szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Moderator: Moderator

xrayx
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Potrzebuje tarczy sprzegla do ca18det, od czego moze pasowac taka tarcza? prosze o bardzo szybka odpowiedz bo musze dzis zamawiac.
Awatar użytkownika
BUGALUS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

xrayx - do CA bez problemu kupisz tarczę nie trzeba dobierać od innego auta.
Ostatnio zmieniony czw 21 lis, 2013 16:51 przez BUGALUS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

ruki pisze:Pany pytomy piknie! Powiedzta mi ktoś,czy mogę sobie rozgrzać koło rozrządu na wale,żeby je zdjąć? (uszczelniacz na wale leje i przy okazji pompkę sprawdzimy :D ) ktośtam kiedyśtam przebąkiwał,że nie jest to zbyt zdrowe dla pobliskiej panewki. Jakiś pomysł? Za rozbabranie silnika wezmę się jutro. No chyba że pojutrze :P
nie grzej kola bo jest dwu czesciowe, a pomiedzy polowkami jest guma, dobry sciagacz i osiowa sila zdejmiesz kolo raz dwa.

canar jak masz warunki to zrzucaj skrzynie i zobacz co w niej jest nie tak,
jezeli jakies pojedyncze flaki sie zosypaly to mozna tylko je podmienic,
oczywiscie najszybsza opcja jest wymiana calej skrzyni ;)
skrzynia CA/SR sa zamienne po zmianie dzwona, jednak co do wytrzymalosci skrzyni z CA to Binio pisal, a dwa ze skrzynie z CA sa starsze, dluzej meczone, a tym samym bardziej podatne na rozsypanie sie.
Ostatnio zmieniony czw 21 lis, 2013 16:57 przez szaman, łącznie zmieniany 1 raz.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
xrayx
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

BUGALUS pisze:xrayx - do CA bez problemu kupisz tarczę nie trzeba dobierać od innego auta.
Zapytalem tak, bo nigdziej u mnie w miescie nie moglem dostac do CA i myslalem ze znalazlbym jakis zamiennik ktory by pasowal, ale naszczescie znalazlem dedykowany zamiennik pod ca18, mam andzieje ze bedzie pasowac, bo troche kosztowal.. przy wymianie tarczy wymieniac odrazu docisk? bo mam prawie nowke, prosty i nie wiem czy wkladac go czy zostawic stary ktory tez jest calkiem dobry, i lozysko oporowe jest dobre, mimo to je wymienic?
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

xrayx, to juz muszisz sam ocenic stan i jak bardzo lubisz zrzucac skrzynie,
teoretycznie jezeli lozysko jest od nowosci, a masz nowe dobrej jakosci, nie najtansze to oplacalo by sie zmienic. Oba dociski porownaj i daj ten lepiej wygladajacy jak juz.

ps. lozyska wystepuja w dwoch typach, oba do kupienia w intercarsie.
onepointeightT
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
Bast
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Barta i Kamil cytat z wikipedii:
Prąd elektryczny w przewodnikach płynie od potencjału wyższego do potencjału niższego.
i tego się trzymajcie...

Nie można powiedzieć że prąd płynie z - do +... Na chłopski rozum. jak by tak było to piorun nie uderzał by w ziemię tylko z ziemi w niebo... :wink:
Drugi argument... jeśli podłączamy silnik dwu lub trzy fazowy to gdzie ten przepływ z - do +? jak minusa wcale do takiego podłączenia nie wykorzystujemy?

Jak ktoś zobaczył zdanie "umownie przyjeło się że prąd płynie z + do -" i na tej podstawie wywnioskował że prąd jednak płynie odwrotnie to jest w większym błędzie niż mu się wydaje....
Dopiero jak robiłem uprawnienia sep'owskie to się zorientowałem jakim szerokim pojęciem jest pojęcie prądu... :wink:
Awatar użytkownika
luki343
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

szaman pisze: ps. lozyska wystepuja w dwoch typach, oba do kupienia w intercarsie.
Dokładnie.

U mnie szumiało, więc jak miałem silnik wyjęty to zajrzałem do sprzęgła (które wymieniłem) i przy okazji zmieniłem łożysko. I teraz już nie tylko szumi :mrgreen: ale drze się w niebo głosy. I muszę zrzucać skrzynię teraz...
Będąc w tym temacie zapytam co się stanie jak łożysko padnie całkiem? Będzie słyszeć jak się trze i tyle? Czy mogę delikatnie mówiąc rozje.. coś takim łożyskiem?
CA18
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

jak sie zatrze to ci bedzie trzec po krecocym sie docisku sprzegla,
albo rozwali docisk, albo ramie łozyska, albo to i to, albo nic z tego tylko lozysko sie zdezintegruje ;) ile czasu to zajmie to juz z fusow trzeba wywrozyc hehe
onepointeightT
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Przemek, ale wikipedia to nie jest wyznacznik. To co jest tam napisane to głupoty, szczególnie trzeba uważać na błędy w polskiej wersji.
Nośnikami energii są elektrony (czyli ładunki ujemne) i one się poruszają, a nie ładunki dodatnie. A to jak się umownie coś mówi/przyjmuje to co innego. Ja piszę o zjawisku fizycznym.
A co do błyskawic to podam Ci cytat z książki o fizyce Roberta Feynmana (koleś od projektu Manhatan, czyli bomba atomowa):
Potencjał dna chmury jest bardziej ujemny niż potencjał Ziemi, więc ujemne elektrony będą przyśpieszane w kierunku Ziemi (...) Przenosi on ładunki ujemne z chmury.(...) W momencie, gdy prekursor dosięgnie Ziemi, powstaje jakby drut łączący ja z chmurą, i pełen ładunków ujemnych. Teraz dopiero ładunek ujemny z chmury może uciec.(...) W końcu więc ładunek ujemny z części chmury wybiegnie szybko na dół drogą wskazaną przez prekursor.
Uważam, że człowiek, który tworzył bombę atomową oraz wyjaśnił katastrofę Challangera ma większą wiedzę niż wikipedia.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Awatar użytkownika
luki343
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

