Wydajność firmowych wtrysków, S14a

Wtryski, regulatory ciśnienia, pompy paliwa, przewody, filtry

Moderator: Moderator

Keepsake

Witam,

czy ktoś z Was (poza, od dzisiaj, mną) ma jakieś doświadczenia odnośnie maksymalnej wydajności stockowych wtrysków (to chyba 370cc, prawda?) w S14a?

Moja obecna konfiguracja:

- dolot z nierdzewki, BOV Greddy, FMIC
- wydech 2.5"
- regulator ciśnienia paliwa ustawiony na 3.5 bar na wolnych, 4 bary pod obciążeniem
- świece Denso chłodniejsze o 1 stopień ze zwężonym prześwitem (czy jak to się tam fachowo nazywa)
- boost podniesiony na 0.9 bara
- przepływka od Z32
- SMT6

No i mam problem z wydajnością wtrysków. Słyszałem o projektach gdzie w S14a bez zmiany wtrysków (z podniesionym ciśnieniem na listwie podobnie jak u mnie) dało się pompować 1.2 bara i wyciągnąć 330 koni z przyzwoitym AFR (11.5). Przynajmniej takimi sukcesami się kiedyś chwalił Bartek z Tomaracing. :)

A u mnie dupa zbita, 0.9 bara i AFR 13-14 więcej się nie da nalać bo odbijamy się ograniczenia w komputerze głównym który powyżej 5V sygnału z przepływki odcina paliwo.

Chcę dojść do 330 koni (1.1 - 1.2 bara) i szczerze mówiąc miałem wrażenie że powinno się to udać bez zmiany wtrysków, nie bardzo kumam czemu moje nie wydają (samochód jest z 99 roku, 107 tys. oryginalnego przebiegu)...

Jakieś sugestie? Oczywiście pomijając wymianę wtrysków - czy coś robię źle i o czymś zapomniałem?

A jak wymieniać wtryski, to jakie polecacie? Myślałem o 650cc, ew. 555 gdyby były wyraźnie tańsze...

Dzięki!
Maciek
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A co jest większym problemem, zamykająca się przepływka, czy 99% wykorzystania wtryskiwaczy...?
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Keepsake

DrRedDevil pisze:A co jest większym problemem, zamykająca się przepływka, czy 99% wykorzystania wtryskiwaczy...?
Odpowiedź jest oczywista, ale próbuję wyczaić dlaczego u mnie starczyły na 0.8-0.9 bara a u innych na 1.1 - 1.2... Czy S14 ma inne wtryski niż S14a?

Maciek
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Wtryski sa takie same.
Pozatym ty i Goran macie s14a.
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

A masz świnkę?
Bo słyszałem że jest problem z nią i kompem S14 i BRT właśnie to obszedł.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jeśli stroiłeś sam, to mam nadzieję, ze udało Ci się zrobić porządek z zapłonem, bo to jest największy problem przy SMT i OBD II w s14a. Jak stroiłeś z BRT lub MacPl, to musi być to bardziej problem mechaniczny, może pompa paliwa (bo tylko się domyślać mogę, że ją wymieniłeś, ale nie wspomniałeś o tym, więc być może...).
Co fakt, to fakt, Goranowóz chodził na wyższym ciśnieniu i na ori wtryskiwaczach, więc jest to możliwe, i myślę, że tajemnica tkwi w ustawieniu oszusta ECU, czyli w SMT i jego parametrach pracy.
Jeśli nie było, to chyba najlepiej będzie się udać do BRT na konsultacje.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ paliwowy”