Dziwne odg?osy w okolicach TURBINY czy?by wymiana. Ratujcie

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
MOGWAY
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Witam wszystkich serdecznie :D
Stałem się szczęśliwym posiadaczem S-13-stki
więc postanowiłem się przyłączyć do wszystkich posiadaczy tego wspaniałego auta
do klubu TURBOKILLERS...
Jestem jeszcze zielony jeżeli chodzi o wiadomości o tym samochodzie ale dzięki waszej stronce i wam wszystkim już sporo się dowiedziałem i wiele rzeczy udało mi się naprawić samemu bez oddawania autka do jakiegoś servisu lub innych zakładów naprawczych :)
to by było na tyle chyba wstępu
[shadow=brown][glow=red]POZDRAWIAM WSZYSTKICH TURBO-KLUBOWICZÓW[/glow][/shadow]

I odrazu chciałbym się podzielić nową wiadomością, problemem
a mianowicie mam już 200sx od ponad miesiaca i jak narazie wlawam tylko paliwo
i jeżdżę, żadnych problemów aż do niedanwa a mianowicie dziwne brzęczenie
pod maską po wciśnięciu gazu do podłogi choć bardzo rzadko mi się to zdaża ale nawet już od 2tyś oborów dźwięki wydobywają się
bardziej od strony kierowcy ale dokładnego miejsca nie wiem nie mogę zlokalizować
więc moje pytanie proźba... czy już ktoś się spotkał z takim objawem... i cóz to takiego może być.....? ? ? :?: :?: :?:
Ostatnio zmieniony pt 30 wrz, 2005 10:07 przez MOGWAY, łącznie zmieniany 4 razy.
Micz

poszukaj pomocy w tematach na forum, napewno znajdziesz jakieś o różnych odgłosach wydawanych przez silnik ale nikt konkretnie Ci nie zdiagnozuje "na ucho", musiałbyś podać jakieś szczegółowe informacje

pozdro
Awatar użytkownika
MOGWAY
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Co do œmiecenia to ok zapamiętam sobie na przyszłosć i postaram się nie zaœmiecać forum swoimi problemami.
a co do szczegółów odgłosu to raczej nie jest to silnik to mniej więcje odgłos przedmuchu z jakimiœ wibracjami jakby jakieœ czeœci metalowe dostały luzu i podczas wibracji obrotów silnika zaczeło wszystko drgać i wtedy wydowbywać te odgłosy
jeżeli ktoœ by był mi w stanie pomóc to przeœlę na maila odgłos który temu towarzyszy
dziękuje z góry za pomoc

pozdrawiam
Micz

wydaje mi się że turbina dostała luzów a na to jest tylko jedna rada - regeneracja turba lub nowe
Awatar użytkownika
MOGWAY
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

a czy może być jeszcze jakaœ inna przyczyna bo rozumiem że wymiana turbo to już ostatecznoœć a po za tym nie zawsze sš te odgłosy czsami jak popuszczę gaz i dodam znowu to zanika ten dziwny odgłos i jest całkiem dobrze no ale to rzadko się zdarza, w sumie do tych odgłosów brzęczenia dochodzi tak jakby był przedmuch gdzies z takim jakby dziwnym pierdzeniem
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

MOGWAY pisze:rozumiem że wymiana turbo to już ostatecznoœć
Wymiana turbo to podstawa :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

1. Temat powinien byc w dziale technicznym i tam londuje...
2. MOGWAY - mysle ze bedziesz o tym pamietal i pisal tematy w poprawnych dzialach
3. Karrlos - nie lapie o co chodzi z tym zmienianiem ale mysle ze ten temat mamy juz za soba

Awatar użytkownika
MOGWAY
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Tak będe pamiętał teraz to już napewno będe pamiętał po takich zje...znaczy ochrzanach
to weszło w pięty :) ale tak serio to dopiero co "odważyłem" się jeżeli to dobre słowo... przyłączyć do klubu
ok ale nie zchodząc z tematu mam filmiki z tym dziwnym dzwiękiem wydobywającym się z pod maski ale sporo zajmuje i nie wiem co z tym dylematem zrobić i wymyśliłem że zgram to w mp3 wiem że ciężko ocenić to będzie ale jak ktoś się spotkał z takim dziwiękiem to nie będzie mu obcy
Załączniki
dzwieki.rar
(422.27 KiB) Pobrany 482 razy
dzwieki2.rar
(505.61 KiB) Pobrany 396 razy
Ostatnio zmieniony pn 26 wrz, 2005 23:12 przez MOGWAY, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Mogwaj może nie dokońca tak śmiecisz!

