Gaz w 200sx

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Paweł
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

IceMan pisze:
Paweł pisze:Ivanhoe powiec ile pali twój 200sx na gazie i na bęzynie, Ja założyłem instalacje sekwencyjną dopiero co i nie wiem czego sie spodziewać.Jazda na obu paliwach jast prawie idętyczna :D
to odrazu pochwal sie ile zaplaciles , gdzie montowales i jakiej firmy to instalacja jest
INSTALACJA FIRMY bigas -KOSZT NORMALNIE 4300 ZŁ ale ja dałem kolesiom dwa auta i zeszli do 3500 zł. Pozatym rozmowa jest z nimi besproblemowa . Naprawdę się starają i zeby wszystko grało spędzili 3 h na ustawianiu z komputerem .POLECAM
warszawa -piaseczno ul.wiśniowa 8a , 022 711 04 78 www.adgaz.pl
Awatar użytkownika
Paweł
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

SORY :above: TAMTEN LINK JAST ZŁY PRAWIDŁOWY www.adgaz.waw.pl
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

3500 za wtrysk gazu to bardzo dobra cena (chociaż nadal sporo)
moze jakby kilka 200sx-ow zawiezc to jeszcze daliby rabat ;)
co do mocy na instalacji z wtryskiem to praktycznie nie odbiega ona od serii. kolega w fiacie qpe ma zalozoną taką instalacje od jakiegos roku i smiga pieknie jak na benzynie i spalanie podobne jak na benzynce. szkoda ze tak drogie te instalacje.
Ivanhoe

Dziekuje Szymon
Taka jest prawda panowie, ciekawy jestem ktory z samochodow bez zadnych zmian (T25, wydech seria, komp normalny itd) po odwiedzeniu hamowni przedstawi takie wyniki.
Nie oszukujmy sie to sa tak jak w wypadku mojego 15 letnie auta, i rzadko ale to bardzo rzadko ktore ma katalogowa moc.
I jeszcze raz doladowanie na kolektorze w trakcie pomiaru bylo rzedu 0.5-0.55 bara a powinno byc 0.7-075 (0.75-0.8 na turbinie)

A tak poza tym to 20KM roznicy nie oznacza ze auto nie ma mocy (zostaje jeszcze 150KM) :D
Awatar użytkownika
Melchior
Coś już wiem
Coś już wiem

Ivanhoe masz rację z tą mocą. Moje auto pewnie też jej nie ma tyle ile powinno być. Ale nie sprawdzę bo się okaże że nie ma i będzie mi smutno :(

Poza tym jak już pisałem, jestem przeciwnikiem gazu z przekonania, dla zasady i ciężko mi przyznać się do tego, że instalacja którą posiadasz, sprawia, że moc na gazie jest identyko z tą na paliwie. Sam rozumiesz, taki młot w głowę.

Teraz muszę znaleźć inne argumenty na nie, by przekonywać sam siebie że nie chce gazu. :D

Np.
- zajmuje miejsce w bagażniku
- trzeba 2,5 raza częściej jeździć na stację
- czuć z daleka że auto jest na gaz (chdzi o zapach)
- benzynki można dotknąć ;)
Ivanhoe

To duzyce jeszcze kilka do listy na nie
-wyzsza temp. spalania (niestety nie da sie jej obnizyc przez podlanie paliwem bo gaz ma temp ok 70 st)
-czeste przeglady, i bardziej kosztowne
-czestsza wymiana swiec i filtra powietrza
-i ciagla mysl a jak jednak pierd... :D
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Anioł pisze:Jezdzilem s13 na gazie ale teraz wyciagam instalacje 8)
A możesz zdradzić powody.
EMWU is dead
Ramzes

Witam. Widze że wiele osób zdecydowało sie na LPG. Wasze ostatnie posty są napisane zaraz po założeniu instalacji. Troche czasu minęło i napiszcie teraz jak sie to wszystko wam sprawuje i jakie wrażenia. Oprócz tego mam pytanko: wczoraj gadałem na naszym chacie z danilozia i mówił że jazda na gazie powoduje nadpalenie końcówek wtrysków poprzez większą temp spalania. Czy zamontowanie wskaźnika EGT nie pomogło by w kontrolowaniu temp bo wiadomo że temp spalin ma wpływ na żywotność turbiny?? Jak zrobie regulacje i troche pojeżdże to napisze jak u mnie chodzi.
Pozdrawiam
Ramzes

