BOV - Witam ;) i...pytanie

intercooler, orurowania, filtry powietrza, bovy,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja też mam małe pytanie , od zaworka odchodzi przewód cienki , jak wsadze ten zawór do gdzie ma iść ten wężyk dokładnie ? A jak ma iść gdzieś gdzie jest coś w tej chwili innego , to co z tym zrobić?

Wiem , w niektórych kwestiach jestem słaby :(
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
dragster
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

kubus pisze:
biernik pisze:To teraz ja mam Pytanko co do BOV-a czy mozna sobie go zamontowac w Turbo dieslu??

Mam bova zakupilem go do nyski ,ale nie montuje go tam lecz mysle o zamontowaniu do passka, dieselka 100konnego, tylko czy tam jest to jakis sens??
nie znam sie ale sie wypowiem :roll: :roll:
nie wiem dlaczego ale sie tego nie robi.
Bo diesel nie ma przepustnicy...
Ja też mam małe pytanie , od zaworka odchodzi przewód cienki , jak wsadze ten zawór do gdzie ma iść ten wężyk dokładnie ? A jak ma iść gdzieś gdzie jest coś w tej chwili innego , to co z tym zrobić?
Nad chlodnica wody sa 2 wezyki idace do filtra (tego malego, okraglego) - rozcinasz ten grubszy i tam wstawiasz trojnik.
cziko

WSADZIC GO W CIENKIE WYJSCIE ZARAZ ZA PRZEPUSTNICA W KOLEKTORKU SSĄCYM A JAK MASZ TAM PRZEWODZIK TO ZROBIC TRÓJNIK!!DOBRZE MÓWIE??
pSyl0

cziko pisze:WSADZIC GO W CIENKIE WYJSCIE ZARAZ ZA PRZEPUSTNICA W KOLEKTORKU SSĄCYM A JAK MASZ TAM PRZEWODZIK TO ZROBIC TRÓJNIK!!DOBRZE MÓWIE??
primo: dobrze prawisz :) za przepustnica a przed miejscem gdzie dochodzi masa do kolektora jest krociec pod ktory mozna podlaczyc BOV'a (albo bezposrednio jesli nei mamy Carbon Canister'a albo poprzez trojnik)

secondo: cziko nie krzycz :P (tzn. wylacz CapsLock'a)
Awatar użytkownika
dragster
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

To jeszcze zalezy gdzie BOV jest zamontowany i jak wygodniej pociagnac przewod. Ja mam zaraz za turbina i wolalem sie podpiac pod filterek niz ciagnac do przepustnicy.
Proper
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

All pisze:co do zaworu działa dobrze z tym że silnik na jałowym łapie "lewe" powietrze czyli MAF przekłamuje ( na szczeście komp nie wywala żadnego błędu ) ale nie podoba mi się że mam nieszczelny dolot na jałowym ... poza tym AFR też wydaje się ok (mam prosty wskaźnik na 10 diodach ;) ) Jutro pojadę zacznę to "cudo" regulować jak nic nie da będę kołował mocniejszą sprężynkę :)
pozdrawiam :mrgreen:
....myśle że moje blow-off'y nie są takie aż złe, jak niekórzy koledzy z Bydgoszczy sugerują (gdyż nie wiadomo o co mają jakieś nie sprawdzone obiekcje). Fakt że moje pierwsze zaworki nie były perfekcyjne i faktycznie sie wzorowałem na innych (ale tak chyba każdy zaczynał).
Ja produkuje tanie zaworki dla tych ktorzy nie chcą koniecznie (lub nie mają kasy) na Greddy lub Hks, do profesjonalizmu dochodzi sie latami i od 1sztuki moje zaworki tez wiele sie zmieniły.
....jedyną osobą z którego zdaniem na temat Blow-off sie licze (bo wiem że ma w tej dziedzine spore doświadczenie) jest DrRedDevil

Ja daje na swoje zaworki Gwarancję i zawsze można się zemną dogadać w razie jakiś problemów jak takie wystąpią!!!

