stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

cziko

czy ty sobie normalnie jezdzisz z tym walemniem??nie przeaza cie mysl ze korba w kazdej chwili moze ci wysmalic dziuracza w bloku?? :?
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

a co ma zrobic jak i tak motor do śmieci
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

To ile wkoncu kosztuja panewki glowne i korbowodowe?? Ja zaplacielm 80 za korbowodowe i 150 za glowne!! Kumpel zlozyl w tym warsztacie juz z 10 walow i nigdy niemial zadnych problemow!! Wiec uwazam ze te panewki sa OK !! Ile kosztuje komplet uszczelek do ca18det?? W JC chca 344zl za komplet!! Sama uszczelka pod glowice kosztuje tylko 88zl !!! Wszystkie uszczelki sa Ayusy? Czy to dobra firma??

[ Dodano: 02 Gru 2005 10:27 ]
Odpowiadam sam sobie i WAM wszystkim !!!
Panewki TOMEI
To jest 11$ jesli ktos ma problemy z liczeniem!
W szwajcarii cena wynosi 39 Euro !!! Cena dotyczy Kompletu 8 polpanewek korbowodowych !! Juz wiem co sobie teraz kupie !! Ale naturalnie w japonii! Ktos sie jeszcze dolacza do zamowienia??
marek1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Dzisiaj troche sie bawilem zaplonem jak przekrecam aparat zaplonowy calkowicie w lewo to nie stuka mi. W innych ustawieniach slychac pukanie.
Jutro sprawdze lampa stroboskopowa ile to jest stopni i sprawdze cisnienie oleju.

Czy w glowicy cos moglo sie obluzwac np. przy zaworach?
ChEsTeR

Masz spalanie detonacyjne i tyle zobacz czy aparat jest dobrze wlozony pojedzi na jakas chmownie niech ci AFR zmierza itp.
marek1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

bardzo bym sie cieszyl gdyby to bylo spalanie detonacyjne :D
tylko teraz jaka moze byc tego przyczyna mam kilka podejrzen:

1 - najbardziej prawdopodone to ciegnie lewe powietrze...
2 - zwalone wtryskiwacze
3 - slaba pompa paliwa

czy przez to jezeli zaplon jest dobrze ustawiony moze pojawiac sie spalanie detonacyjne?

Sprawdzalem dzisiaj na anlizatorze spalin na biegu jalowym to mial

To bylo na karteczce
CO 2.93%
COcor 3,81%
CO2 8,6%
HC 199 ppm
O2 5,87 %
LAMBDA 1,230
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

marek1 pisze:bardzo bym sie cieszyl gdyby to bylo spalanie detonacyjne :D
tylko teraz jaka moze byc tego przyczyna mam kilka podejrzen:

1 - najbardziej prawdopodone to ciegnie lewe powietrze...
2 - zwalone wtryskiwacze
3 - slaba pompa paliwa

czy przez to jezeli zaplon jest dobrze ustawiony moze pojawiac sie spalanie detonacyjne?

Sprawdzalem dzisiaj na anlizatorze spalin na biegu jalowym to mial

To bylo na karteczce
CO 2.93%
COcor 3,81%
CO2 8,6%
HC 199 ppm
O2 5,87 %
LAMBDA 1,230

1. Raczej nie bo przy doladowaniu to by bylo bogato bo jakakolwiek dzirua wypycha by powietrze. No chyba ze masz dziure w dolocie miedzy przplywka a turbina. sprawdz.
2. mozesz na to poradzic tylko tyle - kup sobie na stacji produkt stp formula do wtryskiwaczy. zjezdzij na tym caly zbiornik i zobacz czy pomoglo.
3. tak to moze byc problem. musisz sprawdzci cisnienia paliwa podczas jazdy pod obciazeniem.
4. zaplon ma decydujacy wplyw na spalanie mieszanki. nie moze byc ani przyspieszony ani opozniony za bardzo. sprawdz na lampie i ustaw na znaki.

