Exedy vs ACT

Wszystko co tyczy się napędów. Skrzynie biegów, RWD,AWD,FWD,szpery, wały, półośki

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
monterque
Coś już wiem
Coś już wiem

Mam mały dylemat z zakupem sprzęgła. Trochę poczytałem i na tym forum i na innych i na pewno wiem, że nie chcę sprzęgła spec:) Jest wiele pozytywnych opinii o ACT... i jeżeli był by to jedyny wybór, to nie było by problemu.

Natomiast nie znalazłem dużo informacji o tańśzym konkurencie excedy. Miał ktoś może do czynienia z jednym i drugim?

Sprzęgło mi się ślizga i chcę w miarę szybko wymienić. Nie chciał bym jednak popełnić błędu u podstaw. Dlatego pytanie kieruje do osób, które miały do czynienia z tymi sprzęgłąmi.

Jako informacje uzupełniającą powiem, że nie mam zamiaru w planowanych modach przekraczać 300KM. Generalnie planuje delikatny wzrost mocy do jakiś 250KM może pokusze się na 280KM

Sprzęgła jakie biorę pod uwagę to:

Exedy Stage II Nissan Silvia S14 SR20DET (sporo tańsze)
ACT NS1-HDSS Heavy Duty Street
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Nie ważne ile koni tylko ile momentu ! to jest parametr przy którym w nadmiarze sprzęgło klęka.

Nie napisałes do czego te sprzęgło - Drift, Drag , Time Atack , Street ?
Jak się sprzęgło ślizga to za słaby docisk.

Wiec tarcza spiekowa i mocny docisk.

zestaw ACT na mocniejszy docisk ale jak planujesz do ostrego driftu i strzałów ze sprzęgła to tarcza może nie przetrzymać.

Bardziej w stronę Exedy ze względu na tarczę.
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2012 11:53 przez erison, łącznie zmieniany 3 razy.
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

zastanawia mnie roznica pomiedzy rb a sr przy sprzegle ACT, dlaczego jest taka roznica cenowa (400zl) jak sprzegla sa praktycznie takie same, z tego co kojarze to roznia sie umiejscowieniem kolkow ustalajacych docisku.
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

bo RB są droższe i tyle :lol:

tak samo pompa wody do RB N1 kosztuje dużo na taka sama konstrukcyjnie do CA mniej niż seryjna. 8)
Awatar użytkownika
monterque
Coś już wiem
Coś już wiem

erison pisze:Nie ważne ile koni tylko ile momentu ! to jest parametr przy którym w nadmiarze sprzęgło klęka.

Nie napisałes do czego te sprzęgło - Drift, Drag , Time Atack , Street ?
Jak się sprzęgło ślizga to za słaby docisk.

Wiec tarcza spiekowa i mocny docisk.

zestaw ACT na mocniejszy docisk ale jak planujesz do ostrego driftu i strzałów ze sprzęgła to tarcza może nie przetrzymać.

Bardziej w stronę Exedy ze względu na tarczę.
A jakaś propozycja jakie i gdzie kupić?
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Nie słyszałem złych opini o sprzęgłach SPEC do SRa , do CA to owszem coś tam mi sie obiło o uszy tak jak i XTD ale do SR to raczej OK już jest.

Jak chcesz tańszą alternatywę to bardzo dużo pochlebnych info było apropo XTD stage3
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

ale do jakiego stylu jazdy potrzebujesz ?
Awatar użytkownika
monterque
Coś już wiem
Coś już wiem

erison pisze:ale do jakiego stylu jazdy potrzebujesz ?
Jestem rzeźnikiem:) (oczywiście nie mówię tu o pałowaniu auta na zimno czy gaszeniu z czerwonym silnikiem, nie wymienianiu oleju itp)

