stroic CA na 250KM czy SR ?
Moderator: Moderator
A jak wygląda strojenie na seryjnym ECU? Zmiana kości?Furious pisze:Moge to wystroić na seryjnym ECU za połowe ceny
SR13 na ukończeniu
- Furious
- Stały gość

- Kontakt:
patrz 1 postBinio_ pisze:Ale tutaj nikt nie mówił o ecumasterze
podpinam sonde szerokopasmową i układamy program, po zakonczeniu strojenia zmienia sie kosc pamięci z mapą, to chyba normalne..SnowBizz pisze:A jak wygląda strojenie na seryjnym ECU? Zmiana kości?
Ostatnio zmieniony śr 15 maja, 2013 12:28 przez Furious, łącznie zmieniany 1 raz.
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
To za 750zł oferujesz DET3 + strojenie ? chyba się wybioreFurious pisze:patrz 1 postBinio_ pisze:Ale tutaj nikt nie mówił o ecumasterze
Ale to na czym planujesz tą mapę stworzyć by później wgrać ją w kość ?Furious pisze:podpinam sonde szerokopasmową i układamy program, po zakonczeniu strojenia zmienia sie kosc pamięci z mapą, to chyba normalne..SnowBizz pisze:A jak wygląda strojenie na seryjnym ECU? Zmiana kości?
Zrobić na ecumasterze, wyeksportować, zaimportować na kość i wsadzić w ECU ?
To jakie to koszty bo jeśli mowa o połowie tego co przytoczone to znaczy że 750zł za podpiecie DETa, wystrojenie z szerokopasmówką, zgranie, wrzucenie chipa i odpięcie DETa ?
-
Brian200SX
- Proszę nie bić nowego

A moze za polowe ceny DET3, czyli ok 350zl na gotowo
Bylo by extra
Bylo by extra
- Draxan
- Postojebca

- Kontakt:
taka zabawa (strojenie i wypalanie chipa) w UK to koszt 250f , wiec cena nie wydaje sie zła 
Projekt 300ZX z32 Twin Turbo (504BHP / 630Nm) :
Temat - topics37/z32-stock-300zx-twin-turbo-vt20452.htm
Foty - https://picasaweb.google.com/draxan1980 ... directlink
Temat - topics37/z32-stock-300zx-twin-turbo-vt20452.htm
Foty - https://picasaweb.google.com/draxan1980 ... directlink
- Furious
- Stały gość

- Kontakt:
O mój boże.. nie.. w życiu! Nie obraźcie sie ale jesteście troszke ograniczeni jesli chodzi o wiedze dotyczącą strojenia..
Od 6 czy 7 lat stroje Hondy, ale że kupiłem sobie Nissana kilka miesiecy temu wiec na szybko rozkminiłem jak można to stroić, bo zmierzony AFR był z dupy. W zasadzie system w nissanie jest podobny jak w Hondzie.
Żyjecie tutaj klimatem - modyfikacja X, wsadz chip`a Stage1. Jak masz modyfikacje Y, chip stage2.. Czemu nikt indywidualnie nie układa tych map które kupujecie jako gotowce? Bo taniej?
Te mapy zapisane na czipach są w pełni odczytywalne, modyfikowalne i programowalne na nowo.
Pytasz jakim softem.. z darmowych standardowo jest RomEditor, troche lepszym interfejsem mozna sie wspomagac np w uniwersalnym TunerPro.
Ja nie stroje na DET3, nie ma opcji przeniesienia tej mapy do seryjnego ECU. Jak chcesz stroić świnką to kupujesz DET3.
Chcesz mieć PRO soft to kupujesz Nistuna.
Do strojenia które ja proponuje nie potrzebujesz nic kupować, potrzebuejsz miec seryjny ECU z wlutowaną podstawką. Tyle.. układamy takiego "chipa" jak wy to mówicie, potem programujemy jako "custom chip" i po sprawie.
Jesli ktoś jest zainteresowany zapraszam na PW...
Od 6 czy 7 lat stroje Hondy, ale że kupiłem sobie Nissana kilka miesiecy temu wiec na szybko rozkminiłem jak można to stroić, bo zmierzony AFR był z dupy. W zasadzie system w nissanie jest podobny jak w Hondzie.
Żyjecie tutaj klimatem - modyfikacja X, wsadz chip`a Stage1. Jak masz modyfikacje Y, chip stage2.. Czemu nikt indywidualnie nie układa tych map które kupujecie jako gotowce? Bo taniej?
Te mapy zapisane na czipach są w pełni odczytywalne, modyfikowalne i programowalne na nowo.
Pytasz jakim softem.. z darmowych standardowo jest RomEditor, troche lepszym interfejsem mozna sie wspomagac np w uniwersalnym TunerPro.
Ja nie stroje na DET3, nie ma opcji przeniesienia tej mapy do seryjnego ECU. Jak chcesz stroić świnką to kupujesz DET3.
Do strojenia które ja proponuje nie potrzebujesz nic kupować, potrzebuejsz miec seryjny ECU z wlutowaną podstawką. Tyle.. układamy takiego "chipa" jak wy to mówicie, potem programujemy jako "custom chip" i po sprawie.
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
To o czym tu mówimy czyli chip to najmniejsza linia oporu, najtansza i zarazem dająca najmniej, ale również stosowana i nie aż tak zła. Nie miej nas za ludzi ograniczonych, bo dobrze wiadome jest jak nalezy to zrobić dobrze, ale w tym temacie rozchodzi sie o opcje "budżet" dlatego nie rozpościeramy wahlaża możliwości.Furious pisze:O mój boże.. nie.. w życiu! Nie obraźcie sie ale jesteście troszke ograniczeni jesli chodzi o wiedze dotyczącą strojenia..
Zastanawia mnie jedynie czy tą mapę chcesz pisać 'na kolanie' i wgrywać do sprawdzenia za każdym razem czy w inny sposób podpinasz się do kompa który takich możliwości nie daje.. Cała reszta jest jak najbardziej zrozumiała dla wszystkich, jeszcze bez Twojego objaśnienia
Najbardziej mnie, jak i pewnie innych w tym całym temacie który rozpocząłeś, interesuje JAK chcesz to zrobić, bo wklepywanie wartości na zasadzie prób i błędów i wrzucane w kostke wydaje się być troche "na pałe i może sie uda"
Oczywiście mapę zapłonów też zmieniasz?
Należy naddać jeszcze ze tak robione mapy, jak i inne chipy stage2, jak i nawet strojenie na nistune z użyciem seryjnej przepływki z CA i tak i tak jest robieniem mapy na pałe bo przepływka zamyka się bardzo szybko i później leje paliwem tak jak jej się wpisze pod dany boost (zmiana boostu w dół spowoduje ze bedzie przelewany)
Tak więc jak już inwestować w indywidualne strojenie(które zawsze będzie lepsze o ile robi to odpowiednia osoba) to najlepiej by miało to ręce i nogi
- Furious
- Stały gość

