryjnym i sportowym zawieszeniu(80/60mm na glebe) ! Na suchym, ale pofaldowanym asfalcie bardzo czesto sie blokowaly kola! na seryjnej zawiesze tego niebylo! sport jest godny polecenia ale na lato! w zimie rzeczywiscie szyciej auto zaczyna "plynac" ale sie niewygina! hehe !!
Co do driftu to usztywnienie i gleba maja na celu :
-obnizenie to poprawienie stabilnosci pojazdu poprzez obnizenie SRODKA CIEZKOSCI ! jesli auto sie niewygina i
- utwardzenie: i jest duzo twardsze to duzo latwiej utrzymac auto w drifcie !! zwroccie uwage jak latwo palily gume fiaty 125p na sztywnym zawieszeniu i jak zle sie trzymaly w zakretach-poprostu z nich wyplywaly !!
wlasnie poto jest regulacja twardosci amorkow zeby dokonac wlasciwego ustawienia w zaleznosci od toru/ulicy= trasy !!
Wlasnie w tym celu TEIN stworzyl do 200SXa zawieszenie gwintowane z regulacja amorkow !! Jak lecimy po torze do driftu to robimy niskie jajka na twardo ! a jak juz wymiekniemy to przdna nam sie odrobina luksusu miekkiej zawiechy !!
PS !!! Moj golf po zmianie zawieszenia naprawde sprawial przyjemnosc podczas jazdy !!!
Szczerze wszystkim polecam obnizajace twarde zawieszenia !!! A w zimie poprostu trzeba jezdzic wolniej !!
Co do driftu to usztywnienie i gleba maja na celu :
-obnizenie to poprawienie stabilnosci pojazdu poprzez obnizenie SRODKA CIEZKOSCI ! jesli auto sie niewygina i
- utwardzenie: i jest duzo twardsze to duzo latwiej utrzymac auto w drifcie !! zwroccie uwage jak latwo palily gume fiaty 125p na sztywnym zawieszeniu i jak zle sie trzymaly w zakretach-poprostu z nich wyplywaly !!
wlasnie poto jest regulacja twardosci amorkow zeby dokonac wlasciwego ustawienia w zaleznosci od toru/ulicy= trasy !!
Wlasnie w tym celu TEIN stworzyl do 200SXa zawieszenie gwintowane z regulacja amorkow !! Jak lecimy po torze do driftu to robimy niskie jajka na twardo ! a jak juz wymiekniemy to przdna nam sie odrobina luksusu miekkiej zawiechy !!
PS !!! Moj golf po zmianie zawieszenia naprawde sprawial przyjemnosc podczas jazdy !!!
Szczerze wszystkim polecam obnizajace twarde zawieszenia !!! A w zimie poprostu trzeba jezdzic wolniej !!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
-
hałabała
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
to w taki m razie ciężka zima bedzie!!!hehe
tym bardziej ze po wymianie dyfra od s14 nie bede miał abs'u,no i jednak zarzuce sprężynki Eibach,może jeszcze sie skusze na poliuretany
co do rozpórek to ma ktoś jakąś na sprzedaż??
Pajak a ty niczego nie ściagasz??
tym bardziej ze po wymianie dyfra od s14 nie bede miał abs'u,no i jednak zarzuce sprężynki Eibach,może jeszcze sie skusze na poliuretany
co do rozpórek to ma ktoś jakąś na sprzedaż??
1. Rozpórka Sparco (stalowa)
http://www.prince.com.pl/index.php?act= ... dul=oferta
2. Rozpórki DC Sports (stal+carbon)
http://sklep.pws.com.pl/index.php?cPath=1659_1670_1674
3. pouliretanowe bushingi Energy Suspension
http://sklep.pws.com.pl/index.php?cPath=1642_1651
http://www.prince.com.pl/index.php?act= ... dul=oferta
2. Rozpórki DC Sports (stal+carbon)
http://sklep.pws.com.pl/index.php?cPath=1659_1670_1674
3. pouliretanowe bushingi Energy Suspension
http://sklep.pws.com.pl/index.php?cPath=1642_1651
Niestety narazie zablokowalem kase w short shifterach i pompach hamulcowych wilwood !hałabała pisze:co do rozpórek to ma ktoś jakąś na sprzedaż??
