supercharger

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

marcin lublin

myślę że to raczej ciekawostka, aczkolwiek nie wiem co o tym myśleć bo w necie na ten temat są same sprzeczne opinie: chodzi mi mianowicie o "elektryczne turbo" czyli electronic supercharger znalazłem stronę gdzie można go kupić za 70$ !!!!!!!!!!!!!! i ma dać 30% przyrostu mocy co o tym myślicie już zetkneliście się z czymś takim???
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Efekt taki sam, jak kupisz wiatraczek od PC-ta i zamontujesz sobie w dolocie, czyli bajka Panie bajka. Nie szukaj tanich rozwiązań, które dają tyle samo co drogie rozwiązania, bo gdyby to była prawda, to nie byłoby już drogich rozwiązań.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
marcin lublin

DrRedDevil pisze:Efekt taki sam, jak kupisz wiatraczek od PC-ta i zamontujesz sobie w dolocie, czyli bajka Panie bajka. Nie szukaj tanich rozwiązań, które dają tyle samo co drogie rozwiązania, bo gdyby to była prawda, to nie byłoby już drogich rozwiązań.
znaczy ten za 70$ to przykład są i znacznie droższe nie wiem czy lepsze dają niby po 2,2 PSI (nie wiem ile to bar ale chyba coś ok 0,4??) dam wam linka do tych wynalazków broń boże tego nie reklamuje..................żeby nie było..................
www.electronicturbosystems.com
www.turbonator.com
i znalazłem opinie w necie że gość zamontował to w roverze 1,4 103HP i zrobiło mu 128 czy coś koło tego a po wymianie wydechu 140 czyli jak na 1,4 sporo
jedynie co za tym przemawia to to że nie hamuje wylotu spalin a jak z tym pompowaniem to już sam nie wiem ....................
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

marcin lublin pisze:
DrRedDevil pisze:Efekt taki sam, jak kupisz wiatraczek od PC-ta i zamontujesz sobie w dolocie, czyli bajka Panie bajka. Nie szukaj tanich rozwiązań, które dają tyle samo co drogie rozwiązania, bo gdyby to była prawda, to nie byłoby już drogich rozwiązań.
znaczy ten za 70$ to przykład są i znacznie droższe nie wiem czy lepsze dają niby po 2,2 PSI (nie wiem ile to bar ale chyba coś ok 0,4??) dam wam linka do tych wynalazków broń boże tego nie reklamuje..................żeby nie było..................
www.electronicturbosystems.com
www.turbonator.com
i znalazłem opinie w necie że gość zamontował to w roverze 1,4 103HP i zrobiło mu 128 czy coś koło tego a po wymianie wydechu 140 czyli jak na 1,4 sporo
jedynie co za tym przemawia to to że nie hamuje wylotu spalin a jak z tym pompowaniem to już sam nie wiem ....................

To jest lipa na maxa. 14 psi to 1 bar czyli twoje 2.2 psi to 0.15 bara ale i tak nie wierze ze taki wentylator jest w stanie tyle nadmuchac. Jakiekolwiek nadcisnienie w kolektorze zawsze cos da ale nigdy sie jeszcze nie spotkalem aby elektryczny wiatraczek sprawdzil sie w motoryzacji... pozatym on moze tyle nadmucha na wolnych obrotach ale przy obciazeniu to conajwyzej mozna sobie na glowe tym dmuchac aby bylo chlodniej.

Olej temat - ci co to sprzedaja to zwykli oszusci i naciagacze
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

he he

Kiedys cos podobnego majstrowalem (akurat byl taki okres ze pisali o tym w czasopismach ze trwaja jakies proby nad budowa takiego bajeru) i zamontowalem w kredensie (F125P).
Silnik byl przewijany wlasnorecznie na podbudowie silnika Mabushi (z bardzo mocnymi magnesami), podlaczenie do komutatora tak smo solidnie wykonane. Turbinka frezowana na zamowienie, nawet to troche dmuchalo jednak pod wplywem temperatury pod maska silnik zakonczyl swoj zywot po niecalym tygodniu. Pobor pradu tez byl nie maly... W sumie z przyzwoitym silnikiem (najlepiej chlodzonym woda) jest to chyba do zrealizowania, jednak nie ma co liczyc na jakies wielkie cisnienia. Prawde mowiac nic z takich wynalazkow nie przebije nawet malej turbinki...
Assassin
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

a co powiecie na taki wynalazek? jak zobaczylem ta akcje to myslalem ze padne ze smiechu, ale jak zobaczylem ze ktos to kupil to spadlem z krzesla :mrgreen:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63556899
marcin lublin

Assassin pisze:a co powiecie na taki wynalazek? jak zobaczylem ta akcje to myslalem ze padne ze smiechu, ale jak zobaczylem ze ktos to kupil to spadlem z krzesla :mrgreen:
..........ale śmieszne.................ja też kiedyś ten rezystor kupiłem................ g:(\ oczywiście z czystej ciekawości.........
z waszych wypowiedzi wynika że nadal szukam T3 lub T25...........i majstruje kolektor........a miało być tak pięknie :airborne:

pozdrawiam i dzięki wszystkim za wybicie wiatraczka z głowy teraz za to mam o 100% więcej roboty :roll:
Ostatnio zmieniony pt 09 wrz, 2005 14:24 przez marcin lublin, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

he he

kurde chyba zaczne na allegro sprzedawac potencjometry :mrgreen:
beda chipy z mozliwoscia strojenia :mrgreen:
Tirinti
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Assassin pisze:a co powiecie na taki wynalazek? jak zobaczylem ta akcje to myslalem ze padne ze smiechu, ale jak zobaczylem ze ktos to kupil to spadlem z krzesla :mrgreen:
No wiesz. Magnetyzery kupili już wszyscy potencjalni klienci i trzeba wymyślic coś nowego.
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Moim zdaniem lepiej kupić naklejkę na wlew paliwa (daje koło 10-15 KM) :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”