Oczywiącie g..... wiemy na ten temat i to nas bardzo bardzo boli. Czy ktos mógłby nam chociaż powiedziec jaki krztałt ma TEN właściwy przewód? Ew. gdzie kupić ,żeby takich pytań nie zadawali -a wiedzieli o co nam chodzi
Przewód olejowy-ale który?
Moderator: Moderator
-
PaniPitex
Po paru miesiacach przerwy wzielismy się za wymiane turbiny
ale pojawiła sie przeszkoda w osobie przewodu olejowego. Chcemy kupić nowy ale przemili Panowie pytają nas który bo są podobno trzy- kazdy inny? info ze ten do turbiny nie wystarcza
Oczywiącie g..... wiemy na ten temat i to nas bardzo bardzo boli. Czy ktos mógłby nam chociaż powiedziec jaki krztałt ma TEN właściwy przewód? Ew. gdzie kupić ,żeby takich pytań nie zadawali -a wiedzieli o co nam chodzi
Ma to być przewód -jeśli dobrze zrozumiałem oco chodzi - samrujący , ten z oczkiem , tyle wiem i tyle powiedziałem jak kupowałem - zaznaczając że do nissana 200sx do 94r.
I dostałem ładny nowy przwodzik nowszego typu.
Czyli przewód smarujący- doprowadzający olej z oczkiem. Niech mnie ktoś poprawi jak by co.
I dostałem ładny nowy przwodzik nowszego typu.
Czyli przewód smarujący- doprowadzający olej z oczkiem. Niech mnie ktoś poprawi jak by co.
Wreszcie jeździ , i to jak 
-
PaniPitex
Dzieki cos juz wiem(oczko)
Czyli mam rozumiec że taki przewód dochodzacy do turbiny jest tylko jeden?
To co mi oni trują o trzech! proszę mnie poprawic jesli się mylę.
Może ktoś z w-wy wie gdzie od reki mozna go kupić bo jak narazie to proponuja mi na zamówienie ok.3tyg czekania no i oczywiście którys z tych trzech.
Czyli mam rozumiec że taki przewód dochodzacy do turbiny jest tylko jeden?
To co mi oni trują o trzech! proszę mnie poprawic jesli się mylę.
Może ktoś z w-wy wie gdzie od reki mozna go kupić bo jak narazie to proponuja mi na zamówienie ok.3tyg czekania no i oczywiście którys z tych trzech.
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Są żeczywiście 3 rodzaje.
1 - stery przed 92 rokiem bez oczka
2 po 92 z oczkiem
3 do sr 20 z 2 oczkami
Ja dorabiam takie przrzewody z miedzi z oczkiem typ 2 po 100zł + 15 zł sróbka z super nietypowym gwintem 11mm. czas oczekiwania max 1 tydzień (nie mam w tej chwili oczek na stanie)
1 - stery przed 92 rokiem bez oczka
2 po 92 z oczkiem
3 do sr 20 z 2 oczkami
Ja dorabiam takie przrzewody z miedzi z oczkiem typ 2 po 100zł + 15 zł sróbka z super nietypowym gwintem 11mm. czas oczekiwania max 1 tydzień (nie mam w tej chwili oczek na stanie)
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
-
pitex
Włącze się do tematu.
Chodzi o Nissana 200SX s13 '91.
Kupiliśmy turbinę T25, gwarancja wymaga zamontowania nowego przewodu olejowego.
Taka zależność gwarancyjna
Chodzi o Nissana 200SX s13 '91.
Kupiliśmy turbinę T25, gwarancja wymaga zamontowania nowego przewodu olejowego.
Taka zależność gwarancyjna
-
PaniPitex
Facet od gwarancji chce żeby przewód był nowy a nie oryginalny...... a to jest róznica.
To miło kochanie że właczyłeś sie do tematu przewodu(twojego również)
.
Samochód jest z '91 czyli przewód bez oczka-tak? Turbina jest już wyjęta więc powinien zwisać przy chłodnicy oleju -chyba? Wyjmiemy go(jutro), poprzyglądamy mu sie i skontaktujemy się z tobą Jarkowy. Jak bez oczka to nie robisz?
