sunny b12 ktos cos o nim wie

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
umhc
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

witam forumowiczow:) szukam jakis fajny dupowóz i znalazlem cos taniego i fajnego ale mala jest moja wiedza na temat tego modelu.. mialem kiedys sunny ale n14 i bylem zadowolony jak cholera.. http://moto.allegro.pl/nissan-sunny-b12 ... 93329.html

powiedzcie cos na jego temat, jak z czesciami, awaryjnoscia itd:) bede wdzieczny
Awatar użytkownika
BUGALUS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

z mojego doświadczenia mogę polecić forda sierre 2.0 LPG astra 1 1,6 LPG mercedes 124 2,5 diesel jak dobrze widzę to on jest z pod Wejcherowa w Pomorskim
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

czy ten sunny ma ca16de? jeśli tak to latwo można zeswapować deta albo przerobić 1.6 na deta:D
Awatar użytkownika
umhc
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

piotras ja nie mam pojecia o tym aucie a co dopiero czy tam siedzi DE albo DET;p dlatego was pytam;p troche wynalazek ale widzi mi sie bo z boku do hachiroku zbyszka podobne;p nie no tak serio, jak cos wiecie to napiszcie;)
Awatar użytkownika
180SX
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja miałem sunny n13 ze stycznia 91, czyli wersje sedan z silnikiem ga16s , tylko po małych modach, miałem skrzynię z 1,3 (długie 2 pierwsze biegi na 2 robił ponad 100km/h) Do tego zmodyfikowany układ zapłonowy, gaźnik podciśnieniowy 2gardzielowy po polerce razem z kolektorem dolotowym (oczywiście gaźnik był ustawiany, bogata mieszanka, potrafił strzelić z wydechu), kolektor wydechowy 4-2-1 (chyba z jakiejś primery był) reszta 2" na 1 tłumiku łysole w bmw się dziwili jak zardzewiały grat odjeżdża im z pod świateł. Jednocześnie mimo takich modyfikacji w mieście latem przy normalnej jeździe nie palił więcej jak 7l (8l zimą) na trasie (na wieś mam niecałe 100km) latem mieściłem się w 5l. Sztuka oszczędnej jazdy tym autem polegała na tym żeby tak operować gazem by 2 gardziel się nie otwarła bo wtedy było przerąbane. Jeśli moc 117km podana w ogłoszeniu jest prawdziwa oznacza to że pod maską siedzi ca16de, nie jest to ekonomiczny silnik, 8-9l po mieście latem będzie palił jeśli jest sprawny. Co do części, używane na szrotach itp nie trafiają się zbyt często, w sklepach natomiast części jest mnóstwo, przynajmniej to co ja wymieniałem to było, czyli przeguby, tarcze, klocki, szczęki, bębny, łożyska, amortyzatory, cewka, przewody zapłonowe, uszczelki do silnika, układ wydechowy, filtry i tak dalej nie powinno być z tym problemu. Awaryjność żadna. auto było zalewane najtańszym lotosem mineralnym wymienianym raz na rok bez względu na przebieg, byle jakie paliwo.
Ogólnie auto nie do zajechania. Jeśli chodzi o blacharkę to trzeba patrzeć na nadkola, progi i podłogę od strony kierowcy, czasami też coś się pokaże w bagażniku pod zderzakiem. Kupując takiego słuchaj czy skrzynia nie szumi, jeśli tak to na 99% mechanizm różnicowy, dzieje się tak jeśli ktoś jeździł na starym oleju w skrzyni bądź miał o wiele za mały jego stan. Więc jeśli szumi to możesz wołać sporego upustu bo skrzynia jest do naprawy bądź wymiany. Zwróć też uwagę na stan sprzęgła, jeśli pedał jest wysoko bądź linka mocno naciągnięta znaczy że tarcza umiera bądź umarła, jeśli po wciąsnięciu sprzęgła będzie słychać jakieś huczenie czy coś podobnego to znaczy że nity zaczynają trzeć bądź trą już ostro, fenomen tego sprzęgłą jest taki że puki docisk jest dobry i jest tam jakakolwiek tarcza będzie działać. U mnie tarcza była padnięta na maxa przy wymianie nie było okładziny, koło zamachowe było zmasakrowane mimo to się nie ślizgało, dopiero jak auto całe (dosłownie całę, ponad tona na aucie była na pewno, zawieszenie z ryłu nie miało skoku) załadowałem drzewem i wiozłem je ze wsi do domu na zimę żeby palić w piecu to dopiero zaczynało się lekko wślizgiwać w katowicach na dtśce powyżej 120-130km/h, wcześniej nawet przed myszkowem pod górę jak targałem ponad 140km/h nic się nie działo, na trasie siewierz-katowice miejscami targał ponad 160km/h. Za to minusem tego auta jest zróżnicowana konstrukcja, np z tego samego roku o identycznym nadwoziu, silniku i wyposażeniu mogły mieć inne układy hamulcowe dla tego przy wymianie czegoś trzeba najlepiej do sklepu isć mając w ręku to co się chce wymienić wtedy masz pewność że będzie pasować na 100%. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to wal, jak byś się zdecydował na to auto to w domu gdzieś powinienem jeszcze mieć książkę "sam naprawiam" nissan sunny, było tam opisane wszystko dla n13/b12 i n14
From 0 to bitch in 2,5 seconds

