PayPal

Moderator: Moderator

PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Panowie założyłem sobei konto paypal, bo anglik który kupuje buggiego chce właśnie przez Paypala. Wpisałem już moje konto bankowe na które mają mi przesyłać pieniądze.

Mam podaj gościowi jakiś numer tego pay pala?

Jakl to wogole działa? On wpłaca pieniądze na konto paypala i dopukie nie pozwoli to ja niemoge ich sćiągnąć ? :?

Możliwy jest jakiś wałek? Wyjaśni mi ktoś? kto ma mi pomoc jakl nie kochane TK :D
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Pomoże Ci google - wałków z paypalem jest pełno, ale większość ze strony sprzedającego niż kupującego. Mnóstwo problemów z tą 'usługą' było w przypadku zakupów z USA - jak jest teraz nie wiem, poszukaj w necie.
Nr paypala - to nie żaden numer, ale mail na który założyłeś konto, jak ktoś ma ci przelać kasę to wpisuje twoj mail i masz ją u siebie. W momencie wysłania kasy na Twoje konto możesz ją wypłacić przez paypal przelewem i jest już wtedy u Ciebie na koncie (ale uwaga - to trwa parę dni).
Wypłata kasy kiedyś była płatna, teraz nie pobierają za to opłat, ale nie wiem jak jest z wypłatą większych środków - musiałbyś popatrzeć na stronie paypala i doczytać.
O ile dobrze pamiętam to z dużymi kwotami trochę inaczej się obchodzą jak z małymi.
Co do samego wpisania numeru konta - tam nie trzeba przypadkiem z tego konta przelać jakieś środki na paypala, albo dokonać transakcji z kartą kredytową/płatniczą, żeby oni zatwierdzili prawdziwość tego konta? Coś takiego kojarzę, bo pamiętam, że strasznie bluźniłem jak to próbowałem poustawiać ;) Ale to było jakiś czas temu ;)
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 18:46 przez mysza, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
MORDA
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

PiotrekŁDZ pisze:Panowie założyłem sobei konto paypal, bo anglik który kupuje buggiego chce właśnie przez Paypala. Wpisałem już moje konto bankowe na które mają mi przesyłać pieniądze.

Mam podaj gościowi jakiś numer tego pay pala?

Jakl to wogole działa? On wpłaca pieniądze na konto paypala i dopukie nie pozwoli to ja niemoge ich sćiągnąć ? :?

Możliwy jest jakiś wałek? Wyjaśni mi ktoś? kto ma mi pomoc jakl nie kochane TK :D
Uważaj na to Piotrek ! Ja miałem to samo jak S13 sprzedawałem... też tylko paypal i paypal.... jak mu napisałem że tylko odbiór osobisty to on dalej swoje.... Wysyłał mi tam nawet na maila strony pośredników i te bankowe , chciałem do niego telefon to mi nie podał, ten co mi pisał nazywał się podobno GIL SILVANO ... To samo było jak mój ziom sprzedawał LOCOSTA S7 to była identyczna akcja. Więc na 100% zalatuje wałem.
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 18:51 przez MORDA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kaszub
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Przelew za pomocą paypala mozna wycofac. Musiałbys sie dowiedziec w jakim czasie po dokonaniu platnosci ta opcja jest aktywna.
... no mazna po wierzchy wysmarowac i tak sie wezre... GOSCIU mial racje jestem niedoro-zwojem...
ja pier..le jak ja pisze kaszub naucz mnie w koncu czytac bo to wicha co ja wyczyniam