Obrazek
All

po miesiącu użytkowania BOV-a powiem że jest idealnie.... no może cicho trochę syczy :) ale w końcu nie o syczenie chodzi :D
bzx

gdzie lepiej zamontować, za turbiną czy przed przepustnicą? ma to w ogole jakieś znaczenie
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Przed przepustnicą.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Awatar użytkownika
damiano
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

jezeli chodzi o BOVa ktory glosno gwizda to na pewno 2M mam takiego i jestem z niego bardzo zadowolony :mrgreen: :mrgreen:
cziko

DrRedDevil pisze:Przed przepustnicą.
rozwin wypowiedz bo jestem zaintersowany róznica w tym gdzie jest zamotowany!!!moje rozumowanie to ze jak przed przepustnica to spuszcza zbedne nadcisnienie ale nie wsio z ukladu a jak zaraz za turbina to wszstko z rur i turbina musi napelniac wszstko od nowa!!mam troche chociaz racji?? i powiedz co sadzis o tej sztuce??jest głosny?? trwaly?? szczelny??mail kots z takim doczynienia??bo kupilem takiego nówke w pudelku za dobra cene 8)
Załączniki
mój apexik.jpg
mój apexik.jpg (27.92 KiB) Przejrzano 6615 razy
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

cziko pisze:powiedz co sadzis o tej sztuce??jest głosny?? trwaly?? szczelny??mail kots z takim doczynienia??bo kupilem takiego nówke w pudelku za dobra cene 8)
Cziko jak już kupiłeś, to chyba nie ma sensu zadawać takiego pytania. Na szczęście powinieneś być zadowolony. To czy będzie głośny, to w dużej mierze zależy od tego ile będziesz pompować ciśnienia, a z reguły, to i tak co samochód, to inny dźwięk jest uzyskiwana. Taki sam ma Piotrek Dobrowolski w swojej InterCars'owej Suprze.

Co do zasady montażu BOV'a, to Twoje rozumowanie jest teoretycznie poprawne, ale spełnienie takich zależności w naturze jest mało realne. Głównie chodzi o upuszczanie powietrza, BOV, nie działa na tyle długo, i nie ma możliwości, aby upuścił powietrze z układu dolotowego. BOV upuszcza jedynie nadmiar powietrza, a co ważniejsze redukuje niepożądane nadciśnienie, więc suma sumarum, zawsze układ jest pełny. A dlaczego bliżej przepustnicy, niż turbiny, ano dlatego, że wtedy jest szybsza reakcja na gaz (oczywiście reakcja po zmianie biegów). Jednak, żeby poczuć różnicę, to trzeba bawić się już z konkretnymi wartościami ciśnienia, na seryjnym doładowaniu i seryjnej turbinie, w ogóle nie ma sensu zadawania takiego pytania, bo nie odczuje się różnicy, ale jak masz wybór, to montuj bliżej przepustnicy, tam najszybciej wzrasta niepożądane nadciśnienie.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
cziko

DrRedDevil pisze:

Jednak, żeby poczuć różnicę, to trzeba bawić się już z konkretnymi wartościami ciśnienia, na seryjnym doładowaniu i seryjnej turbinie, w ogóle nie ma sensu zadawania takiego pytania, bo nie odczuje się różnicy, ale jak masz wybór, to montuj bliżej przepustnicy, tam najszybciej wzrasta niepożądane nadciśnienie.
no to super!!a co do instalacji to bede mial nic seryjnego bo fmic 60cm/15cm/6cm i caly dolot z kwasa od turbo do ic 2 cale od ic do przepustnicy 2,5 bo chyba tak ma byc no nie?? :twisted:
bzx

zalożyłem BOV i kicha, otwiera się przy otwartej przepustnicy, regulacja nic nie daje, wygląda na to że wina leży po stronie sprężyny. Z czego dobrać taką sprężynę?, objeździłem pare sklepów i nic nie mają takiego

moze ktoś ma sprzedać - sprężynka o wymiarach:
średnica zewnętrzna - 36mm
wysokość - ok. 45mm po wyjęciu
Adamek

jasiu pisze:powiedzcie mi jedną żecz chciałbym bova tylko że jest jedno ale chcę żeby wydawał gwizd a nie dzwięk typu pszzzzzzzzz jakiego trzeba kupić żeby takie dżwięki wydawał fila ma bova blitz,a typu pszzzzzz a ja chcę innego powinniście wiedziec o co chodzi aha i najważniejsze jaka cena

gwizdzacy a NIE syczacy jest na pewno Greddy Type S, tylko KOSZTUJE :) choc za 1k pln juz moze uda sie znalezc ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy”