Car audio

Porady i problemy związane z muzą

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

focal pisze:
2. Sposób na 2ohm i 1 kanał
Jeżeli dysponujesz wzmacniaczem stabilnym do 2Ohm, to możesz (ale nie musisz)
podłączyć kabelki od wzmaka do 2 cewek szeregowo. Dzieki temu można wydobyć ze wzmacniacza więcej mocy, bo głośnik stawią wzmacniaczowi większy opór. Jeżeli Twój wzmacniacz jest stabilny tylko do 4ohm , a podłączysz szeregowo do 2 cewek to jeśli wzmak nie ma zabezpieczeń może sie przepalić, wiec uważaj.

pozdr
Focal , głupoty piszesz.
Szeregowe połączenie sumuje opory , wyjdzie 8 ohm. Równoległe dzieli opór na pół (jezeli są tej samej wartosci).

A 2 ohmy to jest mniejszy opór stawiany wzmakowi.

Równoległe połączenie to takie kiedy wszystkie plusy i wszystkie minusy są do kupy połączone.
Szeregowe , kiedy łączymy "+" z "-" na głosniku, a pozostałe bieguny do tych samych na wzmaku ( czyli + do + , - do - )

pozrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Adi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

gość pisze:Adi , mozesz podłączyc ten głosnik tak: jedna cewka pod jeden kanał a druga pod drugi. Bedziesz miał na głosniku 2x100W.
Albo : jezeli ten wzmak ma 2x100 lub 1x400 to oznacza to ze to 400W jest przy dwuch ohmach. Jezeli połączysz cewki głosnika równolegle, to wyjdzie Ci dwa ohmy. I podłącz to pod zmostkowane kanały wzmacniacza. Bedziesz miał wtedy wiekszą moc na głosniku.

Tylko czy napewno jest 2x100 lub 1x400 ???? Sprawdz przy jakich oporach (ohmach).
znalazlem takie cos na temat mego wzmaka
Stereo-Mode Max Power:
2 x 100 Watt/4 Ohm
Mono-Mode Max Power:
1 x 400 Watt/4 Ohm
Stereo-Mode RMS Power:
2 x 50 Watt/4 Ohm
Mono-Mode RMS Power:
1 x 160 Watt/4 Ohm
Frequenzgang: 10-55.000 Hz
Signal-Rauschabstand:> 80 db
Stabilität : 2 Ohm
Tiefpassfilter (Low Pass):40-160 Hz Variabel
100 Hz schaltbar

to mysle ze podlaczenie wzmaka z jedengo kanalu 400W pod ten glosnik z podlaczonymi cewkami rownolegle bedzie bnalepszym rozwiazaniem czy sie myle?? :roll: bo ten wzmak jak dobrze rozumiem jest stabilny na 2 ohm i glosinik z cewkami podlaczonymi rownolegle tez bedzie mial 2ohm boszeregowo 8
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Tak. Mostkuj kanały wzmaka w jeden i cewki głosnika równolegle. Podałes ze jest stabilny do 2ohm wiec bedzie siii. Ale te 400W jest przy 4ohmach wiec przy 2 (bo tyle Ci wyjdzie) bedzie jeszcze wieksza moc :) Uwazaj zeby nie pomylic biegunowosci i dobrze to wyreguluj zeby głosnika nie spalic.
Powodzenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

gość pisze:Tak. Mostkuj kanały wzmaka w jeden i cewki głosnika równolegle. Podałes ze jest stabilny do 2ohm wiec bedzie siii. Ale te 400W jest przy 4ohmach wiec przy 2 (bo tyle Ci wyjdzie) bedzie jeszcze wieksza moc :) Uwazaj zeby nie pomylic biegunowosci i dobrze to wyreguluj zeby głosnika nie spalic.
Powodzenia.
to super a z regulacja to nieiwem bardzo jak ale za moco go nie bede katowal dzieki cio bardzo za rady i pomoc :P :absolute: dobrze ze jest ktos w klubie kto sie na tym zna :airborne: pozdrawiam i jeszcze raz thx
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