Na analizatorze spalin nie sprawdzisz dokladnie problemu. Musisz sie przejechac z zewnetrzna sonda AFR aby sprawdzci sklad spalin podczas jazdy z otwarta przepustnica na maxa. Wtedy bedziesz wiedzial czy jest bogato czy ubogo.

Pozdrawiam
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
cziko

Rafi pisze:a co ma zrobic jak i tak motor do śmieci
ja pier.... rafi czemu w twoich oczach wszstko jest do smieci??jak by mu panewa waliBa to znaczy ze powinien teraz zajarac kapciua na chamulcu az korba wogule nawet kielich pognie co nie??bo to smiec motor!!zanim nastepnym razem napiszesz cos takiego przypominj sobie 228.000 i 2 stki na gównych!! :-x zgrzalo mnie
marek1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

dzisiaj zmieniali mi pompe wodna bo ciekla.
Przy okazji okazalo sie ze o jeden zabek byl zle ustawiony rozrzad na walku od wydechu.

Ale nadal stuka, jutro jade ustawic zaplon bo dzis zabraklo czasu ale watpie czy to pomoze.
Ma ktos z was moze niepotrzebne kolanko (te co jest za turbina) z miejscem na sonde lambda?
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

cziko pisze:
Rafi pisze:a co ma zrobic jak i tak motor do śmieci
ja pier.... rafi czemu w twoich oczach wszstko jest do smieci??jak by mu panewa waliBa to znaczy ze powinien teraz zajarac kapciua na chamulcu az korba wogule nawet kielich pognie co nie??bo to smiec motor!!zanim nastepnym razem napiszesz cos takiego przypominj sobie 228.000 i 2 stki na gównych!! :-x zgrzalo mnie
Cieszy mnie niezmiernie ze masz taki idealny śilnik Cziko. Tylko mam pytanie czy cos ci walilo ??? Wiec jaki związek ma twój temat wału Idealnego po 228 000 (przecież tylko teoretycznie mnie zapytałeś w jakim stanie może twój wał powiedzialem ze do szlifu nic nie mierzac)do silnika Marka ?? Poprostu jestem pesymistą i nie wierze w tanie remonty.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
cziko

rafi szefie!!!mi chodzi o to ze muwisz odrazu ze NIECH JEZDZI TO I TAK SMIEC a ja pytam o to dlaczego ma jezdzic??jak panewka popukuje to znaczy ze trzeba zajebac motor na smier??dziura w bloku albo dojebunda ze na 3 szlif nie wyda z nominalu to bedzie ekstra rozwionzanie!!!popieram w takim wypadku i zapraszam do mnie po silnik!!hahahahhahahaha
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Cziko jak kto lubi wiesz różnie ludzie lubią. Wyjdzie korba albo i nie to nigdy nic nie wiadomo może to nie panew tylko coś innego :wink: - przecież to proste ze niech nie jeździ.
[/scroll]
Tafla

Witam!
Niedawno kupiłem s14 z 1994 roku dosyć zmęczonego.
Przejrzałem tematy dotyczące stuków w silniku, ale u mnie jest trochę inaczej.
Puka góra silnika, nie dół. Na zimnym silniku wcale nie puka, a im bardziej się rozgrzeje tym gorzej. Pózniej to już brzmi jak diesel non stop. Może to kwestia ciśnienia oleju??
Dwóch mechaników "oglądało" górę silnika i na pierwszy rzut oka nic nie widać.
Dodam, że silnik był chyba zalany jakims słabym olejem. Zrobiłem płukanie silnika.Wymieniłem na Mobil 1 5w-50. Puka tak samo albo gorzej nawet.
Czy ktos się z tym spotkał?? Dzięki za opinie.
Pozdrawiam :evil:
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Moze sworznie.
EMWU is dead
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ja bym zalal silnik motulem 15/50 300v a nie mobilem...

skontaktuj sie z Green Apple on jest chyba z okolic bydgoszczy i napewno zna sie na nissanach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”