Tel: 507838951
Milion części do s13, nadwozia i inne
Awatar użytkownika
umhc
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

spoko:) dzieki za tak wyczerpujaca odpowiedz:) mimo wszystko chyba jednak sie wstrzymam szczeze powiedziawszy.. poczekam do 1 listopada jak dostane wyplate i kupie sunny n14 (bo takowego tez kiedys mialem i byl zaje... ) albo poszukam jeszcze hondy civic V gen w sedanie 1.5 bo podobno a reczej na 99% te auta tez sa nie zniszczalne pod wzgledem mechanicznym ( blacha tak samo jak nissan;/ ) nie chce tez za duzo na dupowóz wydac poniewaz wole te pieniadze przeznaczyc na swoja s13:) co myslisz o tym 180sx?
Awatar użytkownika
180SX
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ja osobiście w hondę bym nie poszedł, dziwnie się w nich czuję. A jeśli chodzi o tani samochód w miarę przestronny i komfortowy to oprócz sunny jest jeszcze sentra ale ciężko ja znaleźć. Teraz na allegro do 3k jest laurer, o nim może ci fer opowiedzieć ale miałem okazje sie kilka razy przejechać i na miasto na prawdę świetna opcja, komfortowy, elektronika się nie psuje i diesel jak na 2,8l mało pali, w mieście mieścisz sie w 8l/100km ( http://moto.allegro.pl/nissan-laurer-2- ... 46457.html )
Co do sunny to aktualnie na allegro jest według mnie jeden wart uwagi ( http://otomoto.pl/nissan-sunny-coupe-za ... 32809.html ) silnik ga16i, powinien mieć 90km i 130nm, silnik jest na prostym mono wtrysku, w porównaniu do ga16s jest słabszy o 4km i 12nm jeśli mówimy o serii, można powiedzieć że jest to taka bardziej ekologiczna jednostka spalanie w mieście przy zdrowym silniku nie powinno przekroczyć 7l, na trasie nie więcej jak 5,5l. Sunny ma jeszcze jedną zaletę, można łątwo dopasować różne części z innych aut, np przewody zapłonowe do ga16s kosztowały w granicach 120zł za komplet w twardej i kruchej izolacji ja założyłem z malucha i śmigało wszystko elegancko na dodatek były w sylikonowej izolacji i komplet 4 kabli nie przekroczył 30zł, komplet świec brisk to koszt mniej jak 15zł, cewkę można założyć każdą która jest wstanie wygenerować przynajmniej 30kv. Można tak wymieniać godzinami. Ogólnie jeśli chodzi o sunny n13/b12 to służę wiedzą mam z nimi styczność od 12 roku życia i sam użytkowałem go ponad 2 lata aż wpadło mi w ręce s13. Więc jeśli zdecydował byś się na sunny to pisz na pw powiem ci na co zwracać uwagę jak go kupujesz, jak sprawdzić czy uszczelka nie jest walnięta, czy sprzęgło nie jest do wymiany itp itd
From 0 to bitch in 2,5 seconds

Tel: 507838951
Milion części do s13, nadwozia i inne
Awatar użytkownika
umhc
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

kupilem jednak honde EG8 ... 5l 95 na trasie co mnie zadowala jako dupowoz:) 180sx dzieki i tak za wszystkie info:) pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”