ceny rozporek w pws i prince sa conajmniej wysokie !! Ale jesli to sa oryginalne DC Sports to na ebay.com sa po 99$ ! Jesli doliczymy przesylke to szczerze mowiac przy zamawianiu 1 lub 2 sztuk bardziej oplaca sie kupic w polsce !!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
-
ChEsTeR
Nie ma znaczenia czy jest zawias seria czy gleba w zimie. Oba zerwa przyczepnosc przy tej samej sile. Przeciez jak masz zawias serie to podczas hamowania przod nurkje. To odbiera czesc sily hamujacej w twardzym tego nie ma dlatego wydaje sie ze zrywa szybciej bo nie trzeba tak hebla deptac. To samo przy poslizgah bocznych. Na seri buda sie jeszcze przehyli na glebie juz nie wiec ta sila p<font class="red">u</font>jdzie na kola i zerwie przyczepnosc.
I nia ma znaczenia w zakopywanie sie w sniegu. NACISK na kola jest TAKI SAM.
Po prostu latwiej zerwac ptrzyczepnosc bo dupa nie siada.
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
Nacisk na koła nie jest taki sam, przy miękkim zawiasie, wraz z masą samochodu (i jej transferem), siła dociskająca koło zwiększa się. W sporcie jest tak, że na idealne suche warunki usztywnia się całą karoserię i zawieszenie. Na nawierzchnie mokrą lub ośnieżoną, zakłada się miękkie zawieszenie, a co więcej zmniejsza się sztywność nadwozia, aby bardziej pracowało min. w zakrętach.ChEsTeR pisze:Nie ma znaczenia czy jest zawias seria czy gleba w zimie. Oba zerwa przyczepnosc przy tej samej sile. Przeciez jak masz zawias serie to podczas hamowania przod nurkje. To odbiera czesc sily hamujacej w twardzym tego nie ma dlatego wydaje sie ze zrywa szybciej bo nie trzeba tak hebla deptac. To samo przy poslizgah bocznych. Na seri buda sie jeszcze przehyli na glebie juz nie wiec ta sila p<font class="red">u</font>jdzie na kola i zerwie przyczepnosc.
Blow Off Valve
-
Keepsake
Ale o jakim sporcie mowimy? Bo jak o driftingu to jest wedlug mnie dokladnie odwrotnieDrRedDevil pisze:Nacisk na koła nie jest taki sam, przy miękkim zawiasie, wraz z masą samochodu (i jej transferem), siła dociskająca koło zwiększa się. W sporcie jest tak, że na idealne suche warunki usztywnia się całą karoserię i zawieszenie. Na nawierzchnie mokrą lub ośnieżoną, zakłada się miękkie zawieszenie, a co więcej zmniejsza się sztywność nadwozia, aby bardziej pracowało min. w zakrętach.
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
Bo drifting, to sport samochodowy rozgrywany zimą, no ja Cię proszę, litości...KeepsakeS14a pisze:Ale o jakim sporcie mowimy? Bo jak o driftingu to jest wedlug mnie dokladnie odwrotnieDrRedDevil pisze:Nacisk na koła nie jest taki sam, przy miękkim zawiasie, wraz z masą samochodu (i jej transferem), siła dociskająca koło zwiększa się. W sporcie jest tak, że na idealne suche warunki usztywnia się całą karoserię i zawieszenie. Na nawierzchnie mokrą lub ośnieżoną, zakłada się miękkie zawieszenie, a co więcej zmniejsza się sztywność nadwozia, aby bardziej pracowało min. w zakrętach.
Oczywiście, że mowa o rajdach i wyścigach.
Blow Off Valve
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Halabala teamt rozporek jest tutaj
http://forum.turbokillers.com/tematy_2607.htm
wydaje mi sie ze z przesylka z "zamagranicy" ciezko bedzie wyjśc taniej. Poza tym ogladajac rozporki czika ktore przyszly ze stanow uwazam ze one sa zbyt wiotkie (aluminium cieńkie flansze i płaskowniki cieńka rurka)
Co do sprężyn to chester napisał że siła nacisku bedzie taka sama - racja jak auto stoi to nacisk na każde z poszczególnych sił jest ten sam ale jak autojedzie to już nie.
Przecież po to na ćwiare się usztwnia wóz i przyspiesza lepiej wiec kół nie zrywa przy tym samym momencie.