To Ci opisze w skrócie jak to wystroic. Wybierasz jakis mocno basowy kawałek, wzmacniasz skręcasz na minimum, na radiu dajesz około 80% max. glosnosci. Filtry na wzmacniaczu ustawiasz na niskie tony LPF (low pass filter), odcięcie dajesz wg upodoban , ale najlepiej gdzies tak około 80Hz ( z własnego doswiadczenia wiem ze najlepiej wtedy brzmi) chyba ze bedzie Ci sie podobało inaczej.
Jak juz odpalisz muze to powoli podkręcasz czulosc wzmacniacza (gain) az do momentu jak zacznie charczec , wtedy troche odejmij i powinno byc dobrze ( to powinno byc miedzy połową a 3/4 ). Powyzej 3/4 mocy wzmaka chrypac bedzie juz sam wzmak, a nie głosnik.
Pamiętaj o grobych kablach i biegunowosci :)
Obrazek
focal

Tak oczywiście masz racje - równolegle. Zapatrzyłem się w cytowaną wypowiedz.
Dobrze że wielki brat czuwa.
Assassin
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

hmm... a czy macie jakies specialnekieszenie do radia?? tzn chodzi mi o to ze mam zwykla kieszen i nie ma za bardzo jak ja zamontowac... jak wy macie to rozwiazane bo moja jest narazie tylko wcisnieta
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Ja nie mam wogle zamocowanego , przy ostrzejszych przyspieszeniach sie wysówa :D
Obrazek
exemple

Moim Zdaniem Tylko Alpine...
Dlatego Kozystam Z jednostki Sterujacej Alpine Fantom Face...
A końcówek JL Audio.
Głośniki to oczywiście Lanzar...
Ja też jestem Maniakiem... :mrgreen:
Pozdro... :!:
Assassin
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ja teraz mam klasyke clarion 9375 + glosniczki earthquake'a 16,5 + glosniczki alpine w polce + sub rockford fosgate ( 38 cm :twisted: ) w skrzyni zamknietej - zajmuje pol bagaznika + 6 kanalowy phase linear.. i to gra chociaz bagaznika praktycznie juz nie ma :)
exemple

To Zupełnie jak u Mnie...
Ale cóż...
To Właśnie My...
Maniacy... :mrgreen:
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

he he tez mnie troche wzielo i narazie powoli zaczynam kompletowac elementy.

Nie wiem co jescze dokladnie bedzie kupione (wszystko zalezy od kasy :( ), ale pare planow jest :)

co do wzmacniacza to napewno u-Dimension w tanszym wariancie u-Jr.2 370 na przod i Steg QM240.1x na suba, a jak sie uda to u-ProX 840.4 Comp.

Co do glosniczkow na przod to mam tez pare pomyslow tansza wersja to u-Dimension jr comp 6 ewentualnie z twetereami Morel MT22, inny wariant troche drogi to Morel Hybrid Ovation 6 Woofer + MT 23 Tweeter.

Z tanszych jesli juz nie wypali z kasa to tez biore pod uwage PowerBass ES-6C.

Co do suba to chyba cos z JL Audio moze 10w3v2

no ale zobaczymy... narazie ze sprzetu jest Alpinka 9855r (fakt to nie to co starsze modele) jednak powinna dawac rade i interkonekty Dietz Washington.

jak ktos ma jakies ciekawe pomysly to mile widziane...
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Mocno trzeba się napocić, żeby upchnąć szesnastki do orginalnych miejsc w drzwiach?
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Jak dla mnie to nie problem , mozna zrobic na dwa sposoby. Albo zamontowac do płata balchy w drzwiach i zakryc oryginalną maskownicą co jest w boczku , albo wyciąc większą dziure w tapicerce , głosnik przykręciec przez tą tapicerke i załozyc maskownice od głosnika , a reszte dziury czymc zabudowac , np MDF obity skórą albo cos takiego.
Obrazek
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

niom wreszcie powoli zbieram sprzecik do mojego audia :) :) wiec jak kogos interesuje dalem troche fotek do tematu z moim autkiem http://forum.turbokillers.com/tematy_2799.htm

Kurcze jeszcze motam sie z wyborem glosnikow, ehh jednak moze w koncu uda mi sie cos wybrac.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”