ca18det JDM stage 2, PRESTIŻ garage
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Kojarze ten okres wycofania kasy - jest coś takiego i chyba trochę trwa, ale z tego co kojarzę to te przekręty z USA polegały na tym, że sprzedający ściągali kasę od razu na swoje konta a sprzętu nie wysyłali do PL. Paypal to zlewał bo to były małe koszta transakcji, a oni bardziej chronią amerykańców niż nas. Efekt taki, że ludzie zostawali bez kasy i nie mogli jej wycofać bo już była na kontach sprzedawców. Ja tego używam tylko do małych kwot, najwięcej chyba kilka stówek przelałem, ale też byłem mało pewny, że dostanę paczkę do siebie, więc przy tej kwocie zastanów się kilka razy czy Ty na pewno to chcesz zrobić... Niby to on płaci więc jak zgarniesz to na konto to nie powinno być problemu, ale z drugiej strony... Napisz mu, że wolisz 'bank transfer' - zobaczymy co odpowie...
Swoją drogą zaczynam się zastanawiać jak w takim razie zapłacę za felgi, które mam najbliżej w UK... :roll:
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
rusek300zx
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Tez zostalem raz wykrecony przez jakiegos Kanadyjczyka w dupe hehe,ale generalnie to jest tak jesli zaplacisz tym PP to masz czas by zglosic roszczenie do 45 dni potem juz masz pozamiatane,lecz jesli zaplacisz i koles bedzie krecil to poprostu jest opcja w PP i jesli zglosisz to wtedy oni odrazu blokuja te kase co zaplaciles i trzymaja przez ten czas,az do wyjasnienia na czyja kozyc
Awatar użytkownika
Nurek200SX
Stały gość
Stały gość

To on Tobie płaci także jeżeli kasa nie będzie fizycznie na Twoim osobistym koncie w Polskim banku nie wydawaj mu buggiego itp, bo może faktycznie tak być że wpłaci Tobie na paypala przyjedzie zabierze Buggiego i potem zgłosi to ze zapłacił a nie ma towaru, Tobie cofną kase i zostaniesz z palcem w du....nie bedzie kasy ani buggiego.
...:::200SX S13:::...

Nie sztuką jest mieć nowego 200SX-a, sztuką jest wsadzić całe serce w starego, by wyglądał jak nowy ;D
Awatar użytkownika
xZealoTx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

nie czytałem bo dużo

nie ma numeru konta paypala tam jest e-mail

czyli jaki e-mail tam zarejestrujesz, taki bedzie twoj alias konta
jak on chce odebrac od ciebie tego wariota ?
Niskie, Szerokie... i jedzie się Bokiem
S14a in Progress (4%)
Honda CB600F Hornet (94bhp) (100%)
Awatar użytkownika
MORDA
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Mi np. pisał że jakaś firma go odbierze , a kasa wpłynie na konto jak auto dojedzie do UK, choć niby już $$$ była tylko tak jak Piotrek pisał... doszła by dopiero wtedy na realną kasę jak auto będzie u niego :P hehehe
Awatar użytkownika
Nero
Stały gość
Stały gość

Pamietajcie jeszcze ze na PP jest opcja wyslania pieniedzy czekiem elektronicznym i nie ma mozliwosci wyplacenia pieniedzy z konta PP na konto bankowe przed uplywem kilkunastu dni ( nie pamietam dokladnie ilu ). Ogolnie korzystam z PP bardzo czesto ale ostrzegam, ze trzeba byc bardzo ale to bardzo ostroznym.

Zawsze mozesz powiedziec gosciowi zeby przelal ci kase na PP (powinienes ja miec do 15min max) i od razu po przelewie sprobuj zrobic transfer kasy na konto bankowe, jesli sie nie da no to masz odpowiedz ze tych pieniedzy nie ma.

Co do samego konta, jak juz wyzej ktos zauwazyl, musisz zweryfikowac konto PP. Jesli dobrze pamietam to PP wysyla na twoje konto bankowe jakies dwie male kwoty (10-20gr). Gdy te kwoty dotra do twojego konta bankowego to na PP musisz wpisac te kwoty w odpowiednim miejscu i w kolejnosci w jakiej wplynely na twoje konto (bankowe) i w ten sposob bedziesz mial w pelni zweryfikowane konto. Jakos tak to wszystko lecialo ;)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 21:04 przez Nero, łącznie zmieniany 2 razy.
Oo\_____/oO VS Oo\_____/oO
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Ja używałem pay pala do zapłacenia kolesiowi za silnik. "Przelewałem" 1150Ł do kolesia z UK. Tylko jest jeszcze jedna sprawa, forma "przelewu".
Są 2 możliwości:
1). gift - prezent, czyli przelew np. dla kolegi, rodziny, itp. Wtedy opłata jest chyba 0,79% od kwoty.
2). zwykły zakup - wtedy prowizja jest ok 4%. I na tym głównie zarabia paypal.

Ja kupowałem silnik na gift, żeby nie płacić prowizji (4% od 1150, to prawie 200zł ekstra). Był z tym problem, bo koleś dostał info, że transakcja jest zawieszona na kilka dni. W końcu kasa wpłynęła do niego po tygodniu. Przypuszczam, że paypal "podejrzewał" że chcemy go oszukać na prowizji i dlatego wstrzymał przelew o tydzień.
I tu wg mnie jest problem, gdyby ktoś wałek zrobił, bo wtedy nie masz jak dochodzić praw do cofnięcia transakcji, bo przecież wysyłałem prezent, a nie zapłatę za towar (oczywiście nie wczytywałem się w regulamin dokładnie).
A nie wiem czy koleś będzie chciał przelew bankowy, bo będzie bardzo droga prowizja. U mnie w banku chcieli od 40Ł, aż 13Ł prowizji.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

Ogólnie przelew zagraniczny jest bardzo drogi, w zależności do jakiego banku w jakim kraju.
Dużo tańszy jest paypal, jest też coś takiego jak ochrona kupującego (przed tym jak by sprzedający chciał Was oszukać)

Jeżeli ktoś Tobie ma zapłacić to nie ma się czego bać. Wpłaca Ci kasę, masz ją odrazu na paypal (w ciągu 15 min) i odrazu z paypala przelewasz na swoje konto bankowe (trwa to max 3 dni robocze) po tym możesz sprzedać buggy.

W innych przypadkach kupujący coś kręci.
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 21:22 przez Neo2005, łącznie zmieniany 1 raz.
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Tak tylko że jest problem organizacyjny. po buggy ma przyejchać jego kumpel. Musi obejrzeć zanim gość wpłaci mi kase. Wiec przyjmijmy że obejrzy, będzie na tak. Gość wpłaca mi na PP, ale ściągnięcie kasy trwa 3 dni jak piszecie. Więc goiść zabiera buggiego, ja niby mam pieniądze ale tylko na pp, a po 3 dniach okazuje się że nie moge przelać ich na swoje konto...

Ewentualnei tak jak pisze Nurek. Gość zabiera buggiego a potem twierdzi że go nei odebrał i wstrzymuje transakcje. Umowa nawet jak ejst to jest na jego kolege więc nie do udowodnienia! :/

Dborze kumam? Bardzo mi ppomogliście, dzieki cłopaki! Mam już jakieś pojęcie.

Ja go namawiam, żeby przelał pieniądze na konto kolegi, a ten niech wypłaci je w pl i przywiezie mi do ręki.

Jakie mogą być powody że gość nei chce na to przystać?
Awatar użytkownika
kaszub
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

W jakims banku w Pl mozesz otworzyc angielskie konto, nie pamietam w jakim. Dodatkowo jesli masz polskie konto w tym samym banku to przelewy za darmo miedzy tymi kontami.
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 22:01 przez kaszub, łącznie zmieniany 1 raz.
... no mazna po wierzchy wysmarowac i tak sie wezre... GOSCIU mial racje jestem niedoro-zwojem...
ja pier..le jak ja pisze kaszub naucz mnie w koncu czytac bo to wicha co ja wyczyniam

ca18det JDM stage 2, PRESTIŻ garage
Awatar użytkownika
Nero
Stały gość
Stały gość

Takie powody ze moze chce cie wlasnie przekrecic ;) Niech ci zrobi przelew polowy kasy przed obejrzeniem jako zaliczka i drugie pol w trakcie zakupu i tyle ;)
Oo\_____/oO VS Oo\_____/oO
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”