Individual throttle body
Z czym to sie je? Mial ktos moze z tym do czynienia? Przeszperalem troche forum ale niestetynic nie znalazlem...
Pozdrawiam
Individual throttle body
Moderator: Moderator
- MEFisto087
- -#Moderator

Odgrzebuje kotleta przy pomocy złotego szpadla
Dobra wiem że w pl były co najmniej dwie sztuki (możliwe że jeden jeszcze żyje) ca18det z itb jeżeli ktoś ma aktualny kontakt z którymś z byłych lub obecnych posiadaczy prosiłbym o namiar, ponieważ mam kilka pytań.
Ostatnio zmieniony wt 24 lis, 2015 15:09 przez MEFisto087, łącznie zmieniany 2 razy.
Sucz 200sx S13
Pickup D22
Parch Patrol Y60<= Sprzedany
Opinie w dziale Giełda

"If it isn’t broken, don’t fix it"
Pickup D22
Opinie w dziale Giełda

Mnie też to jara choć raczej nie da aż tak fajnych wrażeń dźwiękowych i nie doda tyle mocy co w przypadku N/A (a i tutaj bez wałków ostrych często niewiele się zyskuje).
Zachodu dużo z tym - efekty? Nie wiem, słyszałem że w przypadku turbo nie wiele to da, ale najprawdopodobniej poprawi dźwięki wydawane przez motor i co najważniejsze reakcje na gaz, mocy może też trochę dorzuci.
Taki custom jaki wrzuciłeś MEF na foto, pochłonie kupę kasy. Lepiej zakupić przepustnice z jakiejś R4 motocyklowej gotowe i do tego wyrzeźbić flansze, połatać pospawać i wuala.
Do tego wszystkiego strojenie oczywiście. Jakbym miał piniory to bym się szarpnął pewnie.
Co do wypowiedzi Nero to RB26 ma ITB seryjnie. Także M3 ma seryjne ITB więc do rzędowych 6 można z tego pasować.
Ale to tylko szczątkowe info, za dużo o tym nie wiem bo nie robiłem tego (jeszcze
).
Najlepiej podpytać myślę FUNO (FAT) - wiem że miał na warsztacie CA z ITB i turbo, sporo przy nim grzebał i myślę że będzie wiedział to i owo
Zachodu dużo z tym - efekty? Nie wiem, słyszałem że w przypadku turbo nie wiele to da, ale najprawdopodobniej poprawi dźwięki wydawane przez motor i co najważniejsze reakcje na gaz, mocy może też trochę dorzuci.
Taki custom jaki wrzuciłeś MEF na foto, pochłonie kupę kasy. Lepiej zakupić przepustnice z jakiejś R4 motocyklowej gotowe i do tego wyrzeźbić flansze, połatać pospawać i wuala.
Do tego wszystkiego strojenie oczywiście. Jakbym miał piniory to bym się szarpnął pewnie.
Co do wypowiedzi Nero to RB26 ma ITB seryjnie. Także M3 ma seryjne ITB więc do rzędowych 6 można z tego pasować.
Ale to tylko szczątkowe info, za dużo o tym nie wiem bo nie robiłem tego (jeszcze
Najlepiej podpytać myślę FUNO (FAT) - wiem że miał na warsztacie CA z ITB i turbo, sporo przy nim grzebał i myślę że będzie wiedział to i owo
S13 CA18DET
JapanizeD
JapanizeD
- MEFisto087
- -#Moderator

itb można podpasować z gsxrów 750 i 1000 mocy nie powinno dodać tylko poprawić reakcję na gaz i wstawanie turbo, ale wolał bym jeszcze skonfrontować swoją wiedzę teoretyczną z praktyczną kogoś kto miał okazję użytkować takie rozwiązanie na żywym organizmie.
Sucz 200sx S13
Pickup D22
Opinie w dziale Giełda

Pickup D22
Opinie w dziale Giełda

No to tak jak mówię - FUNO.
Najlepiej jeśli masz zamiar do niego pisać to poproś o wypowiedź tu w temacie, bo też bym poczytał
.
Myślę że GSXR to nie jedyna opcja - R1, CBR, wszystko na dwóch kołach co ma interesującą nas średnicę i ilość przepustnic
Najlepiej jeśli masz zamiar do niego pisać to poproś o wypowiedź tu w temacie, bo też bym poczytał
Myślę że GSXR to nie jedyna opcja - R1, CBR, wszystko na dwóch kołach co ma interesującą nas średnicę i ilość przepustnic
Ostatnio zmieniony wt 24 lis, 2015 16:28 przez Sykopson, łącznie zmieniany 1 raz.
S13 CA18DET
JapanizeD
JapanizeD
-
gientki21
- Proszę nie bić nowego