Generalnie nyskę kupiłem dlatego, że te silniki potrafią dużo wytrzymać. Samochodu używam tylko do zabawy, więc jeżeli sprzęgło było by jakimś spartanem i utrudniało codzienne poruszanie się w korkach... to nie ma przeciwwskazań. Jedyne tylko co wyczytałem, to taki typisz spiek powoduje szybką destrukcję reszty elementów napędu bo zały ciężar spoczywa wtedy na nich:) No ale przy mocy w jaką celuję (nie wiem ile to newtów będzie przy tych modyfikacjach dlatego posłużyłem się KM), myślę, że nic nie ukręcę:D

Koleś, który robił sprzęgła w toruniu niedawno odszedł z tego świata... więc pytanie do kolegi zza miedzy, czy ktoś usługi tego typu świadczy, czy jednak kupić komplet.

Dodam jeszcze, że czas też odgrywa pewną rolę... więc jakiekolwiek zakupy grupowe, bądź mechanicy z odległymi terminami... odpadają. Musi być do kupienia w PL bez ściągania lub do załatwienia w ciągu kilku dni (w przypadku np. regeneracji, wzmacniania docisku itp.)
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2012 12:31 przez monterque, łącznie zmieniany 2 razy.
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

erison pisze:bo RB są droższe i tyle :lol:

tak samo pompa wody do RB N1 kosztuje dużo na taka sama konstrukcyjnie do CA mniej niż seryjna. 8)
i tutaj sie mylisz bo sprzeglo do rb jest o te 4 stowy tansze :)
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Wiec tylko tarcza spiekowa - trzy łapkową polecam.

Co do zużywania się się innych elementów napędowych to oczywiście będzie tak jeżeli założysz wzmocniony docisk jakikolwiek.
Możesz brać spieka na sprężynkach taki jak na zdjęciu Exedy wtedy będzie chwytał trochę delikatniej niż taka tarcza na sztywno bez sprężynek.

Będę robił spiekowe tarcze ale na razie faz testów i obliczeń zanim coś sprzedam.
Awatar użytkownika
monterque
Coś już wiem
Coś już wiem

erison pisze:Wiec tylko tarcza spiekowa - trzy łapkową polecam.

Co do zużywania się się innych elementów napędowych to oczywiście będzie tak jeżeli założysz wzmocniony docisk jakikolwiek.
Możesz brać spieka na sprężynkach taki jak na zdjęciu Exedy wtedy będzie chwytał trochę delikatniej niż taka tarcza na sztywno bez sprężynek.

Będę robił spiekowe tarcze ale na razie faz testów i obliczeń zanim coś sprzedam.
Reasumując. To exedy nie jest złe jakościowo i można je łyknąć? Czy dopłacać i jednak ACT?
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Exedy stage 2 na spieku albo ten

http://www.driftshop.pl/shop/?495,sprzeglo-act-ns1-hdg6-%28hd-tarcza-spiekowa%29-do-silnika-sr20det

i tak zobacz najpierw co jest na miejscu, żeby nie było że musisz czekać 4 tygi na wysyłkę.
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2012 14:09 przez erison, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
monterque
Coś już wiem
Coś już wiem

Patrzyłem tutaj:

http://www.topendpower.pl/c/pl/12_31_17 ... 82owe.html

Niby wszystko dostępne mają. I nawet drobna promka jest. Muszę kupić jeszcze kilka innych gratów więc zobaczę jak z dostępnością w jednym i drugim sklepie
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

upewnij się , przedzwoń napisz maila bo ja czekam za chłodnica oleju do furki a niby na stronie jest.
Awatar użytkownika
monterque
Coś już wiem
Coś już wiem

erison pisze:upewnij się , przedzwoń napisz maila bo ja czekam za chłodnica oleju do furki a niby na stronie jest.
Noo... masz racje, na miejscu tylko ACT:) i problem mi się rozwiązał haha

No to jedzie to ustrojstwo do mnie. Zobaczymy... jak się będzie sprawowało
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2012 20:42 przez monterque, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Napęd”