S12 jako drift maszyna ;-)

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Panowie, Panie !!
potrzebuje troche pomocy
potrzebna jest maszyna ktora ma chodzic bokami i dzialac tez jako reklama warsztatu samochodowego czyli auto ma byc tez dosc oryginalne
niestety budzet jest dosc ograniczony i faktycznie na S13 moze nie wystarczyc...
BMW 325 nie jet wg mnie autem oryginalnym i ladnym.... wiec raczej sportowy nissan

jak ChEsTeR podpowiedzial biore pod uwage S12
zrobilem male rozeznanie i S12 dostepne w polsce to albo z silnikiem CA18ET lub FJ20E
FJ20E jest dosc mocnym silnikiem wolnossacym ale niestety czesci brak w Polsce jak i ogolnie malo jest ich na ebay itp. wiec silnik CA18ET 1.8 Turbo SOHC 136KM

wiec teraz pytanie
czy da sie w miare bezproblemowo zainstalowac silnik caly silnik CA18DET
podobno dół silnika jest bolt-on ?
co z turbina tam jest jakas T2 ?
czy trzeba nowy kolektor do turbiny T25/T28 ?
jak ze skrzynia wytrzyma jakies 200KM ?czy jest taka sama jak w S13?
tylni most bedzie zaspawany auto ma byc tylko do driftu
co jest lzejsze S12 czy S13 (wydaje mi sie ze S13 jest ciezsze)
jaka potrzebna jest moc aby moc swobodnie "tanczyc" po asfalcie
dodam ze sporo czesci pewnie zaadoptuje z mojego 300ZX ktory teraz bedzie sie odbudowywal w nowym setupem :twisted:

zapraszam do dyskusji
btw. np taki driftowoz ;-)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62590537
Awatar użytkownika
mellow
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Najwazniejsza jest szpera .. wybadaj czy do s12 da sie zadaptowac z s14 inaczej to niema sensu - no chyba ze zaspawasz satelitki.

Mowie Ci BMW 325 jest idealne - no chyba ze musi byc japoniec. :wink:
"I had a look around the carpark and couldn't help noticing, that my car is significantly faster than all of yours..."
powered by:Japan Sport Service
Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

raczej to ma byc japoniec :roll:
co do szpery to zaleznie od modelu S12
moze bedzie pasowac szpera od 300ZX Z31, moze tez pasowac od S14 moze tez pasowac od paru terenowych nissanow ogolnie dyferencjal w S12 Turbo i V6 jest R200 ale niestety w paru setupach
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Z tego co mi Chester mowił to S12 waży ok. 1tony więc nie jest to jakieś cięzkie auto...

Co do skrzyni biegów to jest ona identyczna jak w S13, doł silnika z tego co pamiętam nie posaida natrysków na tenka tłoka, a seryjna turbina T2 pompująca 0,35 bara to co najwyzej na gruz się nadaje...

Do seryjnego kolektora powinna podejść T25 czy T28 bez problemu...

Zresztą niech się wypowie nasz niezapomniany druch Chester, ktorego teoria głosi:
"To ma jeździć a nie wyglądać" :lol:
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
ChEsTeR

