Silvia s12

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
motodd
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

zapal fure i odkręć korek od oleju. Zobaczysz czy masz kompresje jakąkolwiek tzn czy to nie wina pierścieni. Z tego co wiem jak samochód traci za bardzo obroty to pierscienie mogą być padnięte, albo uszczelniacze zaworowe :) i kompresje trzyma korek od oleju :)
S12
S12
Toyota Chaser JZX100
Nissan Stagea
Nissan Laurel
Awatar użytkownika
Lock1990
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

motodd pisze:zapal fure i odkręć korek od oleju. Zobaczysz czy masz kompresje jakąkolwiek tzn czy to nie wina pierścieni. Z tego co wiem jak samochód traci za bardzo obroty to pierscienie mogą być padnięte, albo uszczelniacze zaworowe :) i kompresje trzyma korek od oleju :)
oleju raczej nie moze brac bo sprsawdzam go zawsze jak mam zamiar gdzies jechac i jest go tyle ile bylo. a co do kompresji to musze metoda sprawdzic.
Awatar użytkownika
motodd
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Lock1990 pisze:
szaman pisze: a i niech sie ktos madrzejszy wypowie.
szaman to jest link do film u z dymieniem na samym poczatku potem tak delikatnie jest.

http://youtu.be/1RkIWUGvI9Y
trochę dziwnie Ci chodzi jak się rozgrzał. Ale dymienie to w normie - ta fura ma 25 lat :D moj bardziej dymi :) ale u mnie to przelewa silnik podobno. Ogarnołem wolne obroty i śrubkę ( chyba od ssania ) i jest lepiej, ale ktoś na forum mi napisał, że może to być wina wtrysku, który np nie śmiga jak powinien. Jakie masz spalanie ?
S12
S12
Toyota Chaser JZX100
Nissan Stagea
Nissan Laurel
Awatar użytkownika
Lock1990
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

motodd pisze:
Lock1990 pisze:
szaman pisze: a i niech sie ktos madrzejszy wypowie.
szaman to jest link do film u z dymieniem na samym poczatku potem tak delikatnie jest.

http://youtu.be/1RkIWUGvI9Y
trochę dziwnie Ci chodzi jak się rozgrzał. Ale dymienie to w normie - ta fura ma 25 lat :D moj bardziej dymi :) ale u mnie to przelewa silnik podobno. Ogarnołem wolne obroty i śrubkę ( chyba od ssania ) i jest lepiej, ale ktoś na forum mi napisał, że może to być wina wtrysku, który np nie śmiga jak powinien. Jakie masz spalanie ?
spalanie w normie nie przekracza 10 litrow. Wszystko jest ok. Nie wiem juz do cxzego mam sie przyczpic o to dymienie ale to jak bylo na filmiku to i tak malo widac bo wiatr byl jak nie ma wiatru to jest jeszcze gorzej. BOje sie najbardziej ze to turbo albo cos grubszego w silniku.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

To nei korek wlewu isę odkręca tylko lepeij spojrzeć czy z bagnetu nie dmucha... Jak tak to 100% pierścionki.

Ja bym stawiał na turob mimo wszystko. Jeśli nigdy nei była zmieniana to nei ma się co dziwić że zaczyna kopcić. Kontroluj często stan oleju. Często czyli 2x-3x dziennie.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

PiotrekŁDZ pisze: Kontroluj często stan oleju. Często czyli 2x-3x dziennie.
Najlepiej po każdym posiłku :lol:

W nisanie to normalne że trzeba często sprawdzać stan oleju.
Piotrek napisał 2-3x razy dziennie ale tak naprawdę miał na myśli:

- sprawdzenie stanu przed uruchomieniem bądź przed jazdą aby wiedzieć ile jest i mieć pkt. odniesienia.
- w trakcie czyli na jakimś postoju w trakcie cruising bądź w trakcie upalania czy coś ubyło ewentualna dolewka.
-po zakończeniu lub pod koniec jazdy by sprawdzić czy coś ubyło.

nalepie wozić ze sobą bańkę z olejem dla mnie najlepsza jest 2L metalowa motula.Nie jest duża i nie zajmuje dużo miejsca (wagi :lol: )
Awatar użytkownika
kolosezw
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

to nie honda, czy kraz zeby przepalal takie ilosci oleju :-P
mi nie bierze oleju, ale ja swojego uzywam jako daily drivera, a nie zabawke i nie katuje na kazdych swiatlach :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Lock1990
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

erison pisze:
PiotrekŁDZ pisze: Kontroluj często stan oleju. Często czyli 2x-3x dziennie.
Najlepiej po każdym posiłku :lol:

W nisanie to normalne że trzeba często sprawdzać stan oleju.
Piotrek napisał 2-3x razy dziennie ale tak naprawdę miał na myśli:

Chyba piotrek i motodd nie mial racji odkrecalem korek wlewu ojeu i pracowal normalnie zakrecilem wyjalem bagnet tez norma odkrecilem korek i wyjalem bagnet tez wszystko ok a dymienie pozostalo :) czyli obstawiacie turbo ?? czy moze uszczelniacze w zaworach ?? a moze jedno i drugie. Prawie jak milionerzy tylko kol ratunkowych nie ma :):)
Awatar użytkownika
Lock1990
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

PiotrekŁDZ pisze:To nei korek wlewu isę odkręca tylko lepeij spojrzeć czy z bagnetu nie dmucha... Jak tak to 100% pierścionki.

