Nistune kilka pytań

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

jondeca
Coś już wiem
Coś już wiem

Witam panowie. wiem że już wiele dyskusji było o tym ale chciał bym w 1 miejscu dostać odpowiedz na kilka pytań,
Posiadam AEM ems z uego+ EBC ociągam sie ze strojeniem w nieskończoność gdyż jedyna osoba co chce to dotykać jest byrt. Jednak średnio mi sie widzi jeżdżenie 5km w 1 stronę za każdym razem gdy cos w aucie zacznie szwankować(nie oszukujmy się auto dłubane to wieczna skarbonka :D :D :D
Zdecydowałem sie wiec sprzedać mój prawie nie ruszony zestaw za jakieś 60% ceny zakupu i pójść na kompromis tj, wystroić auto na nistune.
I oto kilka moich pytań:
1. wiem że niby głupie ale na stronach nistune wszędzie tylko o kosiarkach pisza o v6 nie wspominają :lol: da sie to nistune stroić ??
2. Widzę że nistune nie odsługuje MAP więc kolejne ogranicznie, Maf Z32 z tego co czytałem kończy sie na 310KW( trochę mało gdy celuje +500)koniecznie trzeba uzywać
http://www.conceptzperformance.com/cart ... 73.230.206 czy po prostu można zrobić przepływke tylko na 1 stronę i ostawić komp by traktował wartość jako odczyt na 2 strony(tak jak to robi aem z uego gdzie jet do v6 tylko 1 sonda)
3. czy muszę kupować płytke+soft(czy posiadacie chłopaki w swoich warsztatach soft z licencja(w sumie popularny soft wiec wydaje mi się że powinniście,chyba że mam "...ze swoim wiertłem do dentysty chodzić "
4. jaki jest koszt strojenia NT(liczę że niższy niż AEM)Najlepiej Wrocław, Poznań
5. Musze kupić nowe sondy szerokopasmowe, jakie?? jaki koszt
Z32 TT
T28RS
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Po pierwsze napisz co chcesz stroic-jaki samochod(jedynie mozemy sie domyslec ze z32 tt),pozniej popraw nazwe tematu.

Dla kogos kto stroi nie powinno byc roznicy na czym stroi(cenowo tez nie powinno byc wiekszej roznicy).

AEM ma wieksze mozliwosci wzgledem nistuna
nistun to bardzo fajna(prosta) sprawa ale w Twoim wypadku to bedzie downgrade.

Mozna kupic sama plytke bez licencji.
Awatar użytkownika
rusek300zx
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

na wszystkie Twoje pytania i watpliwosci odpowie kolega z forum Xree stroi nistunem i ja bede tez u niego stroil wiosna moze jak dobrze p<font class="red">u</font>jdzie ;)
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jondeca pisze:2. Widzę że nistune nie odsługuje MAP więc kolejne ogranicznie, Maf Z32 z tego co czytałem kończy sie na 310KW( trochę mało gdy celuje +500)koniecznie trzeba uzywać
Jesli stock MAF Ci nie wystarczy to kup sobie MAFa z Ford Lightning F150, starcza na 700bhp.

Albo jak cena Cie nie zabije kupujesz takie cudo i z głowy : http://www.z1motorsports.com/product_in ... ts_id=5215 .

Na AEMie pewnie bys sie obyl bez tego ustrojstwa na podlaczenie 2x MAF, Nistune nie wiem czy umie dwa MAFy obsluzyc.
Tak czy siak celujac w duza ilosc HP musisz zrobic oddzielny dolot dla kazdej turbiny bo to naprawde wąskie gardło w tym aucie, BARDZO ogranicza ilosc wypluwanych kuni. Nie masz co liczyc na wiecej niz 600KM na oryginalnym dolocie, co bys za turba nie wsadził.
Ostatnio zmieniony sob 05 sty, 2013 15:39 przez Draxan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Niezły downrage zrobiłeś sobie :lol:
Nistune do Twoich planów to nie jest do końca przemyślana decyzja.
A z innej beczki, często się płaci więcej za strojenie grubej fury na gorszym kompie jak nistune aniżeli na np power fc czy na aem albo emu ;)

