Jak zarejestrowac sky'a w PL bez przekladki
Moderator: Moderator
Nero, też miał na myśli ubezpieczenie w pl.. ale to dwa posty wyżej już wyjaśniłem...
-
motoszajbus
- Proszę nie bić nowego

tez mnie zainteresowal temat mienia przesiedlenczego, wie ktos cos wiecej bo akurat ja bym sie kwalfikowal...
Skyline r33 gts t
e12 528 m30b28
e30 336i s38b36
e30 335i m30b35
POWERIDE symulator jazdy na jednym kole zaprszam!!!!
e12 528 m30b28
e30 336i s38b36
e30 335i m30b35
POWERIDE symulator jazdy na jednym kole zaprszam!!!!
Więc masz już rok sky w uk?
z resztą i tak rhd nie zarejestrują tylko dlatego że to mienie przesiedleńcze...
ale ok. jak się mylę to sorry.. niech się wypowie ktoś kto tak zarejestrował!
a najprościej to iść do urzędu i prosić i męczyć i męczyć i męczyć... aż powiedzą co naprawdę w tym przypadku mogą z tym zrobić...
ale ok. jak się mylę to sorry.. niech się wypowie ktoś kto tak zarejestrował!
a najprościej to iść do urzędu i prosić i męczyć i męczyć i męczyć... aż powiedzą co naprawdę w tym przypadku mogą z tym zrobić...
Ostatnio zmieniony sob 31 gru, 2011 00:05 przez Bast, łącznie zmieniany 3 razy.
no.Ważny jest, zatem fakt, że w przypadku sprowadzenia pojazdu jako mienie przesiedleńcze, istnieje możliwość zwolnienia od płacenia akcyzy. Według Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, § 28 (tekst paragrafu):
1. Zwalnia się od akcyzy przywóz przez osobę fizyczna, przybywającą na terytorium kraju na pobyt stały lub powracającą z czasowego pobytu, samochodów osobowych z terytorium innego państwa członkowskiego, jeżeli łącznie są spełnione następujące warunki:
1) samochód osobowy jest przeznaczony do użytku osobistego osoby fizycznej;
2) samochód osobowy służył do użytku osobistego tej osoby w miejscu poprzedniego jej pobytu w innym państwie członkowskim przez okres, co najmniej 6 miesięcy przed zmianą miejsca pobytu;
3) osoba fizyczna przedstawi właściwemu naczelnikowi urzędu celnego dowód potwierdzający spełnienie warunku, o którym mowa w pkt 2;
4) samochód osobowy nie zostanie sprzedany, wynajęty lub wypożyczony przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia jego przywozu na terytorium kraju;
5) samochód osobowy został nabyty lub wprowadzony do obrotu zgodnie z przepisami dotyczącymi opodatkowania obowiązującymi w państwie członkowskim, w którym osoba fizyczna ma miejsce zamieszkania, a przy wywozie nie stosuje się zwolnienia lub zwrotu podatku z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Warunek określony w ust. 1 pkt. 5 uważa się za spełniony, jeżeli samochód osobowy posiada urzędowy znak rejestracyjny państwa członkowskiego, w którym został zarejestrowany, z wyłączeniem tymczasowych znaków rejestracyjnych. W przypadku samochodów zarejestrowanych w państwie członkowskim, w którym wydanie urzędowych znaków rejestracyjnych nie jest konieczne, użytkownik powinien wykazać w inny sposób, że podatek został zapłacony.
3. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, właściwy naczelnik urzędu celnego wydaje zaświadczenie stwierdzające zwolnienie od akcyzy.
i chyba trzeba zrobic przeglad w pl..........
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Po pierwsze primoBast pisze:nawet jeśli, to dotyczy to tylko Tych osób które mają auto zarejestrowane NA SIEBIE w UK i chcą je do pl ściągnąć... a ile jest zainteresowanych tym tematem spełniających te kryteria?Wprowadzasz w blad.
Pamietaj ze w kazdym jednym kraju UE mozesz wykupic ubezpieczenie na auto ktore jest zarejestrowane poza granicami kraju w ktorym obecnie sie poruszasz i nic nie trzeba kombinowac, idziesz podajesz dane auta i nie ma z tym zadnego problemu. W razie stluczki, wypadku obowiazuja Cie przepisy zawarte w polisie. Juz robilem tak z autami z UK.
jak ktoś kupi auto w uk to co na byłego właściciela polise wykupi????jak bez jego dowodu? Będzie ona coś znaczyła???
Poza tym to jest temat o ZAREJESTROWANIU RHD! a nie jeżdżeniu nim w pl.
Przeglad, wszystko zalezy od stacji diagnostycznej, teoretycznie przeglad powinni zrobic ci w kazdej jednej ale czasem to sie nie sprawdza. Zrobienie przegladu ma za zadanie stwierdzic czy pojazd jest sprawny technicznie a nie po ktorej stronie masz kierownice. Tak samo jak w UK mozesz zrobic przeglad MOT w aucie zarejestrowanym w PL tak tez musi byc mozliwosc zrobienia przegladu auta na angielskich blachach w PL. Ogolnie jak sie nie myle dotyczy to wszystkich panstw UE.
I co Ci z takiego przeglądu???? Co prawda jak trafisz na dobrą stację to Ci zrobią i napiszą że auto jest sprawne technicznie ale..!!! dodadzą też na 100% że nie ma prawa do rejestracji!!!
A jak mówiłem o czym jest temat?!
Kup takie auto i zarejestruj.. hahaha... jak ktoś sprzedaje swoje mienie przesiedleńcze to jak Ty je masz zarejestrować??? sam napisałeś że nie można przez 12 miesięcy tego mienia sprzedać itp..... gdzie tu sens i logika???A co do samej rejestracji jest problem i to wielki to prawda ale pamietajcie, ze sporo ogloszen ktore sie pojawiaja z opcja zarejestrowania w PL samochodu RHD moze byc na zasadze mienia przesiedlenczego a to juz inna kwestia![]()
Przyznaje bez bicia, nie dowiadywalem sie w urzedach jak to wyglada w praktyce ale przepisy mowia same za siebie ze na mienie przesiedlencze mozna zarejestowac pojazd pod warunkiem ze uzytkujemy go minimum 12 miesiecy poza granicami no i po przerejestrowaniu nie wolno go sprzedac przez kolejne 12 miesiecy.
Prawda jest taka ze na mienie przesiedlencze czlowiek moze zabrac ze soba praktycznie wszystko to co posiadal gdy mieszkal poza granicami, laczeni z pojazdami itd.
może zabrać wszystko i wszędzie i co z tego jak zarejestrować może auto jedynie wtedy kiedy spełnia ono warunki rejestracji w danym kraju.. np takim chorym jak pl pod tym względem..
no i do tego musiał by chętny na taką rejestrację wyjechać do uk na 12 miesięcy i się tam zameldować... ??? niezły pomysł..
To też mam komentować?Wprowadzasz w blad.
napiszę tylko że jak byś wiedział tyle o rejestracji RHD co Andy to nie tylko tego zdania ale i w ogóle tego całego posta w ogóle byś nie napisał.
Pozwólcie że zacytuję mój ulubiony kawałek jeszcze raz ale zostawię go już bez komentarza![]()
nie dowiadywalem sie w urzedach jak to wyglada w praktyce ale przepisy mowia same za siebie
Dowiedz sie cokolwiek najpierw o mieszkaniu w UK a pozniej pisz.
W UK nie ma czegos takiego jak miejsce zameldowania.
Po drugie primo
Jesli ktos przerejestruje auto na mienie przesiedlencze a ty chcesz je kupic to nie zawsze musisz je od razu przerejestrowac na siebie, wystarczy troche pokombinowac i pomyslec ale w tym ci nie pomoge a tylko i wylacznie dlatego nie podam ci gotowej recepty jak to zrobic, nie dam ci tego na tacy wiec wysil troche szare komorki i pomysl co mozna zrobic.
Po trzecie primo
Nie interesuje mnie co przechodzil Andy bo nie tylko on probowal/zarejestrowal/nie zarejestrowal rhd w PL bo jest o wiele wiecej osob w kraju. Wystarczy poszukac po innych forach. Ale widze ze kolega Andy to twoj guru i jesli opierasz sie na opinii jednej osoby to wspolczuje ci z calego serca. Szacunek dla kolegi Andy za podjecie proby rejestracji.
Po czwarte primo
Bez napinki.
Po piate primo
Poszukaj goscia o nicku Ping, on zarejestrowal Sky-a prosto z JP w PL ale napisal od razu ze wcale nie bylo proste, wiec da sie? Da sie
Po szoste primo
Pozdrawiam i szerokosci zycze
Ostatnio zmieniony ndz 01 sty, 2012 19:15 przez Nero, łącznie zmieniany 2 razy.
Oo\_____/oO VS Oo\_____/oO
- kamilp1908
- -#Klubowicz

- Kontakt:
Ale co z tego, że legalnie zarejestrujesz RHD? Panie w okienku wszystko przyjmie, bo nie musi się znać. Ale obecnie żaden diagnosta Ci nie ma prawa podbić przeglądu, a bez przeglądu nie można jeździć. I nie piszmy, że Ci po znajomości podbije i będzie cacy. Cacy będzie wtedy, gdy jadę do pierwszego z brzegu diagnosty i mi podbije bez gadanie dokument.
Przepisy to jedno, a ich interpretacja to drugie. Polskie prawo jest tak napisane, że zazwyczaj decyzja należy do urzędnika i nie masz nic do gadania.
Szczerze to pisanie na temat przepisów, na których temat nie ma się pojęcia to lekko mi zalatuje amatorszczyzną.
Z ping'iem chodzi chyba Ci o temat na driftforum. Wszystko fajnie, że się mu udało. Ale kiedy to zrobił? Dobre parę lat temu, gdy urzędnicy inaczej patrzyli. Obecnie problem rejestracji RHD jest na "top'ie" i już nie jest tak kolorowo. Inna sprawa, że nigdy nie napisał dokładnie jak udało mu się go zarejestrować. Jedynie pisałam, że jest trudno, dużo czas i jeszcze więcej $$$. Osobiście nie zdziwiłbym się, że udało mu się to zrobić dzięki jakimś układom (to jest tylko moje subiektywne odczucie, mogę się mylić).
Przepisy to jedno, a ich interpretacja to drugie. Polskie prawo jest tak napisane, że zazwyczaj decyzja należy do urzędnika i nie masz nic do gadania.
Szczerze to pisanie na temat przepisów, na których temat nie ma się pojęcia to lekko mi zalatuje amatorszczyzną.
Z ping'iem chodzi chyba Ci o temat na driftforum. Wszystko fajnie, że się mu udało. Ale kiedy to zrobił? Dobre parę lat temu, gdy urzędnicy inaczej patrzyli. Obecnie problem rejestracji RHD jest na "top'ie" i już nie jest tak kolorowo. Inna sprawa, że nigdy nie napisał dokładnie jak udało mu się go zarejestrować. Jedynie pisałam, że jest trudno, dużo czas i jeszcze więcej $$$. Osobiście nie zdziwiłbym się, że udało mu się to zrobić dzięki jakimś układom (to jest tylko moje subiektywne odczucie, mogę się mylić).
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować 
no panowie spokojnie ;] bo to jedynie dyskusja a nie klotnia i sprzeczanie sie kto ma racje a kto nie...
takze co do Pinga to jest calkiem inna sprawa, nie mam zamiaru sie wypowiadac sie za niego, kto bedzie chcial, sam z nim porozmawia na ten temat, tak wiec uwazam ze temat Pinga nie jest tu na miejscu gdyz to bylo pare ladnych lat temu, a przez ten czas duzo sie zmienilo
jesli pozwolicie odesle was tutaj do poczytania sobie
http://www.driftforum.pl/viewtopic.php? ... 6&start=15
nawet moge pokusic sie o stwierdzenie ze prawdopodobnie Nero tez sie udzielales na tym forum, no i co wiec z tego wynika? spojrzmy na date? 2008? teraz mamy juz 2012? i mimo tego ze uwazasz ze Ping poparl twoje slowa, kto jeszcze zarejestrowal Sky RHD od tamtego czasu? ile skyline czy 200sx zarejestrowales w RHD od roku 2008?