Witam. Widze że wiele osób zdecydowało sie na LPG. Wasze ostatnie posty są napisane zaraz po założeniu instalacji. Troche czasu minęło i napiszcie teraz jak sie to wszystko wam sprawuje i jakie wrażenia. Oprócz tego mam pytanko: wczoraj gadałem na naszym chacie z danilozia i mówił że jazda na gazie powoduje nadpalenie końcówek wtrysków poprzez większą temp spalania. Czy zamontowanie wskaźnika EGT nie pomogło by w kontrolowaniu temp bo wiadomo że temp spalin ma wpływ na żywotność turbiny?? Jak zrobie regulacje i troche pojeżdże to napisze jak u mnie chodzi.
Pozdrawiam
Ramzes

Pozdrawiam
Golak

Wiesz chyba juz wymontowali :lol:
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

nadpalenie końcówek wtrysków? a jakim códem?
przecież wtrysk jest po stronie ssącej i to daleko od zaworów więc tam nie ma żadnego spalania i nic sie nie może stać. rozumiem ze wypalają się zaworyt i gniazda ale nie wtryski...
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
clicker200sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja od pewnego czasu jezdze na lpg koszt instalacji wyniusl 3000pln. Lpg nie ma co porownywac z benzyna ale przy podkreconej dawce gazu osiagi sa bardzo dobre a spalanie w granicach 16-20l.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

w s13 to prawie a w s14 dokładnie 100km/litr - a więc dużo

tutaj jedynym sensownym rozwiązaniem jest wtrysk gazu płynnego (jak wiadomo proces parowania pochłania dużo energii - a więc wydajnie chłodzi powietrze w kolektorze dolotowym, a idąc dalej - silnik)

obowiązkowo należałoby dać odpowiednio wydajny IC
wtedy gaz może się okazać bardzo dobrym rozwiązaniem - ale tylko w idealnych silnikach bo ma właściwości płuczące

warunkiem jest tż instalacja którą można wpiąć pod komputer i mod chipa uwzględniający zmianę paliwa (gaz ma mniejszą wartość opałową)

idąc dalej, można by spokojnie podnieść sprężanie do jakiś 9 [gaz ma około 100 oktanów, porządny troche ponad], z dobrym IC i odpowiednim chipem da to dużą moc i niskie koszty eksploatacji, w dodatku pomimo doprężenia silnika nie wpłynie negatywnie na trwałość

normalnie utopia
ale taka jest teoria :)))
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

roball pisze:w s13 to prawie a w s14 dokładnie 100km/litr - a więc dużo

tutaj jedynym sensownym rozwiązaniem jest wtrysk gazu płynnego (jak wiadomo proces parowania pochłania dużo energii - a więc wydajnie chłodzi powietrze w kolektorze dolotowym, a idąc dalej - silnik)

obowiązkowo należałoby dać odpowiednio wydajny IC
wtedy gaz może się okazać bardzo dobrym rozwiązaniem - ale tylko w idealnych silnikach bo ma właściwości płuczące

warunkiem jest tż instalacja którą można wpiąć pod komputer i mod chipa uwzględniający zmianę paliwa (gaz ma mniejszą wartość opałową)

idąc dalej, można by spokojnie podnieść sprężanie do jakiś 9 [gaz ma około 100 oktanów, porządny troche ponad], z dobrym IC i odpowiednim chipem da to dużą moc i niskie koszty eksploatacji, w dodatku pomimo doprężenia silnika nie wpłynie negatywnie na trwałość

normalnie utopia
ale taka jest teoria :)))
1 zdania wogole nierozumiem!
Jesli parujacy gaz schladza powietrze to pocholere wydajny IC skoro gaz nam zalatwi caly problem !

dalej: poco podnosic stopien sprezania jak mozna podniesc doladowanie !!!
A gaz ma 113 oktanow !
Jak gaz ma mniejsza wartosc opalowa?? To poco matuuje sie zimniejsze swiece ??
Ale musze sie zgodzic ze koszty eksploatacja sa duzo nizsze! Pod warunkiem ze nasi spece od marketingu i polityki zdzierczej niepodniosa akcyzy! A ma sie tak stac ze gaz bedzie kosztowal 3 zlote !
Jak tak sie stanie to bede jezdzil tankowac do czech albo niemiec !!
Czy ktos moze zdementowac pogloski ze do konca roku maja podniesc akcyze az do osiagniecia ceny gazu 3zl/1 litr !

Edit: Polecam zajrzec na ceny sekwensa w niemczech! Czasami sa tam bardzo korzystne OFERTY
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”