- Kontakt:
Moge zmienić wszystko to co jest zawarte także w Nistune. Paliwo, zapłony, odciecia, korekcje po temperaturze itp.
Podpinam swoj mapsensor, knocka, wpinam sie w odczyt obrotow i TPSa, do tego oczywiście AFR. W zasadzie wystarcza to aby miec wiedze co sie dzieje w silniku i móc korygowac odpowiednie wartosci. Mapa jest zapisywana w czasie rzeczywistym do komputera, także nie ma mowy o jakims wypalaniu epromow po każdej zmianie.
Co do ograniczen seryjnej przeplywki to na to nie mam wpływu, jak klient zmieni przepływke to nie ma problemu aby wpisać to w mape.
To jest "darmowe" rozwiązanie ktore tez ma sporo ogarniczen, ale napewno jest o niebo lepsze od gotowego chipa.
Podpinam swoj mapsensor, knocka, wpinam sie w odczyt obrotow i TPSa, do tego oczywiście AFR. W zasadzie wystarcza to aby miec wiedze co sie dzieje w silniku i móc korygowac odpowiednie wartosci. Mapa jest zapisywana w czasie rzeczywistym do komputera, także nie ma mowy o jakims wypalaniu epromow po każdej zmianie.
Co do ograniczen seryjnej przeplywki to na to nie mam wpływu, jak klient zmieni przepływke to nie ma problemu aby wpisać to w mape.
To jest "darmowe" rozwiązanie ktore tez ma sporo ogarniczen, ale napewno jest o niebo lepsze od gotowego chipa.
Jakie darmowe?
Moze sama procedura wgrania zrobionej mapy jest za darmo.
Samo strojenie to juz sa znaczne koszty. Paliwo, hamownia, tuner. Przewyzszaja koszty chipa i to znacznie.
W tym temacie mamy przedstawic plusy i minusy roznych rozwiazan a wybor nalezy i tak do wlasciciela w zaleznosci jakie ma fundusze.
Nie pisz prosze ze jestesmy ograniczeni bo paru magikow tu znajdziesz i nie jeden wiedza moglby Cie zaskoczyc
Moze sama procedura wgrania zrobionej mapy jest za darmo.
Samo strojenie to juz sa znaczne koszty. Paliwo, hamownia, tuner. Przewyzszaja koszty chipa i to znacznie.
W tym temacie mamy przedstawic plusy i minusy roznych rozwiazan a wybor nalezy i tak do wlasciciela w zaleznosci jakie ma fundusze.
Nie pisz prosze ze jestesmy ograniczeni bo paru magikow tu znajdziesz i nie jeden wiedza moglby Cie zaskoczyc