i podkreslam ze nie mam sie tu za jakiegos znawce czy niewiadomo kogo, a jedynie probuje sie podzielic z wami informacjami ktore posiadam ja, oraz staram sie przyblizyc wam problemy jakie moga wyniknac z prob rejestracji, dla osob ktore sie tym interesuja
i jak juz napisalem, w niektorych przypadkach moge sie mylic, ale sa to informacje nie wymyslone przezemnie, lecz zdobyte w sposob odwiedzania roznych urzedow w Polsce, nie tylko w mojej okolicy (Legnica) ale i w wiekszych miastach w ktorych mialem mozliwosc dowiadywania sie na ten temat
i tak dla jasnosci - Wcale nie twierdze ze NIE DA SIE zarejestrowac auta RHD... twierdze jedynie ze jest to strasznie trudne, i jesli nie wezmie sie pod uwage wszystkich dodatkowych wynikajacych z tego tytolu problemow, mozna wpasc w nielada klopoty, prawne oraz pieniezne,
a wracajac do zarejestrowanych aut RHD pokroju skyline, zapytajcie tych osob ktore to zrobily - czy bylo warto i czy sie oplacalo
bo wiadomo ze dla chcacego nic trudnego
ostatnia sprawa jest taka ze jezdzic mozna bez problemu w ten czy inny sposob
czy legalny czy mniej legalny czy calkiem nielegalny.... jak pisalem wyzej sam jezdze na blachach UK w PL ale jak poprzednik slusznie zauwazyl piszemy tu o LEGALNEJ REJESTRACJI gdzie ktokolwiek Cie zapyta jak to zrobiles, bedziesz w stanie mu powiedziec krok po kroku co i w jakim urzedzie zalatwiales zeby NIE MIEC PROBLEMOW z przegladami, ubezpieczeniami i policja
nie zamierzam tu wprowadzac zadnych klotni ani sporow takze prosze o wyrozumialosc
tak jak napisales... wystarczy przeszukac fora, ale niestety mylisz sie na temat sposobu rejestracji auta przez pinga, owszem zarejestrowal to auta.. ale nie mozna tu powiedziec ze skoro on to zrobil to kazdy inny moze, bo jednym z glownych warunkow bylo wlasnie to ze auto bylo CLONE JAKO POJAZD Z JAPONII a nie z anglii, a druga sprawa nie tylko Ping mial Sky RHD zarejestrowanego w polsce...Wystarczy poszukac po innych forach. Ale widze ze kolega Andy to twoj guru i jesli opierasz sie na opinii jednej osoby to wspolczuje ci z calego serca. Szacunek dla kolegi Andy za podjecie proby rejestracji.
takze co do Pinga to jest calkiem inna sprawa, nie mam zamiaru sie wypowiadac sie za niego, kto bedzie chcial, sam z nim porozmawia na ten temat, tak wiec uwazam ze temat Pinga nie jest tu na miejscu gdyz to bylo pare ladnych lat temu, a przez ten czas duzo sie zmienilo
jesli pozwolicie odesle was tutaj do poczytania sobie
http://www.driftforum.pl/viewtopic.php? ... 6&start=15
nawet moge pokusic sie o stwierdzenie ze prawdopodobnie Nero tez sie udzielales na tym forum, no i co wiec z tego wynika? spojrzmy na date? 2008? teraz mamy juz 2012? i mimo tego ze uwazasz ze Ping poparl twoje slowa, kto jeszcze zarejestrowal Sky RHD od tamtego czasu? ile skyline czy 200sx zarejestrowales w RHD od roku 2008?
no i co Ci to da ze ze nawet niech uda Ci sie zarejestrowac go na te mienie przesiedlencze, (Zycze Ci powodzenia z calego serca zeby Ci sie udalo, bo sam chcialbym i od dluzszego czasu staram sie zalatwiac wszystko) no ale do tego potrzebujesz przeglad jak koledzy wczesniej zauwazyli, i przewaznie wymagany jest polski o ile nie TYLKO polski, nawet niech Ci przyjma zagraniczny, to po jakims zcasi tez bedziesz musial zrobic przeglad i znow znajomosci, albo kombinowanie, a to latwe nie jestPo drugie primo
Jesli ktos przerejestruje auto na mienie przesiedlencze a ty chcesz je kupic to nie zawsze musisz je od razu przerejestrowac na siebie, wystarczy troche pokombinowac i pomyslec ale w tym ci nie pomoge a tylko i wylacznie dlatego nie podam ci gotowej recepty jak to zrobic, nie dam ci tego na tacy wiec wysil troche szare komorki i pomysl co mozna zrobic.