Jesli chodzi o sport to na zime robi sie zawias bardziej mięki poto zeby "lepiej wybierał dziury" czyli zeby koło ciągle przylegało do podłoża. (tak samo w terenówkach)
Tak szczeże to na wiekszość polskich dróg lepiej sprawuje sie seryjny zawias....
Tylko mnie nie pobijcie za takie stwierdzenie
http://forum.turbokillers.com/tematy_2607.htm
wydaje mi sie ze z przesylka z "zamagranicy" ciezko bedzie wyjśc taniej. Poza tym ogladajac rozporki czika ktore przyszly ze stanow uwazam ze one sa zbyt wiotkie (aluminium cieńkie flansze i płaskowniki cieńka rurka)
Co do sprężyn to chester napisał że siła nacisku bedzie taka sama - racja jak auto stoi to nacisk na każde z poszczególnych sił jest ten sam ale jak autojedzie to już nie.
Przecież po to na ćwiare się usztwnia wóz i przyspiesza lepiej wiec kół nie zrywa przy tym samym momencie.
Jesli chodzi o sport to na zime robi sie zawias bardziej mięki poto zeby "lepiej wybierał dziury" czyli zeby koło ciągle przylegało do podłoża. (tak samo w terenówkach)
Tak szczeże to na wiekszość polskich dróg lepiej sprawuje sie seryjny zawias....
Tylko mnie nie pobijcie za takie stwierdzenie
Ostatnio zmieniony ndz 11 gru, 2005 20:50 przez jarkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
-
Keepsake
EJ no, sorry, ale kto i gdzie napisał że tego się nie robi zimą? Polega przecież na bogatej jeździe po zakrętach, w którym miejscu z powyższego wynika że to dyscyplina li tylko letnia?DrRedDevil pisze:Bo drifting, to sport samochodowy rozgrywany zimą, no ja Cię proszę, litości...KeepsakeS14a pisze:Ale o jakim sporcie mowimy? Bo jak o driftingu to jest wedlug mnie dokladnie odwrotnieDrRedDevil pisze:W sporcie jest tak, że na idealne suche warunki usztywnia się całą karoserię i zawieszenie. Na nawierzchnie mokrą lub ośnieżoną, zakłada się miękkie zawieszenie, a co więcej zmniejsza się sztywność nadwozia, aby bardziej pracowało min. w zakrętach.![]()
Oczywiście, że mowa o rajdach i wyścigach.
Jak dla mnie w zimie jest to lepsza zabawa. Bo nie dość że jest trudniej to jeszcze furaka się tak nie katuje. I osobiście chętniej bym pojechał na zawody driftingowe w okresie jesień-wiosna niż latem.
Po przeczytaniu kilku postow na niemieckim forum 200SXa i obejrzeniu zdjec zawias seria i zawias gwint wpadlem na zajefajny pomysl, ktory dzis zostal organoleptycznie sprawdzony !!
Niedokonca pamietalem jak wygladaja mocowani amortyzatorow w S13 i niewiedzialem czy bedzie pasowal amortyzator z GOLFa !!
A wiec dzis z polki zdjalem zawias 60/40 z golfika i zaczalem porownywac!
Niestety amorki z czerwonego zabral Malarz wiec musialem pozagladac poa auto !!
Sprezynki H&R mam pod reka wiec porownalem najpierw dlogosc i szerokosc sprezyn z :
Daewoo Nubira -30mm
Golf 2 -60mm
S13 - 40mm
Wszystkie maja rozna srednice wiec nieda sie ich stosowac zamiennie !! to samo sie tyczy tylnej osi !!
Amortyzator z golfa da sie zato (po lekkim szlifie jarzma na piascie) zamatowac na piaste S13 !! Jednaksze ze wzgledow roznych srednic trzeba pokabinowac z mocowaniem gornej polki dla sprezyny !! talez S13 jest o 6cm za szeroki i nijak niepasuje do sprezymy golfa !!Tym bardziej ze ta zwerza sie w gornej czesci !! Na szczescie gorny TYLNY talezyk pasuje idealnie, niestety ma tylko 2 sruby i nieda sie go bezposrednio przykrecic do kielicha !! Wiec trzeba zrobic przejsciowke : tylny talezyk zamatowac na sprezynie a od gory przylozyc przedni talezyk !!Znow niepasuje bo amor ma za krotki gwint wiec ten nasz nieszczesny przedni talezyk trzeba potraktowac gumowka i odciac nadmiar stali, a z tylnego talezyka wyciac trzeba 2 sruby mocujace !!
