szybkie pytanie, szybka odpowiedź
Moderator: Moderator
canar pisze:Rozumiem że jak padło mi synchro 1-2 w skrzyni to odrazu szukam używki? Nie ma sensu tego rozbierać tak? Ile max płacić za skrzynie do sr20det?:)
Teoretycznie w CA jest taka sama skrzynia, różnią się tylko dzwonem.
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
ani w teorii ani w praktyce te skrzynie nie są takie same 
skrzynia z CA ma krótsze przełożenia niż SR, SRowa ma podwójne synchro 3go biegu co jest bardzo istotne i jego brak stał się przyczyną zabicia przezemnie 3 skrzyń od CA
aczkolwiek niektore elementy mogą być takie same/bardzo podobne więc może akurat przypadkiem synchra Ci podejdą chociaż wydaje mi się że są mocniejsze w SR (nie pamiętam dokładnie)
skrzynia z CA ma krótsze przełożenia niż SR, SRowa ma podwójne synchro 3go biegu co jest bardzo istotne i jego brak stał się przyczyną zabicia przezemnie 3 skrzyń od CA
aczkolwiek niektore elementy mogą być takie same/bardzo podobne więc może akurat przypadkiem synchra Ci podejdą chociaż wydaje mi się że są mocniejsze w SR (nie pamiętam dokładnie)
Pany pytomy piknie! Powiedzta mi ktoś,czy mogę sobie rozgrzać koło rozrządu na wale,żeby je zdjąć? (uszczelniacz na wale leje i przy okazji pompkę sprawdzimy
) ktośtam kiedyśtam przebąkiwał,że nie jest to zbyt zdrowe dla pobliskiej panewki. Jakiś pomysł? Za rozbabranie silnika wezmę się jutro. No chyba że pojutrze 
- Artur1020
- Postojebca

- Kontakt:
tak, uzywaka od ca to ~200zl od sr'a ~700-800zlcanar pisze:Rozumiem że jak padło mi synchro 1-2 w skrzyni to odrazu szukam używki? Nie ma sensu tego rozbierać tak? Ile max płacić za skrzynie do sr20det?:)
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
Dzięki, czyli rozumiem, że w skrzynie z ca nie ma się co za bardzo pchać? Obecnej w sr'ze pomoglo pewnie pasc nowe sprzęgło act:P Ale może ktoś wytłumaczy mi technicznie jak to się stało, otóż latałem bokiem na lotnisku w Kąkolewie i po przebiciu z 2 na 3 nie weszła trójka, zazgrzytała, co zdarzało się prawie zawsze na tej skrzyni. Puściłem i nacisnąłem sprzęgło jeszcze raz i trójka bez problemu weszła, poleciałem sobie ładnie bokami, ale potem gdy się zatrzymałem okazało się że 1'ka i 2'ka nie wchodzą na postoju(da się po dłuuugiej zabawie na siłę wbić te biegi) i równie ciężko wychodzą. Pozostałe biegi wchodzą lekko jak zawsze. Zwykle na wysokich obrotach problem był tylko z trójką, więc dlaczego padły dwa pierwsze synchronizatory? Pewnie synchro 1ki i 2jki jest połączone, ale dlaczego nie padło synchro trójki? Ma jakies znaczenie to, że wychodziłem z dwójki na trójkę?
- MEFisto087
- -#Moderator

wodzik czy jak tam sie to nazywa 1i2 biegu ci siadł
Sucz 200sx S13
Pickup D22
Parch Patrol Y60<= Sprzedany
Opinie w dziale Giełda

"If it isn’t broken, don’t fix it"
Pickup D22
Parch Patrol Y60<= Sprzedany
Opinie w dziale Giełda

"If it isn’t broken, don’t fix it"
Dodam, że gdy auto się porusza to np dwójka wchodzi całkiem ok, z minimalnie większym oporem niż zwykle, czuć że coś tam drga wtedy w skrzyni ale bieg wchodzi bez walki. Tylko na postoju jest problem wbić 1 lub 2. Chyba średnio by to pasowało do wodzika, czy może jest inaczej?
Ostatnio zmieniony śr 20 lis, 2013 15:01 przez canar, łącznie zmieniany 1 raz.
Szybkie pytanie. zakładam że zachciało mi się zrobić mój wskaźnik ciśnienia oleju na dodatkowy włącznik on/off to taki włącznik zamontowac na plusie czy na masie ? 
Obecnie '92 200SX S13 CA18DET GT2860RS
tez uwazam ze lepiej dac na plusie chociazby z tego wzgledu ze jak odetniesz wylacznikiem prad na "fazie" to w pozycji wylaczonej nie bedzie on stale dochodzil do zegara, a gdybys zamontowal na masie to prad bedize stale dochodzil do zegara
wiec mysle ze lepsza opcja jst odciac prad przed zegarem niz za
takie moje skromne zdanie
wiec mysle ze lepsza opcja jst odciac prad przed zegarem niz za
takie moje skromne zdanie

As I lay rubber down the street, I pray for traction I can keep,
but if I spin and begin to slide, please dear god, protect my ride.
-Amen
- kamilp1908
- -#Klubowicz

- Kontakt:
Prąd płynie od - do +, więc nic do zegara nie będzie dochodzić.Andy pisze:tez uwazam ze lepiej dac na plusie chociazby z tego wzgledu ze jak odetniesz wylacznikiem prad na "fazie" to w pozycji wylaczonej nie bedzie on stale dochodzil do zegara, a gdybys zamontowal na masie to prad bedize stale dochodzil do zegara
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować 
Ok jedni mówią że na plusie inni na minusie ale obu stronom chodzi o to aby prąd nie dochodził do wskaźnika gdy jest wyłączony (tak i ja chciałem żeby było). Więc problem wynikał z tego że każdy inaczej pojmuje kirunek przepływu prądu
Mi też wydawało się że płynie od + do - a jednak nie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%85d_elektryczny Dzięki za pomoc
Obecnie '92 200SX S13 CA18DET GT2860RS