To miło kochanie że właczyłeś sie do tematu przewodu(twojego również)
Samochód jest z '91 czyli przewód bez oczka-tak? Turbina jest już wyjęta więc powinien zwisać przy chłodnicy oleju -chyba? Wyjmiemy go(jutro), poprzyglądamy mu sie i skontaktujemy się z tobą Jarkowy. Jak bez oczka to nie robisz?
Nie kupujcie bez oczka !! chyba że chcecie żeby coś się stało z Turbo... może się stać.
Lepsze są z oczkiem, pasował będzie.
Rurka olejowa jeśli nie jest jeszcze wyjęta to znajduje się w bloku silnika jakieś 10cm w prawo (jesli stoicie przed kołem kierowcy) od rurki do sprawdzania poziomu oleju w silniku.
Rurka olejowa wchodzi w to miejsce od strony grodzi (z prawej) i nie sposób jej niezauważyć jak i tego miejsca.
Pozdro.
Lepsze są z oczkiem, pasował będzie.
Rurka olejowa jeśli nie jest jeszcze wyjęta to znajduje się w bloku silnika jakieś 10cm w prawo (jesli stoicie przed kołem kierowcy) od rurki do sprawdzania poziomu oleju w silniku.
Rurka olejowa wchodzi w to miejsce od strony grodzi (z prawej) i nie sposób jej niezauważyć jak i tego miejsca.
Pozdro.
EMWU is dead
-
PaniPitex
Czyli taki jak robi Jarkowy bedzie dobry?
Słyszałam tez że robią przewody teflon w oplocie stalowym czy cos o tym wiecie? Dorabiaja na podstawie starego ale jeśli nasz jest bez oczka to pewnie zrobia tylko taki.
I jak sie do tego wszystkiego ma miedz.
Sorki za te pytania ale dopiero zgłębiam temat.
Słyszałam tez że robią przewody teflon w oplocie stalowym czy cos o tym wiecie? Dorabiaja na podstawie starego ale jeśli nasz jest bez oczka to pewnie zrobia tylko taki.
Ja taki mam - jak od Jarka.PaniPitex pisze:Czyli taki jak robi Jarkowy bedzie dobry?
Wcześniej był seryjny bez oczka.
Miedź ma się OK. Wszystko działa bez problemu.
EMWU is dead
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
właśnie cała filozofia polega na tym zeby przewód był z oczkiem bo stary był zaginany na samej górze ponad 90 stopni i tam robiło się wąskie gardło i zapychało się.
I właśnie oczko wyeliminowało to zagięcie.
Diler który daje gwarancje na turbo pod warunkiem założenia nowego przewodu a nie wymagający rurki z oczkiem jej poprostu kolesiem który szuka każdego wytyku zeby w przyszłości tej gwarancji nie uznać.
Jesli chodzi o rurki które robie ja to są tylko z oczkiem i są średnicy 8mm a orginalne mają 6mm. dodatkowo wiele osób może uznać że rurki miedziane pękają od drgań - nie zdażyło mi się jeszcze nigdy coś takiego jak do tej pory miałem problem raz ale z powodu złego montażu a nie drgań. (narazie najdłużyszy przebieg na mojej rurce to około 15000 km - od niedawna robie te rurki.)
A i jak któryś diler powie ze nie uznaje mojej rurki tylko firmowe nissana to juz jego brocha - dla mnie nie zna się poprostu na żeczy.
I właśnie oczko wyeliminowało to zagięcie.
Diler który daje gwarancje na turbo pod warunkiem założenia nowego przewodu a nie wymagający rurki z oczkiem jej poprostu kolesiem który szuka każdego wytyku zeby w przyszłości tej gwarancji nie uznać.
Jesli chodzi o rurki które robie ja to są tylko z oczkiem i są średnicy 8mm a orginalne mają 6mm. dodatkowo wiele osób może uznać że rurki miedziane pękają od drgań - nie zdażyło mi się jeszcze nigdy coś takiego jak do tej pory miałem problem raz ale z powodu złego montażu a nie drgań. (narazie najdłużyszy przebieg na mojej rurce to około 15000 km - od niedawna robie te rurki.)
A i jak któryś diler powie ze nie uznaje mojej rurki tylko firmowe nissana to juz jego brocha - dla mnie nie zna się poprostu na żeczy.
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
Cześć pisze tutaj bo nie chce śmiecić gdzie indziej:
Chodzi mi o przewód ale wodny powrotny !
