Znalazłem kilka rodzaji DP do s14, jakie są różnice między nimi?
Proszę o opinie.
Ma on współgrać z wydechem Blitz Nur Sper R 3"

Typ D

Typ C

Typ B

Typ A

Moderator: Moderator

a to niby dlaczego ? przecież WG jest tak czy tak zamknięty i spaliny idą tylko przez wirnik i ten osobny kanał nic nie daje, bo jest za zamkniętym WGBloodS pisze: Typ C i B - DP z przegrodami, nie wiem jak się fachowo nazywa, ale zasadniczo powinien poprawić reakcję turbiny na gaz, gdyż przed otwarciem WG, spaliny idą węższym gardłem.
No tak, ale nawet jak spaliny idą tylko przez wirnik przy zamkniętym WG, to cisną się tylko węższym gardłem, a przy typie A masz do dyspozycji całą szerokość rury.IceMan pisze:a to niby dlaczego ? przecież WG jest tak czy tak zamknięty i spaliny idą tylko przez wirnik i ten osobny kanał nic nie daje, bo jest za zamkniętym WG
jak dla mnie totalna bzdura nic nie dająca a jeśli już to jakieś niezauważalne niuanse

Tu piszesz tak jak IceMan, że typ A jest lepszy, bo jest. Przez to że "gardło" jest szersze to za wirnikiem jest mniejsze ciśnienie dlatego poprawia się reakcja na gaz..No tak, ale nawet jak spaliny idą tylko przez wirnik przy zamkniętym WG, to cisną się tylko węższym gardłem, a przy typie A masz do dyspozycji całą szerokość rury.
O to chyba chodzi..Typ C i B - DP z przegrodami, nie wiem jak się fachowo nazywa, ale zasadniczo powinien poprawić reakcję turbiny na gaz, gdyż przed otwarciem WG, spaliny idą węższym gardłem.