kolega Andy sledzi cala sytuacje od ponad 5 lat, i rozmawial z osobami ktore, probowaly, ktore to zrobily, i ktore ciagle probuja, przy czym kolega sam jezdzi autem na angilskich tablicach i z calych sil probuje zarejestrowac i jezdzic na PL tablicachPo trzecie primo
Nie interesuje mnie co przechodzil Andy bo nie tylko on probowal/zarejestrowal/nie zarejestrowal rhd w PL bo jest o wiele wiecej osob w kraju. Wystarczy poszukac po innych forach. Ale widze ze kolega Andy to twoj guru i jesli opierasz sie na opinii jednej osoby to wspolczuje ci z calego serca. Szacunek dla kolegi Andy za podjecie proby rejestracji.
i podkreslam ze nie mam sie tu za jakiegos znawce czy niewiadomo kogo, a jedynie probuje sie podzielic z wami informacjami ktore posiadam ja, oraz staram sie przyblizyc wam problemy jakie moga wyniknac z prob rejestracji, dla osob ktore sie tym interesuja
i jak juz napisalem, w niektorych przypadkach moge sie mylic, ale sa to informacje nie wymyslone przezemnie, lecz zdobyte w sposob odwiedzania roznych urzedow w Polsce, nie tylko w mojej okolicy (Legnica) ale i w wiekszych miastach w ktorych mialem mozliwosc dowiadywania sie na ten temat
i tak dla jasnosci - Wcale nie twierdze ze NIE DA SIE zarejestrowac auta RHD... twierdze jedynie ze jest to strasznie trudne, i jesli nie wezmie sie pod uwage wszystkich dodatkowych wynikajacych z tego tytolu problemow, mozna wpasc w nielada klopoty, prawne oraz pieniezne,
a wracajac do zarejestrowanych aut RHD pokroju skyline, zapytajcie tych osob ktore to zrobily - czy bylo warto i czy sie oplacalo
ostatnia sprawa jest taka ze jezdzic mozna bez problemu w ten czy inny sposob
nie zamierzam tu wprowadzac zadnych klotni ani sporow takze prosze o wyrozumialosc
Ostatnio zmieniony ndz 01 sty, 2012 20:30 przez Andy, łącznie zmieniany 1 raz.

As I lay rubber down the street, I pray for traction I can keep,
but if I spin and begin to slide, please dear god, protect my ride.
-Amen
Po pierwsze temat jest jak legalnie zarejestrować a nie kombinować..Jesli ktos przerejestruje auto na mienie przesiedlencze a ty chcesz je kupic to nie zawsze musisz je od razu przerejestrowac na siebie, wystarczy troche pokombinowac
Po drugie to takich głupot też byś nie pisałPo trzecie primo
Tego czego się dowiedziałem i co napisałem w temacie, w przeciwieństwie do nie których, nie wyczytałem na tym czy innym forum tylko wypytałem w urzędach, stacjach diagnostycznych itd..
Ps. tak w ogóle to sam miałem przyjemność przełożyć i zarejestrować anglika jak by to miało jakieś znaczenie..
Po trzecie reszty nie będę komentował bo po części zrobił to Kamil i nie ma sensu.
Po czwarte
Po to to kiedyś napisałem żeby nie było teraz takich bezsensownych dyskusji..Dokładnie...
Następna osoba która ma zamiar napisać coś w stylu że łatwo jest w pl zarejestrować anglika, niech najpierw go legalnie zarejestruje i dopiero później się chwali że potrafi.