szaman pisze:jak sie zatrze to ci bedzie trzec po krecocym sie docisku sprzegla,
albo rozwali docisk, albo ramie łozyska, albo to i to, albo nic z tego tylko lozysko sie zdezintegruje ;) ile czasu to zajmie to juz z fusow trzeba wywrozyc hehe
Dobrze że to łożysko rzadko pracuje :D Ale będę musiał się tym zająć w najbliższym czasie.
A co najlepsze łożysko kupiłem wcześniej i leżało sobie czekając na okazję, potem kupiłem zestaw cały Exedy i tam było łożysko i mówię sobie wsadzę to co kupiłem wcześniej bo niby "z wysokiej półki" to będzie lepsze niż Exedy a tu odrazu jęczy........ Teraz przynajmniej będzie cały set Exedy :mrgreen:
CA18
Awatar użytkownika
Bast
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nie no spoko Kamil... Ja wcale się na wiki nie sugerowałem... podałem to jako przykład po tym jak Barta wyczytał tam że prąd płynie z minusa do plusa...

Nie zamierzam też podważać tego co tan gość pisał bo niewątpliwie ma głowę na karku.
Zaczeło się od tego jak skuteczniej odłączyć czujnik... źle napisałeś że jeśli założymy wyłącznik na - to nic do zegara nie będzie dochodzić... będzie dochodzić cały czas napięcie 12v.

to jest jak z oświetleniem w domu.. zakładam wyłącznik na + i robię z kablami co chcę... zakładam na - i za chwilę mnie już na tym świecie nie ma.. więc kiedy żadne napięcie nie dochodzi?

Nośnikami prądu mogą być jony – zarówno dodatnie jak i ujemne. Zależnie od sytuacji.. to nie jest tak że tylko mamy elektrony i to jest już całe pojęcie prądu...
Sam nie wiem jak to jest ale wiem że nie jest to tak że prąd płynie z - do + i koniec...
He no ale myślę że to nie ma się co nad tym sprzeczać bo to nie te forum :wink: co nie zmienia faktu że temat jest ciekawy... :wink:

Jak byś kiedyś znalazł jakiś ciekawy materiał to podrzuć mi na pw :)
Awatar użytkownika
Barta
Stały gość
Stały gość

Chłopaki dzięki za pomoc jeszcze raz temat jest faktycznie ciekawy i prosiłbym o kontynuację bo zaraz założę wyłącznik na oba przewody i po sprawie :D :D Tylko potem który pierwszy odpalać :lol: :lol:

Nie no śmiech.

czyli ostatecznie reasumując prąd to ciekawe zjawisko i włącznik/wyłącznik założyć na PLUS
tak?
Obecnie '92 200SX S13 CA18DET GT2860RS
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Pytanie o pompe paliwa.
Chce u siebie wymienic pompe paliwa na jakas bardziej wydajna, mimo ze wszyscy gadaja ze oryginal jest super to jednak nie jest pierwszej nowosci.

Mam na oku dwie :

1) http://www.ebay.co.uk/itm/151074089768? ... 1438.l2649

2) http://www.ebay.co.uk/itm/160994815345? ... 1438.l2649

Jak widac 2ka jest wydajniejsza ale wlasnie tu pojawia sie moje pytanie.
Czy pompa moze byc ZA WYDAJNA? Wiem ze brzmi to glupio ale moze byc tak ze pompuje za bardzo?
Do tego wszyscy narzekaja ze Walbro 255 sa głośne, to obawiam sie ze z tymi moze byc dramat. Jest cos o podobnej wydajnosci w podobnej cenie co mozna smialo polecic?
Awatar użytkownika
MEFisto087
-#Moderator
-#Moderator

pompa nie może być za wydajna bo i tak ciśnienie na listwie reguluje ci regulator
Sucz 200sx S13
Pickup D22
Parch Patrol Y60<= Sprzedany
Opinie w dziale Giełda
Obrazek
"If it isn’t broken, don’t fix it"
Awatar użytkownika
luki343
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Barta pisze: czyli ostatecznie reasumując prąd to ciekawe zjawisko i włącznik/wyłącznik założyć na PLUS
tak?
Załóż na plus i nie kombinuj. :P
Draxan pisze:Pytanie o pompe paliwa.
Ja od siebie polecam DW, cichsza jest niż seryjna, tzn. słychać ją tylko jak przekręcam kluczyk ale to i tak ciszej niż było słychać OEM.
Wg. mnie (a sie nie znam) pompa nie może być za wydajna, tzn. będzie się wacha tylko szybciej kotłować do baku z powrotem :P A ciśnienie na listwie zależy od regulatora.
CA18
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”