Car audio

Porady i problemy związane z muzą

Moderator: Moderator

yogasov

Witam. Mogby mi ktos powiedziec jaki rozmiar glosnikow wchodzi standardowo do s13 w drzwi i z tylu ?

Z gory dzienks.
Awatar użytkownika
clicker200sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

yogasov pisze:Witam. Mogby mi ktos powiedziec jaki rozmiar glosnikow wchodzi standardowo do s13 w drzwi i z tylu ?

Z gory dzienks.
Z przodu sa to chyba standardowe jajka 6x9, a z tylu sa jakies strasznie nietypowe, praktycznie nie osiagalne, dlatego lepiej wyciac dziury w polce i tam wrzucic jakies konkretne glosniki.
pozdrawiam
suchar
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

czy mogłby ktoś mi, lajkonikowi doradzić w kwestii głosników do nysy ?
od roku kupuję audio i jakoś nie mogę się zdecydować. zasada jest prosta: ma grać i się nie psuć. z tego co sam wiem, to trzeba MĘSKIE głośniki mieć, kosztem słabszego radia, tj. męskie głośniki, średniej klasy radio.
Jakby co to proszę o opinie na PW.

ps. ktoś mnie namawia na głośniki marki Powerbass, które maja dobry stosunek (fajny wyraz) ceny/możliwości. Jakieś opinie w w/w materii ?
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Co do glosnikow z przodu to sa elipsy, do tylu idzie napewno dostac glosniki jednak nie sa one za wielkie. Jak kupowalem auto do niemca to byly tam jakies pionierki, tak wiec zapewne cos sie by dualo wpakowac. Jednak moim zdaniem pakowanie glosnikow do tylu to bezsens. Lepiej zrobic panele i dac na przod jakies przyzwoite szesnastki.

Odnosnie Powerbass to firma ta niedawno weszla na Polski rynek, a jej dystrybutorem jest ESSA. Osobiscie ich nie sluchalem (jak i wiele ludzi ktorzy o nich mowia - prawde mowiac byly juz opinie na temat tych glosnikow jak graja mimo ze dystrybutor nie sprzedal jeszcze ani jednej sztuki :) ), ale rozmowialem o nich z Jurkiem Długoszem z ESSA i zapowiadaja sie bardzo ciekawie zwlaszcza model PowerBass ES-6C Evolution. Oczywiscie mowa tutaj o klasnie budzetowej glosnikow, tak samo PB-CK6 Chrome graja podobno calkiem fajnie i trudno im szukac konkurenta nawet w nieco drozszych glosnikach.

Prawde mowiac to sam sie zastanawiam czy by nie kupic PowerBass-a i nie przeplacac za firme kupujac Morele (tansze modele) lub DLS-y. Powiem tak ze PB ES-6C graja podobno lepiej niz u-Dimension Comp6, a znowu Comp6 wypadaja lepiej od DLS R6A ktore kosztuja w okolicach 1000zl

Moze niedluga bede mial mozliwosc odsluchania PB to cos napisze...
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

A Hertze polecacie? Może mądre głowy wypowiedzą się, jakie głośniki do:
- 300 zł
- 500 zł
- 700 zł?
Awatar użytkownika
clicker200sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

do 500zl. to ja polecam sony explody wg. mnie sa to glosniki bardzo wysokiej klasy za rozsadne pieniadze :)
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Hertz-e zalezy jakie, jednak jak juz to z serii HSK np. HSK165 ale to juz okolice 800zl. Tansze Hertze nadaja sie raczej do lupanki...
do 500zl. to ja polecam sony explody wg. mnie sa to glosniki bardzo wysokiej klasy za rozsadne pieniadze Smile
Co do Sony bez obrazy to jest okropny badziew i ja bym tego nigdy nie kupil. Sony ma pare dobrych glosnikow jednak to sa te z najwyzsza polki cenowej.

W kwocie do 700zl to ja bym sie zastanowil konkretnie nad PowerBass lub moze Rainbow jak juz bardzo tanio to moze Helix.