Troche strzał w kolano :/
jondeca
Coś już wiem
Coś już wiem

1. chce dmuchać nie więcej niż 550KM(auto na ulice) no i wtryski 550:)
2. próbowałem zmienić dolot ale szczerze po wsadzeniu t28RS nie ma tam miejsca na większy a nie chce ciąć konstrukcji nośnej auta.
3. Ktoś zna wymiary panewek głównych i korbowych w VG30DETT bo gdy mam wyjęty motor zmienił bym na nowe, bo chyba maja lekki luz, a nie pamiętam czy ten wal miał już szlif(kilka już załatwiłem hahaha), ja zmierzyłem 49.50 i 62,30, wydaje mi sie że główne mam nominał, ale nie wiem który szlif mam na korbach.
Z32 TT
T28RS
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jondeca pisze:2. próbowałem zmienić dolot ale szczerze po wsadzeniu t28RS nie ma tam miejsca na większy a nie chce ciąć konstrukcji nośnej auta.
a co to ma do rzeczy ;) ? Przeciez waskie gardlo to poczatek dolotu, tam jak jest wspolny dolot dla obu turbin, potem to juz jest luz bluz :)
jondeca
Coś już wiem
Coś już wiem

Z32 TT
T28RS
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no to takie cuś Ci starczy tak jak mowilem, do ok 600KM, potem juz trzeba robic dwa oddzielne od samego poczatku dolotu :) .

Co nie zmienia faktu ze zrobienie odrazu oddzielnych dolotow znacznie ułatwia osiagniecie nawet i tych mniejszych mocy.
Gdzies widzialem temat jak koles dawał wykresy przed instalacja tego a potem bez zadnych zmian po instalacji tego. Doszło mu prawie 50KM(!), az zgłupialem :shock:
Ostatnio zmieniony sob 05 sty, 2013 20:39 przez Draxan, łącznie zmieniany 1 raz.
jondeca
Coś już wiem
Coś już wiem

Mi się kurde wydaje że u mnie wąskim gardłem systemu jest FMIC, teraz na tym AEM co mam wsadzonego nie mogę wiecej niż 440 wydmuchać a to daltego że w żaden sposób nie mogę więcej niż 1bara naładować, musze pomierzyć srednice w układzie dolotowym i wam podam bo FMIC miałem zamontowany już 5lat temu jak kupiłem furę, w seri robil swoja robote teraz wydaje mi sie za mały.
Z32 TT
T28RS
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

jak masz aem`a to powinienes miec czujnik temperatury w dolocie(jak nie masz to sobie zaloz) i bedziesz wiedzial czy fmic wyrabia czy nie
jondeca
Coś już wiem
Coś już wiem

1.no tyle że ja aem-a chce wywalić
2. nie martwię sie o temperaturę a o przepływ mojego IC
Z32 TT
T28RS
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

To zacznij sie martwic o temp bo silnik szybko zastuka albo poplynie...
Zreszta jak pojedziesz na strojenie to moze sie okazac iz stroiciel powie to samo albo sie nie podejmie roboty bo bedzie to grozilo zabiciem silnika...
Zanim wywalisz aem'a popytaj sie stroicieli na czym bedzie lepiej i taniej osiagnac to co zamierzasz
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Caly czas staram sie zrozumiec ten plan przejscia z AEM na Nistuna i cos mi nie wychodzi zrozumienie dlaczego tak ;) .

A jesli chodzi o IC , to najlepsze sa w miejsca oryginalnych ale sporo wieksze (grubsze), jest tego troche do wyboru na rynku (oczywiscie nie polskim ;) ) , kwestia grubosci portfela :)

EDIT : te maja bardzo dobre opinie - https://specialtyz.com/shop/300zx/inter ... smics.html
Ostatnio zmieniony pn 07 sty, 2013 00:04 przez Draxan, łącznie zmieniany 1 raz.
jondeca
Coś już wiem
Coś już wiem

to jak panowie ktos pomoże z tym wymiarem panewek na wale??
moje wymiary wału to
49.50 tutaj mi się wydaje że to 2 nad wymiar
62,30 tutaj że to nominał
Ostatnio zmieniony pn 07 sty, 2013 19:49 przez jondeca, łącznie zmieniany 1 raz.
Z32 TT
T28RS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika silnika”