Ja bym stawiał na turob mimo wszystko. Jeśli nigdy nei była zmieniana to nei ma się co dziwić że zaczyna kopcić. Kontroluj często stan oleju. Często czyli 2x-3x dziennie.
piotrek a nie masz zadnetgo t25 na zbyciu ?? Albo moze poprostu t25 zastapie ta m27 co mam ?? Podejdzie to flansze napewno do wumiany ale moze da rade
Awatar użytkownika
motodd
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

PiotrekŁDZ pisze:To nei korek wlewu isę odkręca tylko lepeij spojrzeć czy z bagnetu nie dmucha... Jak tak to 100% pierścionki.
obojętne w sumie co się wyciągnie - bo to i tak jest połączone ze sobą.
Lock1990 pisze:Chyba piotrek i motodd nie mial racji
Tylko przypuszczałem i dałem Ci kolejną możliwość. Ale jeżeli jest ok, to już wykluczyłeś pierścienie. Tak jak kolega wyżej napisał - turbawka zostaje :)

http://www.nissantech.pl/?showtopic=9096 masz turbo - ciut większe :)
Ostatnio zmieniony czw 29 mar, 2012 19:25 przez motodd, łącznie zmieniany 1 raz.
S12
S12
Toyota Chaser JZX100
Nissan Stagea
Nissan Laurel
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

No jeśli nie kopci Ci z bagnetu to peirścienie można poniekąd wykluczyć chociaż to tez nei jest tak bo za ewentualne przedmuchy odpowiada stan pierścieni kompresyjnych(?) a za niekopcenie poierścień olejowy. Moze być tak ze w silniku ze sporym przebiegiem kompresja jest oki a olejówki już puszczają. Uszczelniacze zaworowe...? Mogą, ale bardziej prawdopodobne jest turbo. Jak jesteś hardkorem to zdemontuj sobei to turbo, włóż wąż olejowy do spływu oleju, zdrutuj dolot i odpal. Jeśli nadal będzie kopcić z kolektora to masz 100% pewnośći że trzeba robić silnik. I góre i dół. Jeśli nie kopci no to widomo ze turbo.

Jak jesteś hardkorem x2 i masz trochę czasu na drutowanie, to możesz kupić sobie zestaw regeneracyjny do t25 i zmienić uszczelniacze/łożyska samemu. O ile wałek i wirniki sa w dobrym stanie i o ile zaznaczysz położenie wirnika względem wałka to pacjent powinnien przeżyć a koszta są ~200zł. Ja nie mma na sprzedasz t25 ale napisz ogłoszenie to zaraz się ktoś odezwie.

Erison, dokładnie tak jak piszesz ;)

kolosezw-nawet lekko podnięta turibna potrafi wyssać olej w kilka minut. Dlatego jak kupuje się s13 z padniętym turbo to najczęściej zaraz odzywa się panew do kompletu i do ceny auta doliczamy 5tyś(jak sami sobie wszystko zrobimy) :mrgreen:
Awatar użytkownika
Lock1990
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

motodd pisze:
obojętne w sumie co się wyciągnie - bo to i tak jest połączone ze sobą.
Lock1990 pisze:Chyba piotrek i motodd nie mial racji
Tylko przypuszczałem i dałem Ci kolejną możliwość. Ale jeżeli jest ok, to już wykluczyłeś pierścienie. Tak jak kolega wyżej napisał - turbawka zostaje :)

http://www.nissantech.pl/?showtopic=9096 masz turbo - ciut większe :)
dodam ze grzebalem przy turbo wywalilem dolot i tykalem wirnika ssacego i luz poprzeczny jak i wzdluzny jest wzdluzny dosc spory takze chyba przyczyna to to nieszczesne t25 ??

no i wykorzystam pantent piotrka wywale turbo i zobacze co sie bedzie dzialo wtedy bedzie wszystko jasne gdzie trzeba grzebac.
Ostatnio zmieniony czw 29 mar, 2012 19:51 przez Lock1990, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Jak masz duży luz na turbo to własciwie możesz w ciemno ją zmieniać...
Awatar użytkownika
Lock1990
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

PiotrekŁDZ pisze:Jak masz duży luz na turbo to własciwie możesz w ciemno ją zmieniać...
poprzeczny jest spory ale przy obracaniu nie slysze zeby cos ocieralo ale wzdluzny jest znacznie wiekszy jakies 3 do 5 mm moze troche mnie raczej napewno od 3 do 4 mm tak sadze.
Awatar użytkownika
Saqu
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Lock1990 pisze:raczej napewno od 3 do 4 mm tak sadze
przecież to bardzo duży luz.. :shock:
Poszukuję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”