Zreszta tak jak wczesniej pisalem jesli chodzi o PB rekomendowala mi te glosniki osoba ktora mocno siedzi w CA , i mimo ze sa dystrybutorem bylo to w luznej gadce uwzgledniajac tez inne glosniki ktore maja w ofercie lub sa przedstawicielem na Polske.

Zreszta Jurek dosc ciekawie to powiewdzial i pozwole sobie zamiescici jego fragment wypowiedzi:
Tiaaaa, ale jak na kondensatorze zwrotnicy jest namalowane logo DLS lub
Morel to odrazu się lepiej czujesz pomimo że ten kondensator to najtańszy
badziew z Chin za 0.2$ ?
Czyli wszystko działa zgodnie z założeniami - 90% kupuje właśnie przez
nazwę, 5% słucha nie patrzac na nazwę i płaci za brzmienie a kolejne 5%
patrzy tylko na nazwę i logo.
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Za 500 i za 700 to ja moge polecic DLS. Przed zakupem słuchałem jak grają i porównywałem z Hertzami , Kenwoodami i jeszcze czyms tam. Na moje ucho to kenwood grał gorzej , a reszta prawie tak samo. Ale do DLSów po znalomosci dożucali mi lepsze zwrotnice to dlatego kupiłem DLS - nie pamiętam teraz modelu , ale kosztowały 450zł . Mam dość spore wymagania co do muzy w aucie a te głosniki są bardzo sii. Głosniki te grają na wzmaku poprzez filtr górnoprzepustowy w okolicach >80Hz , ale to inna historia.
Obrazek
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

W tej kwocie to bym nie bral DLS-ow (akurat glosniki tej firmy mialem okazje posluchac) mozna za to kupic jedynie DLS C6 lub DLS B6 z czyms co niby nazywaja zwrotnica a raczej osobnymi minizwrotnicami. Jak juz ktos sie upiera na DLS-a to R6A lub MS6 ale to inne kwoty. Pozatym nawet jak kupi to Tweeter jest kiepski i zwrotka do zrobienia na nowo bo oryginalna jest dosc kiepska, midbas jest ok i gra calkiem niezle - jednak za ta kase mozna kupic fajniejszy. Kolejnym problemem przy R6A jest duza glebokosc kosza (140mm) - no ale to juz kwestja paneli.

Odnosnie tanich Hertz-ow to faktycznie sa malo ciekawe, a o kenwood-ach to szkoda nawet pisac. Ja przy malych kwotach to chyba faktycznie pchal bym sie tylko w PB no moze Rainbow...
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Niedawno w jednym GT robili porównanie budżetowych zestawów (300-500 zł) - m. in. phonocar 2/828; lanzar vb61; magnat pro 2160; ranibow slx265; jakiś helix, pyle, boss. I zestawienie wygrał phonocar, przed lanzarem, magnatem i rainbowem (4. miejsce).

Myślę jednak, że najlepszym rozwiązaniem będzie odsłuch w punkcie CA.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

dr Mike pisze:Myślę jednak, że najlepszym rozwiązaniem będzie odsłuch w punkcie CA.
Dokładnie to jest w sumie jedyne wyjscie gdzie mozna posluchac jak glosniczki zagraja w naszym aucie. Nalezy pamietac ze w kazdym aucie bedziemy mieli rozna pojemnosc drzwi. W nismo sa stosunkowo duze i niektore glosniki moga sobie z tym kiepsko radzic. Kolejna sprawa to wytlumienie.

Tak wiec jadac na odsluch nalezy miec juz wszystko przygotowane (panele i wytlumienie).

Co do wytlumienia to tez niezbyt prosta sprawa. Dynamat jest cholernie drogi, maty APP to badziewie i sa cholernie ciezkie - jak ktos nie wierzy to moge wyslac kawalek, w zimie robia sie twarde jak kamien i pekaja na malutkie kawalki, w lecie znowu smierdza smola.