Chętnie postawię nawet za to piwo. Powodzenia w praktycznym a nie teoretycznym rozwiązywaniu problemu
pzdr.
ale zawsze się znajdzie ktoś kto przeczyta coś gdzieś i myśli że odkrył amerykę i musi się tym z wszystkimi podzielić..
z tym się zgadzam.. nie ma o co..Po czwarte primo
Bez napinki.
Mi tylko o to chodzi żeby nie pisać bez większych podstaw że się da i robić ludziom nadziei
edit:
Mimo że tak być nie powinno bo jesteśmy w UE to i tak do rejestracji przegląd musi być z PL.. ten np z UK można narazie sobie co najwyżej na pamiątkę schować...Andy pisze:no ale do tego potrzebujesz przeglad jak koledzy wczesniej zauwazyli, i przewaznie wymagany jest polski o ile nie TYLKO polski, nawet niech Ci przyjma zagraniczny, to po jakims zcasi tez bedziesz musial zrobic przeglad i znow znajomosci, albo kombinowanie, a to latwe nie jest
Ostatnio zmieniony ndz 01 sty, 2012 20:40 przez Bast, łącznie zmieniany 2 razy.
A ja zbytnio nie chciałbym żeby rejestrowanie aut z kiera po prawej było takie powszechne bo i tak bez tego jest niebezpiecznie na drogach - to tak w formie dygresji
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
www.oknadomino.pl
www.oknadomino.pl
a czy ktoś powiedział że to to samo
podsumowując.. tyle postów żeby stwierdzić coś co już dawno było wiadomo.
A teraz dalej spokojnie czekamy aż coś się zmieni i komuś się uda zdobyć jakieś nowe konkretne info
edit:
masz Domino racje...
ale nam wystarczyło by żeby można sky takie rejestrować...
inne samochody co wychodziły LHD to bez sensu... darme stwarzanie dodatkowego zagrożenia...
podsumowując.. tyle postów żeby stwierdzić coś co już dawno było wiadomo.
A teraz dalej spokojnie czekamy aż coś się zmieni i komuś się uda zdobyć jakieś nowe konkretne info
edit:
masz Domino racje...
ale nam wystarczyło by żeby można sky takie rejestrować...
inne samochody co wychodziły LHD to bez sensu... darme stwarzanie dodatkowego zagrożenia...
Ostatnio zmieniony ndz 01 sty, 2012 23:21 przez Bast, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdecydowanie popieramdomino pisze:A ja zbytnio nie chciałbym żeby rejestrowanie aut z kiera po prawej było takie powszechne bo i tak bez tego jest niebezpiecznie na drogach - to tak w formie dygresji
Oo\_____/oO VS Oo\_____/oO
Tutaj sie z wami zgadzam bez zajakniecia... mysle ze dobrym rozwiazaniem bylo by poprawienie przepisow w stosunku do pojazdow produkowanych tylko w jednej wersji.. choc i to nie do konca... bo takich pojazdow tez jest masa
ciezka sprawa ale gdyby wprowadzic odpowiednie wymogi... odpowiednia selekcje pojazdow.. oraz odpowiednio zapisac przepisy ich dotyczace... w taki sposob aby byly rozumiane jednomyslnie a nie mialy milion interpretacji... mysle ze bylo by to do zrobienia ;] ale co my mozemy zrobiec?
skladac petycje i czekac... i chyba nic pozatym 
na chwile obecna.. czekam razem z wami chlopaki az cos sie ruszy w tej sprawie ktora aktualnie toczy sie w rzadzie
ciezka sprawa ale gdyby wprowadzic odpowiednie wymogi... odpowiednia selekcje pojazdow.. oraz odpowiednio zapisac przepisy ich dotyczace... w taki sposob aby byly rozumiane jednomyslnie a nie mialy milion interpretacji... mysle ze bylo by to do zrobienia ;] ale co my mozemy zrobiec?
na chwile obecna.. czekam razem z wami chlopaki az cos sie ruszy w tej sprawie ktora aktualnie toczy sie w rzadzie
Ostatnio zmieniony pn 02 sty, 2012 02:30 przez Andy, łącznie zmieniany 1 raz.

As I lay rubber down the street, I pray for traction I can keep,
but if I spin and begin to slide, please dear god, protect my ride.
-Amen