W ten sposob przedni talezyk wchodzi w tylny i mamy gotowa przejsciowke !!
niestety miedzy talezykami powstaje roznica poziomow ok 1cm wiec miedzy gorny i dolny talerz trzeba wlozyc podkladki stalowe-najlepiej 1 podkladke inaczej amortyzator bedzie nam wybijal w tym miejscu dziure !!
edit 1.0: wycialem dziure w dolnym talezyku i zyskalem na dlugosci !!
Przejsciowka dodala nam troche wysikosci wiec przy zamatowaniu tak jak jest zespol sprezyny jest wyzszy o 3cm w stosunku do sprezyn H&R+ seryjne mocowania
Amortyzator jest dluzszy o 1cm+ wiec poki co calosc jest troche wyzsza niz planowalem
Niedokonca pamietalem jak wygladaja mocowani amortyzatorow w S13 i niewiedzialem czy bedzie pasowal amortyzator z GOLFa !!
A wiec dzis z polki zdjalem zawias 60/40 z golfika i zaczalem porownywac!
Niestety amorki z czerwonego zabral Malarz wiec musialem pozagladac poa auto !!
Sprezynki H&R mam pod reka wiec porownalem najpierw dlogosc i szerokosc sprezyn z :
Daewoo Nubira -30mm
Golf 2 -60mm
S13 - 40mm
Wszystkie maja rozna srednice wiec nieda sie ich stosowac zamiennie !! to samo sie tyczy tylnej osi !!
Amortyzator z golfa da sie zato (po lekkim szlifie jarzma na piascie) zamatowac na piaste S13 !! Jednaksze ze wzgledow roznych srednic trzeba pokabinowac z mocowaniem gornej polki dla sprezyny !! talez S13 jest o 6cm za szeroki i nijak niepasuje do sprezymy golfa !!Tym bardziej ze ta zwerza sie w gornej czesci !! Na szczescie gorny TYLNY talezyk pasuje idealnie, niestety ma tylko 2 sruby i nieda sie go bezposrednio przykrecic do kielicha !! Wiec trzeba zrobic przejsciowke : tylny talezyk zamatowac na sprezynie a od gory przylozyc przedni talezyk !!Znow niepasuje bo amor ma za krotki gwint wiec ten nasz nieszczesny przedni talezyk trzeba potraktowac gumowka i odciac nadmiar stali, a z tylnego talezyka wyciac trzeba 2 sruby mocujace !!
W ten sposob przedni talezyk wchodzi w tylny i mamy gotowa przejsciowke !!
niestety miedzy talezykami powstaje roznica poziomow ok 1cm wiec miedzy gorny i dolny talerz trzeba wlozyc podkladki stalowe-najlepiej 1 podkladke inaczej amortyzator bedzie nam wybijal w tym miejscu dziure !!
edit 1.0: wycialem dziure w dolnym talezyku i zyskalem na dlugosci !!
Przejsciowka dodala nam troche wysikosci wiec przy zamatowaniu tak jak jest zespol sprezyny jest wyzszy o 3cm w stosunku do sprezyn H&R+ seryjne mocowania
Amortyzator jest dluzszy o 1cm+ wiec poki co calosc jest troche wyzsza niz planowalem
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
kombinujesz jak koń pod góre pająk
weż daj ty se spokój bo strach bedzie tym jeździć a ja mam ci to stroić cholera....
weż daj ty se spokój bo strach bedzie tym jeździć a ja mam ci to stroić cholera....
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
A ja wymieniłem na Eibacha spręzyny + koni amorki oprócz tego poliuretany i jest cholernie twardo aż mi kręgosłup napie.... Nie wiem teraz czy amorki są na twardych nastawach czy te cholerne sprężyny, a może poliuretany. Nie da się jeździć bo jakiś wybuj i dupe wyrzuca 10 centów w górę i kręgi cierpią. Chcę to zmienić bo kuźwa nie chce być 5 cm niższy
Mam nadzieję że to tylko reg. amorków ale na seryjnych sprężynach było dosyć komfortowo. Fakt jest że na gładziutkim asfalcie to bajka i trzyma się drogi jak szatan. Ale jednak komfort to komfort. Wkurzony jestem bo Eibach reklamował, że te spręzyny to kompromis pomiedzy komfortem, a dobrym prowadzeniem i powinny być nie za twarde, a tu taki zonk