Narazie szukam jakiejs alternatywy dla Dynamat-a moze komus udalo sie znalezc cos ciekawego. Widzialem jakas mate silikonowa pokryta alu, w zimie zachowuje sie ok, jest wmiare lekka pytanie tylko jak spelnia swoje zadanie jako wytlumienie.

ahh i jeszcze dodam - jak ktos ma dostep do niemieckiego autohifi to tam sa wmiare wiarygodne testy - tak samo mozna cobaczyc co ludzie ciekawego robia w CA. Co do polskich czasopism to jak dla mnie za duzo sponsoringu...
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

ToM pisze: Co do wytlumienia to tez niezbyt prosta sprawa. Dynamat jest cholernie drogi, maty APP to badziewie i sa cholernie ciezkie - jak ktos nie wierzy to moge wyslac kawalek, w zimie robia sie twarde jak kamien i pekaja na malutkie kawalki, w lecie znowu smierdza smola.
Narazie szukam jakiejs alternatywy dla Dynamat-a moze komus udalo sie znalezc cos ciekawego.
Czy maty Bolla są równie słabe jak APP, czy może plasują się gdzieś pomiędzy APP i dynamatem?
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Co do Bolla to nie wiem jednak opinie sa rozne, trzeba by zobaczyc jak sie zachowuja jak sa zimne i cieple, bo jak tak jak APP to kiszka okropna. Nie mam zamiaru aby w upalny dzien walilo mi smola w aucie, zreszta po zimie to by chyba nic z tej maty nie zostalo. Caly czas kombinuje i szukam w zakladach CA najczesciej uzywaja Dynamat - jednak Xtreme to wydatek 370zl za cztery arkusze 91cm x 30cm. Najwazniejsze to dobrze pozaklejac od strony tapicerki i tutaj Dynamat dobrze by bylo dac. W srodku mozna sie skusic na cos innego... hmm pytanie tylko co. Prawde mowiac nie znalazlem jak narazie jakies taniej alternatywy. Podobno tez niektorzy pakuja jakas tasme dekarska, jednak czuje ze to tez moze nie byc za ciekawe.

Ehh troche mnie to denerwuje bo koszty sa nie male, moze gdzies na zachodzie znalazlo by sie jakas tansza alternatywe dla dynamat-a, ewentualnie sprowadzic dynamata gdzies z USA powinno chyba wyjsc taniej...

Moze ktos sie wypowie kto wygluszal autko i co stosowal, ewentualnie popyta w jakis okolicznych zakladach CA co uzywaja i w jakich to jest cenach.
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Ja wyklejałem auta ( swojego nie bo nie mam kiedy ) matami dostępnymi na allegro za kilka zł. W najbliższym punkcie CA tez takie uzywają ( nie wiem jak sie nazywają , są samoprzylepne ) Jarek takie do wygłuszenia skaja uzywał. Jak do tej pory nie widziałem zeby komus w zime to popękało , albo zeby smołą waliło.
Mata to mata , ma zapobiegac rezonansowi płata blachy drzwi.
Obrazek
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jesli chodzi o takie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74073450 APP to takie mam
i jak ktos chce to oddam za darmo. W kiblu to mozna spuscic i napewno takiego syfu do autka nie wloze. Proponuje taka mate wlozyc do lodowki, lub zostawic w zimie w garazu - potem proponuje ja zgiac. Praktycznie mata traci swoja elastycznosc, robi sie twarda i lamie sie na zgieciu - nie wspominam juz o ich wadze. Wiec w zimie zero efektu z wytlumienia. Nie wiem jakimi Jaro wytlumial, moze tymi silikonowymi z folia aluminiowa co widzialem.
Wiem ze niektore zaklady "Car Audio" tlumia tym badziewiem i wlasnie przez to i allegro nacielem sie i kupilem ten badziew, w kazdym razie odradzam jak ktos mysli o sensownym wygluszeniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”