Jezeli jest troche grosza to radze uturbić FJ'a To jest zajebiście wytrzymały silnik. Ale ca18et tez nie jest zły. Jezeli chodzi o dół silnika to jest prawie identyczny z det. Jak powiedział coobcio nie ma natrysku oliwy na denko tłoka ale za to tłoki mają wieksza powiezchnie boczna co poprawia odprowadzanie ciepła. Seryjna turbina z dobrym IC pociagnie 0.8 bara czyli jakieś 160-180 kucy lecz nigdy niw bylo mierzone ale bedzie lagowate. Do t25 albo T28 nie trzyba zmieniać kolektora wydechowego a jedynie downpipe bo T2 ma na 4 śruby a wyzej wymienione na 5. Jezli chcesz przełożyc dół z DET to nie ma problemu. Potrzeba bedzie tylko pompa oliwy z DET bo jest bardziej wydajna i średnica wału w miejscu napedu owej pompy jest wieksza. Koło pasowe z det gdyz tam średnica też jest wieksza. Koło zamachowe bo et ma 6 śrub a det na 8. I malutka przerubka orginalnego dolnego kółka rozdzadu. ET ma inny krztałt zebow a wal od det jest w tym miejscu grubszy wiec trzeba przetoczyc to kółko na wieksza średnice (20 pln) i pilnikiem wyciac miejsce na klin. Reszta wału jest identyczna nawet panweki i tylny uszczelniacz wału jest ten sam. Kolejna sprawa. jezeli bedziesz chciał przełozyć cały blok od det pod głowe et to bedziesz tez musiał wziac śruby od głowy det gdyz tam jest wieksza średnica. Skrzynia spokojnie wytzryma tyle ile trzeba bo jak coobcio napisał jest taka sama jak w sx'e.
Z wymiana silnika na DET tez nie ma problemu zadnych przeróbek tylko przykrecać.
Gdyby nie to ze DET nie ma klasycznego aparatu zapłonowego z rozdzielaczem tylko te 4 cewki i CAS to nie trzeba by nawet wiazki i elektroniki zmieniac. chociaz juz wymiśliłem ze jak sie wywali wiatrak wiskozowy i zamontuje elektryczna dmuchawe na chłodnicy to jest wystarczajaco duzo miejsca zeby zamontować orginalny aparat z ET na dłowe DET w miejsce tego małego CAS i cały problem z głowy.
Dalej mi sie nie chce pisać. :578:
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

mniam pisze: potrzebna jest maszyna ktora ma chodzic bokami i dzialac tez jako reklama warsztatu samochodowego czyli auto ma byc tez dosc oryginalne
Może Mitsubishi Starion? 8)
Załączniki
52767612_6.jpg
52767612_6.jpg (17.96 KiB) Przejrzano 7449 razy
Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Starion odpada
fajny jest ale z czesciami jest chyba nie za ciekawie....

turbiny T25 ktore mam w 300ZX sa 4bolt ;-) wiec mam dwie i to w dobrym stanie rozumiem ze te turbinki beda plug and play ;-)

hmmm czyli wyglada na to ze S12 z silnikiem CA18DET powinna dawac sobie rade
ew silnik CA18ET + turbinka T25 + IC
albo nawet dol silnika CA18DET gora CA18ET
czy po przekladce bloku korb tlokow kola zamachowego sprzeglo bedzie pasowac ?

jak w s12 wyglada sprawa zawieszen ?

czy zawieszenie jest jak w s13 czy to calkiem co innego ?
czy do s12 da sie kupic twardsze nizsze sprezyny ?
jak sprawa wyglada z amortyzatorami
Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

czy ktos wie po co w ca18et niektorych jest 8 swiec ?
czy to oprocz tego ze razy 2 to cos daje, przeszkadza ?
ChEsTeR

Przedni zawias jest prawie identyczny z s13 a tylni to 300zx z31
Jezeli chodzi o sprezyny to przednie mozna brac z 280z a tylne z31
Ogulnie wysatarczy skrocic i jest ok.
Amorki przednie sa rozbieralne wiec mozna z nimi zrobic co sie chce.
Na tyl po małych przerubkach wchodza bilsteiny od golfa III
Jezeli chodzi o sprzeglo to docisk i tarcza sprzegla sa identyczne z tymi z s13 wiec to dziala zamiennie.
A jezeli chodzi o osmio swieczkowce to był wymóg ekologiczny powyzej 3000 przy pełnym wcisnieciu gazu i tak tylko jedna swieca pracuje.
Oprucz tego ze wiecej beda kosztowac swieczki x2 i ze dwa razy beda drozsze kable wysokiego napiecia ( dorobienie ich bo nigdzie nie mozna kupic. koszt na 4 swiece to 100 pln) to nie ma zadnej innej roznicy. Tyle ze osmioswiecowece mialy jeszcze kata, egr i inne ekologiczne duperele. W silniku amerykanskim byl jeszcze walek rozrzadu o mniejszym wzniosie i czasie otwarcia.
radom

przypne sie do watku, bo tez obecnie szukam jakiejs taniej bazy na driftowoza
a mianowicie co z mostem? jesli go zajezdze(oczywscie po zaspawaniu) bedzie mozna podpasowac z s13?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”