szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Saqu
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Furious pisze:takie masz napięcie na aku, jak odpalisz auto to alternator podbije do 14V
napięcie powinno być 12.3-12.5 na sprawnym aku, jak jest 11,5v przy pompie to taki masz spadek napięcia na kablach.

Dlatego dobrze jest zrobić nowe zasilanie dla pompy paliwa.

najlepiej jak byś wtyczki przylutował żeby się nie wylatały na pompie paliwa :)
Poszukuję...
Awatar użytkownika
Lechu
Coś już wiem
Coś już wiem

Jakie dystanse pakować do seryjnego S14 z tyłu? Felgę mam R18 8,5" ET30, szpilki mają 25mm jaki najgrubszy dystans da się założyć na te szpilki oczywiście chodzi o przykręcany dystans.?
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Lechu przykrecane dystanse to i 100mm mozesz zalozyc :D , ograniczeniem bedzie blotnik a jak masz zalozone felgi to mozesz sobie zmierzyc ile brakuje do blotnika?
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Mam pytanie odnosnie sprzegla.
Zastanawia mnie sprawa zwiazana z tłumikami drgan (te sprezynki na tarczy sprzegla), a mianowicie czy ich brak stanowi duzy problem w aucie raczej na codzien?
Chodzi mi jaka w sumie jest odczuwalna roznica jak sie te sprezynki ma a jak sie ich nie ma.
Autem szarpie przy ruszaniu czy co w zasadzie sie dzieje, lub moze dziac ale nie musi?
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Może mi ktoś powiedzieć czy można wraz z kolektorem wydechowym owinąć bandażem ciepłą rurę IC"ka?
Części mechaniczne SR20DET + osprzęt...
kontakt: 783693864
Awatar użytkownika
Bast
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

hiszpan, ale żeby nie nagrzewała się, czy żeby sama nie nagrzewała powietrza pod maską? Jak chcesz owinąć żeby nie nagrzewała się od silnika to lepiej owiń tą zimną...

A jeśli chcesz żeby nie grzała temp pod maską to trochę nie ma sensu bo te ciepło którego ona nie odda to i tak odda FMIC...

Draxan, to są amortyzatory drgań skrętnych(powstałych z tego w jaki sposób tłoki poruszają wałem... (szarpią nim podczas wybuchu mieszanki))... więc tu nie chodzi o samo takie drganie wyczuwalne w postaci szarpania całą budą... ;)
Drganie to przenoszone przez sztywne sprzęgło przede wszystkim ma wpływ nie na samą jazdę ale na pozostałe elementy układu napędowego... czyli skrzynię... ja nie twierdzę że ona się bez tego odrazu podda... poprostu przez te mikrodrgania szybciej może się zużywać... bez tego to trochę tak jak byś kręcił śrubę kluczem udarowym..... :wink:
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Kurde no to teraz mnie zaskoczyles, bo myslalem ze to ma jakis wplyw na ruszanie czy cos w tym stylu.
Kurde bo Stage 3 jest ze sprezynkami a Stage 4 juz nie, a jakos bardziej do mnie stage 4 przemawia, tylko brak tych sprezynek mnie jakos tak zniechęca... :?
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Bast oczywiście żeby nie grzała powietrza pod maską:) czyli wnioskuję że nie ma sensu jej owijać:) czyli w takim razie owinę tylko kol. wydechowy:)
Części mechaniczne SR20DET + osprzęt...
kontakt: 783693864
Awatar użytkownika
albik85
Stały gość
Stały gość

czy krokowiec z red top'a pasuje do black top'a? sr20det
sil80-->sr20det
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Nie pasuje.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Awatar użytkownika
Bast
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Draxan, skoro takie robią to widocznie jakoś musi to działać...
Chodzi tylko o to że w samochodach w których stosuje się takie sprzęgła, długowieczność skrzyni nie jest już aż tak bardzo ważna dla konstruktora jak w seryjnym samochodzie...
z drugiej strony też zrobić sprężynę która będzie przenosiła ogromne momenty obrotowe i nie będzie wielkości pięści to już nie takie chop siup... więc może być również i taki powód ich braku w stage4...

Nie zagłębiałem się również w to w jakim stopniu mają wpływ na wyczuwalne szarpanie... więc nie tworzę teorii...
Napisałem tylko jaki jest główny powód ich powstania.... :wink:

I jak wiadomo właśnie z potrzeby przenoszenia większych momentów i minimalizowania zjawiska tych drgań powstały sprzęgła dwumasowe.. kilkukrotnie lepiej tłumią drgania i z racji tego że sprężyny są po zewnętrznej stronie, "mają lżej" i można zastosować ich więcej.... w tych sprzęgłach już tarcze oczywiście sprężynek nie mają...
kamco111
Coś już wiem
Coś już wiem

jaką ustawić zbierzność w s13 z usuniętym ackermanem?
normalnie na 0 ?
Awatar użytkownika
Furious
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Czy półosie w S13 i S14 są identyczne/zamienne?
Czy prawa i lewa półoś jest identyczna?
Ostatnio zmieniony śr 28 sie, 2013 06:59 przez Furious, łącznie zmieniany 1 raz.
Majkelll
-#Sympatyk
-#Sympatyk

Może ktoś mnie poinformować do ilu RPM kręci się seryjne CA z seryjnym kompem?
CA18DET - Jeden osiem Turbo burbo...
Awatar użytkownika
Damian
Coś już wiem
Coś już wiem

Witam,
jaki najlepiej wlać płyn do wspomagania do s14' stki ?? :)
i ile litrów wchodzi ?? (nie wiem jaki był wcześniej wlany)

Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 28 sie, 2013 09:24 przez Damian, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”