Tylko nazwa tematu mogła by być inna , zrobie małą liste koledzy mnie sprawdzcie i bedzie grało.

dzwonienie i przedmuchy po stronie turbo i laik jak sie przyznaleś jako kierownik:

Może być:

- Turbo padło - masz troche przesrane od 600zł >> do ile chcesz jak wezniesz cos innego niż seryjna turbina t25

- Poprostu nie dokrecona osłona kolektora wydechowego (miałem to wez klucz i jazda)
- Uszczelka pod turbo , lub miedzy kolektorem a down pipe (rura która łączy turbo z wydechową)

- Dziura lub nie dokręcony dolot powietrza do intercoolera (wtedy turbo sie szybciej kreci by wyrobić ciśnienie i je niezle słychać)

- nie przykrecony , albo luzna taka srubka co pod3muje przewod olejowy - też może dać takie wrażenie - jest to widoczne do przodu od od turbo - przewodzik i pod3mka - ona jak sie jej nie skreci to lata sobie.

Ogólnie nie ma co płakać ale jepiej sprawdzić bo może to któraś z tych pierdoł i turbo nie bedzie musiało być robione

Sprawdz też luz na turbie - od filtra powietrza idzie rura gruba do turba zdejmij ją i wsadz łape i poruszaj wirnikiem - jak bedzie lekko tykał góra doł to bedzie oki , jak poczujesz że biega po muszli , a obracając i ruszając nim bedzie sie łopatkami blokował o muszle to zdechła.

Niechaj mod zmieni temat , a inni dopiszą co być może jeszcze i bedzie wszystko jano i klarownie dla tych co mają mało doświadczenia.

Od siebie gratulka zakupu auta , i jak go sprzedasz to cie skapiszonujemy wiec jesteś udupiony stary

Pozdro.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
MOGWAY
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nie wiem czy ktoś już słuchał tych odgłosów które zarzuciłem, ale narazie nie chce jeździć żeby czegoś gorzej nie rozwalić... A przyznam się nie znam się aż tak na Turbinach, więc mam jeszcze pytanko czy jak będe chciał wymienić wszystkie te uszczelki z dolotu i wylotu Turbo i kolektora, to czy jak wyjmę Turbinę to nic się nie stanie? nie będzie później po ponownym włożeniu jakoś ją "dostrajać" nie wiem czy to dobre określenie, no i czy jak będe chciał wyjąc Turbinę to czy jest taka możliwość żeby nie spuszczać wszystkich płynów olejów tylko zatkać jakoś przewody które doprowadzają je do Turbiny..?
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Wyciągając turbo musisz zalać tylko wode bo sie sama zleje :)

Nic nie musisz regulować to proste urządzenie, nie ma problemu jakiegoś dostrajania itp.

Pamiętaj w zasadzie o jednym by uważać na przewod ktory smaruje turbo - olejowy , pamietaj tez o tym by nie zaginać reszty i o męskim poskręcaniu wszystkiego.

Nawet jak nie ty tylko mechanik to bedzie robił to zróć mu uwage na to szczególną bo ich to często jebie.

Aha przedwod olejowy od bloku odrecaj nie od turbo.

Pozodzenia.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
MOGWAY
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Wielkie dzięki fazolx1 :D
jak tylko będe miał gdzie bo z tego co trochę czytałem nie obejdzie się bez kanału zaraz się za to wezmę, bo pewnie cały dzień z głowy, a jeszcze pytanko może głupie no ale ok a o jakiej wodzie mowa?... i co zrobić z zapieczonymi śrubami które nie chcą się dać odkręcić :(
Sonhar é acordar-se para dentro
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Płyn chłodniczy.
Śruby zapieczone da się odkręcić.
Kanał musi być - na lewarkach się zesrasz i Cie szlag trafi po chwili.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

he he na lewarkach to dla prawdziwych twardzieli, jak ktos tak wykreci turbo to ma u mnie :absolute: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ToM pisze:
he he na lewarkach to dla prawdziwych twardzieli, jak ktos tak wykreci turbo to ma u mnie :absolute: :mrgreen:
Jupi! mam :absolute: :) swego czasu robiłem to na kobyłkach czas coś koło 3 godzin(mam świadków, żeby nie było :wink: ) w sumie to wyciągałem ją 3 razy w ciągu pół roku bo fajfusy tak regenerowały dobrze turbine :wink: :D :D aha żarówki też umiałem zmieniać bez ściągania pokryw lamp :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”