Z BmW M3 np. e36 parowane są po 2 sztuki , w bme są 3 pary.
Można nabyć już za nie duza kase.
Wystarczy zaadoptować 2 pary i po problemie. Do 2 litów jak znalazł , trzeba tylko sobie kolektor wystrugać pod to .
Można nabyć już za nie duza kase.
Wystarczy zaadoptować 2 pary i po problemie. Do 2 litów jak znalazł , trzeba tylko sobie kolektor wystrugać pod to .
Vg30dett 300zx
Jeżeli myślimy o tym samym (czerwone s13 z czarnym dachem i maską) to auto użytkownika emilio200sx. Stało trochę u Funa jakoś na początku roku, ale akurat ITB to dzieł poprzedniego właściciela auta.Sykopson pisze:Najlepiej podpytać myślę FUNO (FAT) - wiem że miał na warsztacie CA z ITB i turbo, sporo przy nim grzebał i myślę że będzie wiedział to i owo
Ostatnio zmieniony wt 24 lis, 2015 22:58 przez Radzi, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 957&type=3
O to mi chodzi - chyba o tym samym myślimy. Domyślam się że Funo dostał już gotowe ITB ale nie wierzę że się przy okazji temu bliżej nie przyjrzał jak miał na warsztacie
.
Jak myślicie zwykły DET3 by to ogarnął, słyszałem że nie jest łatwo to wystroić.
IMO wgl. dwuczęściowy kolektor dolotowy CA sprzyja przeróbce na ITB - i widać że ta część na wtryski została wykorzystana w powyższym projekcie.
O to mi chodzi - chyba o tym samym myślimy. Domyślam się że Funo dostał już gotowe ITB ale nie wierzę że się przy okazji temu bliżej nie przyjrzał jak miał na warsztacie
Jak myślicie zwykły DET3 by to ogarnął, słyszałem że nie jest łatwo to wystroić.
IMO wgl. dwuczęściowy kolektor dolotowy CA sprzyja przeróbce na ITB - i widać że ta część na wtryski została wykorzystana w powyższym projekcie.
S13 CA18DET
JapanizeD
JapanizeD
Dokładnie o tym samym aucie mówimy. Przepustnice z Hayabusy. Z tego co wiem, to auto chyba jeszcze nie jest wystrojone.
Pytanie tylko, czy w naszych autach to gra warta świeczki, bo jakoś nie widzi się za dużo przykładów połączenia turbo z ITB nawet w grubych projektach ? Pomijam oczywiście RB26, które już w serii miało 6 przepustnic, aczkolwiek i to zdarza się zobaczyć na jednej.
Pytanie tylko, czy w naszych autach to gra warta świeczki, bo jakoś nie widzi się za dużo przykładów połączenia turbo z ITB nawet w grubych projektach ? Pomijam oczywiście RB26, które już w serii miało 6 przepustnic, aczkolwiek i to zdarza się zobaczyć na jednej.
Ostatnio zmieniony śr 25 lis, 2015 21:43 przez Radzi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomek89
- Postojebca

- Kontakt:
A co tam jest do wystrojenia? Synchronizacja listków jest oczywista.
Jak jest to na przepływomierzu to trzeba tylko TPS dostawić, musi widzieć zamkniętą i otwartą i położenia pomiędzy. Równe ustawienie na częściowych uchyleniach sprawdza się wakuometrem i troszkę podregulować do równości. W ca18 jest silniczek krokowy osobno to starczy przewodami połączyć za przepustnicą gardziele równolegle z krokowcem i tyle. Do sterowania regulatorem ciśnienia wachy też połączyć gardziele przewodzikiem ze sobą i regulatorem zdaje się szeregowo. Odma dla jazdy na podciśnieniu może być podobnie doprowadzona do kolektora jak linia z krokowca, ale to już każdy sam może pokminić czy w dolot, przed turbo czy w atmosferę.
Z zestrojeniem problemów nie powinno być jak się dobry tps dobierze .
Jak jest to na przepływomierzu to trzeba tylko TPS dostawić, musi widzieć zamkniętą i otwartą i położenia pomiędzy. Równe ustawienie na częściowych uchyleniach sprawdza się wakuometrem i troszkę podregulować do równości. W ca18 jest silniczek krokowy osobno to starczy przewodami połączyć za przepustnicą gardziele równolegle z krokowcem i tyle. Do sterowania regulatorem ciśnienia wachy też połączyć gardziele przewodzikiem ze sobą i regulatorem zdaje się szeregowo. Odma dla jazdy na podciśnieniu może być podobnie doprowadzona do kolektora jak linia z krokowca, ale to już każdy sam może pokminić czy w dolot, przed turbo czy w atmosferę.
Z zestrojeniem problemów nie powinno być jak się dobry tps dobierze .
- MEFisto087
- -#Moderator

To jest mod typu rzeźba dla rzeźby a jestem go ciekaw z powodu swojego widzi mi się. Prościej i taniej jest ogarnąć kolektor dolotowy i dużą przepustnicę, tyle że mi wala się po garażu itb z gsxr 1000 więc mnie naszło na zdobycie wiedzy 
Sucz 200sx S13
Pickup D22
Opinie w dziale Giełda

Pickup D22
Opinie w dziale Giełda