W moim aucie montując t25 rok temu gość go przecioł żabą i połączył po zamontowaniu kawałkiem gumy.
Ten przewód idzie za silnikiem do kolektora gdzie jego ostatni odcinek jest oryginalnie na przewodzie gumowym.
Miesce tego przecięcia jest jak najdalej temu kolesiowi sie dało czyli idze przewód od turbo do góry - zachodzi za silnik i tam jest gumą połączony z dalszą częścią która jest weższ
Pytanie:
Czy moge ostrać ten przewód i poprostu od tego przecięcia za silnikiem puścić nowy gumowy aż do kolektora. Bo poprostu jest on tak przycięty że co bym nie zrobił jest problem ze cieknie , jest różnica średnic , a dostęp jest przerąbany i żeby wsadzić tam zacisk to już 2 razy kumpel łyżką skrzynie przesówał bo moja łapa ugrzęzła. A tak poprostu założe gumowy przewod (taki pożądny) na tą przeciętą rurke i pociągne go odrazu do koletora.
Dzieki pa
Chodzi mi o przewód ale wodny powrotny !
W moim aucie montując t25 rok temu gość go przecioł żabą i połączył po zamontowaniu kawałkiem gumy.
Ten przewód idzie za silnikiem do kolektora gdzie jego ostatni odcinek jest oryginalnie na przewodzie gumowym.
Miesce tego przecięcia jest jak najdalej temu kolesiowi sie dało czyli idze przewód od turbo do góry - zachodzi za silnik i tam jest gumą połączony z dalszą częścią która jest weższ
Pytanie:
Czy moge ostrać ten przewód i poprostu od tego przecięcia za silnikiem puścić nowy gumowy aż do kolektora. Bo poprostu jest on tak przycięty że co bym nie zrobił jest problem ze cieknie , jest różnica średnic , a dostęp jest przerąbany i żeby wsadzić tam zacisk to już 2 razy kumpel łyżką skrzynie przesówał bo moja łapa ugrzęzła. A tak poprostu założe gumowy przewod (taki pożądny) na tą przeciętą rurke i pociągne go odrazu do koletora.
Dzieki pa
Wreszcie jeździ , i to jak 
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Jeśli ten przewód nie bedzie dotykał i bedzie w bezpiecznym miejscu odległym od wydechu to możesz zrobić gumowy. Ale chyba lepiej bedzie kupić od kogokolwiek orginalny przewód i go zamontować - wyjdzie taniej niż dobry gumowy wąż a napewno bedzie bezpieczniej.
Pozdro W ostaności mozna go polutować twardzym lutem (miękie nie wytytzymuja)
Pozdro W ostaności mozna go polutować twardzym lutem (miękie nie wytytzymuja)
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Przewody olejowe zdjęcia zeby wszystko było jasne
- Załączniki
-
- olej_jarkowy_vs_orginal.JPG (63.71 KiB) Przejrzano 8211 razy
-
- oczko_vs_zagiecie.JPG (89.7 KiB) Przejrzano 8212 razy
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
Witam.
Kupiłem s13 z padniętą turbiną. Przy zakupie wiedziałem o tym. Chciałem ją oddać regeneracji. Po wyjęciu okazało się, ze turbo nie ma „środka”. Nie było przewodów olejowych i wodnych. Kupiłem turbinę na allegro i oddałem do regeneracji. Mam problem z przewodem smarującym. Nie mam go i nie wiem jak podłączyć. Pozostałe dostałem z turbiną i znalazłem miejsca, gdzie należy je podłączyć. Koniec z oczkiem pewnie trzeba przykręcić do turbiny. Nie mogę znaleźć miejsca, gdzie należy przykręcić drugi koniec.
Pozdro
Kupiłem s13 z padniętą turbiną. Przy zakupie wiedziałem o tym. Chciałem ją oddać regeneracji. Po wyjęciu okazało się, ze turbo nie ma „środka”. Nie było przewodów olejowych i wodnych. Kupiłem turbinę na allegro i oddałem do regeneracji. Mam problem z przewodem smarującym. Nie mam go i nie wiem jak podłączyć. Pozostałe dostałem z turbiną i znalazłem miejsca, gdzie należy je podłączyć. Koniec z oczkiem pewnie trzeba przykręcić do turbiny. Nie mogę znaleźć miejsca, gdzie należy przykręcić drugi koniec.
Pozdro